Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dezbateri pe scheme cu LS/ГУ(GU)/FU50

hpavictor

Postări Recomandate

...

Apropo: stiti in ce situatie o sa avem cu un GU50 SE un THD de sub 1% fara reactii de niciun fel,comparativ cu un B300 adevarat,nu chinezarie?????...

Nu , nu stim, poate aflam acum...,in conditii simulate ? sau pe "viu" ?,sau ma rog , precizate conditiile pentru ambele situatii/cazuri(chiar conditii simulate fiind).

PS am sa "probez" saptamina ce vine schema asta download/file.php?id=7923&mode=view fizic(daca o sa am timp ,sper sa am) de curiozitate(RPAF),desigur nu o sa mai fac primul etaj-U3(nu ma intereseaza o asa sensibilitate la intrare) suficient U2-U4.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 242
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

34

• THOMAS

24

• blue

23

• hpavictor

23

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La Quad-ul pomenit reactia pozitiva in grile mareste amplificarea tuburilor finale , ca sa fie mai usor de pilotat , n-are oricum nici o legatura cu un SE care se piloteaza usor...Reactie pozitiva in catod la finale inca n-am vazut ... ca mareste banda de frecventa pare greu de crezut oricum ar da simularea simularilor ... ar insemna ca reactia negativa in catod micsoreaza banda :bataie

Link spre comentariu

Nu, nici vorba eu ma refer la cei ce nu sesizeaza ca tuburile functioneaza dupa reguli clare...

Absolut. Legi fizice aplicate cu precizie matematica . Iar aplicatiile software CAD , tocmai asta fac . Nu vroiam sa ma mai intervin dar observ ca niste constatari empirice rezultate dintr-o oarecare experienta doresc a contrazice tocmai fizica si matematica . Ce nu am spus pana acum (si chiar nu am dorit) este faptul ca Domn'Lazaroiu a folosit modele matematice ale componentelor dupa ce am "calibrat" foarte bine Spice. Am facut un mic program cu care am testat fiecare model de tub folosit in aceste simulari .Caracteristicile GU50 prezentate in acest topic sunt generate cu aceste subrutine .Daca acele caracteristici aveau corespondent 100% cu datele de catalog, modelul a fost considerat bun de folosit in proiectare.Daca nu , le-am corectat pana au fost "matching" 100% . Asta a insemnat timp consumat dar a meritat cand am vazut ca rezultatele schemei pt Victor cu GU50 , corespund intocmai cu realizarile practice ale asiaticilor (THD<1%). Chiar nu vroiam sa fac aceste sublinieri dar inca nu-mi vine sa cred ca tocmai acele reguli clare sunt cotrazise dupa bunul plac(este evident) al unui venerabil(cel putin ar trebui sa faca aceasta dovada) utilizator al acestui forum .

Dar nu am spus eu ca ambele sunt reactii negative(!?),o pondere foarte mica de reactie o reprezinta reactia in catodul finalei dinamic cuplata cu C1,iar reactia negativa este cea din catodul lui U2,ponderea este mult mai mare.

Excelenta lectie de inginerie . :aplauze :aplauze :aplauze

Dar totusi nu v-ati prins ca interlocutorul nu stie ce inseamna RPAF .

In final, am avut curiozitatea sa vad care este diferenta dintre inginerie si inventica manelistica , pura , dar cu tot "pachetul" de distorsiuni .

Marea inventie ....

post-38982-13982934074_thumb.png

Si rezultatul

post-38982-139829340747_thumb.png

Link spre comentariu

La Quad-ul pomenit reactia pozitiva in grile mareste amplificarea tuburilor finale , ca sa fie mai usor de pilotat , n-are oricum nici o legatura cu un SE care se piloteaza usor...

Reactie pozitiva in catod la finale inca n-am vazut ... ca mareste banda de frecventa pare greu de crezut oricum ar da simularea simularilor ... ar insemna ca reactia negativa in catod micsoreaza banda :bataie

"Reactie pozitiva in catod la finale inca n-am vazut"(audiofrecventa-amplificatoare finale-config. SE adaug) ,vezi acum ! "simulat in cadrul simulari" , cit de curind o sa vedem si fizic , sa ne "lămurim -găselniţa pe viu".

...............................................................................................................................

...

-6N1P+6N6P (la cererea lui Victor)............................Pu=18W/1,72% THD (poza cu analiza Fourier de mai sus)

-6N2P+6N1P.....................................................Pu=18W/1,50% THD

-ECC85+ECC85..................................................Pu=18W/1,36% THD

-ECC83+ECC85..................................................Pu=18W/1,00% THD

-6N2P+6N6P......................................................Pu=18W/0,90% THD

-ECC83+E80CC...................................................Pu=18W/0,85% THD

-ECC83+6N6P.....................................................Pu=18W/0,70% THD

Ce ar trebui retinut domnilor ete ca "faimoasa" finala GU50-SE intrece chiar "jalnica" finala 300B (B300 ZICEU UNII , ma rog treaba lor...)in aceasta situatie unde mai pui si ce "spor" de putere in sarcina... ,uite in tabelul ala obtinut in urma simulari apare incredibil Pu=18W/0,70% THD bine inteles pt gu50-se pe o sarcina "adecvata" sarcina "adecvata" apartinind constelatiei sirius-B ,asadar de moment nu se poate verifica practic , trebuie sa reusim zborul cosmic interstelar in timp util pentru verificarea practica gu50-se Pu=18W/0,70% THD ...

PS poate nu se stie ?!, ECC83 nu_i echivalent 6n1p !...(domnii tangenti la hiperbola de disipatie maxima anod ,abrevierea in context ce semnificatie are ?, domnii tangenti la hiperbola de disipatie maxima ? nu stiti ? nu ma mir !) ,vad in schimb ca stiti simulari GU50-SE cind puterea utila in sarcina devine 18W cu numai 1% THD sau chiar mai putin=mai mare risul :rade: ,nu ma gindeam la asa "simulari".

Link spre comentariu

...

Apropo: stiti in ce situatie o sa avem cu un GU50 SE un THD de sub 1% fara reactii de niciun fel,comparativ cu un B300 adevarat,nu chinezarie?????...

Apropo nu stiam de tubul B300 adevarat,nu chinezarie... ,dar am si eu scaparile mele ca fiecare...

Oricum se impune o corectie ,specificati va rog ca distorsiunile totale armonice afisate(simulate) nu pot fi distorsiunile totale armonice obtinute la iesire din etajul final REAL/FIZIC cind tubul gu-50 in configuratie Single-ended(SE) se afla in configuratie SE si furnizeaza 18W putere utila in sarcina.

Specificati ca distorsiunile totale armonice afisate tin de etajele premergatoare gu-50 SE.In caz contrar trebuie sa fiti trecuti in "cartea recordurilor"-vacuumtubes.Altfel puneti oameni in "cautarea" unor himere fara specificatiile de rigoare in cazul dat/afisat.

Link spre comentariu

Totusi cred ca e evident ca nu e vorba de distorsiunile totale, cine ar crede asa ceva si-ar merita soarta...inseamna ca habar n-are de distorsiunile unui etaj SE pe lampi...evidenta vine din referirea la anumite combinatii de lampi prefinale.

Link spre comentariu

...............................................................................................................................

...

-6N1P+6N6P (la cererea lui Victor)............................Pu=18W/1,72% THD (poza cu analiza Fourier de mai sus)

-6N2P+6N6P......................................................Pu=18W/0,90% THD

-ECC83+6N6P.....................................................Pu=18W/0,70% THD

PS poate nu se stie ?!, ECC83 nu_i echivalent 6n1p !...

Ce vina avem ca stati mai prost cu citirea. Refuz ,totusi, idea ca nu intelegeti ce scrie mai sus.

Ce ar trebui retinut domnilor ete ca "faimoasa" finala GU50-SE intrece chiar "jalnica" finala 300B (B300 .

Intrebare : Cat fac 2 mere + 3 pere ????

Link spre comentariu

Din pacate acest topic cu GU50 este distorsionat, tubul este irelevant daca nu se inteleg chestile de finete respectiv cei 40w disipati pe anod nu pot fi valorificati de neavizati, este un tub dificil ce pune in incurcatura si pe cei cu experienta asa ca nu stiu daca discutam cu cine trebuie ...

Se spune ca somnul e un sfetnic bun; in acest caz ma bucur ca m-am "sfatuit" mai devreme ieri :-)Blue, ai dreptate, ca de obicei, dar asa distorsionat cum e imi pare ca-i singurul subiect activ la sectiunea de tuburi; asa ca decit fara nici-o "distorsiune" parca-i mai bine cu... :-)Dl. Lazaroiu, daca puteti cumva sa puneti si distorsiunile lui BC107 sau ale lui IRF820 ?! Asta ca sa nu riscam o noua goana dupa cai verzi pe pereti... :-)PS. Daca s-ar crea un "top 5" al amplificatoarelor remarcabile de-a lungul timpului atunci Quad II s-ar regasi cu siguranta pe una din pozitii... cum spunea cineva mare in domeniu (nu-mi amintesc cine): "conceperea acestui amplificator ramine un mister":http://www.keith-snook.info/Schematics/ ... ematic.pdf
Link spre comentariu

Ce vina avem ca stati mai prost cu citirea. Refuz ,totusi, idea ca nu intelegeti ce scrie mai sus.

.

Ce scrie mai sus se vede bine cred ...

Pu=18W/1,50% THD ...Pu=18W/0,70% THD

sa analizam ,

1. Pu=abreviere putere utila(sau te pomenesti ca Pu reprezinta altceva ?! ,"eventual puterea utila la iesire din etajul de atac GU50" :ras: );

2. 18W=valoarea puteri ;

3. / =per=pentru=cind=etc,etc ;

4. 1,5% ... 0,70% exprimare procentuala ;

5. THD= abreviere total harmonic distortion= distorsiuni totale armonice .

Asadar avem o putere utila careia i se asocieaza distorsiunile totale armonice exprimate procentual.

Stati prost cu exprimarea puteri utile(Pu) + distorsiunile totale armonice asociate acestei puteri utile(Pu=18W).In aceste conditii "Refuz ,totusi, idea ca nu intelegeti ce scrie mai sus".

Si cer in continuare

...Specificati ca distorsiunile totale armonice afisate tin de etajele premergatoare gu-50 SE...

cam "greu" nu ?!, "grea" si reactia aia pozitiva in catod tub final (sustinuta de domnul Lazaroiu)... RP-CFB= ar fi abrevierea mai potrivita..., o fi "principiul Quad II-inversat aplicat configuratiei gu50-SE" :rade:

Devine clar cred (pentru cine poate intelege) acest "cumul de chestiuni".

Link spre comentariu

Este evident ca

distorsiunile totale armonice afisate tin de etajele premergatoare gu-50 SE

, totusi ce ar fi important zic eu daca aceste distorsiuni iesite din simulare se "pupa" si cu realitatea. Cei care au lucrat cu 2-3 combinatii din lampile simulate de lazaroiu si au putut masura distorsiunile pot oferi aici verdictul lor? Este clar ca daca pentru 2-3 simulari vine cineva si confirma ca a masurat si asa iese clasamentul (valorile poate vor diferi in realitate ca nu exista doua tuburi perfect identice) ceilati care urmarim subiectul vom putea sa beneficiem de informatia oferita de clasament. blue parca a facut ceva masuratori pentru distorsiuni, deci daca poate "bate in cuie" clasamentul cu niste masuratori practice ar fi benefic pentru toata lumea.

ggg nu are rost sa inflamam si mai mult acest subiect care deja este inflamat. Mai bine citit de 10 ori si apoi postam. Daca topicul era mai relaxat nu era problema , dar aici vezi bine ca este destul de "intinsa coarda" si este pacat sa ajunga la pubela topicul. Unii totusi au muncit si au pierdut timp cu niste simulari si este pacat sa nu le fie respectata munca. In final sigur ajungem la un consens dar "putintica rabdare" !!! Din punctul meu de vedere este bine ca un user simuleaza si alti doi useri comenteaza prin prisma lor simularile, asa ajungem la adevar. Noi "chibitii" de pe margine cred ca nu avem voie sa facem comentarii inutile ci trebuie ca la SAH de pe margine si invatam.

Link spre comentariu

Sa propuna cineva un PSF si Ra iar eu ma ofer sa fac o masurare practica, sursa mea de alimentare anodica permite 200-700v/200mA, am un amplificator v-mos clasa A cu distorsiuni extrem de mici ce poate fi folosit ca prin intermediul unui transformator de iesire sa ridice tensiunea la 300-400Vpp suficienta pt a comanda orice tub , transformatorul de iesire are prize multiple in primar si secundar pt setarea Ra si in final distorsiunile pot fi masurate de la o,1%-100% THD, chiar si cele de intermodulatie.Tensiunea de negativare se poate regla intre 0-90v iar tensiunea de Ug2 intre 60-350v

Link spre comentariu

Blue mi-a luat-o inainte... si eu ma ofer sa masor produsul finit, adica cam atunci cind apare sampania... asta pentru ca ma simt frustrat ca pe mine nu m-a inclus Victor in proiect :cry: ... asa ca-mi trec actiunea asta la capitolul voluntariat sau munca in folosul societatii ☺ Sper ca HP-ul meu 8903B sa poata citi toate acele zerouri de dupa virgula... :ras:

Link spre comentariu

ggg nu are rost sa inflamam si mai mult acest subiect care deja este inflamat. Mai bine citit de 10 ori si apoi postam.

Eu nu citesc foarte bine si creez confuzii ???? Daca este asa chiar ca numai scriu nimic . Este a nu stiu cata oara cand zic ca ..."pot sa ma las oricand" . :rade:

Ce nu este clar in ce este scris aici ????

Chiar asa ajungem sa explicam si ce este deja scris ????

Este vorba de evolutia THD la 1000Hz (standard) in functie de diferite perechi de tuburi preamplificatoare . Nu este nimic miraculos pt pentode. Am crezut ca este stiut care sunt diferentele dintre diferite categorii de tuburi si din ce cauza orice trioda distorsioneaza mai mult decat o pentoda. Si de ce tuburile preamplificatoare distorsioneaza mai mult decat cele de putere si din ce cauza apar aceste distorsiuni. In general este vorba de cca. 2% pt triode de putere si 1% pt pentode de putere . Iar tuburile preamplificatoare , in principiu (mai sunt si alti factori care contribuie),distorsioneaza mai mult datorita factorului u (miu) .

Nu prea am timp de stat pe forum ca mai am treaba . Dar revin...

Link spre comentariu

Sper ca am acordul moderatorilor,dar pana la urma este legat si de subiect pentru "problema" distorsiunilor THD, imi pare rau dar o simpla cautare pe net si veti gasi fff.multe amplificatoare cu tuburi electronice cu THD<<1/% (!?!?!)...si culmea este ca am gasit unul cu THD<0.1% !!!!!!

Nu stiu de ce atata lipsa de incredere in tot ce propunem sau facem noi romanii,sau poate aceste idei si "gaselnite" ar trebui sa vina numai dintr-o anumita parte a tarii??????

Priviti aici:

http://shop.grantfidelity.com/Grant-Fid ... ifier.html

http://shop.grantfidelity.com/Grant-Fid ... Phono.html

Nu mai vb de QUAD II,care are TREI (3) reactii incluse si toata lumea stie "cine" este amplificatorul QUAD,.....

Am intrebat cum este cu acele reactii in amplificatorul QUAD II si NIMENI nu-mi raspunde,vad ca preferam o mistocarie ieftina de cum am scris B300 sau 300B....ma rog..

asta este;" traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!" citat din Mircea Badea.

si cu asta weekend placut...mai avem si familii,nu???

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări