Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dezbateri pe scheme cu LS/ГУ(GU)/FU50

hpavictor

Postări Recomandate

Inca odata pot spune:

Clasa si eleganta!

Multumesc dl Lazaroiu! :n1

:aplauze

Sunt de acord cu dvs referitor la folosirea lui 6p3s-e dar am vreo 10BUC gu15 si cumva am sa le folosesc!

Acesta este amplificatorul sotiei mele din bucatarie (legat la un tuner radio) de MOS :ras: :nevasta

Ps.

Rog sa executati 2 buc transformatoare pentru acest amplificator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 242
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

34

• THOMAS

24

• blue

23

• hpavictor

23

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Priviti ce se intampla daca schimb fazarea la conectarea buclei de reactie......Iar sarcina o calculeaza fiecare,sunt mii de scheme pe net unde nu se da chiar mura-n gura si totusi se iau de bune,probabil pentru ca sunt scrise in alta limba. Eu am mare incredere in matematica acestui program,pentru ca ce am simulat si apoi am realizat practic a fost o reusita de 100%,mai ales in privinta realizarii transformatoarelor. Acest program reprezinta o unealta extrem de importanta pentru un proiectant,dar nu luat singur ci combinat si cu alte cateva 2-3 programe in cazul cand dorim simulari in electromagnetism in special pentru transformatoare......,chiar daca suntem iubitori ai tuburilor electronice sa nu uitam ca traim in mileniul trei.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Nu pot construi cu mana mea un amplificator de la cap la coada , am nevoie de ajutorul celor care au aparate speciale de masurat , simulat , bobinat , de debitat , indoit , vopsire cu pulberi electrostatice etc , pana si schemele le copiez de la autori de prestigiu si incerc sa le adaptez ( cu ajutorul prietenilor ) la componentele ( pasive sau active ) care se incadreaza in tagetul meu de pret si calitate .......practic nu mai conteaza daca lipesti o rezistenta sau nu cu propria ta mana , tinand cont de diversitatea si amalgamul de mai sus , pentru a obtine un " amarat " de amplificator SE gen Aritma EL84.....sau de ce nu , SE cu GU50 . Trafo out va fi " made by LMO " pentru ca este proiectantul principal la viitorul amplificator SE cu GU50 , @Lazaroiu fiind responsabil cu proiectarea trafo out , simularea schemei si aducerea acesteia la paramerii optimi , a amplificatorului pe care mi-l doresc de mult........din aceasta echipa face parte si @Valderama ( cu o solutie tehnica de PSF ) , @DanZup si @fcon cu conceptia fizica , iar @Liviu Ianush si @sandugeorge316 cu proiectarea CAD a tuturor ansamblelor mecanice ( dimensionare , prelucrari mecanice ) , @gabriele cu furnizarea de subansable trafo ( carcase , tole , prezoane , saibe izolatoare ) socluri , electrolitici deosebiti de mare calitate .........inclusiv @Viobio cu " sponsorizarea " de tehnologie Know-How si 2x GU50 .

Frumoasa echipa ti-ai facut. Credeam ca coordonatorul unui proiect trebuie sa stie mai mult decit membrii echipei.Asta a fost o intepatura prieteneasca pentru duritatea limbajului cu care ai intimpinat deunazi niste incepatori. Au fost sterse replicile tale si poate parea ca nu stiu ce vorbesc pentru cei care nu au citit.
:aplauze :aplauze felicitarie falsa modestie ce scrie Victor!!!!ce mare filosofie este acest SE??la cit de priceput este in alte topice ,poate sa faca si PP cu ?! EABC80el o sa poata cu trei diode si o trioda
Link spre comentariu

Intrebari simple :

1.In bucla deschisa exista aceasi faza in catod U2(6n3p) respeciv catod U4(gu15) ?conform notatiei ,

2.sau exista diferenta de faza(180) intre catod U2(6n3p) respeciv catod U4(gu15) ?conform notatiei ,

3.daca exista diferenta de faza(180) intre catozi U2-U4 cum se inchid cele doua bucle de reactie astfel incit fiecare bucla in parte sa conduca la reactie negativa ?,

4.ambele bucle de reactie sint negative ?,cum ?

faza semnal este notata cu F si antifaza cu F_barat in img. de mai jos(pentru bucla deschisa , am intrerupt buclele de reactie) ,inchidem buclele acum ..., ce fel de reactii avem ? domnule lazaroiu.

......................................................................................................................

Uite ce spune domnule lazaroiu un "prieten bun" al meu:

Da , trebuie pusa reactia negativa la prima trioda daca se vor 2 bucle de reactie negativa

Probabil a mers pentru ca reactia negativa e mai mare decat cea pozitiva deci per ansamblu ramane totusi cu ceva reactie negativa

Simplu daca ati inversat capetele infasurari secundare reactia pozitiva a devenit mai mare decit cea negativa .

post-18717-139829340657_thumb.jpg

Link spre comentariu

Din pacate acest topic cu GU50 este distorsionat, tubul este irelevant daca nu se inteleg chestile de finete respectiv cei 40w disipati pe anod nu pot fi valorificati de neavizati, este un tub dificil ce pune in incurcatura si pe cei cu experienta asa ca nu stiu daca discutam cu cine trebuie ...

Link spre comentariu

Dar nu am spus eu ca ambele sunt reactii negative(!?),o pondere foarte mica de reactie o reprezinta reactia in catodul finalei dinamic cuplata cu C1,iar reactia negativa este cea din catodul lui U2,ponderea este mult mai mare. Aceasta "gaselnita" asa cum va place sa spuneti imi duce amplificatorul spre o amplificare foarte buna in toata banda de frecvente. Cred ca trebuie sa luati in seama si fazarea secundarului OT,daca inversez fazarea bobinelor,atunci ponderea reactie de data asta spre catodul lui U2 este foarte mare(total pozitiva),amplificatorul transformandu-se intr-un oscilator.Chiar am urmarit folosirea acestor doua tipuri de reactii pentru imbunatatirea considerabila a performantelor schemei,dar pacatul cel mare este folosirea acelei GU15,mult mai bine am fi stat la THD cu o lampa de tipul KT88,GU50,EL34... Gasiti aceasta topologie la CI-lineare(amplificatoare si comparatoare de mare precizie) si la amplificatoarele QUAD cu semiconductori si CI. Am atasat doua poze cu banda de frecvente cu reactiile in cauza si fara reactii.

Link spre comentariu

Din pacate acest topic cu GU50 este distorsionat, tubul este irelevant daca nu se inteleg chestile de finete respectiv cei 40w disipati pe anod nu pot fi valorificati de neavizati, este un tub dificil ce pune in incurcatura si pe cei cu experienta asa ca nu stiu daca discutam cu cine trebuie ...

Cu respect,d-le !...nu am inteles,ce ati vrut sa spuneti aici????Eu cred ca am oferit o solutie,cel putin teoretica pentru o schema ipotetica cu GU50,am gresit cu ceva???? :jytuiyu
Link spre comentariu

Asta sta scris o pagina in urma

... adica una din bucle va conduce la reactie pozitiva !!! (indiferent de situatie), si totusi simularea a "mers"...

Asadar avem "combinata" o reactie negativa cu una pozitiva ?!,de ce ?...

Nu stiu ce sa cred...,poate gresesc ?!(nu ma "prind") ...

Link spre comentariu

Asta sta scris o pagina in urma

... adica una din bucle va conduce la reactie pozitiva !!! (indiferent de situatie), si totusi simularea a "mers"...

Asadar avem "combinata" o reactie negativa cu una pozitiva ?!,de ce ?...

Nu stiu ce sa cred...,poate gresesc ?!(nu ma "prind") ...

OK!

Dar nu EU am spus ca sunt doua reactii negative!!!!!!

Pentru detalii trebuie studiat aceasta "gaselnita" acolo unde am recomandat,aici e foarte greau sa ne desfasuram teoriile....

...pentru mine,care deja am devenit foarte comod,prefer sa folosesc anumite programe.

P.S nu este vb de reactie pozitiva simpla ci reactie RPAF,care nu este acelasi lucru cu reactia pozitiva totala.

Pentru postarea amplificatorului cu GU15 am cerut permisiunea moderatorilor si,gandindu-ma ca face parte cam din aceeasi categorie,sau serie GU**

Link spre comentariu

:aplauze :aplauze felicitari....... Victor!!!!ce mare filosofie este acest SE??

Multumesc pentru interesul acordat acestui subiect deosebit de fierbinte , amplificator SE cu GU50 . Este absolut firesc sa nasca pasiuni sau controverse , si orice interventie este binevenita , daca este insotita de argumente fundamentate tehnic si evident , de bun simt .Auditii placute !
Link spre comentariu

Dar nu am spus eu ca ambele sunt reactii negative(!?),o pondere foarte mica de reactie o reprezinta reactia in catodul finalei dinamic cuplata cu C1,iar reactia negativa este cea din catodul lui U2,ponderea este mult mai mare.

Aceasta "gaselnita" asa cum va place sa spuneti imi duce amplificatorul spre o amplificare foarte buna in toata banda de frecvente.

Cred ca trebuie sa luati in seama si fazarea secundarului OT,daca inversez fazarea bobinelor,atunci ponderea reactie de data asta spre catodul lui U2 este foarte mare,amplificatorul transformandu-se intr-un oscilator.Chiar am urmarit folosirea acestor doua tipuri de reactii pentru imbunatatirea considerabila a performantelor schemei...

Am atasat doua poze cu banda de frecvente cu reactiile in cauza si fara reactii.

Nu mi se pare mica() ,in fine...,

Asadar domnule lazaroiu spuneti asa :

Reactia cfb-pozitiva tub final() ma ajuta la extensia benzi audio amplificata de ansamblu ?! acum intreb -exista "pret" ?,in ce consta ?.

Link spre comentariu

Dar nu am spus eu ca ambele sunt reactii negative(!?),o pondere foarte mica de reactie o reprezinta reactia in catodul finalei dinamic cuplata cu C1,iar reactia negativa este cea din catodul lui U2,ponderea este mult mai mare.

Aceasta "gaselnita" asa cum va place sa spuneti imi duce amplificatorul spre o amplificare foarte buna in toata banda de frecvente.

Cred ca trebuie sa luati in seama si fazarea secundarului OT,daca inversez fazarea bobinelor,atunci ponderea reactie de data asta spre catodul lui U2 este foarte mare,amplificatorul transformandu-se intr-un oscilator.Chiar am urmarit folosirea acestor doua tipuri de reactii pentru imbunatatirea considerabila a performantelor schemei...

Am atasat doua poze cu banda de frecvente cu reactiile in cauza si fara reactii.

Nu mi se pare mica ,in fine...,

Asadar domnule lazaroiu spuneti asa :

Reactia cfb-pozitiva tub final ma ajuta la extensia benzi audio amplificata de ansamblu ?! acum intreb -exista "pret" ?,in ce consta ?.

Nu ati studiat pozele????

Diferentele nu vi se par evidente????

Iar ca sa vedeti ponderea celor doua reactii,vedeti ce amplificare are tubul final cu intrarea pe katod (acolo "intra" reactia) si ce amplificare are tubul U2,tot cu intrare pe catod,caci tot acolo "intra" reactia si apoi veti vedea care este raportul celor doua reactii, NFB si KRPAF,in dB.

Link spre comentariu

Extrem de putine amplificatoare-audio-finale(echipate cu tuburi electronice) folosesc cele doua reactii combinate(pozitiva-negativa , RPAF-NFB) indiferent de ponderea lor in decibeli(desigur RPAF trebuie sa fie relativ mica...) ,oricum cele mai audiofile amplificatoare-audio-finale sint considerate amplificatoarele-audio-finale fara NFB (in bucla deschisa) ,inchiderea buclei in sensul NFB este de evitat atunci "cind se poate !" ,cu atit mai mult o combinatie RPAF+NFB nu poate fi considerata audiofila.

Aveti pretentia de diferenta in sensul separari distorsiunlior si rejectarea lor ?!

Foarte "interesanta" trimiterea:

... Gasiti aceasta topologie la CI-lineare(amplificatoare si comparatoare de mare precizie) si la amplificatoarele QUAD cu semiconductori si CI...

Nu vad legatura intre amplificatorul QUAD-principiu(QUAD 405) si pdf_ul gu15 postat dar iar in fine...

Asadar sa "manelizam" un pic vacuumtubes( CI-lineare...).

Link spre comentariu

Corect ce spuneti dv,dar nu cu GU50 de 5 lei bucata care mai este si tub de emisie ci cu tuburi ce costa peste 500 de dolari bucata si unele chiar construite SPECIAL pentru audio si trafo interstage de peste 300....400 dolari,trafo de iesire de peste 1000 de dolari.....asa ca ne limitam la ce avem si pastrand luminitele din ele pe post de LED-uri le manelizam ce naiba sa facem si noi??????- e vorba de QUAD303 cu tranzistori.-tuburi electronice QUAD22.......oare cate reactii sunt acolo(schema in atasament)????..si ganditi-va ca in 2005 a luat medalia de AUR la targul international de sunet de la Frankfurt. Si cine sunt aceia care scot din domeniul audiofiliei amplificatoarele cu reactii electrice de tot felul???-eu nu am nicio pretentie,de unde ati scos asta(?!),eu am spus ca este o DIFERENTA evidenta in ceea ce priveste BANDA DE FRECVENTE, adica reactiile isi fac treba foarte bine,diferenta ce se vede foarte clar in pozele trimise.-la QUAD22 sunt 3 (trei) reactii :catozi pentode defazoare,grile tuburi finale,si KNFB tuburi finale.......si cine doreste,sa construiasca QUAD22 si nu-i mai trebuie nimic,dar sa faca exact o clona,fara niciun fel de compromis.Apropo: stiti in ce situatie o sa avem cu un GU50 SE un THD de sub 1% fara reactii de niciun fel,comparativ cu un B300 adevarat,nu chinezarie?????Merg la culcare.....noapte buna si duminica placuta va doresc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări