ciresel27 Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 Pt ca sunt un mare amator de bere,de multe ori se pune proble unei racire rapide a berii.daca mai este si la pet e si mai grea problema.asa ca m am gandit eu sa fac un racitor de bere.ma gandeam ce ar iesi daca as lua un frigider vechi,iar in congelator as pune o serpentina din teava de cupru care sa aiba contact cu peretele interior al congelatorului.la un capat al tevii as pune pet ul iar la celalt un robinet.berea sa curga prin cadere!credeti ca ar merge proiectul?cam cu cate grade ar raci berea dupa un asemenea circuit? Link spre comentariu
dumitru_a Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 Sunt destul de multe variabile in aceasta problema , lungimea serpentinei ,grosimea acesteia , debitul berii precum si cantitatea consumata , cel mai interesant dupa mine si nu ocupa un loc insemnat ar fi un dozator de apa din acela mic pentru birou pe care sa incerci sa il modifici pentru pet-ul cu bere Link spre comentariu
bogdan_ Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 Cauta pe internet proiecte, au mai facut-o si altii si te-ai putea inspira. Uite un exemplu: http://www.instructables.com/id/Super-Beverage-Cooler/ Link spre comentariu
ciresel27 Postat Octombrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2011 m am gandit si la aparatele alea care racesc apa ,dar a inteles ca racirea se face foarte greoi(cca 20 de min pt o cana).asta in cazul celor ieftine pt ca cele cu compresor si freon racirea este mult mai rapida dar pretul este pe masura(vreo 3-4 mil) ori un frigider sh il iei sub un mil Link spre comentariu
bogdan_ Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 E nevoie de 4.2KJ de energie ca sa incalzesti 1Kg de apa cu un grad. Daca ai vrea sa racesti 0.5KG de bere(sa zicem ca e tot pe acolo in termen de caldura specifica) cu 25 de grade (de la 30 la 5) ai nevoie de 53KJ. Daca ai un frigider care poate muta 500W de caldura va fi nevoie de 105 secunde. Desigur, asta daca ai lucra in continuu. Ai putea merge pe racirea unui corp prin care treci mult mai repede berea, in conditiile in care corpul respectiv va putea prelua repede caldura. Dar asta inseamna ca nu o sa poti pune bere dupa bere...Cel mai simplu ar fi sa faci un fel de racire fortata intr-un congelator, gen cu ceva ventilator, dar cumva sa scoti berea pana nu e prea tarziu. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 Pompe de caldura- cu heatpipe si cu element peltier; heatpipe ia forma recipientului,iar caldura e evacuata cu peltiere.Sau modifici vaporizatorul unui frigider ,dupa forma berii. Un senzor de temperatura nu prea ai unde-l aplica...masori temperatura recipientului cu termometru fara contact sau scaderea temperaturi o integrezi in timp. Link spre comentariu
stefan94stefan Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 cea mai clasica metoda o galeata de apa 2-3 maini de azot in galeata imediat se face bere inghetata,si cea mai eficienta lasi sticla in galeata 2 3 minute ai gata ;) nu am zis la caterinca am zis o idee ! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 Mie cel mai usor de facut home made mi se pare dintr-un congelator. Cred ca metoda cu cursul e cam cea mai buna. Umplii congenlatorul cu ceva recipiente cu apa(viitoare gheata) apoi faci o serpentina printre ele/prin ele. Mai adaugi si ceva ventilator ca sa forteze fluxul de aer. Bagi berea pe o parte si iese pe cealalta racita, trebuie doar sa determini cat de repede trebuie sa curga ca sa iasa bine. Recipientele cu apa au rolul de a absorbi repede caldura, urmand sa o cedeze apoi congelatorului, ca tu sa poti raci berea mult mai repede. Ca sa scapi de problema inghetaarii ai putea face un congelator care sa stea cu usa in sus, il umplii tot cu apa si faci un termostat care sa opreasca racirea cand a ajuns la 1-2 grade, ca sa eviti inghetul. Berea o racesti din nou trecand-o printr-o serpentina prin apa aia rece. Link spre comentariu
ciresel27 Postat Octombrie 15, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2011 Multumesc domnilor pt atatea idei!Cred ca ideea lui bogdan e cea mai simpla si mai comoda.problema se paune acum sa gasesc un frigider(congelator).teava de cupru pot cumpara de la magazinele de specialitate.problema este cum o indoi:probabil la cald?oricum decocamdata o sa fac un mic experiment cu racitorul de la instalatia de rachiu de la tara! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 15, 2011 Partajează Postat Octombrie 15, 2011 Intai umpli teava cu nisip si pe urma o indoi fara frica, nu se mai gatuieste. Exerseaza inainte pe o bucata mai mica.Vezi ca berea ingheata foarte usor, nu e ca vinul sau bauturile spirtoase. Intereseaza-te si daca face sau nu vreo reactie chimica cu teava sau cu oxizii de pe ea.Pe vremea asta mai bine scoti butoiul afara. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 15, 2011 Partajează Postat Octombrie 15, 2011 Berea trebuie sa circule numai prin tevi de inox alimentar,de la cupru primeste gust ; mai trebuie si presurizat circuitul ca rasuflata nu e buna. Dozatoarele de bere lucreaza asa. Berea provenita din butoi,trece printr-o serpentina din inox imersata intr-un bazin cu apa racita .Apa din bazin trebuie agitata pt a nu face gheata pe vaporizator ,tevi ,etc (cam orice element metalic racit direct). Instalatia de frig e izoleaza termic. Cel putin asa era dozatorul adus la bar de cei de la Ursus.Si berea curgea rece (acu depinde cum stai cu laringele,cat de rece sa fie). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum