Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

15 Octombrie - Lansare balon la mare altitudine


ywar2

Postări Recomandate

Salut. Deoarece numaratoarea inversa a pornit si in speranta ca experimentul ce urmeaza a se desfasura intereseaza o mare comunitate de oameni, aduc la cunostinta in atentia dvs a urmatorului anunt:

 

In perioada 15-16 Octombrie 2011 in cadrul unui proiect sponsorizat de revista Stiinta si Tehnica se va incerca lansarea unui balon de mare altitudine din zona Buzaului.

Balonul va zbura la o altitudine de 35-40 km altitudine iar deplasarea maxima fata de punctul de lansare este estimata a fi de 70-80 km. Date mai precise vizavi de dinamica zborului vor fi puse la dispozitie in apropierea datei de lansare cand vor exista si prognoze meteo mai apropiate de realitate pentru perioada respectiva.

 

Balonul va purta o sarcina utila compusa din urmatoarele:

 

1.) camera foto 12 MP cu inregistrare locala

2) camera video FULL-HD cu inregistrare locala

3.) sistem APRS in banda de 2 metri (frecventa 144.39 Mhz)- transmisie pozitie GPS (coordonate, altitudine), viteza si directie deplasare.

Optional este posibil ca sarcina utila sa contina si un sistem experimental de televiziune cu transmisie in timp real in banda de 2.4 Ghz.

 

Timpul estimat de urcare este de 2 ore iar recuperarea se va realiza cu parasuta. Din nou, date mai precise vizavi de dinamica zborului (precum si a orei/locului de lansare) vor fi furnizate cu 48 de ore inainte de eveniment; aceasta, deoarece doar atunci vom putea face o estimare reala a parametrilor meteo posibili si a traiectoriei balonului.

 

Acest zbor este primul dintr-o serie de zboruri experimentale care doresc stabilirea unei capabilitati pentru zboruri experimetale cu baloane de mare altitudine in Romania. Urmatoarele zboruri vor contine lucruri si mai interesante decat simpla recuperare cu parasuta...

 

Deja am primit sustinere (sub forma de echipamente) din partea unor radioamatori inimosi din Romania.

Ar fi interesata comunitatea de radioamatori sa fie implicata in aceste zboruri? Ar fi foarte util pentru noi sa vedem care este raza maxima de acoperire a sistemului de telemetrie. De asemenea, daca ceva merge "rau" pe partea noastra de receptie, radioamatorii ar putea umple golurile de comunicatii si am putea avea astfel update-uri in timp real a pozitiei balonului.

 

Daca raspunsul este afirmativ putem reveni cu informatii suplimentare vizavi de transmisie, parametri etc. Ne-ar face deosebita placere sa va avem alaturi!

 

Cu stima,

Florin Mingireanu

 

Anuntul a fost preluat de pe pagina Radioclubului YO3KSR, respectiv:

http://www.yo3ksr.ro/index.php/radioama ... oon-launch

Tot la adresa respectiva se gasesc si alte detalii tehnice legate de lansare si echipajul care controleaza experimentul. Tot cu aceasta ocazie cei care receptioneaza baliza APRS si fac dovada, pot primii o diploma speciala.

Succes si lansare reusita !!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ywar2

    6

  • Flor

    1

  • yo9hrb

    1

  • yo3ihg

    1

Top autori în acest subiect

Mda, o sa imi incerc si eu norocul, daca nu o sa fiu prea ocupat. In orice caz stiu ca Redactia Stiri de la o anumita televizuiune hi, hi, va primi in urmatoarea jumatate de ora o hartie cu anuntul. Mai departe nu stiu ce se va intampla...Hai ca fug.

Link spre comentariu

mesaj preluat de pe grupul de discutii radioamator.ro:Astazi (15 octombrie), incepand cu ora 9.00 LT a iceput ascensiunea balonului de mare altitudine "Stratospherium 2011", proiect al revistei Stiinta si tehnic.O echipa din radioamatori clubului SRR, YO3KSR (YO3HJV, YO3HTB, YO3IGR, YO3IBZ si YO3IHG)a asigurat suportul tehnic pentru telemetrie si pozitie, conform cerintelor Romatsa (raportare la maxim 5 minute si la orice schimbare majora de traiectorie).Balonul a avut indicativul radio YR1X si a putut fi urmarit pe sistemele capabile de receptie APRS pe intreaga durata a zborului, furnizand si informatii referitoare la temperatura dar si la tensiunea bateriilor de la bord.Maximul de inaltime a fost de 35,3 km, pe alocuri viteza de deplasare a depasit 150 km/h iar temperatura minima a fost de -20 grade Celsius.Recuperarea s-a facut cu precizie, echipa de recuperare fiind trimisa la aproximativ 500m de pozitia reala (localizarea finala s-a facut cu echipamentele portabile APRS).Echipamentele instalate in nacela au preluat imagini de exceptie precum si secvente video ce vor putea fi urmarite in curand, dupa editarea lor.Cu aceasta ocazie a fost stabilit recordul de altitudine pentru baloane YO si a fost doborat recordul de altitudine pentru Europa de Est.Pentru acest zbor a fost conceputa o antena speciala, de tip dublu dipol deschis pentru o diagrama de radiatie favorabila urmaririi de la sol.Semnalul a fost receptionat de statii Igate APRS din Turcia, Bulgaria dar si Arad, Suceava, Craiova si Iasi!Le multumim celor care au transmis rapoarte de receptie si asteptam in continuare solicitarile pentru Certificatul de receptie.La actiune au participat 5 radioamatori impartiti in 3 echipe din care doua mobile si una de control sol.Balonul a decolat de langa Mizil si a aterizat dincolo de Insula Mica a Brailei, parcurgand un traseu aproximativ liniar (proiectie la sol) de 120 km in circa 2 ore si 15 minute.Cu ajutorul unui software scris de Cristi, YO3GWM, s-a realizat afisarea parametrilor de zbor precum si arhivarea informatiilor.Mai multe detalii gasiti pe site-ul clubului nostru, YO3KSR si pe forum.73! de YO3HJV, Adrian

Link spre comentariu

Am urmarit si eu, ca tot omu', acest experiment. Dupa parerea mea, un experiment reusit. Felicitari celor care au facut posibil acest lucru. Din pacate, au fost si reactii tipic romanesti, ceva de genul "nu-ti lua Logan, ca e tot Dacie". P.S. Mi-am luat Logan, e tot Dacie, si sunt multumit de el. Macar am platit niste muncitori romani. O zi buna tuturor!

Link spre comentariu

Salut. Mie mi s-a parut destul de interesant subiectul si l-am urmarit alaturi de fiul meu online si radio. Desii nu sint fan APRS pe care pina la acest experiment nu i-am prea inteles rostul, acum i-am inteles utilitatea, cel putin in astfel de cazuri. Zborul a fost ok, altitudinea peste asteptari, iar aterizarea cu peripetii...zic eu. Pacat ca sint departe de colectivul din Capitala, dar la asemenea proiecte m-as angrena si eu. Este placut sa stii ca o bucatica din munca ta zboara si calatoreste atit de sus si apoi se intoarce cu informatiile necesare. Cred ca merita efortul. 73!!!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări