Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Oscilator de 1Khz

Vizitator Georgelis

Postări Recomandate

Vizitator Georgelis

Am un ci HCF 4541 si vreau sa-mi fac un oscilator de 1Khz pe care sa-l alimentez la 12 V (am inteles ca asta mere la tensiunea asta). Stiu ca-i o chestie simpla (pentru voi) ,e vorba de vreo 2 rezistente si un condensator din cate am inteles. Am gasit undeva si o pagina PDF, insa nu era prea clara. Va multumesc anticipat.

Robeert: modificat titlu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

3

• cirip

1

• dan cod

1

• ratoiul

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Georgelis

Banuiesc ca trebuie sa cresc valoarea condensatorului cu cateva ordine de marime, sa micsorez un pic si valoarea rezistenteor (ambele) pentru ca vad ca valorile astea sunt pentru 250 Khz. Oricum multumesc mult ! Aveam eu si niste 555 prin cutiuta, dar ala nu stiu daca rezista la 12 volti, probabil cu o rezistenta inseriata pe + ! Pe 4541, peste tot l-am gasit mai mult ca fiind specializat ca fiind un timer, functie pentru care l-am si cumparat in mai multe exemplare, pentru un toast-er !

Link spre comentariu

555 rezista pana la 15V.Intr-adevar 4541 e destinat aplicatiilor ca timer. Atentie, frecventa la iesire e divizata intern cu 2^8=256.Leaga pin 6 la masa si pin 10 la + pentru operare ca divizor. Incearca 10K la pin 1; 0,22nF si 22k la pin 3.

Link spre comentariu
Vizitator George21

dupa cum ziceam sunt nou in domeniu... indraznesc sa pun o intrebare legata de oscilator daca tot exista un topic cu unul... la ce foloseste acest oscilator ? am captat ceva din raspunsuri si cautari pe google dar inca nu imi este clar

Link spre comentariu

... la ce foloseste acest oscilator ?

Autorul topicului intentioneaza sa faca un avertizor sonor (buzzer) cu frecventa 1 kHz, adaugand probabil un tranzistor si un mic difuzor. De obicei se foloseste 555 pentru acest scop.Aplicatia nu este tipica pentru 4541, care este timer. La iesirea lui (pin 8) se obtine frecventa generata de oscilatorul cu R, C divizata cu 10^8=256, 10^10=1024, 10^13 sau 10^16. Raportul de divizare este stabilit prin conectarea pinilor 12 si 13 la 0 sau la + intr-una din cele 4 combinatii posibile. Trecerea de la 0 la + (sau invers) a iesirii se produce astfel dupa un timp relativ mare - secunde, minute sau chiar ore - si se foloseste pentru a actiona/intrerupe un dispozitiv dupa un anumit timp. De exemplu stingerea automata a luminii dupa ce ai parasit masina.
Link spre comentariu
Vizitator George21

De exemplu stingerea automata a luminii dupa ce ai parasit masina.

:)) multumesc frumos pentru explicatie dar cum am zis sunt nou in domeniu... ceea ce am citat mai sus este singurul lucru pe care l-am inteles... inca nu stiu daca este bine ca mi-am facut cont pe un forum de profesionisti si sper sa nu incurc pe nimeni cu hobby-ul meu fara prea mari rezultate ... cu toate astea felicitari pentru toate cunostintele acumulate ... nu ma asteptam la un asa raspuns detaliatKeep up the good work
Link spre comentariu

inca nu stiu daca este bine ca mi-am facut cont pe un forum de profesionisti

:) Este foarte bine. Este un forum de pasionati. Unii isi castiga cozonacul din pasiunea asta si se cheama ca au avut noroc. Dar la inceput a fost pasiunea.Bun venit printre noi.Cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări