Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transceiver radio de US


Vizitator cosmin1922

Postări Recomandate

Vizitator cosmin1922

Buna ziua, Am si eu nevoie de o schema si relatii de proiectare pentru un transceiver radio de US :nas: , de preferat pentru semnale BLU (se poate si BLD) daca poate cineva sa ma ajute. Am nevoie de ele pentru un proiect si nu prea stiu de unde sa incep... Va multumesc!

Link spre comentariu

Am si eu nevoie de o schema si relatii de proiectare pentru un transceiver radio de US :nas: , de preferat pentru semnale BLU (se poate si BLD) daca poate cineva sa ma ajute. Am nevoie de ele pentru un proiect si nu prea stiu de unde sa incep...

Salut!

Exista variante simpliste sau variante mai complicate.

Daca nu-ti trebuie stabilitate de frecventa deosebita si vrei o chestiutza cu care sa-ti vezi proiectul pe masa, poti incerca sa reproduci un transceiver A412 . Si daca nu-ti trebuie sa functioneze pe mai multe benzi, e suficient sa-l echipezi pentru una singura si cu asta ai incheiat povestea.

Vezi link-ul, schemele si fa-ti o parere, dupa care revino si posteaza.

 

Ah, sa nu uit, exista un topic special pe forum dedicat acestui transceiver: INformatii A412.

 

Sper sa-ti fie de folos!

Link spre comentariu
Vizitator cosmin1922

Ideea este ca proiectul este unul de curs si cand l-am primit astazi, nu stiam de unde sa il iau si unde sa il las, am primit ceva explicatii la curs, numai ca se vrea de la mine un lucru pe care unii dintre colegii mei il au la licenta si nu prea am timp sa stau sa lucrez cine stie ce la el. Vreau o schema cat mai simpla, pentru ca nu imi trebuie decat sa functioneze si nu ma intereseaza stabilitatea in frecventa sau sa fie multicanal, imi trebuie numai sa aiba o sensibilitate de 1uV, un raport S/Z minim 3dB si o putere de iesire de 1 W, bineinteles Zin 50 ohmi, dar in rest nu am alte cerinte de proiectare. Problema cea mai mare este ca vrea sa ii calculez fiecare modul in parte si apoi sa il simulez (argumentand de ce am ales o schema si nu o alta, am de prezentat minim 2 solutii constructive pt fiecare modul)... Si totul trebuie sa functioneze intr-un final... Daca se poate cu o schema mai simpla, ceva care sa nu aiba performante prea mari, dar care sa ma duca aproape de ce am nevoie, ar fi perfect. Mulumesc de ajutor :)

Link spre comentariu
Vizitator cosmin1922

As putea eventual sa fac un CW sau SSB (daca reusesc sa il conving sa mai schimbe un pic) ca am vazut ceva scheme prin tehnium si pareau mai accesibile decat BLU, astea sunt ceva mai usoare sau doar am eu o impresie gresita?

Link spre comentariu

Cosmine, Acum n-am timp, dar ma voi uita pe acasa; exista un transceiver cu banda laterala dubla (BLD sau DSB in eng.) publicat intr-unul din almanahurile Tehnium de pana in 1986 (82-85). Receptorul e sincrodina (conversie directa). Nu l-am construit, intrucat mi s-a parut ridicol, dar daca e sa vorbesc pe bune, cred ca dracovenia respectiva m-ar atrage intr-o constructie de gen proiect simulabil. Am putea sa cooperam, eu folosesc LTSpice. M-as amuza teribil sa vad functionand o nebunie de genul asta. Schema e simpla si ai putea s-o simulezi si executi pe bucatele, exact asa cum ti se cere. Iar ca alternativa, poti sa te inspiri din transceiverul BITX20, care e o alta dracie simplista, dar la care receptorul e superheterodina simpla shimbare de frecventa, iar emitatorul functioneaza cu BLU (SSB) obtinut prin metoda filtrarii (filtru pe cuarturi). Daca nu-ti vor pune sula-n coaste ca sa ai si alternativa practica, atunci cred ca putem specula niste motive in mod avocatesc, pentru a demonstra ca folosind o schema mai simpla poti obtine (cam) aceleasi lucruri, hi. Bafta!

Link spre comentariu

Uite aici schema. Fisier PDF, 6.4Mb (extras din Almanah Tehnium 1983).

Click pe poza, sunt 3 pagini. Poza, evident, reprezinta doar o parte din transceiver.

 

Desi autorul sustine in text ca sensibilitatea e sub 1uV, am motive serioase sa ma indoiesc de acest lucru, dar cum mi-e greu sa cred ca cineva din comisia de analiza a proiectului iti va masura sensibilitatea aparatului, cred ca poti sa mergi inainte, hi. Etajul final de emisie e legendat cu o putere de iesire de 5W; ramane de vazut!

 

Posted Image

 

Schema bloc ar fi compusa din:

- filtru trece banda receptie (L1,L2)

- mixer echilibrat receptie (T1, T2, Tor1, Tr1)

- filtru audio receptie (bobina 180mH + condensatoare aferente)

- preamplificator audio receptie (T3,T4)

- oscilator variabil comun emisie-receptie (T5,T6)

- modulator echilibrat emisie (reteaua din jurul diodelor EFD108)

- preamplificator microfon - emisie (T7,T8)

- preamplificator RF - emisie (T9, T10)

- amplificator final RF - emisie (T11,T12)

- alimentator stabilizat (T13,T14)

 

Fiecare modul poate fi simulat independent.

 

Ce zici?

Link spre comentariu
Vizitator cosmin1922

pare mai omeneasca un pic schema asta (fata de ce am gasit eu prin revista de radiocomunicatii si radioamatorism ) nu prea am timp prea mult astazi sa ma uit pe ea, am sa incerc maine sa vad ce si cum, dar cred ca o sa ramana asta, o sa am ceva de calculat la ea (desi la prima vedere nu prea stiu de unde sa scot valorile alea :-s ) am sa incerc sa vad daca pot sa o mai simplific un pic, am vazut cel putin ca pe partea de alimentare mai merge scoasa protectia ca sa nu mai calculez si pe acolo...Am vazut in mare etajele pe acolo, numai ca nu am timp sa le calculez acum :-s

Link spre comentariu

am sa incerc sa vad daca pot sa o mai simplific un pic, am vazut cel putin ca pe partea de alimentare mai merge scoasa protectia ca sa nu mai calculez si pe acolo...

Am vazut in mare etajele pe acolo, numai ca nu am timp sa le calculez acum :-s

Salut,

 

Schema nu e nici pe departe grozava, dar e un compromis acceptabil. Simplificarea ei cred ca s-ar putea face folosind ceva circuite specializate - de ex. AO la preamplificatoarele Rx si microfon, si un stabilizator dedicat la partea de alimentare (7812 in capsula mare sau un 7805 care sa piloteze un stab serie extern cu 2N3055 sau un BD de putere).

 

In partea de receptie ai putea folosi un NE602, dar parerea mea e ca nu merita sa te complici. VFO-ul nu-l poti simplifica mai mult, iar modulatorul echilibrat e foarte cinstit in varianta cu diode si iesire pe tor. Poti folosi cu mult succes diode Schottky din seria BAT de semnal mic (nu mi le amintesc pe dinafara pe cele folosite de mine, dar ma pot uita acasa prin troace sau prin fisele tehnice).

 

La toruri, e indicat sa folosesti miezuri de ferita din material F4, din care inca mai poti gasi la magazinul AFERO din zona Obor (toroizi 9x6x3mm), iar la etajul final merge foarte bine material F5 de la acelasi magazin, miezuri 23x16x4mm). Nu folosi miezuri recuperate de la surse in comutatie sau filtre audio, nu sunt potrivite pentru spectrul vizat.

 

La bobinele filtrului trece-banda poti folosi carcase cu miez recuperate din caile comune TV, sau daca te duc nervii sa bobinezi cu sarma de 0.1mm, poti folosi carcase cu miez recuperate din lanturile de frecventa intermediara pe 10.7MHz din receptoarele distruse. De asemenea, se mai gasesc seturi de astfel de miezuri din material F4 la magazinul AFERO (dar fara carcasele propriu-zise).

 

Acest transceiver produce semnal DSB, dar il poti transforma in SSB printr-o metoda oarecare, cel mai la indemana si cu cele mai bune rezultate, fiind prin filtru de cuart. Metoda defazarii e foarte interesanta, dar cere multa rabdare la reglaje si e cam instabila in timp - altfel foarte ieftina. Variantele moderne folosesc procesare DSP, dar acolo nu te pot ajuta eu, ci fanii procesoarelor de acest gen.

 

Din punct de vedere strict al executiei (desi nu l-am construit) reproducerea unui BITX20 ar putea oferi rezultate mai bune (vezi marturiile colegilor de pe forum) dar vei avea de lucru la constructia filtrului, ptr. a carui punere la punct iti va trebui un vobuloscop. Se poate si fara, dar cu multa munca si rabdare (extragerea in puncte a caracteristicii). In loc de vobler, daca ai acces la un analizor de tip miniVNA sau echivalent, poti rezolva lejer problema, dar nu uita sa faci si adaptarile de impedanta necesare la intrare si iesire, tinand cont ca VNA-ul lucreaza pe 50ohmi, iar filtrul nu. Hi.

 

Una peste alta, dupa cum ai vazut, schema e simpla. Cunosc un singur om care mi-a povestit ca a construit-o, si care mi-a spus ca i-a si functionat.

 

Bafta multa!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Propun si eu o schema DSB , putin mai performanta decat cea din Almanahul Tehnium : are RAA , filtru AF eficace , Smetru etc .

 

Posted Image

 

L7 si L8 au 3 mH .

Este necesar un VFO extern ( pentru trafic recomand cu FLL obligatoriu ! ) .

Cu restul sper ca te vei descurca........

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări