Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Deslampizare CD player adica

zbodeoc

Postări Recomandate

Am luat acum citiva ani un CD player MHZS CD66 ca l-am gasit ieftin (licitatie pe eBay) si pe atunci avea numai referinte de la extraordinar in sus. Intre timp s-a descoperit ca DAC-ul nu era cine stie ce inventie de ultima ora ci un Burr-Brown PCM1742KE fara mari pretentii, adica cu iesiri nebalansate http://www.ti.com/lit/ds/sbas176a/sbas176a.pdf.

La primele teste, scos din cutie, suna foarte bine, dar un pic prea colorat pentru gustul meu si avea o amplificare foarte mare, cred ca in jur de 3-4 volti, n-am masurat nimic la el atunci, cert este ca pe linga amplificarea mare aveam si-un oarecare zgomot de fond. Acuma sa nu credeti ca fisiia la modul grosier, pur si simplu comparat atent cu altele se simtea ceva acolo. Ce-am apucat sa fac atunci cu el a fost sa-i schimb ECC83-urile cu altele (original erau JJ ECC83-S), cu toate facea la fel aproape la fel, am avut pina si niste Telefunken care-s ridicate in slavi de mai toti, la fel. L-am parcat pe un raft pentru cind aveam sa am timp pentru el...

Azi am dat intimplator de aceste pagina asta: http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFEREN ... CD66F.html si apoi am mai cautat ce-au facut altii si-am gasit asta http://www.diyaudio.com/forums/digital- ... ayers.html. Nici n-am mai sapat mai departe ci m-am uitat mai atent in foaia de catalog a DAC-ului PCM1742KE si-am modificat ca-n schita atasata (Am anulat doua rezistente si doua condensatoare si-am adaugat doua fire si doua condensatoare). Condensatoarele C11 si C12 au fost, la origine, electrolitici de 100u/16V peste care am mai adaugat niste 10uF nepolarizati cu folie... oare bine am facut?! :-) Acuma am o problema, ca daca ma apuc sa defrisez un sfert din placa aia mare ma aleg c-o plasa de piese ... :-)

Rezultatul este distanta cer-pamint, de subliniat ca oricum suna bine si inainte... nivelul a scazut undeva in jurul a 1-1,3V, cred, trebuie sa masor la un moment dat, eventual...

post-19106-139829322409_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

9

• zal

5

• Depanatoru

3

• mișa

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cond ăia erau de 10uF, nu de 100uF, trebuiau numai înlocuiţi cu cei nepolarizaţi mpp.Zice undeva în pagina aia că cda-ul are un nivel al semnalului de circa 3,1V la ieşire, cu lampizarea adăugată probanil scotea 5V sau mai mult. Cum a constatat şi polonezul, nu avea rost etajul cu operaţional + lampă. În mod sigur de acolo venea zgomotul de fond.Dacă are ieşire optică sau coaxială se poate lega la un cda extern, mai performant.Eu zic să întrerupi doar alimentarea cu tens anodică şi filamente, pe lîngă ocolirea etajului cu lămpi. Nu are rost să defrişezi tot, poate-l vinzi în viitor şi trebuie refăcut.

Link spre comentariu

Sint de 100uF/16V, scrie pe ei, scrie si pe placa de baza, nu stiu ce varianta de schema a pescuit (marele entuziast) polonez, ca s-a fabricat pesemne in mai multe variante. De fapt pe mine acea bucata de schema m-a facut sa ma apuc de el. Nu-l mai vind, ca dupa ce-am baut o bere l-am avansat la rangul de scula de referinta, asa bine suna. Am apucat deja sa verific citeva pasaje dificile, foarte variate, si merge de duduie. De fapt si polonezul, dupa ce s-a mai gindit un pic, o luna acolo, vezi c-a revenit la pareri mai bune - vezi ca initial a fost de-a dreptul marcat de furaciunea chinezilor... Scula e serioasa, cred ca are vreo 15 kg si nici nu ma mai gindesc sa-i pun vreun DAC extern (are toate iesirile, digital optic-coaxial, XLR [?!], RCA)... De ce? ca sa am in loc de 0,002% distorsiuni un 0,001%?!

Acuma ma gindesc s-o fac "combina" :rade: ...deh! romanu' tot roman..., loc in el si socluri am, niste transformatoare ii mai trebuie... si-o regleta de borne de difuzor...

Link spre comentariu

Operationalul ala n-are ce cauta acolo la o "lampizare" serioasa , pe langa asta nu stiu daca suna bine 6n3p alimentat cu numai 80V ( se recomanda ECC88 ) .Lasa totusi bufferul cu lampa la iesire ( ultima trioda numai ), usor modificat pentru intrare prin condensator ( acuma e schema cu cuplaj direct ) , nu cred ca DAC-ul e conceput sa duca direct iesirile

Link spre comentariu

Zal poza e bestiala, este definitia omului care stie ce vrea... nu's de ce ma duce cu gindul la Raducioiu...Depanatoru, eu stiu ce vreau, am pus subiectul asta ce baza de discutii doar... adica mi se pare lipsit de... deontologie profesionala sa mergem doar in directia trintirii de lampi in CD playere, am vrut sa arat ca se poate si altfel... In alta ordine de idei, nu ECC88, ma gindeam eventual la una bucata 6n6 (sa moara toti dusmanii mei... :-))

Link spre comentariu

ECC88 şi derivatele au avantajul că pot lucra la tensiuni mici, ar mai fi varianta sovietică 6H23n, sau 6H14n... etc.Acuma vine provocarea: cum poţi ocoli etajul final din cda, ca să iei semnal direct ptr triode? :57

Link spre comentariu

Cda-ul are etaj final inclus, se poate lega direct la mufele de ieşire.

Eu nu m-as baza prea mult pe etajul lui intern , despre care se pomeneste f superficial in datasheet , niciodata nu s-au pus direct DAC-urile de genul asta pe iesire in aparate . E conceput din start sa fie urmat de un etaj AO cu rol de filtru , chiar ala e operationalul din schema
Link spre comentariu

6N6P este o lampa "sleeper" (necunoscuta indeajuns) si face minuni la tensiuni mici. Eu m-am jucat cu asa ceva de peste 10 ani (perioada Priboi) si lampa asta are un mare potential.Nu poti ocoli buffer-ul din DAC (CDA) si de ce as face-o?! Rolul sau e foarte clar si specializat; nu vad cum as substitui acele functii mai bine extern.... in datasheet zice ca mai trebuie filtraj, ca nu ajunge ce-i built-in; pai ii dam un 330p pe iesire si ce-o mai fi pe cabluri... mai mult deja-i desfriu :-)

Link spre comentariu

Ce contine el intern nu-i buffer ci convertorul I\V care la DAC-urile cu iesire in curent ( ca si celebrul TDA1541) e exterior chipului - de aici posibilitatea sa faci conversia pasiv si toata nebunia modificarilor .La un DAC cu convertorul I\V intern singura modificare importanta poate fi eliminarea filtrului activ cu AO , eventual se pune un banal condensator , si adaugarea unui buffer cu lampa .

Link spre comentariu

Cind acel convertor I/U are 5kOhmi pe iesire eu deja ii spun si buffer. N-am nimic cu alte DAC-uri fabricate cindva, DAC-ul de care vorbim e pe 24 de biti si-i proiectat/fabricat mileniul curent... daca-i IEFTIN cu atit mai bine...

Link spre comentariu

Zbodeoc! Foarte interesant e ca si eu am ascultat/masurat/demontat/testat niste amplificatoare ("niste" inseamna mai multe) toate hibride, adica cu lampa pe intrare. E vorba de amplificatoare "grele", "hi-end" chinezesti. Am tras concluzia ca partea aia de "lampizare" e strict comerciala. La unele modele poti comuta pe lampa sau nu. Se aude o mare diferenta de sunet dar aceasta diferenta e falsa pentru ca odata cu comutarea pe lampa se comuta o mica retea RC care modifica totul."Lampizarea" pusa undeva pe semnal mic e o prostie. Singura "lampizare" care merita utilizata e cea pe etajul final cu transformator de iesire. Restul sunt dume. (Am mai zis asta mai demult, cind am facut testele)

Link spre comentariu

Depanatoru, ai observat bine ca BB (azi TI) cam trec rapid peste etajul de iesire si intr-adevar spun in vreo doua locuri ca nu-i deajuns filtrajul built-in (care exista in DAC), O sa ma gindesc cum pot evidentia acel zgomot si cam ce pondere ar putea sa aiba...Zal, nu stiu citi biti are, ca acuma mi-e clar ca chinezii astia sint un fel de romani; oricum nu stiu cum sa-i numar dar imi par mai multi de 16Misa, n-am citit ce-ai scris mai demult dar se pare ca am ajuns la aceeasi concluzie. Exista cazuri cind are sens dar in majoritatea cazurilor n-are (lampizarea)... nu-mi face placere s-o spun dar asa este. Adica lumea a evoluat de la uA741 la niste minuni de operationale care in plaja =/-15V, sa zic, cu greu pot fi batute.Acuma la modul serios vorbind am citeva posibilitati;1. Sa-l las in pace asa cum l-am modificat;2. Sa iau semnalul dupa OPA2604;3. Sa iau semnalul dupa OPA2604 si-un repetor pe catod cu 6N6P ;4. Sa modific circuitul OPA intr-un simplu buffer (fara filtraj) care sa atace un transformator de iesire. Acuma problema mea este ca-n ultimile luni toate transformatoarele de semnal mic mi-au iesit ceva de genul 10Hz-250kHz +/-0.3dB ori daca vreau sa mut filtrajul final in transformator va trebui sa le "declasez" undeva in gama 20-40kHz +/- 0,5dB - hai ca asta e tare! ... poate iese ceva de genul...post-19106-139829322492_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări