Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamuriri la o schema electrica

Vizitator acds

Postări Recomandate

Buna tuturora,

Vreau sa fac si eu schema urmatoare doar ca am unele nelamuriri. Vreau sa transform semnaulul luminos (de intrare) in tensiune (semnal iesire). Am gasit pe net o schema dar imi cam prind urechile in ea :nebunrau: , fiind fara experienta in domeniu. Vreau sa stiu daca pot sa scap de comparator 741 (sper sa nu gresesc) si cum sa leg R2 de 741, sau cum sa am acelasi semnal la iesire cu o schema mai simpla, si ar merge daca as folosi resistentele cu valorile specificate?

Mii de multumiri!

app:daca aveti vreo schema mai simpla mi-ar fi de ajutor :d

Robeert: modificat titlu ( pe viitor, rog fara ajutor )

post-53487-139829321677_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nicul

1

• vio2007

1

• Ticu

1

• winner23

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

r2 e un semireglabil, tot un fel de rezistenta dar cu 3 picioare.sectiunile semireglabilului formeaza un divizor rezistiv care aduce pe intrarea inversoare o fractiune din tensiunea de 9V, de exemplu daca e la jumatate ai 4,5V.fotorezistenta si cu cealalta rezistenta formeaza un alt divizor rezistiv care aduce pe intrarea neinversoare o tensiune variabila in functie de gradul de iluminare al fotorezistentei. 741 compara cele doua tensiuni si comanda tranzistorul. e bun pt ca poti sa alegi gradul de iluminare dorit in functie de ce fotorezistenta gasesti.

Link spre comentariu

In atasament ai modul de conectare al semireglabilului in schema,in functie de ce semireglabil folosesti pinii 1 cu 3 se pot inversa,pinul 2 (cursorul) trebuie conectat la intrarea inversoare a amplificatorului operational 741,pin 2.

post-8199-139829321698_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator acds

r2 e un semireglabil, tot un fel de rezistenta dar cu 3 picioare.sectiunile semireglabilului formeaza un divizor rezistiv care aduce pe intrarea inversoare o fractiune din tensiunea de 9V, de exemplu daca e la jumatate ai 4,5V.fotorezistenta si cu cealalta rezistenta formeaza un alt divizor rezistiv care aduce pe intrarea neinversoare o tensiune variabila in functie de gradul de iluminare al fotorezistentei. 741 compara cele doua tensiuni si comanda tranzistorul. e bun pt ca poti sa alegi gradul de iluminare dorit in functie de ce fotorezistenta gasesti.

thx pt raspuns :dans:
Link spre comentariu
Vizitator acds

In atasament ai modul de conectare al semireglabilului in schema,in functie de ce semireglabil folosesti pinii 1 cu 3 se pot inversa,pinul 2 (cursorul) trebuie conectat la intrarea inversoare a amplificatorului operational 741,pin 2.

ms mult :d
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator acds

ms pt raspuns, am reusit sa fac legaturile intre componente dar nu stiu une sa pun + (plusul) sa vina pe latura circuitului (intre fotorezist si tranzistor) sau vine legat la 741 la pinu 7daca nu ma insel. (in cer scuve daca pun intrebari poate pentru uni banale)
Link spre comentariu

Vreau sa transform semnaulul luminos (de intrare) in tensiune (semnal iesire)

Da, + se leaga la pin7 al circuitului integrat, iar - la pin 4; asta asigura alimentarea circuitului. Nu uita ca + se leaga de asemenea la fotorezistenta, semireglabil si colectorul tranzistorului.Acum, citind primul post al tau, ma intreb daca schema asta raspunde nevoilor tale. Cand este iluminata, se micsoreaza valoarea fotorezistentei si creste tensiunea pe intrarea + (neinversoare) a amplificatorului. Cand ea depaseste valoarea de pe intrarea inversoare (-) pe care ai reglat-o prin cursorul semireglabilului, iesirea amplificatorului trece brusc la tensiune ridicata. O fractiune din aceasta se aplica pe baza tranzistorului, care intra in conductie. Adica intre emitor si colector circula un curent important, ceea ce face sa sune buzerul.Nu prea seamana a "transformarea semnalului luminos in tensiune", este mai degraba un avertizor de iluminare, dar depinde ce vrei sa faci mai departe. Poti sa-l pui intr-un sertar sa sperie hotul cand deschide sertarul...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări