Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas - termometru cu 16f628

dorelb

Postări Recomandate

Am incercat sa "upgradez" softul scroll-termometrului, prin adaugarea unui modul RTC, cu DS1307, ca in figura. Din pacate nu am reusit :( ... din cauza ca nu pot folosi pinul RA5 (MCLR) ca si SDA (!?). Solutia o reprezinta "upgradarea" PIC_ului !!! Ce PIC, cu mai multe I/O dar -totusi- low-cost imi puteti recomanda ? Mi-ar trebui : 7+7 (matrice) + 2 (RTC) + 3 (pentru setari) + 1 (DS18B20) = min. 20 pini I/O. Multumesc !

post-11296-139829325211_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 100
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fratello

21

• dorelb

20

• XAN77

10

• Liviu M

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am incercat sa "upgradez" softul scroll-termometrului, prin adaugarea unui modul RTC, cu DS1307, ca in figura. Din pacate nu am reusit :( ... din cauza ca nu pot folosi pinul RA5 (MCLR) ca si SDA (!?). Solutia o reprezinta "upgradarea" PIC_ului !!! Ce PIC, cu mai multe I/O dar -totusi- low-cost imi puteti recomanda ? Mi-ar trebui : 7+7 (matrice) + 2 (RTC) + 3 (pentru setari) + 1 (DS18B20) = min. 20 pini I/O. Multumesc !

Salut.Nu merge sa faci "upgrade" la PIC16F877A? daca DA, iti mai trimit eu unul. :da Sau la un PIC16F876A, sunt destul de ieftine, vezi la vanzari aici viewtopic.php?f=59&t=81615&start=165
Link spre comentariu

Mai poti utiliza un registru de deplasare sau un numarator Jhonson si folosesti 2 sau 3 pini in loc de 7. In felul acesta te poti intinde cu numarul de afisaje cat se poate.

Foarte buna si aceasta idee si ramanem tot la un PIC "ieftin". :aplauze Poti "implementa" in schema si soft aceasta modificare?Este frumos sa realizam un ceas cu scroll, care sa afiseze ora,data si temperatura. :da
Link spre comentariu

Am reusit "portarea" codului pe PIC16F877A !!! Mai trebuie sa ii "pun" butoane pentru setarea timpului si sa scriu codul corespunzator acestora. Voi posta aici codul-sursa, a.i. sa-l poata modifica/adapta oricine doreste (se poate, de exemplu, afisa si data zz/ll/aa sau pune 2/n senzori de temperatura). Eu ma declar satisfacut de varianta "simpla" si ma opresc aici.

post-11296-13982932571_thumb.jpg

Link spre comentariu

Liviu M zicea în sensu că legîndu-l la pinii de i2c vei putea folosi i2c hardware al PIC-ului, că știe așa ceva, și nu implementarea unor rutine i2c in soft, care vor ocupa mai multă memorie.

Link spre comentariu

Da, am inteles ideea... daca voi intampina dificultati legate de dimensiunea programului voi apela la acest tip de conectare.Cea mai "eleganta" solutie hardware mi se pare cea cu PIC16F886.@Dorel : imi cer iertare ca ti-am "poluat" topicul :jytuiyu Discutiile despre schemele mele se continua aici : viewtopic.php?f=11&t=93469

Link spre comentariu

eu recomand totuși ca ceasul sa-l faci cu Timer1 și cristal de 32,768KHz; în ISR setezi bitul 15 al timerului ca să numere astfel doar pînă la 32768 avînd astfel o singură întrerupere pe secundă.-mai ieftin-mai simplu pcb-gestionarea unei întreruperi pe secundă cred că e foarte lejeră-abatere ușor ajustabilă din soft. După ce vezi că quartul are abatere de 1 secundă la x ore, implementezi soft incă o variabilă ce numără x ore după care modifică în consecință secundele ceasului. DS1307 este precis cît este cristalul atașat, nu e deloc mai breaz. Eu am 2 ceasuri in casă cu 1307, crede-mă că nu mai sunt deloc încîntat.

Link spre comentariu

RTC-ul ala trimite si data? Ca daca da, ar fi un motiv sa-l folosesti si sa n-o mai calculezi singur, altfel sunt de acord cu quarzul de 32768 direct la PIC.Mai mult, am pus pe undeva un cod care merge pe 16F877.

Link spre comentariu

1307 trimite și data. Doar că după ani de zile de folosire a unui astfel de ceas cu afisaj LCD2x16 la care afișam permanent și data (controlerul de la acvariu) am realizat cît de useless și risipă de spațiu pe afisaj este acea dată. Inițial parea fancy, acum nu aș mai afișa-o.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări