Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sa discutam despre normele de protectia muncii la MU


Vizitator

Postări Recomandate

Propun in acest topic sa discutam in mod argumentat, despre normele de protectie a muncii la masini-unelte. Argumentele pot fi relatari cunoscute personal sau lincuri catre video-clipuri in domeniu. Deoarece, asa dupa cum spuneam si cu alta ocazie, ruperea unui numar de postari dintr-un topic si alipirea lor la alt topic, este un lucru relativ complicat, ii rog pe cei ce au avut postari pe alte subiecte de aceasta natura, sa le copieze pur si simplu si sa le aduca aici. Am sa incep eu prin a relata o tragica intamplare, aflata si de mine de la un colaborator.Un paznic - fost strungar de meserie - a profitat de inactivitatea prilejuita de sarbatorile de craciun si anul nou a unei intreprinderi iesene, ca sa-si confectioneze si el niste piese la unul din strungurile din intreprindere. Paznicul nu avea halat, sau salopeta stransa pe corp, ci era imbracat (iarna fiind) cu un pulover gros din lana naturala cu maneci evazate. In timpul lucrului, bacurile universalului au agatat una dintre maneci si l-a antrenat impreuna cu piesa pe care o prelucra in miscarea de rotatie. Schimbul de paza a preluat serviciul (se mai obisnuia) in lipsa celui care trebuia sa iasa din schimb. L-au gasit abia dupa ce au trecut sarbatorile rotindu-se in "eternitate". nimeni nu a fost acolo, pentru a sari sa opreasca strungul si sa-i acorde eventual primul ajutor.Toate acestea sunt lucruri de luat in seama, in special de catre strungarii amatori. De cele mai multe ori acestia sunt singuri cu strungul si cu lucrarea lor si arareori au prin apropiere persoane avand competenta de a interveni intr-un caz accidental. De aceea este absolut obligatoriu sa ne punem la punct cu metodologia tipica de protectie a muncii la strung, freza, sau alta masina-unealta la care lucram.Una dintre regulile de baza, este de a nu se veni in contact cu universalul, nici macar atunci cand in aparenta este oprit, decat situandu-ne in postul de lucru al strungarului. Adica in fata strungului si nu in spatele lui. Din aceasta pozitie, avem posibilitatea in cazul unui accident sa oprim chiar noi strungul actionand butonul de oprire de urgenta, care tipic arata ca o ciuperca rosie si este amplasat intotdeauna in pozitii cat mai accesibile operatorului uman. Exista cazuri, in care ambreajul de cuplare al universalului, s-a dereglat si desi el ar trebui sa fie in pozitie de repaos, se invarte totusi cu o viteza mica. Situatia este foarte periculoasa si trebuie remediata imediat defectiunea.

Link spre comentariu

Salut,Eu am asistat la un accident real care s-a desfasurat astfel:Cand eram la liceu la practica la atelier maistrul a pus cate doua fete pe un strung SN320 sa realizeze o piesa simpla, un arbore in doua trepte.In momentul in care o colega prindea piesa de prelucrat in universal cealalta a avut proasta inspiratie sa comande levierul ca universalul sa se roteasca iar acest fapt a avut urmarea ca, colegei care prindea piesa ia fost prinsa mana de cheia universalului si ia fost retezata ultima falanga de la degetul mic al mainii stangi de cheia din universal cand aceasta s-a oprit in batiu.Circ mare..., asta a fost.Cu stima.

Link spre comentariu

ATENTIE! Atentie mare la tot ce inseamana folosirea de tensiuni de 230-380V. Nu evitati sa faceti impamantarea utilajelor; va feresc de multe necazuri.Evitati improvizatiile,materialele aruncate peste cablurile sub tensiune, umezeala alt mare dusman.Evitati materialele inflamabile si faceti instalatii electrice sigure, daca nu vreti sa aveti necazuri.

Link spre comentariu

Si nu uitati de disjunctoarele diferentiale!Nu costa o avere si`s poate cele mai sigure protectii impotriva electrocutarii si a incendiilorin cazul scurgerilor de curenti .Grig

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Eu am pe o priza siguranta diferentiala de 25 A si nici vorba sa fot folosi strungul in ea. La pornirea strungului decupleaza instantaneu. Il pot folosi doar in alte prize care bineinteles au impamantare, toata instalatia este noua si autorizata. Probabil sunt ceva scurgeri infime nesesizabile, in caz de o scurgere mai serioasa ar sari oricum sigurantele automate, trei la numar intre strung si contoar. 

Link spre comentariu

Sa nu uitam si de aberatiile inspectorilor" care" se ocupa cu protectia muncii. Exemplu: sediul OMV Petrom ,cica regim petrolier,angajatii vin la munca in haine obisnuite si personalul de intretinere cu bocanci ,salopeta ,casca si centura.Am executat anumite operatii in incapere fara a purta casca(nu puteam folosi casca) si madam de la receptie a anuntat inspectorul cu care am avut o discutie.Aberatii! de ce nu am asigurat centura? (circa 2,5 metri)pai sa o leg de scara,am raspuns ,de ce nu am casca?pai nu incape capatana.Pana la urma a inteles situatia. :rade:

Link spre comentariu

Ce putere are motorul strungului si ce regim de pornire?Cat despre siguranta de 25A si instalatia autorizata..............prizele trifazice sunt de 16A,32A,63A...........de cat e priza pe care ai siguranta aia de 25A?

Link spre comentariu

2.2 kw, nu este cu pornire stea-triunghi deci 400V-stea, priza este de 32A ca bag in ea si aparatul de sudura si ii mai dau cu 220A cu electrod de 5mm regim continuu cand mai sudez cate o cupa de excavator, o cupla de tractor etc, si totul e ok, cabluri, priza reci.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Tot legat de instalatia electrica, ce patesc eu: am sesizat ca nu este stabil curentul, baraia strungul, aparatul de sudura la fel. Verific fazele si observ ca pe una dintre ele fluctueaza tensiunea 120v - 230v. Pornesc verificarile plecand de la tablou spre contoar. Deschid singura doza existenta in instalatie si surpriza: contact imperfect intre legaturi (Al monofilar 16 mm 2). Conectorul cu toate ca era pentru conductor pana in 35 mm 2, se pare ca, cu timpul s-a destrans. Practic, indiferent cat de tare l-as fi strans, aluminiul (la fel si cuprul) fiind un material plastic, a aparut fenomenul nedorit. 

Asa ca, negasind in comert ceea ce imi imaginam eu, sau doar tablouri industriale la preturi de sute, chiar mii de euro, mi-am facut eu un tablou unicat, de forta, sigur, circuit individual pe fiecare priza (Cu 6 mm 2 , am vrut de 10 dar nu incapea in locasurile din prize). Papuci sertizati, suruburi M8 cu piulita, strangere ferma cu cheie de 13, iar in prize litele cositorite. Fara doze sau orice alte imbinari, fara economie la cablu, supradimensionat.

Deci mare atentie la contactul imperfect. Este cel mai periculos. La un scurt circuit sau suprasarcina sare siguranta, dar la contact prost nu. Si asa apar incendiile oricat de buna este instalatia.

post-246971-0-93714200-1456773212_thumb.jpg

post-246971-0-50639500-1456773213_thumb.jpg

post-246971-0-32006100-1456773227_thumb.jpg

post-246971-0-72534100-1456773265_thumb.jpg

post-246971-0-70775900-1456773362_thumb.jpg

post-246971-0-26532800-1456773363_thumb.jpg

post-246971-0-83153500-1456773363_thumb.jpg

Editat de Adrian Pruna
Link spre comentariu

Decit sa cositoresti multiflarul mai bine pui ori papuci sertizati ori tuburi de capat.

Nu stiu de ce dar firele cositorite au obiceiul sa se rupa de la marginea lipiturii.

Nu totdeauna avem firul potrivit la culoare si mai improvizam insa macar ia 2 benzi de vinil , una albastra si cealalata galben verde si da la capete

pe nul si nulul de pamintare culorile potrivite.

 

Grig

Link spre comentariu

Salut,

 

Nu-mi pot da seama cu exactitate ce ai acolo in tablou,dar aproape sigur nu e ok...........vad ca pe bare vin cele 3 faze plus nulul si pleaca mai departe,cu reducere de sectiune,fara nici un fel de protectie............plus pe bara din dreapta,care banuiesc ca este bara de pamantare,daca firul care vine de sus este sosirea de la priza de pamant...............eu zic c-ar fi bine sa mergi la biserica,sa aprinzi macar o lumanare.Tot de pe bare se alimenteaza,banuiesc,siguranta de sus............regula de baza in electricitate.Intrarile sunt sus,iar iesirile jos,la orice aparataj..........mai putin la PLC-uri,dar cu alea e alta mancare de peste.Chiar nu e de joaca cu instalatia electrica.Cele scrise de mine mai sus nu le considera zeflemea,ci niste observatii pertinente.Cat despre costurile pomenite de tine referitoare la un tablou..........nu le comentez,fiindca fiecare instalatie are particularitatile ei,dar obligatoriu trebuie respectat normativul I7/2011.

 

Alex

Link spre comentariu

Ala de sus e tetrapolarul principal.

 

Grig

 

L.E. Ba nu .... dupa cu vad mai atent racordul e dus direct pe platine...

De, obisnuinta...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Decit sa cositoresti multiflarul mai bine pui ori papuci sertizati ori tuburi de capat.

Nu stiu de ce dar firele cositorite au obiceiul sa se rupa de la marginea lipiturii.

Nu totdeauna avem firul potrivit la culoare si mai improvizam insa macar ia 2 benzi de vinil , una albastra si cealalata galben verde si da la capete

pe nul si nulul de pamintare culorile potrivite.

 

Grig

Eu sustin ca este O MARE gresala sa folosesti cablu galben cu verde pentru altceva decit impamantare. Poate duce la accidente nu numai la confuzii. Nu sunt adeptul ideii ca daca functioneaza, nu conteaza culoarea. Exista un cod al culorilor si e bine sa fie respectat. Daca toata lumea l-ar respecta, ar fi mult mai usoara intretinerea si depanarea instalatiilor electrice. Chiar daca nu sunt electrician ci electronist, am fost pus in situatia de a rezolva o problema electrica la o casa NOUA, (fix la sora-mea) unde toata instalatia electrica a fost facuta numai cu sarma galben/verde.(faza, nul, impamantare, toate de aceeasi culoare) Mi-a luat o jumatate de zi in loc de o ora. Problema era ca datorita nerespectarii culorilor, intr-un punct a fost inversat nulul cu impamantarea. Pe zona respectiva orice consumator conectai, se declansa siguranta diferentiala. (era vorba de un etaj) Daca erau respectate culorile, nu numai ca gaseam rapid eroarea, pur si simplu nu ar fi aparut. Va rog sa folositi sarme (cabluri) de culoare corespunzatoare. Eu zic ca e important. Bine ca n-a fost inversata impamantarea cu faza...sa curenteze toate carcasele aparatelor...

Noi si Noi succese!!! :rade:

Link spre comentariu

una albastra si cealalata galben verde si da la capete

pe nul si nulul de pamintare culorile potrivite.

 

Grig

 

Pai intreb si eu , care`i rolul citarii?

Imi pare normal ca macar nulul sa fie albastru si nulul de protectie galben verde, asa am scris , asa am si facut daca am fost fortat de imprejurari.

La priza de pamint n`am avut decit 25mmp maro , ala l`am pus insa e dat cu banda la capat si in vre`o 3 locuri pe unde merge sa fie cit se poate de clar ce`i ala desi se vede ca iasa din pamunt si nu`i sonda de petrol!

 

Grig

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări