Vizitator cassius Postat Octombrie 7, 2011 Partajează Postat Octombrie 7, 2011 Salutare tuturor membrilor. Aprecieri considerabile din partea mea pentru opiniile si informatiile continute pe forumul dumneavoastra. Intentionez sa ma apuc de un proiect de boxe pe 3 cai. Sunt un incepator desavarsit cu foarte foarte putine cunostinte in domeniu (acustica, matematica, fizica). Citesc de ceva timp sectiunile aferente. Dar din motivul expus mai sus am ales sa postez aici. Ca design imi propun sa respect linia generala a proiectului asta: http://www.diy-audio.ro/boxe/orbis-stan ... 3-cai.html Acum, sunt hotarat pe doua difuzoare pentru medii si inalte, respectiv: 1. tweeter: Hi-Vi TN28 cu parametri aici: http://www.parts-express.com/pdf/297-409.pdf 2. medii: Hi-Vi F6 cu parametri aici: http://www.parts-express.com/pdf/297-440.pdf Intrebarile mele sunt: a) Pentru bas ce difuzor(e) s-ar preta pentru completarea celor 2 mentionate mai sus? (In general din proiectele gasite deja pe net s-au folosit tot din gama Hi-Vi - F8 sau D8G - dar cum costul achizitionarii a 2 dintre cele doua folosite in mod uzual mi-ar ridica costurile exagerat in cazul meu, apelez la dumneavoastra in cazul gasirii, recomandarii unor difuzoare cu implicatii financiare mai rezonabile, undeva pana intr-un maxim de 300 lei pt ambele la bas) b) In cazul executiei filtrelor, luand in calcul cele doua alese pana in momentul asta, pune probleme faptul ca unul este la o impedanta de 6 iar celalalt, respectiv F6 este de 8? Nota 1 Mentionez ca filtrele nu am de gand sa le proiectez si execut eu. Voi apela la unul din colegii dumneavoastra de aici, din iasi, care in masura in care va exista posibilitatea sa puteam lucra si la acordul incintei si alte reglaje care se impun, la un pret decent. 2 Nu urmaresc alcatuirea unei incite care sa aiba un bas puternic, sau mai grav sa acopere pe celelalte 2, ci unul mai amplu si complet pe cat posibil. Ca gen de muzica ascult: pop/dance 80-90, chillout, jazz, electro-jazz, rock, deephouse, funkyhouse si binenteles filme. Momentan ma descurc cu un receiver sony STR Dg500 + eltax Hoolywood + woofer yamaha; si niste vintage-uri rostov + boxe JVC din 198X, astea intr-o camera (sufragerie comunista - momentan) de maxim 20mp. Sursa momentan e un laptop vaio cu iesire HDMI si flac-uri ocazional cand il cuplez receiveru la desktop PC prin optic, dar intentionz achizitionarea si a altor surse de sunet cel mai probabil un CD sh mai de doamne ajuta. 3 Initial pentru bas ma gandise-m la 4 SAL-uri SBX 1620BK sau sa merg cu inca 4 F6 dar nu stiu cat se preteaza si la bas astea. 4 As prefera ca diamentru sa fie cat mai mic al dif de bas - dar citind inclusiv pe aici - se zice pt ceva cat de cat calitativ e nevoie de minim 16,5 la diametre mai mici e nevoie de binenteles investitie si mai mare....asa ca sunt intr-o dilema totala. PS: Toti care au cat de cat treaba cu domeniul asta ma sfatuiesc sa-mi vad de treaba cu proiecte DIY (inclusiv nevastamea care e expert in toate ) si sa achizitionez ready-made, dar ma incapatanez sa duc la capat un asemena proiect si sunt constient de ce implica, inclusiv cu rateuri de la primul proiect - respectiv sicriu cu dif cum va place sa apeciati . Dar o sa prefer sa ma informez inatai si dupa sa ma apuc de achizitionat si asamblat. Va multumesc. Si nu trageti tare! Link spre comentariu
rvrazvan Postat Octombrie 9, 2011 Partajează Postat Octombrie 9, 2011 In primul rand...Fara graba! Daca designul nu este ceva batut in cuie....personal cred ca exista variante mai bune, cu filtre mai putine, etc... Cred ca doua cai ajung. Daca bugetul o permite eu m-as uita la un AMT sau un ribbon(tweeter). Pentru bass macar doua drivere. http://www.parts-express.com/wizards/se ... N=70765093 Aero striction se numesc amt-urile aici. Alta variata interesanta este asta: http://gedlee.com/Nathan.htm (sau ceva bazat pe acelasi principiu). Pentru un buget mic, si eventul si un amplificator cu lampi recomand, fireste, un Back loaded Horn. http://www.google.ro/search?q=back+loaded+horn&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=ro&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=680 Link spre comentariu
ahegyes Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 Din cate observ eu, vrei un 3 cai care sa iasa intr-un pret cat mai bun si la o calitate cat mai buna. Eu zic ca solutia ar fi asta: http://www.diy-audio.ro/boxe/imago-v-st ... 3-cai.html Difuzoarele au urmatorul pret: Bass-60euro\buc, Medie-40euro\buc, Inalte:25euro\buc. In total 250euro+posta pentru setul complet de difuzoare. Apoi mai ai filtrul - care daca il faci cu componente de calitate te duce undeva spre 100euro. Apoi mai ai de facut cutia si gata. In 20mp merge excelent - atat am si eu si acolo am facut tuningul. Ca sa fim realisti, daca construiesti totul singur te poti incadra intr-un buget de vreo 600euro. Daca apelezi la ajutor din afara va fi mai mult. Difuzoarele hi-vi amintite de tine nu sunt rele dar sunt cam la acelsi pret cu difuzoarele folosite de mine in proiectul de mai sus. Avantajul e ca in proiectul meu ai totul facut, nu trebuie decat sa executi cutia si filtrele ! Link spre comentariu
Vizitator cassius Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 razvan! multumesc pentru sfaturi. Nu ma grabesc (intentionez ca maxim pana la sfarsitul anului sa am toate componentele, difuzoarele poate ceva mai devreme) de asta am si scris aici sa gasesc si pareri pertinente cat timp imi pregatesc finanta pentru proiect. Pentru a doua varianta recomandata de tine, nu o cunosc catusi de putin, dar o sa incerc sa aprofundez putin cu cuostintele care le am eu - sper sa si inteleg ceva. pentru a treia varianta, numai la o prima vedere, imi creaza impresia ca e mai complicat chiar si ca proiectul care mi l-am propus eu. Ca o paranteza, numai sa calculez volumul la un Back loaded Horn, daca asa se cheama principul asta, mi se pare dus tare... si binenteles ca intentionez sa achizitionez un amp pe lampi....insa preturile care le au .... tre sa vand si masina. Dar mai astept sa vad ce se intampla cu proiectele de grup de pe forum, poate prind ceva care e testat in prealabil. Adrian sincere felicitari pentru proiectele tale. Daca proiectul meu va iesi macar la un sfert din finisajele tale, atunci pe scarea mea de valori ma pot declara profesor. Iar in privinta soundului as fi foarte curios cum suna cu dif folosite, Usher. Trebuie sa recunosc ca tin mult la design si estetica de asta am si prefer difuzoarele de la Hivi în combinatie cu proiectul la care am pus link. De asemeni cred ca si la tweeter trebuie mers pe altceva decat ce am ales initial si o sa tin cont si de recomandarea lui razvan. Va multumesc pentru parerile impartasite pana acum. Oricum, in masura in care este posibil, ramane deschisa discutia vizavi de eventuale compatibilitati pentru difuzoare de bas in combinatia cu F6 de la Hivi pentru medii. Sau in cazul in care nu se poate raspunde intrebare, formulez alta: Recomandati un difuzor de bas cu diametru cat mai mic intr-un pret rezonabil, de calitate medie sa zic, pe care eventual l-ati folosit/testat (sau la care li se cunosc parametri)? Link spre comentariu
ahegyes Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 Sau in cazul in care nu se poate raspunde intrebare, formulez alta: Recomandati un difuzor de bas cu diametru cat mai mic intr-un pret rezonabil, de calitate medie sa zic, pe care eventual l-ati folosit/testat (sau la care li se cunosc parametri)? Pai recomandarea mea ramane aceeasi: Usher 8935 - 60euro\buc. 7" diametru. Link spre comentariu
rvrazvan Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 Amplificator cu lampi in romania iti faci cu putini bani. Pretul creste cu calitatea fireste. Dar ceva micut nu este scump.Ai nevoie de sensibilitate mare a incitelor pentru lampi, si o impedanta lina. Amplificatoarele cu lampi nu tolereza filtrele prea bine. Eu am facut o pereche de Back loaded horns, intr-un weekend in timpul unei crize de personalitate : . Rezultatul a fost spectaculos, avand in vedere ca nu aveam la vremea respectiva nici o tangenta cu incintele acustice. Am gasit un proiect si am incercat sa il reproduc.Sunt multe aspecte importante, chiar MULT mai importante decat numarul de cai si banda de frecventa pe care o boxa o reproduce.Imaginea pe care un difuzor Full Range o prezinta in general straluceste in comparatie cu un sistem de 3 sau mai multe cai. Dar din pacate Full range inseamna si putere redusa.Personal cred ca Hornurile sunt cea mai buna alegere pentru Dv. Prezinta o imagine foarte clara, iar partea de jos a spectrului audio, fiind "horn loaded" are o dinamica peste medie. Link spre comentariu
Shambala Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 Amplif cu lampi - cat de cat bun - si incinte BR sau inchise pe 3 cai, sau si mai rau, pe 2 cai => inseamna un pret foarte mare pt amplif. Foarte mare, asa ca in cazul de fata solutia se exclude. Lampi decente => hornuri sau OB-uri mari. Pentru un bas suficient de coborat 6.5" este cam putin, iar la 3 cai nu prea are sens woofer de 6,5". ps - atentie la waf. Link spre comentariu
Vizitator cassius Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 1. Razvan. Amplificator cu lampi momentan pana la anu nici nu intra in discutie, in cazul in care ma apuc de cumparat difuzoare de calitate medie (mediocra). Daca cumpar difuzoare mai ieftine decat ceea ce mi-am propus, sa zic ... SAL-uri toate, nici nu isi mai are rost achizitia unui amp. pe lampi .... Asa cum am spus si in postul anterior in cazul in care la anu... se contureaza vreun proiect de grup, aici pe forum, pentru vreun amplificator cat de cat "sensibil" sa-i zic asa, as achizitiona unul (pe componente sau aproape complet). Multumesc pentru interactiunea oferita prezentului subiect. Eu intentionez sa le folosesc cu un receiver entry-level (in stereo) de la denon sau yamaha cu o sursa digitala de la PC si eventual un CD player mai bun, pentru inceput si mai apoi sa vad de un amp de calitate. E aiurea ordinea dar si finantarea la fel :( 2. Shambala, daca ma stabilesc pe unul de 6,5 - 7 si eu impartasesc aceeasi idee, ca nu va face fata .... si de asta am precizat in primul post ca pe coloana ideal mi-as dori 2 pt bas de dimensiunea asta, problema este daca arhitectura, executia si reglajul filtrelor presupune complicatii in felul asta!? si constientizez asta, iar ca exemplu cu boxele care le am acum acasa, din clasa cea mai ieftina posibila - eltax hoolywood (pe 3 cai, un dif de bas pozitionat pe laterala, 2 medii si tweeter) iar front-urile fara subwoofer in stereo nu au bas care sa ma multumeasca si nu ascult hip-hop spre exemplu. Oricum, mare atentie si la tine vizavi la ce imi recomanzi ca pentru filtre am de gand sa apelez la tine daca mai este valabil anuntul din semnatura. Link spre comentariu
Shambala Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 In general eu fac recomandari cat pot de echilibrate.De fiecare data, recomand solutiile cele mai iefitne - in contextul dat. Ca un filtru serios pe 3 cai rezulta destul de scump (chiar si ca piese) - comparativ cu pretul unor difuzoare ieftine, este o surpriza pentru unii, dar nu este vina mea. Tocmai de asta am oferit intotdeauna suport gratuit pt orice incercare diy de filtru - am postat destule si pe aici. Daca ai nevoie de ajutor, ti-l ofer cu placere. Totusi este bine sa stii foarte clar ce vrei, incinte pt lampi sau pt tranzistori.Incintele cu randament foarte mare - bune pt lampi, se pot folosi f bine si la tz, dar invers nu prea merge.Inca odata atentionez ca pt un sunet ferm mai bun decat la niste incinte sh bine alese - sa zicem - in limita a 250 euro, trebuie muncit serios. Si mai ales, costa, dupa cum a scris si Adi, cam triplu (asta daca nu se face nici o greseala). Link spre comentariu
rvrazvan Postat Octombrie 11, 2011 Partajează Postat Octombrie 11, 2011 O sa deturnez putin threadul. @shambala Eu m-am apucat sa invat mai multe despre hornuri, dar momentan am ramas pe ideea ca ... ori am filtrare digitala, ori mai bine stau acasa. Cu filtrele pasive nu am nici cea mai mica tangenta. Construiesc de ceva timp niste monoblocuri cu 6c33, si ar fi frumos sa am un system de hornuri gata pana atunci. Ma gandeam la ceva de genul asta. http://www.flickr.com/photos/7881544@N05/474546364/in/photostream/ Problema e ca nu cred ca o panta de 6dB nu este suficienta, nici in cazul unui system pe doua cai(fullrange intr-un horn tractrice si un bass, copie dupa La'scala). Poate m-a puteti ajuta. Apropo...ceva cunostiinte despre acest design: http://redspade-audio.blogspot.com/2011 ... -horn.html Incinta asta cu un filtru adecvat este coerenta(fara schimbari de faza, difractie...etc) pe toata gama de frecventa pe care o produce. @cassius Un amplif cu lampi de 6W pe canal nu o sa omoare nici un portofel. Daca o sa imi construiesc niste back loaded horns(cu piese noi nu ca pana acum) o sa te invit la o auditie. O sa iti schimbi parerea . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum