Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incapsulare transformatoare. Ce materiale si cum?

rvrazvan

Postări Recomandate

• Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vera

11

• adigh

5

• TON

5

• rvrazvan

4

Top autori în acest subiect

@rvrazvan daca te uiti in sectiunea energie alternativa, cei care-si construiesc eoliene isi toarna statorul bobinat in rasina amestecata cu talc pt a prelua si disipa caldura. E doar o idee!

Eu ma gandeam sa fac niste teste cu pilitura de aluminiu. http://www.engineeringtoolbox.com/therm ... d_429.html
Amestecul rasina + talc e verificat in timp. Acele eoliene nu au un regim de lucru tocmai usor. Acolo gasesti si reteta si tipul rasinii.
Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Cu deosebita consideratie ca tot a venit vorba de transformatoare incapsulate. Ma intereseaza achizitionarea carcaselor pt. incapsulare. Ma poate ajuta cineva? Am cautat tot internetul si nu am gasit o firma producatoare de asa ceva. Sau din ce as putea confectiona aceste patrate sau cuburi?

Editat de Badrian1985
Link spre comentariu

M-am interesat si eu de asa ceva si dupa lungi cautari uite ce am gasit:

1. pentru incapsulare se foloseste

Masa de turnare epoxidica - M-300Ez

http://www.lacuri-electroizolante.ro/

2. pe Aliexprexx gasesti cam orice cutie si arata bine. Eu nu am gasit pentru toroidale cutii cilindrice de inox, dar cred ca merge varianta cu ibricele

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20161120021259&SearchText=+Transformer+Covers

3. Este cineva si pe forum care face cutii pt transformatoare:

http://www.audiocris.dap.ro/ro/cutii.html

4. sau aici ceva mai frumoase dar se vand cu tot cu tranfuri, nu inteleg de ce nu au separat

http://sklep.toroidy.pl/en_US/c/Toroidal-transformers-SUPREME-AUDIO-GRADE-V2/99

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Un material ptr incapsulare se poate gasi in mag. ce comercializeaza material pentru dentisti. Se numeste dentacryl e compus din praf de diferite culori roz sau galben sau alb si o solutie urit mirositoare si extrem de inflamabila. in amestec se poate turna cele colorate se intaresc mai greu cam 24-30 ore dar cel alb in cam ora. sau folosit si la inpregnarea bobinelor de soc de la neoane cind nu fost rasina gri de care a amintit un coleg mai sus. Suces

Link spre comentariu

Cand am inceput sa ma interesez de electronica, am avut ocazia sa vad ca multe bobinaje, de la transformatoare pana la bobine FI, socuri, etc. impregnate cu ceara de albine sau cu un amestec de parafina cu ceara de albine. Radioamatorii foloseau curent aceasta metoda utilizata industrial.

Solutia de utilizare a unui produs natural este destul de scumpa, si, ca atare se folosea un amestec cu parafina.

Ceara de albine se incalzea pe baie de apa, se filtra prin sita metalica de impuritati, si, se turna in carcasele transformatoarelor, unde era mentinuta topita pana la impregnarea bobinajului (circa 3-5 ore). Bobinele mici sau doar bobinele transformatoarelor fara carcasa se imersau in baie si mentinute pana la impregnare.

Un transformator de calitate si bine calculat, nu se incalzeste in functionare.

Pentru transformatoare de retea, bobine de contactoare, etc. se foloseste un lac de impregnare care necesita uscare in cuptor.

In general, impregnarea nu are ca scop transmiterea caldurii, este folosita pentru evitarea zgomotelor din vibratii ale bobinajului si tolelor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ce am fost si ce am ajuns.

Inainte de revolutie, utilizam lacuri de impregnare (asazisele rasini epoxidice) speciale pt. anumite temperaturi, scopuri, etc.

Pt. noi si scopuri speciale, faceam impregnarea in vid, a transformatoarelor. Functionau chiar imersate in apa, nu scoteu nici un fel de zgomot si aveau parametrii constanti in timp.

Dupa 3 decenii utilizam orice lac (de unghii), "imbunatatit" cu talc, care nu se stie ce reactii are, in timp.

Dentacryl, alt material "minune", inflamabil (deci contine produse petroliere, care sunt f active chimic), care se presupune (oare) ca nu ataca izolatia.

Oameni buni, luati cel mai ieftin lac de impregnare, care oricum este mai bun decat ac. improvizatii si este garantat (nu ataca izolatia, sarma, etc).

De obicei , lenesul mai mult alearga si calicul mai mult pagubeste. Asa ca...........orientati-va.

Impregnarea are ca scop:

1-rigidizarea bobinei, impotriva vibratiilor (daca mai tin bine minte, faceam incercari pana la 7G), fortelor electrodinamice (care sunt mai mari la cuplare trafo/motoare la retea sau in regim de scurtcircuit) si altor socuri mecanice;

2-etansare impotriva agentilor chimici (aveam mari probleme cu detergentii, care atacau lacurile de impregnare, in timp);

3-uniformizarea temperaturii bobinei si transmiterea caldurii in exterior [faceam incercari de imbatranire fortata, la (supra)temperatura de functionare];

4-estetic, forme complexe (suprafetele ieseau oglinda, daca erat turnate in forme unse cu ulei siliconic), colorate (nu se utilizau colorantii anorganici), daca era nevoie, se prelucrau ulterior mecanic.

Ca si curiozitate, pt cablurile care se doreau utilizate pe avioane, s-au facut incercari pt. toate produsele petroliere utilizate pe acestea.

Pt. cablul semirigid, pt. altimetre, s-au facut masuratori pana la 12GHz.

Toate acestea, acum un mileniu, in prezent aram cu boii.

Link spre comentariu

Nu prea vad rostul impregnarii transformatoarelor facute in regim DIY daca utilizarea lor se face in situatii normale, este un nonsens sa improvizezi tot felul de artificii ca transformatorul sa nu vibreze cind solutia este clara adica bobinaj strins si tole complete introduse in carcasa ,strinse bine si evident calcul corect fara compromisuri. Impregnarea este justificata doar in anumite situatii si nici intr-un caz la TRANSFORMATOARELE DE IESIRE

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări