Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit de alimentare

marius2006

Postări Recomandate

Salut! As dori sa comand 3 fan-uri la 12V de la surse de calculatoare. Mai exact vreau sa aplic 5V de la portul USB al unui laptop printr-un rezistor inseriat cu un optocuplor. Mai departe optocuplorul sa-mi deschida un tranzistor (si sa-mi comande un releu sau fara releu) mai departe tensiunea de 12V catre coolere. Unde as putea gasi o astfel de schema simpla?. Vreau sa folosesc optocuplor sa protejez sursa stabilizata din laptop. Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius2006

4

• bogdan_

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

da este foarte simplu. Dioda la bobina releului este pentru protectie sau? Stiu ca bobinele releelor produc pe circuit ceva(nu stiu cum sa explic). As putea lua un releu la 5v de la un modem de computer. Am gasit niste scheme pe google cu tranzistor. Sunt ok?

post-5365-139829320366_thumb.gif

post-5365-139829320367_thumb.gif

post-5365-139829320369_thumb.png

post-5365-139829320373_thumb.gif

Link spre comentariu

@marius2006 ma refeream la poza cu releul la care am pus link, nu la portul usb. Eu raman la ideea cu releul. Daca vrei prin optocuplor, niciuna dintre scheme nu e potrivita, luata de-a gata. Ai putea merge pe varianta cu tranzistor darlington TIP122 cu mentiunea ca:1. pe partea de comanda a optocuplorului pui doar o rezistenta de 1K2. Foloseste un optocuplor ieftin si de uz general, gen PC817, ala nu are conexiune de baza deci nu mai trebuie sa pui rezistenta aia la masa. (R26)

Link spre comentariu

in loc de TIP122 pot pune doua bucati BD237 legate darlington? Sau un BDW93C sau BUT12(chiar daca astea sunt de putere mai mare)? Optocuplorul de care vorbiti este cu 4 picioruse nu? Asta il gasesc prin surse de comutatie daca stau sa ma gandesc bine. Dar varianta asta image01.gif [ 3.59 KiB nu este buna? cea cu un tranzistor BD.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări