criss Postat Octombrie 5, 2011 Partajează Postat Octombrie 5, 2011 Buna ziua, M-ar interesa cum functioneaza un detector de distanta pt masini(cel de parcare). In marea majoritate sunt 4 senzor situati in bara din spate a masini dar ce sunt: receptori/emitori. M-am gandit ca poate sunt emitatori si receptori, adica emite semnalul iar dupa emitere comuta pe receptie, ca altfel nu vad cum ar putea detecta independent cei 4 senzori. Poate cineva sa ma ilumineze? Doresc sa utilizez acesti BPU-1640IOAH12 senzori.http://www.hestore.hu/files/100902_bpu-1640ioah12.pdf Din cate am inteles frecventa de lucru este la 40Khz dar cat timp trebuie sa emita acel semnal? cum variaza frecventa in functie de distanta? Multumesc anticipat Link spre comentariu
godFather89 Postat Octombrie 5, 2011 Partajează Postat Octombrie 5, 2011 Ultrasunetele sunt mai directionale decat sunetele normale, deci pot functiona toti cei 4 senzori independent.Pentru masurarea distantei, nu variaza frecventa ci se masoara intarzierea de la emiterea sunetului pana la receptionarea lui.Deci mai intai se emite sunetul, se comuta pe receptie si se asteapta ecoul (reflexia lui din obiectul pe care o sa il loveasca - daca e vre-unul). In functie de diferenta de timp dintre emisie si semnalul receptionat, se poate calcula distanta aproximativa pana la obiect. Daca obiectele s-ar misca unul fata de celalalt, ar interveni si o schimbare a frecventei la receptie in functie de viteza relativa a celor doua obiecte. Link spre comentariu
criss Postat Octombrie 5, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2011 Multumesc,Cat timp ar trebui acordat transmisiei si cat timp receptiei? ex. daca nu se afla nici un obiect in apropiere dupa timpul scurs sa se intrerupa reciptia si sa inceapa transmisia din nou.Pt transmisia cred ca as putea folosi iesirile PWM ale uCului conectat la un tranzistor => senzor, dar cum fac cu receptia? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum