Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor masurat inductanta su ipgrade tweeter Vifa D25TG-01

hoitu1983

Postări Recomandate

Salutare,

Ar fi cineva din bucuresti dispus sa ma ajute sa masor inductanta unei bobine?

E vorba de bobina anemica din sectiunea de bass a unui filtrului de la ARCUS TM69.

As vrea sa inlocuiesc micuta bobina pe suport magnetic cu una "air core" cu rezistenta in CC cit mai mica. Din calcule estimez inductanta ei in jur de 2.5mH dar as vrea sa fiu sigur.

Apoi cred ca ar mai fi loc de imbunatatiri in materie de tweeteree si as dori niste sfaturi.

Sunt Vifa D25TG-01 carora nu le-am gasit datasheetul.(stiu ca sunt taiate la approx 3500hz ,au 6 ohmi, sensibilitate 92db/w/m , rezonanta 1500Hz si banda 2.5-30khz)

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hoitu1983

7

• CBI

5

• zal

2

• Th3_uN1Qu3

2

Top autori în acest subiect

numai una? ar fi indicat sa le schimbi pe amandouabobine construiesc mai multi useri,nu e ceva complicat,trebuie doar sa intrebitweterele nu cred ca au nimic daca sunt functionale,dar ar cam trebui reproiectat filtrul pt ca este prea simplistmai mult ca sigur ca de aici provin nemultumirile

Link spre comentariu

Desigur ,inlocuiesc ambele bobine. Sunt multumit de tweetere ,suna aerisit si destul de detaliat dar sunt pretentios si cred ca se poate si mai bine si experienta altora poate va ajuta.Filtrele nu cred ca ar trebui sa fie prea complexe fiindca basii(Vifa C20WH-01) "cad" foarte liniar si un ordin 1 pare de ajuns iar despre mediile Philips AD4062 nu am gasit chiar mare lucru. Bobinele mi se par totusi cam apropiate.Nu am experienta necesara sa imbuntatesc schema filtrelor.

Link spre comentariu

filtrul dupa standardele actuale este executat cam mediocru intr-adevardar si sa pui alte componente mai scumpe asa la nimereala,iar nu iesi binesunt destul de costisitoare schimbarile astea poate gasesti pe cineva in oras sa te ajute cu aceste imbunatatiri,fara ceva masuratori totul va fi la plesneala din pacate :(

Link spre comentariu

Cred ca ar mai fi posibila o imbunatatire:

Mediile si inaltele au un trece sus comun format din condensatorul electrolitic de 47uf si bobina L2.

Nu inteleg de ce constructorul a optat pentru asta(probabil ca sa nu inverseze polaritatea tweeterului) fiindca semnalul trece prin electrolitic si degeaba au pus MKP inainte de tweeter.

Ce solutie imi recomandati? Sa schimb electroliticul cu unul nou si un MKP in paralel ?

Posted Image

Link spre comentariu

a optat pt solutia asta pt a modela pantele de cadere in zona Ft,nu pt a nu inversa polaritatea tw

poti incerca inlocuirea lor cu altele noi,nu neaparat cu MKP pt ca sunt f scumpe cele noi si trebuie tinut cont de pret in fctie de locul unde ii bagi(vad ca nici pe tw nu au pus cine stie ce).Luand in considerare si varsta boxelor,eu i-as inlocui pe toti,chiar daca tot cu bipolari (dar proaspeti :d)

Eu iti recomand,pt ca sunt noi au pret f bun si am folosit cu rezultate f bune si in calea semnalului mundorf bipolar E-Cap Plain

ii gasesti in catalog la pag.15 alaturi de pret specificatii si dimensiuni

Link spre comentariu

În nici un caz electrolitici, sînt cei mai proşti posibil şi se folosesc doar ptr că sînt ieftini, se găsesc mpp, mkt de pînă la 22uF şi gabarite acceptabile la 63 şi 100V, pui un grup de cîţiva în paralel. Nu prea înţeleg ce ai cu bobina aia, ptr diful respectiv e foarte bună.

Link spre comentariu

Da, o bobina cu miez de aceeasi inductanta are rezistenta in cc mai mica ca una air core .(cea air core are nevoie de mult mai multe spire pentru aceeasi inductanta). Ca sa-i scada rezistenta la cea air core trebuie sarma groasa , deci va avea dimensiuni mari.Tweeterele suna urat , sunt deteriorate sau de ce vrei sa le schimbi?Eu zic ca daca tot vrei sa faci modificari, limiteaza-te doar la schimbul electroliticilor. Poti pune in locul lor si condensatori cu poliester, sunt parca mai ieftini ca cei cu polipropilena.

Link spre comentariu

Am inlocuit electroliticii de 47 cu 5 condensatori MKP de 10u (pentru inceput unii low cost pe care i-am gasit in aproiere) si cei de 15u.Alta viata intreadevar ! Imi poate spunecineva o parere vis-a-vis de Jantzen Cross Cap? Sunt cam cei mai accesibili (16 eur+TVA buc).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări