Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa 4-20mA

dsasorin

Postări Recomandate

Salut. Vreau sa imi fac o sursa de semnal unificat 4-20mA. Vreau in final sa am 4 surse identice cu reglaj (4 potentiometre) puse intr-o cutiuta.

Am nevoie pentru simulare semnal 4-20mA, deci nu trebuie sa fie f.f. precisa, sau calibrata / calculata perfect. Dar sa dea un curent pur si stabilizat la iesire 4-20mA, variabil dintr-un potentiometru.

Recomandati-mi si mie va rog o schema pe care as putea sa o urmez.

Am cautat si gasit ceva in sensul asta http://www.circuiteelectrice.ro/electronica-analogica/amplificatorul-operational/amplificatorul-tensiune-curent

Ce ziceti, e de urmat ?

sau aveti alte idei mai bune ?

Ideea care se desprinde de acolo este ca AO 741 scoate la iesire doar 0.5 mA...Ce as putea folosi mai bun ?

Merci.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dsasorin

5

• yo9hnf

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

legat de lm317: desi teoretic se poate pune o rezistenta potrivita pentru gama mea de curent la iesire, am vazut in datasheet, ca lm317 scoate intre 10mA si 1.5A. Limita asta de 10mA nu-mi place.Si alta chestie: trebuie sa ii dau la intrare neaparat 1.25V ?

Link spre comentariu

dar oare scoate X mA indiferent de sarcina ? Eu cand fac simulari bag de la 200 pana la 600 ohm. Curentul trebuie sa nu varieze in functie de sarcina. Ce alimentare ar tine, fara sa se modifice parametrii 4-20mA simultan pe cele 4 canale ?Merci.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am precizat: 12V. Se poate modifica pentru alta tensiune disponibila. Asa cum e, obtii un curent constant reglabil 0-20mA, pe 0-350 ohmi. Asta pentru ca se obtine un minim de 7V la iesire. Daca doresti pentru rez. de valoare mai mare, trebuie precizat cat, modificata corespunzator tensiunea si piesele.

Link spre comentariu

1. Pai as vrea sa tina simultan pe cele 4 canale, pana la 600 ohm. Deci banuiesc ca trebuie umblat la valoarea potentiometrului cel putin.2. Uite de ce primele mele cautari au fost catre AO 741: Am o sursa mai veche 4-20mA, care merge foarte bine, insa asa cum am zis, vreau sa fac una cu 4 canale intr-o cutiuta mica si sa se comporte la fel de bine.Am atasat si poze relevante. Vad ca sunt folosite 2 x 741 si inca 4 tranzistori. Deci destul de complicat fata de schema cu un LM317 sau un BC460.Aveti idee, schema din aparat este clasica ? Este folosita des ? Caut niste explicatii, detalii pentru ea.Banuiesc ca 741 isi face treaba, iar tranzistoarele alea amplifica curentul ?????3. Dar daca spui ca merge foarte bine si BC460 cu modificarile de rigoare....o sa incerc asa, ca e foarte simplu, numai sa-mi spui te rog, ce modificari sa fac pentru o sarcina de 4 x 600 ohm maxim (alimentare va fi undeva 9-25Vcc)

post-6267-139829319437_thumb.jpg

post-6267-139829319451_thumb.jpg

post-6267-139829319464_thumb.jpg

post-6267-139829319482_thumb.jpg

post-6267-139829319498_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator smilex

600Ω•20mA=12V. Deci tensiunea minima la iesire nu poate cobora sub 12V. Daca aduni si zenerul cu dioda 1N4148, ai un minim de 18V alimentare. In locul lui BC460 pui BD140/16 sau BD140-16 (cu terminatia /16 are hFE mai mare). Pt. 20-24V rezistorul de 220Ω se inlocuieste cu 750/2-3W.Curentul generat este constant indiferent de sarcina (statica sau dinamica) pe fiecare canal in parte. Valoarea lui este data de reglajul potentiometrului (intre 0 si 20mA).

post-1-139829319625_thumb.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări