Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator combustibil.


fenddder

Postări Recomandate

Salutare.Vreau sa realizez un indicator Bargraph care sa imi indice cantitatea de benzina ramasa in rezervor pe un array de 10leduri. Cand rezervorul este gol am o rezistenta de 90 ohmi la nivelul sondei iar cand e plin are o ohmi.cum pot realiza acest montaj? ma gandeam sa fac un divizor de tensiune reglabil dar nu stiu cum sa il calculez.Credeti ca ma puteti ajuta cu o solutie pe care sa o pot folosi?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • fenddder

    21

  • miron1947

    12

  • alfabit

    3

  • Ticu

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am incercat sa calculez un divizor si sa folosesc un lm3914 insa tensiunea nu crestea in relatie cu rezistenta de la senderul de nivel ci aveam o crestere neliniara cu o panta abrupta pe segmentul 0-20 ohmi.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Este posibil ca variatia rezistentei sondei sa nu fie direct proportionala cu volumul de combustibil;ar trebui masurata rezistenta,cu rezervorul gol,apoi completand cu combustibil de ex din 5 in 5 litri,pana la umplerea sa.S-ar obtine astfel sa zicem ,zece valori a rezistentei,corespunzatoare unui anumit volum de combustibil.De-abia de aici se poate calcula divizorul necesar;in plus e posibil sa nu poata fi folosit lm3914,sau alt integrat specializat,ci zece comparatoare la care sa se poata regla independent tensiunea de comutare,astfel ca ledurile sa se aprinda din 5 in 5 litri.

Link spre comentariu

Cu piese mai putine se poate face ceva cu un microcontroller: dupa o calibrare prealabila, se stabilesc prin soft 10 intervale de tensiune (care este proportionala cu rezistenta traductorului), intervale carora le vor corespunde 10 leduri indicatoare.Si fara controller, inainte de revolutie am facut ceva similar cu un EPROM: exponometru pentru laboratorul foto. In functie de iluminarea hartiei fotografice se modifica (neliniar) valoarea unei fotorezistente. Asta determina incarcarea unui condensator in timp mai scurt sau mai lung, interval in care se numarau impulsurile unui ceas. Numarul rezultat era o adresa a EPROM-ului, la care era scrisa valoarea timpului de expunere necesar (deja decodat pt. doi digiti cu 7 segmente). L-am publicat printr-un Tehium, impreuna cu programatorul manual de EPROM-uri cu... intrerupatoare (ca nu existau PC-uri), dar nu mai stiu care.

Link spre comentariu

Luati-va nene Logan, ca de cind cu litrometrul cu bargraph parca toti nu mai au altceva de facut decit litrometre cu bargraph, in curind parca va vad ca veti dori sa aveti si indicatia temperatura motor pe bargraph !! :ras: Zeci de bargraphuri sa fuga la bordurile voastre !! :rade:

Link spre comentariu

Este vorba de o motocicleta.Rog seriozitate, nu raspunsuri de genul celui anterior. Am observat ca pe senzor am legate in serie rezistente smd incepand de sus cu 4R7 si terminand cu 21R sau cam asa.Deci variatia este logaritmica. as dispune de un atmega8 cu care vroiam sa fac un turometru.As putea include in softul pe care il am inca un soft?precizez ca nu este scris de mine, sunt incepator si stiu doar sa programez ucontrollere, nu stiu limbajul de programare

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca senzorul e compus din rezistente inseriate,le-ai putea modifica valorile ,sa obtii o caracteristica liniara si nu logaritmica;ai putea folosi atunci lm3914,simplificand montajul.

Link spre comentariu

...Rog seriozitate......sunt incepator si stiu doar sa programez ucontrollere, nu stiu limbajul de programare

Uite o intrebare serioasa, asa ca pentru tine...Deci stii sa programezi ucontrollere, dar nu stii limbajul de programare ( ? ) Misto ! La NASA le-ai spus ? Atunci cum il programezi ? ( cu un programator, bineinteles, dar asta deja am trecut la neseriozitate ) Deci in ce scrii sursa ? In asm ? Dar asta tot limbaj de programare este, se numeste limbaj de asamblare. Nu mai spun de C, uC etc ca oricum tu nu stii limbaje de programare.Asa ca un pic de lumina ar trebui sa faci - lumina data eventual de un bargraph ( iar o neseriozitate de-a mea... ), sa stim si noi cam cit de incepator esti.
Link spre comentariu

vad ca esti pus pe mistocarie.Te rog nu mai raspunde la acest thread.Nu ma intereseaza parerea ta, si rusine sa iti fie.Daca ai gandi in afara cutiei ti-ai da seama ce am vrut sa spun.Stiu sa programez, am programator SI pe port serial si folosesc Ponyprog, cu hex-uri luate de pe internet.Nu e asa ca era simplu??Nu vreau sa imi raspunzi, era o intrebare retorica.Senzorul este unul cu cursor ce selecteaza o anumita rezistenta.Toate sunt legate in serie si cand selectez undeva pe la mijlocul senderului imi ia toata valoarea rezistentelor de mai sus+rezistenta selectata.e un fel de cascada.

Link spre comentariu

Multumesc "pisica matache", asa voi face.insa trebuie sa gasesc o valoare a rezistentelor pentru care variatia sa fie liniara.sper sa nu imi afecteze indicajul. deoarece rezervorul nu are o forma regulata, ci mai degraba foarte multe cute si "buzunarase".

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Inainte de orice modificare ar trebui sa determini la ce variatie a volumului de benzina,cursorul selecteaza o alta rezistenta;cu un ohmetru conectat la contactele sondei,plecand de la rezervorul gol,completand cu benzina,determini punctele in care se modifica valoarea rezistentei;cu rezervorul gol,sa zicem ca rezistenta este 90 ohmi;cu o sticla gradata torni benzina in rezervor,pana cand rezistenta va scadea de ex la 80ohmi;sa zicem ca ai turnat un litru.Torni in continuare,pana la urmatoarea modificare a rezistentei ,notezi ce cantitate de benzina ai turnat..si tot asa,pana umpli rezervorul.In felul asta vei afla cum variaza rezistenta,functie de volumul de benzina aflat in rezervor.Abia dupa aceea s-ar putea sti cam ce modificari ar trebui facute,daca e posibil,pt a obtine o variatie liniara..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări