Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu PL519

blue

Postări Recomandate

Poate ar fi bine sa deschideti dvs un topic legat de modulatia pe G2 si cred ca vor fi multi interesati de acest subiect mai ales ca este posibila valorificarea unor tuburi grele, apropo oare cum ar merge GU 50 condus pe G2 ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

29

• zbodeoc

11

• THOMAS

8

• feri.visky

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poate ar fi bine sa deschideti dvs un topic legat de modulatia pe G2 si cred ca vor fi multi interesati de acest subiect mai ales ca este posibila valorificarea unor tuburi grele, apropo oare cum ar merge GU 50 condus pe G2 ?

O sa incerc astazi o configuratie de acest fel pentru GU50,trebuie mai intai sa vad ce (miu)uG2 are GU50 ca sa putem stabili nivelul modulatiei si configuratia etajului de atac.S-ar putea sa mearga bine si cu GU50,nu stiu....,dar ma intreb de ce oare nu a facut nimeni asa ceva cu GU50 ????...trebuie studiat,ceva,ceva este pe undeva... Cred ca si EL36 va merge excelent in aceasta configuratie...,am incercat eu ceva (simulare) pentru EL36 si atac cu ECF82... In ceea ce priveste propunerea dv. cu deschiderea unui topic pentru asa ceva ,cred ca e bine sa ramana asa in topicul deschis de dv.,altfel iar se va inflama atmosfera pe aici...,bineinteles daca nu va deranjeaza pe dv....
Link spre comentariu

Incercarea am facut-o cu un EL509 destul de uzat (la exterior) si fara sa optimizez ceva, asa din prima au iesit 8w sinus. Este atragatoare si o schema cu cuplaj direct, cred ca merita insistat pe acest tip de amplificator...

Link spre comentariu

Incercarea am facut-o cu un EL509 destul de uzat (la exterior) si fara sa optimizez ceva, asa din prima au iesit 8w sinus. Este atragatoare si o schema cu cuplaj direct, cred ca merita insistat pe acest tip de amplificator...

Am incercat acum o simulare cu GU50,rezultatele nu sunt mutumitoare,ar trebui o modulatie pe G2 asimetrica pentru a avea pe anod o modulatie simetrica,sa nu uitam ca GU50 este o lampa dedicata RF,iar EL509 sau taoate din seria BV,chiar daca functioneaza la 15625Hz,se poate "jongla" cu ea in domeniul audio fara prea mari probleme.EL509 are o variatie liniara a curentului anodic odata cu variatia liniara a tensiunii pe G2,GU50 nu.

Ex:

incercand in JAVA sa ridic niste caracteristici au iesit niste chestii foarte diferite la cele doua lampi:

GU50

Kp=22.65

KG2=10.500

Mu=6.7

EL509

Kp=11.62

KG2=4500

Mu=8.32

Nu cred ca se recomanda modulatia pe G2 pentru GU50,parerea mea.

Link spre comentariu

Ma abonez si eu la un astfel de experiment.Desi nu am experienta in domeniu , incercarea si rezultatele cu SE 6P36C ma fac sa fiu curios.Inpreuna cu dl. Lazaroiu am stabilit liniile principale pentru un SE cu modulatie pe G2 cu 6P45 insa am dificultati in a procura acest tub.Caietul de sarcini pe care mi-l propun si pentru care dispun de materiale ar fi urmatorul:-etaj de atac ECL82 (6F3, schema de la SE cu 6P45) , tub final 6P36C, doua miezuri dublu C core de 12cm2.Ii rog pe domnii Lazaroiu si Blue sa stabileasca schema , simularile si datele OT pentru aceasta configuratie.In max 2 saptamani vor fi gata si incintele de tip horn cu coaxial de 30cm cu sensibilitate de 100dB (testele de sunet pe care le-am facut saptamana aceasta ma fac sa cred ca cei 6-8w vor asigura o auditie mai mult decat suficienta intr-o camera de 20mp)Sarbatori fericite si multa sanatate!

Link spre comentariu

Am incercat acum o simulare cu GU50,rezultatele nu sunt mutumitoare,ar trebui o modulatie pe G2 asimetrica pentru a avea pe anod o modulatie simetrica,sa nu uitam ca GU50 este o lampa dedicata RF,iar EL509 sau toate din seria BO,chiar daca functioneaza la 15625Hz,se poate "jongla" cu ea in domeniul audio fara prea mari probleme.EL509 are o variatie liniara a curentului anodic odata cu variatia liniara a tensiunii pe G2,GU50 nu.

Ex:

incercand in JAVA sa ridic niste caracteristici au iesit niste chestii foarte diferite la cele doua lampi:

GU50

Kp=22.65

KG2=10.500

Mu=6.7

EL509

Kp=11.62

KG2=4500

Mu=8.32

Nu cred ca se recomanda modulatia pe G2 pentru GU50,parerea mea.

Am rectificat cu rosu mai sus: BO=baleiaj orizontal TV (finala de linii),seria EL36,EL500,EL504...6P13S,6P36S,EL509,EL519,6P45S,6P41S...
Link spre comentariu

Ma abonez si eu la un astfel de experiment.Desi nu am experienta in domeniu , incercarea si rezultatele cu SE 6P36C ma fac sa fiu curios.Inpreuna cu dl. Lazaroiu am stabilit liniile principale pentru un SE cu modulatie pe G2 cu 6P45 insa am dificultati in a procura acest tub.Caietul de sarcini pe care mi-l propun si pentru care dispun de materiale ar fi urmatorul:-etaj de atac ECL82 (6F3, schema de la SE cu 6P45) , tub final 6P36C, doua miezuri dublu C core de 12cm2.Ii rog pe domnii Lazaroiu si Blue sa stabileasca schema , simularile si datele OT pentru aceasta configuratie.In max 2 saptamani vor fi gata si incintele de tip horn cu coaxial de 30cm cu sensibilitate de 100dB (testele de sunet pe care le-am facut saptamana aceasta ma fac sa cred ca cei 6-8w vor asigura o auditie mai mult decat suficienta intr-o camera de 20mp)

Sarbatori fericite si multa sanatate!

Aveti aici schema ceruta:

Posted Image

Poate va veni si dl. cau cateva corectii din testele d-lui practice,intr-adevar aceasta schema merita atentia noastra.

Link spre comentariu

Eu am ajuns la concluzia ca si familia 6L6 e mai liniara si mai fortoasa daca este modulata pe G2. Ca-i mai greu de condus asa e fara indoiala, pe de alta parte eu unul n-am lampi de-astea de TV asa c-o sa vin la un moment dat cu un feedback pe tema asta, cind o sa va asteptati mai putin... ☺

Link spre comentariu

Ma abonez si eu la un astfel de experiment.Desi nu am experienta in domeniu , incercarea si rezultatele cu SE 6P36C ma fac sa fiu curios.Inpreuna cu dl. Lazaroiu am stabilit liniile principale pentru un SE cu modulatie pe G2 cu 6P45 insa am dificultati in a procura acest tub.Caietul de sarcini pe care mi-l propun si pentru care dispun de materiale ar fi urmatorul:-etaj de atac ECL82 (6F3, schema de la SE cu 6P45) , tub final 6P36C, doua miezuri dublu C core de 12cm2.Ii rog pe domnii Lazaroiu si Blue sa stabileasca schema , simularile si datele OT pentru aceasta configuratie.In max 2 saptamani vor fi gata si incintele de tip horn cu coaxial de 30cm cu sensibilitate de 100dB (testele de sunet pe care le-am facut saptamana aceasta ma fac sa cred ca cei 6-8w vor asigura o auditie mai mult decat suficienta intr-o camera de 20mp)

Sarbatori fericite si multa sanatate!

Aveti aici schema ceruta:

Posted Image

Poate va veni si dl. cau cateva corectii din testele d-lui practice,intr-adevar aceasta schema merita atentia noastra.

La asa ceva m-am gindit minus reactia negativa :aplauze
Link spre comentariu

buna dimineataVa rog sa imi explicati si mie care este avantajul unui atac la G2. Nu e fizic mai departe de catod ? Eu consider ca G2 este mai mult pentru control.Am inteles (din posturi) ca un astfel de circuit confera o liniaritate mai buna (la o anuita familie de tuburi) - dar o "altfel" de explicatie se poate.Pana una alta - varianta ecl82+6p36s (atacat la G2) e complementarul lui PCL86+GU50 (atacat la G1) experientat de mine - doar ca eu nu ajung la 10W ... desi GU pare mai fortoasa decat PL. Si mai ridic o intrebare - care e avantajul unui atac cu trioda + pentoda versus unui SRPP (am realizat si un SRPP+6p36s si era net inferior celui cu GU50).daca e asa cum spuneti - las deoparte G807 la care lucrez si incep sa ma joc cu PCL82 si PL519 ...

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Am fost curios de stabilitatea buclei de servobias la acest amplificator dupa un an de functionare asa ca am facut citeva masuratori si pot sa spun ca este incredibil de precisa ,practic bias-ul stabilit initial la 92mA/canal este acelasiFiindca o borna de iesire era usor destrinsa a trebuit sa o string la loc ,am mai verificat niste tensiuni si citeva oscilograme in sarcina maxima iar supriza a fost ca la 10Khz un canal era diferit de celalalt, practic canalul la care am remediat destringerea are oscilograma de semnal dreptunghiular net mai buna , ghiciti oare de ce ! (am uitat sa conectez ceva)In poze se vad diferentele, canalul la care nu sa intervenit are oscilograma de 10Khz identica cu cea din urma cu un an iar pt celalalt canal am mai facut o poza suplimentare la 20Khz pe linga cea de 10Khz ca sa subliniez diferentele.

post-70426-139829552601_thumb.jpg

post-70426-139829552607_thumb.jpg

post-70426-139829552617_thumb.jpg

Link spre comentariu

În raport cu ce văd mai sus(sqw) am convingerea că acel amplificator "cânta"/redă foarte bine.

Da, suna bine dar ideea este de ce se modifica forma semnalului dreptunghiular doar izolind un capat al secundarul fata de masa sau sa fie oare un caz particular al amplificatorului facut de mine ?Raspunsul poate fi foarte complicat sau simplu dar pt un prim pas i-i rog pe cei care au finalizate amplificatoare si au la indemina un osciloscop si un generator sa incerce acest experiment simplu
Link spre comentariu

Da, suna bine dar ideea este de ce se modifica forma semnalului dreptunghiular doar izolind un capat al secundarul fata de masa sau sa fie oare un caz particular al amplificatorului facut de mine ?Raspunsul poate fi foarte complicat sau simplu dar pt un prim pas i-i rog pe cei care au finalizate amplificatoare si au la indemina un osciloscop si un generator sa incerce acest experiment simplu

Raspunsul nu-i simplu daca iei in considerare ca intre primar si secundar poti avea diferente foarte mari de potential si daca norme de securitate se impun. Eu nu mai stiu care-i schema, ai CFB cumva? ... pare moft sau complicatie dar rezolva multe, inclusiv "floating output"...Am mai vazut ceva oarecum asemanator pe extern dar nu-mi aduc aminte exact unde...LE. Daca-i schema de pe prima pagina atunci da, trebuie un compromis intre masuratori si diferente de potential... deci nu-i simplu si nici nu se poate generaliza...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări