Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fulie in trepte multiple

gcom61

Postări Recomandate

Intro cutie potrivit de mare se pune un pat de nisip fin (perfect uscat) de cativa cm, pe care se aseaza forma de polistiren care are prevazuta coada de turnare metal topit, dupa care se ingroapa complet cu nisip.Important-respectiva coada (nu cunosc termenul corect) trebuie sa fie suficient de inalta/lata, intrucat ea asigura atat fluxul de metal topit si eliminarea gazelor rezultate din arderea polistirenului cat si presiunea necesara ca masa de metal sa intre in toate cavitatile.Coada se taie dupa racire si se poate recicla.Avantajul turnarii in pat de nisip+matrita de polistiren este ca se poate obtine o forma destul de apropiata de cea finala-economie de material/efortt de prelucrare, obtinere de forme complexe.

Asa nu se poate :speriat

3.Se acopera aceasta forma de polistiren cu un strat de cativa mm de ipsos sau glet de constructii.

Asa se poate :daIn varianta cu nisip simplu si uscat este foarte probabil ca nisipul sa se prabuseasca sau sa se amestece cu aluminiul in forma.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alin 105

9

• gcom61

6

• daredan

4

• radu cnc

3

Top autori în acest subiect

Intro cutie potrivit de mare se pune un pat de nisip fin (perfect uscat) de cativa cm, pe care se aseaza forma de polistiren care are prevazuta coada de turnare metal topit, dupa care se ingroapa complet cu nisip.Important-respectiva coada (nu cunosc termenul corect) trebuie sa fie suficient de inalta/lata, intrucat ea asigura atat fluxul de metal topit si eliminarea gazelor rezultate din arderea polistirenului cat si presiunea necesara ca masa de metal sa intre in toate cavitatile.Coada se taie dupa racire si se poate recicla.Avantajul turnarii in pat de nisip+matrita de polistiren este ca se poate obtine o forma destul de apropiata de cea finala-economie de material/efortt de prelucrare, obtinere de forme complexe.

Asa nu se poate :speriat

...

In varianta cu nisip simplu si uscat este foarte probabil ca nisipul sa se prabuseasca sau sa se amestece cu aluminiul in forma.

Cu cateva posturi inainte spusesem ca :

...

-imi aduc aminte ca am vazut ca respectiva forma de polistiren se poate acoperi cu un strat de cativa mm de glet de zidarie sau ipsop.Aceasta crusta permite mai multa stabilitate a matritei in timpul turnarii+obtinerea unei suprafete mai putin zgrunturoase (de la nisip).evident, totul super bine uscat.

...

Link spre comentariu

Baieti :speriat multumesc pt informatii;azi am taiat un stingator otel Φ=150mm si grosime pereti 2,5 mm la inaltimea de 300mm,pe care intentionez sa-l folosesc pe post de creuzet.Zilele urmatoare ma voi ocupa de strunjirea unui BCA pt forma de turnare;va tin la curent.

Link spre comentariu

OK, succes si spor.Eu unul is super interesat de ce faci acolo.Nu uita sa ne tii la curent chiar si cu problemele care le intampini, mai venim cu sfaturi de pe margine. Cel mai mare semn de intrebare pentru mine este daca reusesti fara un furnal home made(presupun ca vei incerca sa topesti aluminiul in aer liber, fara o incinta speciala) sa dezvolti suficienta temeperatura ca sa topesti aluminiul in cantitatea necesara une fulii de dimeniuni relativ mari.Sigur se poate cu un aparat de sudura oxiacetilenica.Interesant e de aflat daca se poate cu un arzator de porci :violent3: , fara furnal si fara adaos de aer de la un compresor. Spor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator pisica matache

In legatura cu topirea aluminiului...merge facuta fara furnal,in aer liber ,doar cu un arzator de porci,alimentat de la o butelie.Am topit astfel cam 500g,,bucati de dural puse intr-o galeata veche de fier.Nu am folosit aer comprimat,doar arzatorul singur.Cred totusi ca un mic furnal,facut pur si simplu din cateva caramizi,ar reduce timpul necesar topirii.

Link spre comentariu

Interesant...intre timp si eu am facut ceva pasi in chestia cu topitul aluminiului in atelier.Mi-am cumparat o butelie de gaz si un arzator, urmeaza sa fac un mic furnal dintrun recipient de cc 40-50 litri, captusit cu ciment refractar.Intrebare, nu-s sigur....arzatorul de porci se foloseste fara reductor de presiune?E sigur de folosit fara reductor? Legat de topirea aluminiului, oare mai trebuie pus ceva substante in masa topita, sau nu e cazul?Stiu ca se culege zgura de la suprafata cu o chestie similara unui polonic, pentru a nu fi antrenata in matrita.Altceva?

Link spre comentariu

Pentru crearea furnalului: se gasesc in comert tuburi din ciment refractar(samota) pentru cosuri. Elementul are diametru 30cm si inaltimea 30cm (parca) si costa pe undeva pe la 70ron. Ma gandesc si eu la subiectul asta de ceva vreme si am tot citit pe forumurile si blogurile (straine). Pentru fundul furnalului tot caramida de samota, la fel si pentru capac. Putin dificila ar fi gaurirea tubului pentru introducerea arzatorului, dar nu imposibil. Necesita doar o carota diamantata care se gaseste tot in comert doar ca este putin cam scumpa (50-100ron). Eu as mai inveli tubul cu un strat de vata minerala bazaltica si tot ansamblul l-as baga intr-o incinta metalica (galeata tabla,etc). Pentru arzator am vazut cele mai simple metode folosite implicand o duza pentru gaz care se afla in interiorul unui tub pe care se introduce aer sub presiune. Oamenii au folosit feon-uri, aspiratoare (pe suflat) si alte ventiltoare casnice pentru sursa de aer.Nu ar trebui sa fie asa greu doar ca pentru mine care stau la bloc ar fi dificil sa fac asa ceva pe balcon :)

Link spre comentariu

Eu,toate [fiarele] le am la tara;nu vreau sa investesc in lucruri pe care sa le folosesc o singura data-nu renteaza.Din ce in ce mai mult cochetez cu ideea de incalzire electrica;avand 380V(trifazic)puterea rezistentelor poate merge pana la 20KW,mai mult decat trebuie;Am nichelina de 1 mm diametru,insa caut izolatori ceramici tubulari pt protejarea rezistentei,toata constructia urmand sa o izolez cu ipsos si vata bazaltica de inalta temperatura.Din pacate timpul este singurul impediment. icon_jook

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Interesant...intre timp si eu am facut ceva pasi in chestia cu topitul aluminiului in atelier.Mi-am cumparat o butelie de gaz si un arzator, urmeaza sa fac un mic furnal dintrun recipient de cc 40-50 litri, captusit cu ciment refractar.Intrebare, nu-s sigur....arzatorul de porci se foloseste fara reductor de presiune?E sigur de folosit fara reductor? Legat de topirea aluminiului, oare mai trebuie pus ceva substante in masa topita, sau nu e cazul?Stiu ca se culege zgura de la suprafata cu o chestie similara unui polonic, pentru a nu fi antrenata in matrita.Altceva?

In legatura cu arzatorul...se foloseste fara reductor de presiune;poate e o metoda neortodoxa,dar e folosita destul de des,la tara.
Link spre comentariu

In legatura cu arzatorul...se foloseste fara reductor de presiune;poate e o metoda neortodoxa,dar e folosita destul de des,la tara.

Reductorul scade foarte mult si debitul deci nu o sa ai putere in flacara.Parerea mea este ca poti sa-l folosesti fara reductor.
Link spre comentariu

Pentru crearea furnalului: se gasesc in comert tuburi din ciment refractar(samota) pentru cosuri. Elementul are diametru 30cm si inaltimea 30cm (parca) si costa pe undeva pe la 70ron. Ma gandesc si eu la subiectul asta de ceva vreme si am tot citit pe forumurile si blogurile (straine). Pentru fundul furnalului tot caramida de samota, la fel si pentru capac. Putin dificila ar fi gaurirea tubului pentru introducerea arzatorului, dar nu imposibil. Necesita doar o carota diamantata care se gaseste tot in comert doar ca este putin cam scumpa (50-100ron). Eu as mai inveli tubul cu un strat de vata minerala bazaltica si tot ansamblul l-as baga intr-o incinta metalica (galeata tabla,etc). Pentru arzator am vazut cele mai simple metode folosite implicand o duza pentru gaz care se afla in interiorul unui tub pe care se introduce aer sub presiune. Oamenii au folosit feon-uri, aspiratoare (pe suflat) si alte ventiltoare casnice pentru sursa de aer.Nu ar trebui sa fie asa greu doar ca pentru mine care stau la bloc ar fi dificil sa fac asa ceva pe balcon :)

Tubul respectiv costa destul si necesita prelucrare -gaurire , plus ca e prea mic la 30 cm.Mai e nevoie de o scula de gaurit, caramida de samota pt fund+capac, o sa aiba goluri pe unde va pierde caldura.Ca izolatie termica e destuld e slabut la ce temeperaturi urmarim pt topirea aluminiului.Over all eu zic ca nu e de preferat.Un sac de ciment refractar costa prin 40-50 de lei +un recipient si cu ceva munca -care nu se pune(!), iese o treaba buna la nivel de amator.PS -chestia cu balconul nu e compatibila cu turnarea metalelor topite.
Link spre comentariu

Astazi am fost in incursiune prin Hornbach: tubul de samota cu inaltime 15cm x diametru 30cm x grosime perete 4cm costa 17 ron. Samota de 4cm grosime este 2,5 ron bucata. Mai ieftin decat gasisem in depozite. Tot acolo am vazut sacul de ciment refractar la 25kg 37 ron. Doar ca idee de preturi si de unde le puteti cumpara, pentru cei interesati :limb:

Link spre comentariu

La pret e mai mult decat OK. 1.Nu stiu insa la ce temperaturi rezista, avand in vedere ca temperatura in varful flacarii probabil depaseste 1200-1500 (pe cutia arzatorului de butan cumparat de mine scria 1700 de grade,o fii asa n-o fii asa nu stiu).Cu adaos de aer fortat cu siguranta ca temperatura dezvoltata e mai mare. 2.Grosimea de 4 cm la perete e prea mica.Ar trebui izolat cu alte materiale.Cele care rezista la temperaturi atat de mari is scumpe.Nu are rost sa vorbim de vata bazaltica sau chestii similare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări