gcom61 Postat Octombrie 1, 2011 Partajează Postat Octombrie 1, 2011 Cer scuze anticipat pt acest post,insa nu am gasit o arie mai adecuata. Pt a confectiona o fulie multipla (5-6 dimensiuni/diametre) intentionez sa topesc niste aluminiu recuperat (carcasa cutie viteze,pistoane).Pt topire intentionez sa folosesc un arzator(pt parlit purcelu) intr-un vas din tabla otel(1/2 stingatorP6).Din pacate nu am gasit date suficiente referitor la forma in care se toarna aluminiul. Se poate folosi o forma de ipsos,sau eventual un BCA strunjit pt turnarea Al? Ar putea fi folosita o forma din polistiren ,peste care sa se aseze nisip ordinar umezit si sa torn peste aceasta forma fuzibila din polistiren?Va rog sa nu-mi spuneti de nisip cuatzos sau alte chestiuni,pt simplu motiv ca nu am de unde sa-l procur. Aluminiul,in cazul folosirii unei forme de BCA,ar putea fi topit direct in aceasta forma? Multumesc anticipat. Editat de ola_nicolas: Cer scuze anticipat pt acest post,insa nu am gasit o arie mai adecuata... Nu-i nimic. Am schimbat eu titlul si se incadreaza. De altfel se gasesc destule solutii pentru o fulie in trepte multiple, fara turnare. Link spre comentariu
gcom61 Postat Octombrie 1, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2011 Stiu ca poate fi confectionata din mai multe fulii fixate mecanic cumva;problema o constituie materialul brut dupa care alearga toti strungarii.Din aceasta cauza am si pus titlul topire aluminiu Link spre comentariu
radu cnc Postat Octombrie 1, 2011 Partajează Postat Octombrie 1, 2011 Salut,Se poate turna direct in bca scobit, chiar si in forme din gips dupa o temeinica uscare.In nici un caz sa nu turnati in forme ude, puteti fi improscat cu metal topit.Cu stima. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Octombrie 1, 2011 Partajează Postat Octombrie 1, 2011 Ca forma pentru turnarea aluminiului se poate folosi chiar o bucsa din otel;datorita coeficientului de dilatare mai mare la aluminiu,dupa racire se poate extrage piesa de aluminiu din bucsa respectiva.In cazul de fata,fuliile ar trebui turnate separat,sau realizata din bucati de teava de diametre diferite intreaga matrita,ori turnat un cilindru de diametru mai mare,din care se poate strunji fuliile. Link spre comentariu
philiprobz Postat Octombrie 2, 2011 Partajează Postat Octombrie 2, 2011 ce ziceti de turnarea unei piese brute sub forma de con la cote apropiate de cele dorite si strunjirea ulterioara . se economiseste astfel si material , timpul de strunjire si efortul de imbinare a fuliilor turnate separat Link spre comentariu
gcom61 Postat Octombrie 3, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Ma gandeam ,chiar sa fac o forma mai bruta a fuliei cu mai multe trepte in BCA ,si sa torn in aceasta forma,eventual sa las chiar si o gaura.Pentru a simplifica,chiar si mai mult ,as incerca sa topesc aluminiul chiar deasupra acestei forme cu flacara directa,insa imi este teama ca va iesi cu multe goluri. Link spre comentariu
radu cnc Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Salut,Golurile ca si golurile dar sa nu se desprinda bucati din pulie in tinpul prelucrarii si sa te loveasca.Topind in felul acesta reperul turnat nu va avea o structura omogena.Trebuie topit intr-un creuzet separat si de acolo se ia cu o lingura si se toarna in forma.Cu stima. Link spre comentariu
alin 105 Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Si pe mine ma preocupa aceeasi problema (confectionare de fulii din aluminiu topit).Nu am inca experienta personala la acest capitol insa am studiat cam tot ce mi-a picat in mana referitor la asta.Cateva chestiuni: -Cum s-a mai zis atentie la turnatul aluminiului in nisip-acesta trebuie perfect uscat-se poate folosi nisip ordinar, trecut printr-o sita fina.Forma se obtine din polistiren extrudat,se calculeaza bineinteles cota necesara prelucrarii ulterioare.Intro cutie potrivit de mare se pune un pat de nisip fin (perfect uscat) de cativa cm, pe care se aseaza forma de polistiren care are prevazuta coada de turnare metal topit, dupa care se ingroapa complet cu nisip.Important-respectiva coada (nu cunosc termenul corect) trebuie sa fie suficient de inalta/lata, intrucat ea asigura atat fluxul de metal topit si eliminarea gazelor rezultate din arderea polistirenului cat si presiunea necesara ca masa de metal sa intre in toate cavitatile.Coada se taie dupa racire si se poate recicla.Avantajul turnarii in pat de nisip+matrita de polistiren este ca se poate obtine o forma destul de apropiata de cea finala-economie de material/efortt de prelucrare, obtinere de forme complexe. -topirea aluminiului se poate face cu arzator de gaz dar se obtine temperatura mai mare-creste randamentul daca exista si un flux de aer de la un compresor.Se confectioneaza un racord tip , in ramurile de sus intrand gazul pe o parte si aerul pe alta parte.Prin reglarea (se tatoneaza prin diverse reglaje) debitului de aer se obtine raportul de amestec optim.Pt topirea eficienta/randament se poate confectiona un furnal de topire de mici dimensiuni-gasesti pe net documentatie dupa experiente DIY.Furnal suna pompos, insa pt turnarea aluminiului in regim de amator se face o mica constructie relativ primitiva si simpla.-dupa topirea masei de aluminiu, se culege zgura de deasupra cu un soi de polonic din otel, ca sa nu intre in matrita de turnare. -imi aduc aminte ca am vazut ca respectiva forma de polistiren se poate acoperi cu un strat de cativa mm de glet de zidarie sau ipsop.Aceasta crusta permite mai multa stabilitate a matritei in timpul turnarii+obtinerea unei suprafete mai putin zgrunturoase (de la nisip).evident, totul super bine uscat. Atentie la protectia muncii si la eventualele accidente cu rezultate grave.Lucrezi cu mase de metal topit, gaz, etc.Obligatoriu manusi din piele, bocanci piele, ochelari de protectie sau masca pe toata fata, extinctor la indemana. Sa ne ti la curent cu rezultatele, pentru mine unul e de mare interes chestiunea.Repet, cele descrise mai sus nu sunt rezultatul experientelor proprii ci cunostinte adunate.Spor icon_jook Link spre comentariu
mihaighe Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 .Intro cutie potrivit de mare se pune un pat de nisip fin (perfect uscat) de cativa cm, pe care se aseaza forma de polistiren care are prevazuta coada de turnare metal topit, dupa care se ingroapa complet cu nisip.Important-respectiva coada (nu cunosc termenul corect) trebuie sa fie suficient de inalta/lata, intrucat ea asigura atat fluxul de metal topit si eliminarea gazelor rezultate din arderea polistirenului cat si presiunea necesara ca masa de metal sa intre in toate cavitatile.Coada se taie dupa racire si se poate recicla.Avantajul turnarii in pat de nisip+matrita de polistiren este ca se poate obtine o forma destul de apropiata de cea finala-economie de material/efortt de prelucrare, obtinere de forme complexe. Spor icon_jookO observatie :nisipul trebuie amestecat cu un liant ca altfel daca este uscat cand se topeste polistirenul de distruge forma. Link spre comentariu
alin 105 Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Tocmai ca nu trebuie amestecat cu nimic, nisip chior.Procedura de turnare prin "pierdere" a polistirenului nu necesita liant.Lost foam casting: http://www.submarineboat.com/lost_foam_casting.htm Link spre comentariu
daredan Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Subscriu la ce a scris alin 105. Am citit si eu pe net o gramada de articole referitoare la topirea aluminiului si turnarea in forme. Cea mai la indemana este metoda descrisa de alin si pe net am vazut rezultate excelente (poate prelucrate in photoshop). O sa incerc si eu metoda asta vreodata.Insa in ziua de azi se gaseste aluminiu bara diametrul de 80mm-100mm-125mm la pretul de 30ron/kg+TVA. Link spre comentariu
briobit Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 fara sa se interpreteze aiurea uite aici diferite diametre http://www.hi-end.ro/aluminiu-c-442.html?zenid=090b508a23269f0b0f87178adcf0ac01 eventual vorbeste cu Dl. Vasile ca sigur stie o gramada de furnizori sau poate are pe stoc si scapi de facut foc si turnat piese Link spre comentariu
radu cnc Postat Octombrie 4, 2011 Partajează Postat Octombrie 4, 2011 Salut,Nu ca nu ar fi bare de aluminiu dar nu se gasesc peste tot si cand ai nevoie iar turnarea unei fulii este doar un exemplu.Se pot turna piese cu forme complexe si se prelucreaza sumar suprafetele de interes.In legatura cu nisipul tebuie un liant cum a spus cineva.Liant folosit la nisip este silicatul de sodiu (sticla solubila), sau nisipul se amesteca cu argila fina (caolin) si are o umiditate foarte scazuta pentru a putea fi modelata forma de turnare si se foloseste la turnarea exclusiva a aluminiului.Cu stima. Link spre comentariu
gcom61 Postat Octombrie 4, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2011 fara sa se interpreteze aiurea uite aici diferite diametrehttp://www.hi-end.ro/aluminiu-c-442.html?zenid=090b508a23269f0b0f87178adcf0ac01 eventual vorbeste cu Dl. Vasile ca sigur stie o gramada de furnizori sau poate are pe stoc si scapi de facut foc si turnat pieseSunt de acord ca exista pe piata ,practic tot la ce te poti gandi;un ex.pt u fulie Φ 120-curea 17x12,numai materialul costa in jur de 50 ron.La aceste preturi credeti ca este rentabil sa mai confectionezi diverse scule si dispozitive?-eu cred ca nu-mai bine cumperi acea scula si ai terminat .Pt exemplul meu-fulia multipla-ma intereseaza diametrul maxim Φ=200mm si minim Φ=60-80 mm ,in 5-6 trepte;pt fiecare dimensiune trebuie o latime de ~30mm,iar profilul de strunjire [ V ] si nu trapez.Credeti ca o astfel de piesa se poate [comanda ] la un pret decent-eu cred ca nu,in situatia cand un strung SN80,s-a vandut la licitatie cu 700 ron.scuze de off... Link spre comentariu
alin 105 Postat Octombrie 4, 2011 Partajează Postat Octombrie 4, 2011 @ radu cnc. Turnarea aluminiului in matrite de nisip se poate face in mai multe feluri.Unul dintre acestea este turnarea in forme de nisip amestecat cu liant, caz in care se obtin forme suficient de solide pentru ca pozitivul (masterul) sa fie extras din matrita de nisip pt formarea altor matrite. Eu sugeram ca s-ar putea folosi pt turnarea unei fulii alt gen de turnare in nisip (obisnuit, fara liant): 1.Se debiteaza din polistiren extrudat forma viitoarei fulii ( mai multi cilindrii, lipiti intre ei) cu adaosul de grosime/diametru necesar prelucrarilor prin aschiere2.Se lipeste o "coada" tot din polistiren perpendicular pe planul cilindrilor3.Se acopera aceasta forma de polistiren cu un strat de cativa mm de ipsos sau glet de constructii.4.Intro cutie, se ingroapa in nisip snitzelul de mai sus (polistiren+invelis), cu coada de turnare in sus5. Se toarna aluminiul, care va intra in interiorul crustei de ipsos, arzand instantaneu polistirenul-degajare de gaze, si ocupandu-i locul6.Dupa solidificare/racire, viitoarea fulie se curata de stratul de ipsos7. icon_jook Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum