apollo11 Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 Multi se incapataneaza sa foloseasca tranzistori acolo unde nu e cazul.Am mari indoieli ca se poate realiza la tensiunile si puterea asta ceva mai performant ca un banal tda2040 la +-16-18v care la aswo e 5 lei...eu am o configuratie preferata cu 2 tda-uri 2040 in punte, cu divizor rezistiv pe intrare pt a mentine iesirea la jumatea tensiunii de alimentare pe ambele integrate, alimentate cu +36v si masa, care bate orice altceva si ca distorsiuni si ca slew rate pana in 30w/8ohmi.In plus faptul ca le tin la tensiune mica le face sa se descurce si pe 4 ohmi cu un maxim de fiabilitate la 32-34v.Mentionez si repet a suta oara:tda2040 au distorsiuni mai mici alimentate single rail-fínd cu doi finali npn- si ca sa scapi si de condensatorii de iesire folosesc montajul in punte care creste nesemnificativ distorsiunile fata de imbunatatirea pe care o aduce dublarea slew-rate-ului.Dau marturie Dream theater si Paganini deopotriva.Altfel as reedita discutiile referitoare la tda1514a versus tranzistori si ar fi cam prea des...si totusi tda-urile astea au 30, respectiv 20 de ani.N-am mai cercetat demult piata, dar pentru 10w, sigur sunt o caruta de integrate mai performante decat un montaj pe tranzistori realizat in regim de amator.1. A trebuit sa fiu chiar incapatanat, sa pot reusi sa citesc paragraful de mai sus. (hint: se da cate un enter din cand in cand)2. Wrong: - TDA2040 e un integrat ptr amatori/lenesi/zgarciti. LM1875 sterge cu el pe jos, ca de altfel intreaga serie Ouverture.- apropos, seria Ouverture e facuta numai cu finali NPN, si functioneaza cu acelasi procent de distorsiuni indiferent daca e alimentata diferential sau single-rail.- "amatorul" Dexter vrea o schema cu tranzistoriOn topic: @Dexter, iti recomand sa citesti schemele in clasa A ale lui Jean Hiraga, sunt relativ simple si ai si cablaje la ele. http://www.tcaas.btinternet.co.uk/hiraga.htmEu unul de aici as vrea sa ma inspir pentru un urmator proiect: http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlhupdate.htm (tensiunile de alimentare sunt un pic mai mari, de la +/-18V). Link spre comentariu
junior Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 Poti sa il faci pe asta : http://www.forosdeelectronica.com/attachment.php?attachmentid=22673&d=1251359041 Eventual gasesti si PCB la el aici : http://www.forosdeelectronica.com/f31/a ... ores-5707/ Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 Nu indraznesc sa-l contrazic pe apollo11 in privinta acestor lm-uri.Nu am lucrat cu ele.Pentru urechile mele a fost suficient ce am putut obtine cu tda-urile.Jean Hiraga e un mit prin vest,nu am ce zice...Personal am constatat ca multe integrate de doi lei pot straluci daca sunt insotite de tot ce le trebuie si ma refer la sursa, filtraje, decuplari, cuplari de calitate...Bunaoara am un Sansui de 30w cu niste stk-uri si mi-e greu chiar si mie(puteti sa-i spuneti lene ca nu ma supar) sa fac un amplificator care sa sune mai bine in gama lui de putere fara sa majorez bugetul bine de tot.Nu recomand stk-uri pt ca nu stiu unde mai poti gasi astazi integrate originale, altfel cred ca sanken-ul da clasa multor integrate occidentale.Clasa A e cam hrapareata totusi si daca mergem in directia asta putem sa ne mutam la sectiunea vintage cu tuburi pt ca un El156 este the best of the best la clasa a 10w.E drept ca utilizez de obicei tda2040 recuperate si poate ca nu e acelasi lucru cu cele de la aswo(ma indoiesc totusi), dar mai bine e sa incerci mai intai ceva ieftin, dar executat cu atentie decat sa te arunci la un design foarte complicat pe care nu il poti stapani din punct de vedere al detaliilor de constructie.Spre exemplu nu folosesc pcb la tda2040 si toate piesele pasive sunt lipite direct de pinii integratului, scurt si la limita imposibilului(rezistente de 91k pt divizor, 0.1w, 0.5%) si asta ar fi doar un detaliu.Recunosc ca si eu am fost atras de ideea de a incerca amplificatorul de 20w jean hiraga, dar lipsa de timp conjugata cu o lene tipic romaneasca in perfecta consonanta cu un dulce spirit de carciumioara... Link spre comentariu
VEF Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 (editat) Buna ziua ! Am gasit o schema de amplificator de 10 w din Tehnium pe care as vrea sa o alimentez la o tensiune mai ridicata . Spuneti-mi va rog ce valori ar trebui schimbate ca sa o alimentez la 30v si fara sa ii modific tensiunea de intrare de 200mV pentru puterea maxima Si cablajul pentru cine e interesat schema este din revista Tehnium 2/2000 Si parametii Editat Martie 19, 2018 de VEF Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Nu modifici nimic pt. 30V, dar nici nu câștigi ceva (sau poate ai doar sursă disponibilă cu acea tensiune?) Link spre comentariu
George Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Poate doar modificarea cu rosu din poza de mai jos, pentru cazul in care cursoul semireglabilului nu mai face contact cu suprafata (pelicula) rezistiva. Link spre comentariu
VEF Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Am doar trabsformator de 24 V de asta . Vreau sa modific o statie de calculator chinezeasca Link spre comentariu
VEF Postat Aprilie 17, 2018 Partajează Postat Aprilie 17, 2018 Schema pe care am postat-o daca o alimentez la 30v in loc de 25 ar scoate 15-20 w ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2018 Partajează Postat Aprilie 17, 2018 (editat) Schema are minusul cond. C7 la iesire. Marele Tehnium, nici corectie de scheme nu faceau. Editat Aprilie 17, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Aprilie 17, 2018 Partajează Postat Aprilie 17, 2018 (editat) 31 minutes ago, miticamy said: Schema are minusul cond. C7 la iesire. Marele Tehnium, nici corectie de scheme nu faceau. Mai explicit de atât? Cred că vorbești despre alta schemă decât cea care este câteva posturi mai sus, altfel nu prea văd de ce ar trebui pus C7 invers. Noroc că nu erai tu cel care corecta schemele din Tehnium. Editat Aprilie 17, 2018 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2018 Partajează Postat Aprilie 17, 2018 (editat) La schema asta ma refeream. Este corecta? Am gasit o schema asemanatoare, probabil tot de pe forum: Si inca una: Ia vezi si Gloria: Editat Aprilie 17, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 17, 2018 Partajează Postat Aprilie 17, 2018 Condesatorul este conectat bine Miticamy. Probleme ar fi mai graba la C7 care ar fi trebuit conectat direct la iesire nu dupa rezistenta R9. Link spre comentariu
winstyle Postat Aprilie 17, 2018 Partajează Postat Aprilie 17, 2018 (editat) Prima schemă este evident cu greșeli . Imi aduce aminte de prima carte pe care am cumpărat-o in clasa a IX-a ,și anume ''101 montaje practice de amplificatoare audio de putere'' . Multe scheme cu greșeli in acea carte . Dacă știi electronică și la nivel teoretic , sesizezi greșelile și le corectezi când construiești un amplificator după o astfel de schemă ... totuși , imaginați-vă că un incepător ,care nu are o bază teoretică solidă ,și-ar alege fix o schemă cu greșeli de pe care să iși facă un amplificator ... Minitehnicus , ai grijă că Miticamy știe mai multă electronică decât vei reuși tu să inveți vreodată . Nu vreau să fiu avocatul nimănui ,dar mai mult respect ,totuși ! Ai câteva postări și iți permiți să fii arogant ? Editat Aprilie 17, 2018 de winstyle Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2018 Partajează Postat Aprilie 17, 2018 (editat) 1 hour ago, sesebe said: Condesatorul este conectat bine Miticamy. Probleme ar fi mai graba la C7 care ar fi trebuit conectat direct la iesire nu dupa rezistenta R9. Si eu ce am spus, omule? Ia sa vedem: CITAT: Posted 2 hours ago (edited) Schema are minusul cond. C7 la iesire. Adica sa nu fie dupa R9. Si tu spui ca e bine conectat condensatorul dar trebuie conectat altfel!D-zeu sa va inteleaga! REVIN O prezentare a schemei cu condensator de bootstrap in primul pdf de aici: https://www.google.ro/search?biw=1527&bih=867&ei=9h_WWuzaHIubsgG-rJf4DQ&q=amplificatorul+audio+putere+bootstrap&oq=amplificatorul+audio+putere+bootstrap&gs_l=psy-ab.3...9387.15344.0.16102.10.10.0.0.0.0.177.1525.0j10.10.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.8.1216...0i22i30k1j33i22i29i30k1j33i160k1j33i21k1.0.7jScFbUzNok Editat Aprilie 17, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
VEF Postat Aprilie 17, 2018 Partajează Postat Aprilie 17, 2018 In cazul asta si cablajul din revista e gresit e ca in schema . Oricum eu ii fac alt cablaj si la mine pot sa ii fac modificarea usor . Bine ca ati observat . Daca alimentez schema la 30 v ar scoate cam 15 w ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum