fum3z Postat Septembrie 30, 2011 Partajează Postat Septembrie 30, 2011 Vreau sa-mi fac un "mod", o baterie mai zdavana pentru tigara mea electronica si vreau sa folosesc baterii 18650. Am recuperat din acumulatoare de laptop cateva celule bune (zic eu) 18650 de 2,1Ah fara protectie. Asta e modelul: http://www.evva-tech.com/en/products01. ... =113&Id1=0 Problema e ca folosesc un atomizor LR de 1,7ohmi si apare o cadere de tensiune prea mare pe baterie. De la 4,1V ajunge undeva la 3,5V si electronica ce se ocupa de alimentarea atomizorului opreste tensiunea considerand ca acumulatorul a ajuns sau se apropie de limita de descarcare. Daca folosesc un atomizor normal cu rezistenta de 2,2-3 ohmi merge bine. Acuma clar problema e de la baterie, ca am incercat cu un alt acumulator (alt model) dintr-un e-book reader decedat si cu ala merge perfect. Tensiunea cade vreo 10mV Am 12 acumulatori 18650 acelasi model si la toti face la fel. Ar trebui incarcati intr-un anumit fel? Eu le dau 4,2V si vreo 400-500mA (cu mai mult curent nu am incercat ca nu am de unde momentan) Electronica tigarii in conditii normale de functionare da o tensiune constanta de 3,3V. Daca folosesc o rezistenta de 1,7ohmi => un curent de aproape 2A E posibil ca bateriile mele 18650 sa nu suporte un curent de descarcare de nici macar 1C? Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 30, 2011 Partajează Postat Septembrie 30, 2011 Rezistenta interna a acumulatorului este prea mare, probabil si din cauza uzurii. Din incarcare nu ai ce sa-i faci. Inteleg ca folosesti electronica originala in care nu ai cum sa umbli, asa ca ma tem ca va trebui sa folosesti acumulatori (mai) noi. Eu am avut experiente neplacute cu acumulatoare Sanyo tip MeH (capacitate mai mica decat cea anuntata). Link spre comentariu
fum3z Postat Septembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2011 Eu stiu ca acumulatorii nu sunt noi, dar ma gandeam ca din gramada de 12 bucati sa fie macar unu bun.Poate nu-i incarc cum trebuie, stiam ca e bine daca nu au fost folositi de mult timp sa-i incarci la tensiune un pic mai mare (vreo 5V) si un curent mic de vreo 150mAEu am 4,2V si 500mA Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 30, 2011 Partajează Postat Septembrie 30, 2011 Incarcarea peste 4,2V la litiu este periculoasa (risc de explozie si incendiu). La incarcare controlezi numai curentul, tensiunea si-o "ia" singur. Pui o rezistenta in serie cu acumulatorul (cativa ohmi) si-i dai tensiune dintr-o sursa reglabila pana cand curentul devine acceptabil. De exemplu cu 6 ohmi in serie, la 7V alimentare ai cam 4V pe acumulator si 3V pe rezistenta, iar curentul este 3/6=0,5A. In timpul incarcarii tensiunea pe acumulator creste usor, iar curentul scade putin.Nu as spera prea mult de la incarcarile cu curent mic sau ciclurile incarcare/descarcare repetate. Link spre comentariu
fum3z Postat Septembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2011 Ok...multumesc frumos, o sa incerc cu alte baterii bune. Singurul motiv pentru care nu am vrut sa folosesc baterii noi e ca nu le gasesc cu lamele sudate pe poli. Nu ma complic cu arcuri si alte contacte, vreau sa cositoresc firele.Tocmai mi s-a incarcat o baterie veche, o sa anunt daca functioneaza in parametri :)L.E. Nu merge, tot decupleaza electronica. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 30, 2011 Partajează Postat Septembrie 30, 2011 Dacă volumul sursei nu vă deranjează prea mult, încercaţi cu doi acumulatori legaţi în paralel.(îi sortaţi din cei 12 pe care-i aveţi, astfel încât să aibă caracteristici cât mai apropiate) Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2011 Partajează Postat Septembrie 30, 2011 @Ticu:aveti curaj sa lasati o baterie li-ion la incarcat intr-un montaj cu 7v si rez serie de 6ohm,in sensul ca poate ramane nesupravegheata din greseala?prin 1983 un coleg a uitat la incarcat o bat de 10ah cd-ni(dupa ce statuse toata noaptea sub tensiune) si a gasit-o bucatele plus cateva gropite in tavansi pe ,,Forumul electronistilor" rar auzi(mai ales la incarcatoare baterii)indemnul:fa un montaj electronic ca ofera mai multa garantie... Link spre comentariu
fum3z Postat Octombrie 1, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2011 Dacă volumul sursei nu vă deranjează prea mult, încercaţi cu doi acumulatori legaţi în paralel.(îi sortaţi din cei 12 pe care-i aveţi, astfel încât să aibă caracteristici cât mai apropiate)Nu m-ar deranja volumul sursei, ca doar o voi folosi in casa. Nu pot sa stau la terasa cu grenada la gura :)Chestia e ca deja am carcase cilindrice pentru o singura baterie. Cu 2 in paralel am verificat si merge.Oricum, multumesc mult, o zi buna. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 8, 2011 Partajează Postat Octombrie 8, 2011 Sant circuite de incarcare pt Li,ieftine http://www.farnell.com/datasheets/37988.pdf ; curentul d scurt a unui accu Li e mare,caderea de tensiune e datorata 'oboselii'. Accu cu Li sant performanti,dar pretul pt performanta e sensibilitatea : daca se incazelsc excesiv explodeaza sau numai le scade capacitatea , daca se depaseste tensiunea maxima la incarcare cu 1% le scade capacitatea cu 10% ,s.a. In schimb accepta curenti de incarcare uzuali de pana la 1C,ceea ce permite o incarcare rapida. Incarcarea manuala e contraindicata! Daca acesta se efectueaza ,dupa explozia bateriei ,intre acordarea primului ajutor eventualelor victime/chemarea ambulantei si zugravirea camerei, se poate observa inauntrul cilindrului acumulatorului ,miezul incandescent (asa cum se vedea miezul reactorului de la Cernobal). Foloseste un MCP/alt circuit specializat si scapi de redecorare cu ocazia incarcari accu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum