Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAX232N si transmisia la 15 m ( lungimea maxima )


mircang9

Postări Recomandate

Salut la toata lumea,In desenul afisat am liniile trasate cu albastru ce reprezinta conexiunile despre care am dubii, in sensul ca in datasheet Vs+ si Vs- de la MAX232N figureaza ca iesiri, insa in valorilemaxime admise la Vs+ si Vs- figureaza valori pana la +15V pentru Vs+ si -15V pentru Vs-. Candmasor cu voltmetrul ( fara sa am legaturile cu albastru facute ) la pinul Vs- am -8.5 V, iar lapinul Vs+ am +8.5 V. Ei bine pentru a transmite prin cablu de RS232 la o distanta de 15m pana lalaptop am nevoie de nivele de tensiune mai mari de +/- 8.5V si m-am gandit ca pentru aa avea de exemplu +/- 12 V, sa apelez la solutia de a lega la Vs- un -12 V de la o sursa de tensinestabilizata si la Vs+ un +12 V de la o sursa de tensiune stabilizata. Daca nu se poate asa, cumpot asigura pentru EIA 232 nivele de transmisie pe cablu de 15 m de +12V pentru 0 logic si -12V pentru1 logic ? Ridic problema asta pentru ca datele transmise pe cei 15 m de cablu sa fie cat mai garantateposibil avand elementele din desen, adica tensiunile diferentiale sa fie mai mari de +/- 8.5V,pentru ca datele sa fie transmise cu cat mai putine erori. Cablul de 15 m trece pe langa nisteinstalatii cu relee la +24 V si 220 VCA de unde ar putea aparea influente. Cablul este ecranat, sipresupun ca trebuie sa leg mantaua cablului la carcasele de la capetele cablului. La capatul de laMAX232 e corect sa leg mantaua cablului la masa circuitului care este legatura comuna intrecele 4 mase ?:smt103:

post-23035-139829317602_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mircang9

    7

  • puiu

    2

  • alex_hobeanu

    2

  • MatyC

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu cred ca obtii efecte pirotehnice acolo. Implementeaza un RS485 din 2 motive. Transmisia informatiei se transmite prin modificarea curentului nu prin nivele de tensiune. Lungimea maxima este undeva la 4000 feet. Vreo 1200 m daca m facut conversia corect. Te las pe tine sa vezi MAX485 sau SN75176.

Link spre comentariu

Si eu zic ca-s sanse sa strici maxul daca-l conectezi "albastru". Da' am o nedumerire - ai incercat sa vezi daca functioneaza comunicatia fara "artificii"? Ca wikipedia zice ca ar putea fi de ajuns +/- 3V pentru nivelele logice.

In alta ordine de idei, o varianta de luat in considerare ar fi FT232, desi la 15m nu l-am testat.

Link spre comentariu

Schema de mai sus este functionala FARA conexiunile cu "albastru", insa n-am testat-o la 10-15 m desi sunt cam 9 m intre montajul cu PIC-MAX si calculator. Am testat-o la 1.5 m si functioneaza transmisia seriala. Sper ca o sa mearga si la distanta de 9m cu nivele de +/-8.5V. Rata de transmisie este cea mai mica setabila adica 75 bps. Am vrut sa setez portul la 50 bps dar setarile din Hardware Manager pentru portul serial nu permite decat de la 75 bps in sus. As alege o viteza de transmisie mai mica pentru ca ma gandesc ca fiind nivelele de tensiune cam mici totusi ( +/-8.5V ) la asa o rata de transmisie mica erorile de transmisie sunt aproape inexistente. Oricum o sa vad. Motivul pentru care m-am gandit sa lucrez cu cei +/-12V este ca eu depanez/modific o placa ( facuta de o firma ) cu 7 microcontrollere ATMEL cu 20 pini dar care am adaptat-o pentru microcontrollere PIC cu 20 pini adica mai exact cu PIC16F690 pentru ca nu am programator pentru ATMELuri si am doar programator pentru PICuri. Si pe placa asta in loc de MAX232 foloseste de exemplu un integrat MP??? ( nu-mi mai amintesc pentru ca e la munca ) pentru transmisie si al 2-lea integrat de acelasi tip pentru receptie care mi se pare ca nu mai functioneaza si m-am gandit sa le inlocuiesc cu MAX. MP1404?? are 6 pini ( 3 pe o parte si 3 pe cealalta ) si se alimenteaza printr-un tranzistor de putere cu +/-12V si tot de acolo scoate si o masa ce vine legata la pin 5 de masa de la conectorul DB9 ( RS232 ). In jur mai este un tranzistor normal si 2-3 rezistente. Folosesc un adaptor USB-RS232.Pe calculator acea firma a facut o interfata in QNX4 si mi-a dat si codul sursa si in codul sursa in C rata de transfer pe serial era setata la 50 bps. Eu am facut o interfata asemanatoare dar in Visual C++. Semnalul acela digital de la intrarea de + de la LM339 cu nivelele de 1 logic la 24V vine de la un modem mai vechi ce foloseste modulatia FSK in banda vocala pe linie telefonica.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Intrucat n-am bani acum sa dau pe alt convertor RS232/RS485 sau USB/RS485sau MAX485, ci am cele din figura plus convertor USB-RS232 la laptop m-am gandit capentru a extinde lungimea de transmisie la 15 m sau chiar la maxim ( 20 m )sa apelez la schema de mai jos. MAX232N poate fi alimentat la maxim 6V siintrucat eu il alimentez la 5V, acesta scoate pe partea de RS232 tensiuni demaxim +/-8V asa cum este specificat si in schema din datasheet.In schema am pus cele doua operationale pentru a amplifica de la +/-8Vla +/-12V ( maxim +/- 15V ) pentru a mari distanta de transmisie.Viteza pe care o folosesc este 75 bps.Ce parere aveti ? E ceva gresit in schema propusa de mine sau ar mai trebuiadaugat ceva ? La R2IN am legat direct la iesirea AO intrucat in datasheetspune ca la Driver Input poate maxim +/-30 V.Apropo MAX485 poate fi folosit impreuna cu convertorul USB-RS232 adicapentru o comunicatie facuta pentru RS232 asa cum am facut eu ?pentru a mari distanta de transmisie la 1200 m ? Momentan am nevoiepentru inceput de 15 m si m-am gandit la schema de mai jos.Cu port serial COMx ? :jytuiyu

post-23035-139829376796_thumb.jpg

Link spre comentariu

Se pare ca in ultimul timp s-a trecut la enumirea EIA232 in loc de RS232. Conform acestei specificatii trensmisia ar trebui sa merga pana la 25m fara amplificatoare:This cable may also serve as an extension cable to increase the distance between computer and serial device. Caution: do not exceed 25 feet separation between devices without a signal booster!Eu zic sa incerci fara amplificatoare si fara sa modifici nimic, dar vezi ca s-ar putea sa depinda de calculator distanta la care merge.

Link spre comentariu

25 feet = 7.62 m. Spune sa nu depasesc aceasta distanta fara sa folosesc amplificatoare.Deci cred ca este nevoie de amplificatoare peste aceasta distanta. Deci ramanede vazut daca schema mea e buna sau are nevoie de corectie pe undeva.

Link spre comentariu

http://en.wikipedia.org/wiki/RS-232

Avand in vedere ca utilizez o viteza mica de 75 bps ar trebui sa fie functionala

aplicatia, fara sa apelez la RS485. E vorba si de capacitatea cablului.

Mai mult de 15m n-am nevoie. Pana aplic schema de mai sus cu AO

as incerca fara: iau un cablu de 15m si vad ce se intampla.

 

Oricum, mersi mult Puiu pentru idei.

Link spre comentariu

Parerea mea este ca merge foarte bine cu MAX232/ADM232 pe o lungime de 15m fara alte modificari. Eu am folosit fara probleme pe lungimi de 15...20 m la viteza de 9600 si 19200 in mediu industrial, iar in unele portiuni cablul a mers pe langa cele de trifazice pentru alimentarea unor motoare. Am folosit cablu de alarma, 4x0,22mm cu ecran din folie metalizata, cate un fir pentru RX si TX, restul de 2 si ecranul fiind masa.

Link spre comentariu

Mersi mult Alex pentru impartasirea experientei tale.Cu cat ai alimentat MAX232 ? Cu 5V sau 6V ( maxim ) ? Presupun ca la 6V scoate undeva peste +/-8V.Ceva de genul asta am si eu. Cablul merge pe langa niste relee la220 V alternativ si circuite la 24 V continuu ( mai putin perturbator decat la tine intrucat nu trecepe langa trifazic, motoare etc ). Daca aveam transmisia undeva la 50 bps ( 50 Hz ) poate erau mai multe probleme dar cred ca si asa cablul ecranat face fata acestor influente. :aplauze

Link spre comentariu

Am utilizat Max232 si inca utilizez in diverse aplicatii si pot sa spun ca am transmis pe cablu utp neecranat lungime de +75m cu rata de 9600bps fara probleme.Deasemenea am utilizat MAX232 si in mediu industrial transmitand la distante de +30m cablu neecranat litat(cel mai prost mediu posibil) si nu am avut probleme.Recomand versiunea industriala MAX232ECPE+ de la Maxim si nu versiunile ieftine de la Texas Instruments.Mentionez totusi ca nu garantez o functionare echivalenta si la alte "case".

Link spre comentariu

Pentru Mircea:numai la 5V, din sursa pentru microcontroler. Am folosit 232 de la diversi producatori, in general cu condensatoare de 0,1uF si nu au existat probleme. In unele cazuri am folosit si izolare galvanica, dar destul de rar. Din punctul meu de vedere zgomotul electric indus in cablu este nesemnificativ, indiferent ca se lucreaza cu +/- 5V sau +/- 15V iar capacitatea parazita produce o intarziere a semnalului, dar fiind o constanta nu afecteaza comunicatia, doar mareste disipatia termica in convertorul de nivel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări