Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum masor un nivelul maxim al amperajului unui fir de 0.5mm

Vizitator 4di

Postări Recomandate

Am construit ca orice începător o instalaţie compusă din un motor de 12 v ce roteşte 2 magneţi mari 2 poli gen NS -- NS (la o extrema N , la cealaltă S ) pe un suport de lemn presat subţire, lipiţi cu Pic****a (Fără reclame :d )Bobina scoate in jur de 10 V , măsurată la capete, (nu mai ştiu câte infiletări are ), diametru firului de cupru la cumpărare mi-a spus ca e de 0.5 mm.Amperajul ştiu ca se măsoara în serie cu un consumator , dar vreau sa ştiu cat de multi amperi poate duce acel fir ....Practic vă rog să îmi spuneţi cum fac sa ştiu câti amperi maxim poate suporta firul de cupru de 0.5 ? Dar cel de 1mm? exista pe undeva un tabel ?Later edit: Firul de cupru de la Ren*l cât de gros e ? stiu ca suporta 5-20 A parcă...dacă permite contoarul pot trece mai mult de 20 A ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blazeu

1

• misuraelectronic

1

• kari

1

Top autori în acest subiect

totul depinde de densitatea de curent care se ia in calcul ...anume j ...! j = i / s , aceasta este formula de la care pleaca toate concluziile...! daca se lucreaza cu j = 3a/mm patrat , iar conductorul este din cupru si are sectiunea transversala circulara , atunci formula simplificata devine...i = 2,356 x { diametrul la patrat } ... :da concret ... daca diametrul este de 0,5mm , atunci curentul maxim tranzitat prin acel conductor --- fara ca el sa se deterioreze , evident --- este 0,589 amperi ...!formula matematica virgula corecta este urmatoarea...i = pi/4 x j x { diametrul la patrat }

Link spre comentariu

Colegii au uitat sa precizeze ca densitatea de curent (amperi/mmp) depinde de posibilitatile de racire ale acelui conductor. Pentru sarma BOBINATA in transformatoare densitatea uzuala e intre 2 si 4 A/mmp, urcandu-se pana la 6 A/mmp la utilizare pe durate scurte (cum ar fi de exemplu pistolul de lipit).Conductoarele "intinse" (exemplul tipic sunt retelele aeriene), suporta pana la 20 A/mmp. La acestea, inainte de incalzire survine caderea de tensiune admisibila.Dv. va trebui sa apreciati cat suporta constructia dv.Mai puteti experimenta astfel: dintr-o sursa capabila aplicati tensiunea (continua) necesara pentru a asigura un curent care impartit la sectiune sa realizeze o anumita densitate (de ex. 4 A/mmp); sau exista surse care trec pe modul curent constant la care se regleaza limita curentului, direct.Lasand un timp sub acel curent masurati incalzirea constructiei (semnificativa e diferenta fata de temperatura ambianta, insa si valoarea absoluta e importanta pentru a nu depasi limita de degradare a izolatiilor). In acest fel veti dobandi o experienta concreta si utila.Spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări