Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema cu un bec si 16f628

Vizitator dlucian

Postări Recomandate

Vizitator dlucian

SalutAm de aprins un beculet de 12V/4W cand un pin de la pic e pe high. Din putinele mele cunostinte de electronica stiu ca imi trebuie un tranzistor pt ca picul nu poate mai mult de 25 de mA pe un pin. Problema e ca nu reusesc sa fac becul sa se aprinda.Ca tranzistor am folosit un 2n2222. Emitorul este la masa, colectorul este legat la masa becului iar plusul becului la 12v. Pe baza tranzistorului am pus o resistenta care se duce in pinul picului. Daca pun rezistenta de 2k6 pe baza ar trebui sa am Ic ~ 250mA si Ib ~2,5mA.(nu prea reusesc sa inteleg datasheetul tranzistorului).Becul poate cel mult 300mA sau 300mA e valoarea de care are nevoie ca sa se aprinda bine?Imi trebuie toata treba aste pentru un proiect in care trebuie sa fac becul sa se aprinda mai mult sau mai putin in functie de lumina de afara. Programul din pic l-am facut, merge pe simulator, merge daca folosesc un led in loc de bec. Problema este ca trebuie neaparat sa folosesc becul asta afurisit.In concluzie valorile pe care le-am dat mai sus sunt bune? Am gresit pe undeva la calcule sau nu am inteles bine modul de functionare al tranzistorului?Lucianp.sdeja am facut prea mult incercari aseara.. in seara asta vreau sa merg la sigur

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

pune 2 tranzistori unul dupa altulfoloseste alt tranzistor mai mare(BD140) sau un FET(IRF540)

Asta e cea mai buna varianta. Daca pui tranzistori bipolar (BD140 nu merge doar pe logica inversa pt ca este PNP ) trebuie sa pui neaparat NPN configuratie darlington.(model TIP122)IRF 540 nu merge pt ca are VGS = +/- 20 V dar sunt si pe 5 VLa un tranzistor bipolar Ib = IC/hFE deci in cazul unui tranzistor TIP122 care arehFE = 1000 (4W) / (12V) = 0.33 A (333mA)ib = 0.33 / 1000 = 0.00033 A (333uA)R1 = UHigh / Ib (4.7V) / 0.00033 =15.151 (se va alege 15 K)Eu am ales TIP122 dar merge si BD139 care la Ic 0.33 A hFE = 50deci Ib = 6.6 mA si R1 = 712 Ohm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări