naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Buna ziua,Am si eu o intrebare in legatura cu o punte redresoara facuta din tranzistoriAplicatia este urmatoarea, am o alimentare alternativa de 5V ( nu se poate schimba metoda de alimentare ), frecventa e pe undeva pe la ~200hz ( sursa care o genereaza e in comutatie, nu traf standard, nu pot si nu vreau sa umblu la ea )Tensiunea respectiva trebuie sa fie redresata la 5V DCMentionez ca necesarul de curent este de ~500maProblema este ca daca folosesc o punte redresoare clasica ( 4 diode ) am o cadere de 1.4 V, adica efectiv doar 3.6V DC voi avea la iesire, ceea ce nu ajunge pentru circuitul care trebuie alimentat ( acel circuit e cel original )Mi-am intrebat colegii si mi-au venit cu 2 variante:Varianta 1 care foloseste legaturi intre baze, si varianta 2 in care fiecare baza este legata separat.Sunt costient de faptul ca daca apare o suprasarcina, sau un scurt se vor arde tranzistorii, dar nu aceasta este problema.Intrebarea mea este, care dintre cele 2 scheme imi recomandati, sau daca aveti vreo varianta mai buna.De asemena stiu ca, chiar daca la iesire nu voi conecta nimica, circuitul in sine va continua sa consume curentul din baze Ibe, si de faptul ca necesarul de curent depinde foarte mult de hfe, de aceea voi cauta niste tranzistori cu hfe mare (100+)Nu cred ca am ce alte detalii sa includ, ca sa simplific, nu pot sa modific DELOC sursa respectiva, si nici circuitul care trebuie alimentat.Circuitul respectiv se opreste de la 4.6V in jos ( probat pe sursa de laborator a lu colegu' ) Link spre comentariu
naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Schemele nu sunt corect desenate. Incearca sa le faci mai aerisit, si evidentiaza care este intrarea in punte si care este iesirea din punte.Personal ador schemele simplute cu tranzistoare si ma pot lauda ca am manuale si culegeri de electronica, deci cred ca te pot ajuta, dar intai as dori sa refaci tu si nu eu schemele si apoi poate voi mai comenta in acest subiect. Din pacate nu am fost niciodata bun la desen, dar voi incerca sa le refac ! Link spre comentariu
naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Din pacate nu am fost niciodata bun la desen, dar voi incerca sa le refac !Dupa ce va fi clar care este intrarea si care este iesirea din punte,care sunt rezistoarele aferente fiecarui tranzistor,este posibil ca sa gasesti singur raspunsul. Eu stiu care este intrarea si iesirea din punte, ca schemele le-am facut intr-un circuit simulator dupa ce mi-au desenat colegii pe hartieStai inca un pic sa modific desenele de mai sus Desigur dupa simulator a mers ok, dar nu ma bazez doar pe asa ceva Link spre comentariu
naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Asa sper ca se pot intelege mai bine desenele.Desigur asta e doar puntea in sine, mai trebuie adaugat C de filtraj si altele, dar nu alea conteaza acuma :)Asa e mai bine sau tre sa le fac in paint ? :sParerea mea este ca amandoua sunt bune, desi as merge cu varianta 1 pentru ca am mai putin consum in gol. Link spre comentariu
naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Eu stiu care este intrarea si iesirea din punte, ca schemele le-am facut intr-un circuit simulator dupa ce mi-au desenat colegii pe hartieStai inca un pic sa modific desenele de mai sus Desigur dupa simulator a mers ok, dar nu ma bazez doar pe asa ceva Dupa ce realizezi niste scheme frumoase si simetrice, la iesirile din punti pune si cate un rezistor de sarcina, si astfel vei putea compara mai usor cele doua scheme. Pff oricat ma chinui nu imi ies, asta e, ramane sa le fac pe placa de test si sa le probez :)Merci, si scuze de deranj. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 simuleaza diodele redresoare cu ajutorul baei si emitorului fiecarui tranzistor Link spre comentariu
bogdan_ Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Sunt niste lucruri pe care nu le-ai luat in calcul: cei 5Vac, ce forma de unda au? Sunt sinus si 5 este valoarea efectiva? Atunci poti obtine 5.5V dupa redresare. De ce nu folosesti diode Schotky ? Cadere pe una e de vreo 0.3V, 0.6v in total. La schema ta tensiunea de saturatie pe fiecare tranzistor o sa fie tot de vreo 0.3V, deic in total tot 0.6V pierzi. Asa cu diodele iesi mai repede. Ce sursa in comutatie e aia care scoate 200Hz? Cum ai ajuns la concluzia asta? De obicei sursele in comutatie scot DC. Link spre comentariu
naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Sunt niste lucruri pe care nu le-ai luat in calcul: cei 5Vac, ce forma de unda au? Sunt sinus si 5 este valoarea efectiva? Atunci poti obtine 5.5V dupa redresare. De ce nu folosesti diode Schotky ? Cadere pe una e de vreo 0.3V, 0.6v in total. La schema ta tensiunea de saturatie pe fiecare tranzistor o sa fie tot de vreo 0.3V, deic in total tot 0.6V pierzi. Asa cu diodele iesi mai repede. Ce sursa in comutatie e aia care scoate 200Hz? Cum ai ajuns la concluzia asta? De obicei sursele in comutatie scot DC.Sursa in comutatie dupa cum zic nu vreau sa intru in detalii dar este o ciudatenie, si imi este imposibil sa o inlocuiesc, nu sunt sigur daca este 200hz intruncat nu am gasit specificatiile sursei, nu am osciloscop sa vad cat e, am doar un multimetru care cica masoara frecventa, prima data ma gandeam ca e vorba de zgomotul din chopper care il verifica multimetrul dar nu este asa, am facut binecunoscutul test cu led-ul si cu rezistenta, si se aprinde in ambele sensuri :)Intrucat nu am osciloscop nu am cum sa spun ce forma are unda, presupun ca e square sau sinus :)Iar sursa este sigur in comutatie dupa ce ic-uri am vazut pe ea(nu o am langa mine acuma), sau cel putin pot sa zic ca nu e liniara (Traf de 2 tone) Link spre comentariu
naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2011 simuleaza diodele redresoare cu ajutorul baei si emitorului fiecarui tranzistorCum adica ? pai exista varianta unde leg baza si collectorul la un loc, dar nu asta vreau, intrucat tot exista o cadere de potential prea mare, acei 0.7 * 2 pe jonctiune, purtandu-se exact ca o dioda.Aici este exact invers, npn-ul este legat in gen open collector, adica emitorul la 0V iar baza la +5v prin R si printr-o dioda ( e posibil sa nu fie nevoie de dioda dar nu risc sa expun baza tranzistorului la -5V, desi nu ar trebuii sa fie vreo problema )la fel este si cu npn-ul ca sa faca pereche, Emitorul la +5V, baza la 0V printr-o rezistenta si dioda.Cand creste Vbe de la pnp, creste si Vbe de la npn prin R si dioda, pnp-ul are nevoie de o diferenta fata de +5v de doar ~-0.7V pentru a se deschide complet, iar npn-ul are nevoie de o diferenta de doar ~0.7V fata de 0V pentru a se deschide, diferenta de potential cazand pe R astfel deschizandu-se complet(cat timp consumul nu este mai mare decat Ib*hfe pt fiecare) aman2 T-urile la jumatate de ciclu.Fiind legate in modul acesta caderea pe T-uri nu este de 0.7V * 2, ci foarte mica, probabil pe la 0.1~0.2VCorect ? Link spre comentariu
naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Rezistenta de sarcina este Rezistenta de colector.In prima schema ai redresare monoalternanta cu doua generatoare de curentIn a doua schema ai redresare bialternanta cu patru generatoare de curent.Trebuie sa dai o bere ca m-ai facut ca sa ma concentrez un pic mai mult ca sa vad ce ai acolo. Multumesc ! :DScuze dar oricat ma chinui desenele mele sunt ... :((Deci in principiu e ok, bun, diseara probez prima schema, dar nu amandoua sunt bialternante ? adica full wave rectification daca o luam ca la diode, nu ?:)pe jumatate de unda partea stanga si pe cealalta jumtate a 2 a parte ? la amandoua schemele ? eu asa vad, dar poate nu imi dau seama eu cum e corect. Link spre comentariu
popa ioan Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Asa sper ca se pot intelege mai bine desenele.Desigur asta e doar puntea in sine, mai trebuie adaugat C de filtraj si altele, dar nu alea conteaza acuma :)Asa e mai bine sau tre sa le fac in paint ? :sParerea mea este ca amandoua sunt bune, desi as merge cu varianta 1 pentru ca am mai putin consum in gol.!!!!!!!!!!!!IN semialt.+,-> PNP stg.-> sarcina->NPN stg.-> masa.IN semialt.-,<-NPN dr.<- sarcina<-PNP dr.,<- masa.Concl.:prin sarcina circula alternativ! Link spre comentariu
naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Asa sper ca se pot intelege mai bine desenele.Desigur asta e doar puntea in sine, mai trebuie adaugat C de filtraj si altele, dar nu alea conteaza acuma :)Asa e mai bine sau tre sa le fac in paint ? :sParerea mea este ca amandoua sunt bune, desi as merge cu varianta 1 pentru ca am mai putin consum in gol.!!!!!!!!!!!!IN semialt.+,-> PNP stg.-> sarcina->NPN stg.-> masa.IN semialt.-,<-NPN dr.<- sarcina<-PNP dr.,<- masa.Concl.:prin sarcina circula alternativ!Ahh da ai dreptate, unde ma uitam si la ce ma gandeam ... Daca faceam desenul mai vizibil vedeam greseala :| Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Dar un dublor de tensiune nu ar fi o solutie? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Problema este ca daca folosesc o punte redresoare clasica ( 4 diode ) am o cadere de 1.4 V Circuitul respectiv se opreste de la 4.6V in jos ( probat pe sursa de laborator a lu colegu' )Poate că ar merita făcută o probă cu o punte din diode cu germaniu (încă se mai găsesc, inclusiv aici pe forum, diode de putere la preţuri derizorii) a căror tensiune tipică de deschidere este de 0,15... 0,2 V.Circuitul respectiv este alimentat cu acea tensiune redresată pulsatorie, nefiltrată ?O altă idee simplă, teoretic ar funcţiona şi o punte redresoare cu siliciu, alimentată printr-un mic (auto)transformator ridicător, pentru a compensa caderea de tensiune pe diode. Gabaritul lui ar fi comparabil cu cel al unui montaj electronic, întrucât puterea necesară este redusă (5 V x 0,5 A = 2,5 W). Link spre comentariu
naghi32 Postat Septembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Da, imi cer scuze, abia acuma am vazut ca nu se comporta cum vreau eu :)Eu in principiu voiam o inlocuire pentru puntea de diode, ca sa nu mai am cadere de 1.4V dupa ce o redresa, pentru ca nu merge treaba cu puntea si C dupa ca sa-mi ajunga aproximativ tot la potentialul de intrare, sau peste , Multumesc, ma uit peste ea sa vad ce modificari ii aduc sau daca gasesc altceva.O zii buna Anunt ce gasesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum