Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Focal Grande Utopia, executie...

Vizitator

Postări Recomandate

Pe cat pariu ca daca ai avea suma de care zici, faci o boxa de n ori mai proasta ca Utopia?Tu esti constient de ce zici?Crezi ca e suficient sa ai banii si ceva cunostinte?

Am spus ca se pot face, nu ca eu pot face....Cu banii astia iti faci si difuzoarele la comanda.Ce iti trebuie in afara de bani si cunostinte in domeniu (nu ma refeream la pile)

Zici ca impedanta e nasoala?Tu ai vazut cu ce amplificari sant folosite?

?Nu, dar sigur sunt de 4 ohmi capabile :ras:
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 139
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

22

• baga

20

• Toader

17

• liviu

12

Top autori în acest subiect

Ce ti se pare comic?

eu chiar am crezut ca glumesti,cumva...pe undeva

eu unul nu mai am rabdarea de alta data sa stau sa despicam fiecare prostioara scrisa

dar iti recomand cu caldura sa lasi cultura de net deoparte o vreme si sa asculti/studiezi cateva varfuri dinastea de pe la diverse branduri,apoi sa incerci practic sa si realizezi ceva,sa vezi cam pe unde te situezi comparativ cu ce ai experimentat anterior si o sa obs singur cate din fenomenele indicate de tine sunt atat de evidente sau isi aduc un aport negativ asa precum ai evidentiat tu

rectific:in momentul de fata de la mine din spatele monitorului pare a scrie un pusti(adica te comporti ca un) din generatia logitek care a auzit de zicala cu strugurii dar nu si de cea:teoria ca teoria,dar practica e cea care conteaza :d

succes si nu mai continua in acest stil ca ...e usor sa dai din gura(taste),dar...e pacat...si de acest topic

o seara buna icon_jook

Link spre comentariu

Nu vorbesc numai din ce-am citit pe net , aud chiar acuma cu urechea mea aceste fenomene si crede-ma ca sunt foarte evidente si pentru unul ca mine care nu are nicio treaba cu boxele scumpe.Dar se pare ca unii sunt orbiti, sau mai bine zis surziti, de firme , filmulete si bani multi.Traiasca marketingul.O seara buna,credeti si spuneti ce vreti , nu mai postez aici ca nu mai am timp.

Si nu, nu-s fan logitech, nu stiu cum tragi asemenea concluzii...

Link spre comentariu

numai gandeste-te de cand exista acest brand si ce realizari au,noi nici nu...

chiar crezi ca acolo lucreaza un dorel care abia a terminat liceul si face boxe de 2 luni in garaj pt prieteni si nu au cele necesare sau nu au auzit de fenomenele evidentiate de tine?

ma bucur pt tine daca ai urechi de liliac,dar argumentele nu sunt convingatoare din pacate,eu inteleg f bine ce ai zis,dar nu trebuie sa si fiu de acord

chiar crezi ca cine cumpara asa ceva le leaga la calculator pe realtek si E.I. de 35w cu 2n3055 sa asculte coloana sonora la filme sau dubstepuri in format mp3?

oamenii astia http://www.stereophile.com/content/foca ... asurements nici nu au reusit sa le masoare cum trebuie,dar tu numai uitandu-te la niste poze ai vazut brusc toate defectele,atat de evidente...

sper sa intelegi ca nu am nimic cu tine...dar nu pot/putem fi toti pe aceeasi lungime de unda

e pacat ca se ajung la astfel de discutii...

Link spre comentariu

@baga

Impedanta aia de la minutul 4:47 nu cred sa fie impedanta finala sau reala a boxelor despre care se discuta. Impedanta reala este cea masurata de cei de la stereophile, adica asta:

Posted Image

Sincer, din imaginea asta nu pot sa stiu la ce frecventa e acordata cutia. Poate tu stii.

Efectul de comb filtering apare intre TW si medie, nu intre medie si medie. Apoi, TW se afla la o distanta confortabila fata de medii - TW are o flansa foarte ingusta ceea ce permite amplasarea lui foarte aproape de medii.

Link spre comentariu

Apoi, TW se afla la o distanta confortabila fata de medii - TW are o flansa foarte ingusta ceea ce permite amplasarea lui foarte aproape de medii.

deci cum e? :d

despre CF se gasesc usor articole pe net si pe intelesul tuturor ,ca de ex asta http://www.ecoustics.com/electronics/pr ... 72305.html

si se refera la sosirea tuturor semnalelor in punctul de ascultare/masurare in acelasi timp si mai putin la distanta intre difuzoare pe verticala(aka lobbing etc).La o examinare atenta se vede ca cei de la focal au luat masuri(tweterul este impins in spate,mediile inclinate) pt un punct de ascultare predefinit,chiar daca acest fenomen in realitate nu este atat de grav in perceptia sunetului precum il fac interesati mai mult de partea inginereasca,la fel ca si difractia pe muchiile ascutite alea bafleului si multe alte fenomene atat de blamate pe forumuri.

Link spre comentariu

@ ahegyes

Eu am presupus ca aia din filmulet e impedanta reala si cred ca esti de acord cu mine ca cu galben ne arata un difuzor de bas intr-o boxa bassreflex acordata la 40hz. Nu e vina mea ca ne arata informatii false.

Daca aia ce ai pus-o tu e impedanta reala, normal ca nici eu nu stiu la cat e acordata , acolo se vad si influente de filtre... nu-mi place ce vad ,la 45hz avem 2,5ohmi , ei spun ca boxele au impedanta nominala de 8 ohmi, trebuia sa puna o steluta mica si sa scrie "valabil doar peste 1kHz" :ras:

Despre comb filtering: apare intre oricare doua difuzoare care au distanta intre centre si canta la aceeasi frecventa, in cazul acesta intre cele doua medii, si cum ai spus si tu, apare si intre medie si tweeter, dar numai la frecventele la care se suprapun (filtrele nu taie exact si brusc si o medie si un tweeter "canta impreuna" pe o portiune de exemplu intre 2,7 si 3khz)

O poza face cat o mie de cuvinte...Posted Image

In ultimul caz am pus doar o medie identica la unghi de 15 grade, puteti vedea ce diferente in frecventa exista din cauza acestui comb filtering. Nu mai vorbesc de aberatiile in faza...Raspunsul este doar al difuzoarelor de medii identice in toate cazurile, fara tweetere, filtru etc

Nici acum nu sunteti de acord ca mai bine era doar cu o medie?

Nu am timp sa citesc articolul pus de CBI, am citit doar concluzia.Se pare ca pentru autor nu conteaza o groapa de 10-20db. Sunt ceva confuzii pe acolo.Asa sunt multe articole pe internet, nu poti lua tot de bun, trebe sa te gandesti si sa iei din ele numai ce-i corect.

Link spre comentariu

Apoi, TW se afla la o distanta confortabila fata de medii - TW are o flansa foarte ingusta ceea ce permite amplasarea lui foarte aproape de medii.

deci cum e? :d

despre CF se gasesc usor articole pe net si pe intelesul tuturor ,ca de ex asta http://www.ecoustics.com/electronics/pr ... 72305.html

si se refera la sosirea tuturor semnalelor in punctul de ascultare/masurare in acelasi timp si mai putin la distanta intre difuzoare pe verticala(aka lobbing etc).La o examinare atenta se vede ca cei de la focal au luat masuri(tweterul este impins in spate,mediile inclinate) pt un punct de ascultare predefinit,chiar daca acest fenomen in realitate nu este atat de grav in perceptia sunetului precum il fac interesati mai mult de partea inginereasca,la fel ca si difractia pe muchiile ascutite alea bafleului si multe alte fenomene atat de blamate pe forumuri.

Dus de val am confundat lobbing cu comb filtering !!! :nas:
Link spre comentariu

Este bine ca exista critici la adresa anumitor firme care cred ca reusesc sa-i convinga pe toti audiofilii .(daca nu existau criticile , boxele astea erau mai umflate cu ceva zeci de mii).E foarte bine ca exista pareri pro si contra.Trebuie sa va ganditi si la salariul muncitoriilor ( care dupa mine se incadreaza in juma de pret).

Link spre comentariu

Nu am timp sa citesc articolul pus de CBI, am citit doar concluzia.Se pare ca pentru autor nu conteaza o groapa de 10-20db. Sunt ceva confuzii pe acolo.Asa sunt multe articole pe internet, nu poti lua tot de bun, trebe sa te gandesti si sa iei din ele numai ce-i corect.

atunci nu mai are rost sa iti recomand ca si autorul cartea dr Floyd Toole,ca e mult mai lunga ...si oricum... spune prostii garla

pt exemplificare de obicei se folosesc exemple extreme ,dar in realitate nu e bine sa cadem in extreme ...

Urechea nu functioneaza ca microfonul,orice boxa multicai are avantajele si dezavantajele ei.Daca crezi ca mutand un difuzor cu 2 cm mai in jos sau mai la stanga se rezolva aceasta problema 'extrem de grava' numita combF,poate ar trebui sa-l anunte cineva si pe dr D'appolitto ca e un bou cu asezarea lui de kko a twetrului intre 2 medii...sa se lasa de meserie ca nu are rost sa mai minta atata lume.Ce sa mai zic de Triangle,care pe varful lor au insirat o gramada de difuzoare pe un panou drept...o lada nenorocita cu difuzoare plagiata de comb filtering :rade: si la ce bani :bataie

Despre comb filtering: apare intre oricare doua difuzoare care au distanta intre centre si canta la aceeasi frecventa

care centre?de gravitatie? ori stapanesti bine fenomenul ori nu ai citit ce trebuie.Special am scris sa studiezi cum sunt asezate difuzoarele pe baffle raportat la punctul de auditie...si daca faceai asta,vedeai ca unghiurile de radiatie alea fiecarui modul de incinta sunt ...reglabile...pam pam

Trebuie sa va ganditi si la salariul muncitoriilor ( care dupa mine se incadreaza in juma de pret).

cine inca mai socoteste pretul final al unui produs ca pe suma componentelor care-l echipeaza inca gandeste superficial in viata si mai are multe de invatat.

Link spre comentariu

Sa fim seriosi.Suntem intr-un forum de electronica in care se poarta discutii de sute de mii audiofile bine definite pentru toti care pun botu.In momentu de fatza mie rusine sa-mi prezint proiectu (ca amator si nestiutor ) si mie frica sa-mi mai fac boxe la cate centre si opinii vad .Ca x si cu y se intersecteaza in punctul infinit si de aici rezulta problema.Ca de obicei , ne trezim noi , marii meseriasi sa vorbim de scule de sute de mii pe un forum , unde ar trebuii sa dezbatem si sa facem ceva util si sa-i luam pe aia de la flookal pe sub picior (de ce si cum?).Nu sa le dam dreptate si sa-i acceptam de buni .De aia nu exista o firma romaneasca cu difuzoare de exceptie , pentru ca noi suntem niste fricosi si ne place lucrul strain(ca neamtul nu-i niciunul).Suntem niste copii care pun botul la orice lucru strain si il mai luam ca si un lucru bun.

Link spre comentariu

@ CBI Nu se rezolva, se reduce , si de ce sa nu reduci ceva neplacut daca nu te costa nimic? :sparge:

Nu ma refeream la centrul de greutate, ma refeream la centrul de radiatie (adica mijlocul calotei unui difuzor)

Am citit si articolul care l-ai pus...vad ca se refera la comb filteringul dintre doua boxe puse una in stanga si una in dreapta (normal , doar ascultam stereo), deci puse in plan orizontal, nu ca mediile din cazul de mai sus , in plan vertical. Voi explica cum sta treaba si acolo.

Se poate vedea si din graficele care le-au pus ei cum se modifica combfilteringul daca misti pozitia microfonului cu cativa inchi. Zonele cu gauri in frecventa se modifica , gaurile nu mai sunt la aceeasi frecventa . De ce nu-si dau seama oamenii ca exista acele lipsuri in spectrul de frecventa ? Pentru ca au doua urechi, situate la o distanta de 8 inci una de alta. Una nu aude de exemplu frecventele foarte apropiate de 1khz, 2khz , 3 khz , 5 khz , si cealalta nu aude frecventele apropiate de 1,5khz , 2,5khz , 4khz. Nu aude aceste frecvente din cauza combfilteringului. Creierul doar insumeaza informatia de la ambele urechi si nu mai avem goluri in frecventa, dar pentru ca totusi avem sunete diferite intr-o ureche fata de cealalta, apare acea senzatie de spatialitate despre care spun si ei. Deci nici vorba de psihoacustica.

Mai rau , au incurcat si oalele. Efectul Haas de care spun ei nu are nici o treaba cu comb filteringul (lipsa unor frecvente). Efectul Haas se refera la faptul ca creierul nostru poate localiza sursa unui sunet chiar daca dupa acel sunet mai auzim o reflexie a lui din alta directie, si chiar daca reflexia e mai puternica decat sunetul original.http://en.wikipedia.org/wiki/Haas_effect Exista si doctori care dau diagnostic gresit :ras: Daca a scris o carte , nu inseamna ca totul e corect. Imi aduc aminte ca era o carte mai veche ,romaneasca, despre difuzoare si incinte acustice, in care era un proiect pentru ceva difuzoare de 15 inci si 15wati cum erau acum 50 de ani. "Proiectul " era o incinta bassreflex de juma de metru cub zidita din caramizi. :ras: Deci nu poti lua de bun nici tot ce scrie-n carti.

Revenind la cazul nostru , noi avem doua medii identice dar puse una deasupra celeilalte , deci aliniate in plan vertical. Fenomenul explicat mai sus nu ne mai poate ajuta sa nu mai auzim golurile in frecventa pentru ca cele doua urechi ale noastre sunt in plan orizontal si vor auzi aproximativ acelasi combfiltering amandoua. Rezultatul se vede in graficele simulate pe care le-am pus eu , dar care poate nu le-ai vazut sau nu crezi ca reflecta realitatea. Deci daca ne lasam capul sau il ridicam mai sus decat inaltimea celor doua medii se modifica unghiul din desene. Cu valoarea acestui unghi destul de mica se vede ca avem o gaura mare in jurul frecventei de 2khz. Ca sa fie mai simplu de inteles, e ca si cum ar scadea directivitatea pe verticala a boxei, in jurul frecventei de 2khz.

D'Appolito foloseste ceva filtru complicat ca sa nu apara efectul de care tit vorbim, iar parerile sunt impartite. Nu stiu ce sa zic de Triangle, dar hai sa vorbim de firmele de audio profesional, unde lucrurile sunt parca mai putin subiective.Tu de ce crezi ca firmele serioase care fac line arrayuri profesionale fac mediile de 4-5-6 inci fara marginea normala pe care o au cele mai multe difuzoare pentru a se fixa de panou? Ca sa le puna cat mai aproape una de alta , aiba centrele acustice cat mai apropiate sa se diminueze combfilteringul. De ce crezi ca folosesc drivere cu bobine de 3-4 inci pe post de tweetere in combinatie cu asemenea medii? Ca sa poata pune frecventa de taiere cat mai jos , sa diminueze combfilteringul. Crezi ca aia sunt prosti, crezi ca nu ar vrea sa puna tweetere taiate mai sus si asezate intre medii , ca sa scape mai ieftin ? :sparge: Era un articol fain despre line arrayuri, in care erau puse tot asa doua medii, apoi 4, apoi 8, cu diferite diametre intre ele, la diferite unghiuri si distante si cu masuratori a raspunsului in frecventa, imi pare rau ca nu-l gasesc, poate acela te-ar convinge ca nu vorbesc prostii.

Si da, am vazut ca difuzoarele de medii sunt puse inclinat, si acest lucru accentueaza si mai mult fenomenul si mai fac inca un fenomen nasol : acel comb filtering se modifica si cu distanta fata de boxa, nu numai cu inaltimea. Am vazut si ca sunt reglabile , dar reglajul nu mai este valabil daca iti modifici putin pozitia urechilor fata de boxa. Acuma cine da atatia bani pe boxa isi permite sa angajeze si o sclavie care sa-i regleze boxa cand se misca prin casa sau chiar pe canapea. :ras:

Nu era mai simplu daca puneau doar o medie, dar cu spl mai mare?Vad ca acelasi difuzor de medii se foloseste si la boxe mai mici, dar singur. Probabil si din cauza asta impedanta este cum este, ca au pus doua de 8 ohmi in paralel. La banii astia, puteau foarte bine sa faca un difuzor de medii de serie mai mica , dar mai puternic. De aceea ii tot critic.

Ar fi bine daca jumatate din banii dati pe aceste incinte ar merge la muncitorii si la proiectantii care le fac. O mare parte din bani merg la cei care numai stau la birou (marketing, directori pupincuristi etc.)

@Liviu Mare dreptate ai!!!De aceea suntem cum suntem, doar stam si ne minunam ce fac altii, dar noi nu facem nimic pentru ca ne credem inferiori lor. Pai atunci de ce ne miram ca suntem sclavii Europei?

Link spre comentariu

eu vb de alinierea temporala a centrelor acustice pt ca semnalul sonor sa ajunga in acelasi timp la ascultator si tu imi explici de distanta pe verticala intre centrele acustice si lobii de radiatie frontaliasezarea mtm mareste dispersia pe verticala ,dar pt asta trebuie implementat si un filtru corespunzator.Nu poti stii cum e gandit filtrul lor Asezarea MT este mult mai viciata de fenomenele descrise de tine exact prin ridicarea deasupra twetrului.Nu am nevoie sa ma conving de nimic,practic eu nu sunt convins ca miscand capul cu cativa inchi ca pe microfon alterarea semnalului sonor va fi perceputa atat de drastic0,(0)1 % din populatie nu aude nici macar cand polaritatea unui difuzor e gresita dar sunt unii cu 3 urechi care aud schimbari extrem de rapide in timp si amplitudine cu q-uri si latimi de banda f mici in puncte bine determinate in spatiuparerea mea e ca daca asculti stand pe burta sau de pe lustra,probabil ca fenomenele descrise vor fi evidente si la focalacuma legat de comentariile offtopic,am mai zis eu,teoria ca teoria,dar practica ne omoaranumai cand faci gresesti si atunci vezi de ce nu se apuca oricine.E o vorba:romanul se pricepe la toate...din gura.E mult mai usor sa gasesti nod in papura in realizarile altora cand le cauti cu tot dinadinsul

Nu era mai simplu daca puneau doar o medie, dar cu spl mai mare?

nu era mai simplu daca puneau si un singur bas? :rade:eu as zice mai intai pt cei carcotasi sa vedeti/ascultati pe viu aceste grave 'erori' de proiectare si mai discutam apoi.Chestii de genul las ca fac eu in balcon la 1/100 din pret cel putin la fel numai cineva care nu a practicat niciodata acest sport la nivel inalt le arunca cu asa usurinta.Toti am vrea ca rontaind la grafice si cifre sa ne dam seama cum se aude obiectul x.@VTP are o vorba:raspunsul electric nu corespunde cu cel acustic,o fi asa,n-o fi,think about it
Link spre comentariu
eu vb de alinierea temporala a centrelor acustice pt ca semnalul sonor sa ajunga in acelasi timp la ascultator si tu imi explici de distanta pe verticala intre centrele acustice si lobii de radiatie frontali

Distanta modifica alinierea temporala si din cauza aceasta apar lobii si golurile, pentru ca sunetele de la cele doua difuri nu ajung in acelasi timp la ascultator:da

Asezarea MT este mult mai viciata de fenomenele descrise de tine exact prin ridicarea deasupra twetrului.

Adevarat , dar numai in banda de frecvente ingusta in care functioneaza amandoua adica in jurul frecventei de taiere a filtrului.
Nu am nevoie sa ma conving de nimic,practic eu nu sunt convins ca miscand capul cu cativa inchi ca pe microfon alterarea semnalului sonor va fi atat de drastica
Pe muzica nu este atat de evident , greu simti lipsa unei frecvente pentru ca semnalul isi modifica repede frecventa, dar daca esti atent auzi, iar daca ai cu ce compara e foarte clar. Daca testezi cu sinusoidale de frecvente medii-inalte , aude si bunica aproape surda ca se modifica sunetul daca se sidica sau se lasa in jos. Vecinul meu are un sistem 5.1 de ala naspa, cu satelitii "stil D'Apolito " , chiar acuma am incercat. El tine satelitii pe dulap , i-am pus mai jos putin, cam la nivelul urechilor, si amandoi suntem de acord ca mediile se aud mai tare si mai clar, si asta pe muzica , nu pe semnale sinusoidale. Daca ii las tot pe dulap, dar culcati, se aude bine cand esti in drept cu satelitul, dar mai prost daca te dai doar putin in stanga sau in dreapta. Directivitatea este acum buna pe verticala dar proasta pe orizontala pentru ca am culcat boxa. este evident si pentru el, care habar n-are despre astea. Dar daca sistemul lui 5.1 era 100.000 de euro poate ma certa si imi spunea ca asa e bine, sau pur si simplu nu mai auzea diferentele. Mi-e rusine sa ii zic sa ma lase sa-i deconectez o medie doar ca sa-i arat ca directivitatea se largeste si pe orizontala si pe verticala. Acuma normal ca scade si splul, o singura medie nu a fost calculata sa faca fata la tw. Daca microfonul iti arata -20decibeli inseamna ca si urechea tot cu -20decibeli aude. Microfonul masoara raspunsul acustic .
Link spre comentariu

Atunci m-am convins , renuntam la pasiunea noastra si cumparam boxe gata facute si nu mai stam pe balcon sa rezolvam problema difractiei care apare si ea ca fenomen paranormal in balconul nostru.In curand nu o sa mai existe placerea de a face o boxa , o sa existe placerea de a te uita pe grafice infinite (de fapt este printre noi) si tinerii din generatia urmatoare o sa se lupte cu graficiile alea si o sa se intrebe daca e adevarat sau fals.In cativa ani frecventa unui difuzor o sa ajunga ca watii in ziua de azi( 40hz sinus ).Saracii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări