Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

nelamuriri amplificator 2.1 (cer sugestii)

Postări Recomandate

Buna ,

Doresc sa imi construiesc un amplificator 2.1 cu kituri (deoarece este putin mai scump dar mai simplu pt mine)

M-am gandit la un TDA7294 deoarece am vazut ca s-a folosit destul de mult, dar am cateva probleme:

1. Am un transformator de 400W , bobinat pe 2X27V (masurat in gol ), cam 7A. Acest lucru imi este bun pt a alimenta 2 Kituri 1*TDA7294, pt doua boxe de 8Ohmi.

2. Doresc sa mai alimente si un kit de 2*TDA7294, dar a-si dori sa folosesc tot boxa de 8Ohmi.

3. Pt preamplificator am doua variante : sa folosesc un corector de ton cu preamplificator sau am un sistem 5.1 Elta [de la care sa folosesc afisajul si preamplificatorul care se detaseaza usor + ca a avut si telecomanda (sitemul are trnsformatorul ars)]

In ceea ce priveste alimentarea am vazut ca ar fi cam trei optiuni :

1 alimentat maxim la +-30V tot sistemul si boxe de 8Ohmi pe basi si de 4 Ohmi pe "sateliti" (modificat transformatorul)

2 alimentat "satelitii" pe +-38V iar pt 2*TDA gasita o solutie de scadere a voltajului pana la maxim +-30 (ceea ce nu stiu daca se poate realiza), am mai vazut ca se folosesc rezistente de putere.

3 Ceea ce cred ca este mai greu si mai scump , alimentat tot la +-38 tot sistemul si pt Bass un difuzor de 16 Ohmi. :nas:

Iar o ultima varianta o mai am : pt tubul de bas sa cumpar un Kit http://www.mivarom.ro/catalog/product_i ... ts_id=5795 pe care sa il alimentez direct de dupa filtrajul sistemului (scotand puntea redresoare si schimband condensatorii ) dar acest Kit am inteles ca este mult mai slab decat cel cu TDA

Astept cu nerabdare cat mai multe sugestii si opinii .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 110
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Mircel

...nu prea sunt oameni cu sugestii si opinii.

Eu cred că ar fi, dar unii pun nişte condiţii: exprimare simplă şi concisă, la obiect.Aici nu facem literatură. Sincer, nu am avut răbdare să termin de citit textul.La obiect: cumperi un kit AD-024 (2x100W) de la...Apoi un kit ptr. subwoofer de la...Şi ai rezolvat problema.

AD_024.pdf

post-1-139829317107_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca tie iti place sa intrebe omul intr'o singura propozitie si aia scrisa anapoda, nu am nimic cu tine. Mie personal mi s'a parut foarte corecta si civilizata exprimarea. Te'ai gandit ca poate nu vrea neaparat kit, ci sa'l faca cu mana lui?La subiect: Tine TDA7294 punte la tensiunea aia, pentru ca oricum va scadea in sarcina. Woofere de 16 ohmi sunt greu de gasit, poti pune doua de 8 ohmi in serie pentru asta.

Link spre comentariu
Vizitator Mircel

Te'ai gandit ca poate nu vrea neaparat kit, ci sa'l faca cu mana lui?

Vezi că nici tu nu ai avut răbdare să citeşti tot ce-a scris?Uite prima lui propoziţie:

Doresc sa imi construiesc un amplificator 2.1 cu kituri

Link spre comentariu

Imi cer scuze pt " literatura " , nu am avut intentia de a plictisi oameni de la care cer sfaturi, dar dorit sa va spun cat mai exact ce vreau sa fac .Th3_uN1Qu3 multumesc de idei . Sunt sigur ca vreau sa cumpar Kit gata facut , deoarece am mai realizat cate modele de genul AV100 la care am puscat finalii la reglarea consumului de repaus.Haide ca inchei mai repede pt a nu plictisi . Mai astept sfaturi MS :101

Link spre comentariu

Emil ceea ce ai reglat tu cand ampliful ala s-a ars se numeste bias-ul tranzistorilor finali, curentul de mers in gol, si intr-adevar finalii sunt destul de sensibili la acest reglaj, iti si spusesem ce ai de facut atunci cand ti-am pus in functiiune acele module, totusi e mai intampla si accidente dar asta nu inseamna ca trebuie sa te descurajezi si sa nu mai doresti sa incerci, ba dimpotriva, sa intelegi unde ai gresit si sa inveti din asta.Pe de alta parte nu inteleg de ce sa te complici tu cu sisteme chinezaresti stil X+y, eu unul ti-am zis nici gratis nu primesc asa ceva, nu-mi plac din multe puncte de vedere, recomandarea mea pentru tine ar fi pur si simplu 2 incinte acustice cu difuzoare decente de bas 4 sau 8 Ohm depinde si de ampliful ce le comanda si un tweeter bun pe fiecare, difurile de bas este ok sa nici nu aiba filtru, impedanta creste cu frecventa asa ca nu vor influenta banda inalta, si oricum orice filtru implica anumite pierderi ( am depanat boxe pretentioase care nu aveau filtru pe diful mare de bass ), pui in schimb un filtru de inalte pe tweeter si astfel ai o pereche de incinte de care iti garantez ca o sa fii multumit.Cat despre modulele de amplificare daca doresti neaparat kituri iti recomand si aici ca si pe mes pe cele simple cu TDA7294, sunt mai accesibile si ca pret, si destul de stabile daca stii sa le intretii, cele in punte sunt mai pretentioase, totusi dupa cum stii lucrez la un proiect al meu de amplif undeva la aproximativ 70W/4Ohm a carui realizare nu este deloc scumpa si te asigur ca e mult mai bun decat tda-urile alea si mai usor si ieftin de intretinut, daca doresti iti pot da cablajul proiectat tot de mine sa iti faci o ideie.

Link spre comentariu

Tind sa cred ca m-am hotarat pe ceea ce vreau sa fac . O sa fie ceva simplu si la indicatile lui marian :Kit amplif TDA7294 (2 buc pt stereo) alimentat la 2*27 (sau daca o sa mai pot sa scot 2 V afara ) si preamplificator cu corector de ton .Dupa cum spun producatorii la TDA7294 Putere iesire Vs ± 38Vcc Rs=8ohmi 100W RMS musicalDistorsiuni la 40W 8ohmi 0.002 % ( 1KHz )Iar eu am 2*27V inmultit cu 1.41 da exact 38.07 V, Cu o racire buna eu zic ca o sa functioneze excelent (Ma astept sa imi scoata un 60-70W curati si clari ) :da

Link spre comentariu

Daca ai o racire buna si boxe de 8 Ohm merg fara probleme si tensiunile alea de alimentare, ideea e sa nu-l fortezi dincolo de limite in ceea ce priveste puterea ceruta, monitorizezi atent temperatura radiatorului in timpul functionarii la puteri mai ridicate si iti faci o ideie cam pana unde suporta functionare pelungita in regim de siguranta.

Link spre comentariu

Cum am mai discutat , ca racire doiresc sa pun un radiator pt amble kituri , cu doua ventilatoare (minim 9*9cm) plus un ventilator pe carcasa care sa scoara aerul cald afara :da .Pe alimentare ma gandesc sa pun o punte de 50A ( care o am ) 2 condensatori de 10.000uF la 50V , dar mai vreau sa pun 2 seturi de sigurante , 2 buc inainte de transformator si doua dupa , dar nu stiu ce valori trebuie sa fie . Iar pt descarcarea condensatorilor stiu ca se pun rezistente de putere (parca 5W) dar iarasi nu stiu ce valoare trebuie sa aiba .

Link spre comentariu

Nu mai pune linkuri catre acel magazin, se considera reclama si-s interzise. Pe de alta parte, acel radiator este potrivit pentru kiturile astea ( ti-am mai zis parca..), deci pune-l cu incredere, ajutat de ventilator ar trebui sa mentina CI-urile la temperaturi acceptabile.Punte de 50A mi se pare totusi cam mult, dar acum daca tot o ai... pune-o, conzii sunt ok asa, inainte de traf nu ai de ce sa pui 2 sigurante, este suficient 1 singura, montata intr-un suport din acela de panou tip surub, iar dupa traf pui pe ramurile de alimentare dupa punte si conzi ( pe + si pe - 38Vcc ), masa o legi direct, calculul singurantelor e poate face dupa puterea ceruta din amplif, adica daca spre exemplu ampliful va da in total teoretic 200W din cele 2 module atunci curentul ar fi de aproximativ 3A, acestea fiind sigurantele de pe ramurile de alimentare de dupa punte si conzi, daca nu le poti pune pe suporti montati pe cablaj atunci se pot monta pe suport de fir. Siguranta de la retea se dimensioneaza dupa curentul cerut de la retea de traf, daca in secundar puterea teoretica aproximativ ceruta ar fi de 200W atunci in primar va fi de 1,25X mai mult, adica 250W, curentul atunci ar fi 250/220=1,13, asadar pui siguranta de 1 sau 1,5A ( depinde ce gasesti ).Rezistentele de descarcare a conzilor se pot alege de aproximativ 4k7 si intr-adevar de putere, insa descarcarea va fi oricum lenta si mai degraba fortata de consumul CI-ului in sarcina ( in lipsa unui releu pentru deconectare a difului ) decat de acea rezistenta.

Link spre comentariu

Imi cer scuze de "tentativa de reclama" , am apucat sa o sterg .In ceea ce priveste rezistenta de descarcare a condensatorilor , o doream deoarece se mai aude un sunet descrescator la oprirea amplificatorului, ceea ce ma deranjeaza . M-am gandit sa foilosesc doua intrerupatoare , unul inainte de traf iar unul dupa condensatori . Cel inainte de traf sa fie pe spatele carcasei iar celalalt in fata care sa fie folosit mai des.

Link spre comentariu

Ca sa scapi de acel fenomen "sunet descrescator la oprirea amplificatorului", rezistenta de putere ce va descarca condensatorii nu va fi de niciun ajutor, pentru aceasta vei avea nevoie de un montaj,cu releu, care sa decupleze,imediat, boxele la oprirea amplificatorului.(daca faci un astfel de montaj poti folosii si rezistenta de putere pentru a-ti asigura o descarcare lenta a conzi-lor)Un astfel de montaj se poate realiza simplu pe o placuta de test.Ai nevoie de releu cu 2 randuri de contacte de minim 8A , 2 tranzistori un condensator si vreo 2 rezistente plus o dioda.Am atasat o schema a unui astfel de montaj ,care are si o parte de decuplare la prezenta curentului continuu pe care o poti ignora daca vrei. (sau o poti folosi ca atare mie mi-a functionat)

post-36881-139829317447_thumb.png

Link spre comentariu

Emil ceea ce ai reglat tu cand ampliful ala s-a ars se numeste bias-ul tranzistorilor finali, curentul de mers in gol, si intr-adevar finalii sunt destul de sensibili la acest reglaj, iti si spusesem ce ai de facut atunci cand ti-am pus in functiiune acele module, totusi e mai intampla si accidente dar asta nu inseamna ca trebuie sa te descurajezi si sa nu mai doresti sa incerci, ba dimpotriva, sa intelegi unde ai gresit si sa inveti din asta.

In plus, la un TDA nu ai ce curent de mers in gol sa reglezi, atata timp cat faci toate legaturile corect nu are ce sa pateasca. Eu am facut TDA7294 pe cablaj de test, legaturile si piesele fix cum s'au nimerit (aveam 15 ani cand l'am facut), si merge si acum dupa 5 ani. Am mai facut luna asta o punte TDA7294, cablajul proiectat de mine de la zero, radiatoarele din surse de calculator si cu ventilator. La fel, merge brici. Mai fac una, ca am o carcasa de la un amplif Electromures pe care nu am cu ce sa o umplu. :limb:

La prima punere in functiune a oricarui amplificator audio e bine sa folosesti un difuzor mare, si o sursa de alimentare slaba. Daca totul e ok, atunci se trece la configuratia finala. Prima data cand am testat puntea de TDA'uri am testat'o cu un traf de 12-0-12 la 200mA, si am observat ca imi scotea vreo 3v curent continuu in difuzor. Am constatat ca unul din TDA'uri statea in mute, am gasit o lipitura neglijenta prin care pinul de mute era in scurt la V-, dupa ce am curatat acea lipitura a fost totul ok. Daca foloseam din prima un traf mare puteam sa ard difuzorul.

In rest subscriu la tot ce a zis marian cu o singura precizare: Cu cat mai mare puntea cu atat mai bine, numai bine nu'i mai trebuie radiator. Daca nu'ti trebuie acea punte de 50A la altceva, foloseste'o la amplificator. :da

Link spre comentariu

Am mai facut luna asta o punte TDA7294, cablajul proiectat de mine de la zero, radiatoarele din surse de calculator si cu ventilator. La fel, merge brici. Mai fac una, ca am o carcasa de la un amplif Electromures pe care nu am cu ce sa o umplu. :limb:

Am vazut ca toti recomanda radiatoare uriase , iar tu mi spui ca l-ai pus pe un radiator de sursa , mai ales la un 2*TDA.. Si pe mine m-ar tenta sa pundoua kituri cu 2*TDA , dar marian zicea ca nu ii stabil , pe langa aceasta trebuie sa scad destul de mult din voltajul trafului de la 2*27 la maxim 2*22 (pt poxe de 8 Ohmi) mai ales ca si traful de 400W duce . Referitor la Kituri , o sa le cumpar gata , deoarece nu cred ca merita chinul.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări