Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impedanta diferita pe iesire si difuzor

Vizitator calinbont

Postări Recomandate

• Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

2

• ratza

1

• remus68

1

Top autori în acest subiect

In functie de amplificator pot fi 2 situatii:1-Daca cele 2 ( dif si sirena ) sunt legate direct in paralel impedanta vazuta de amplif va fi R=Rd*Rs/Rd+Rs ( am numit cu Rd-impedanta difului si Rs-impedanta sirenei ) si ai avea R=8*11/8+11=4,6 Ohm caz in care ampliful daca este proiectat pentru sarcini de 8 Ohm va protesta incalzind finalul/finalii ( CI sau tranzistori, n-am de unde sa stiu ).2-Daca insa ampliful este suficient de puternic va distruge sirena daca aceasta va fi legata in paralel deoarece ea nu este proiectata sa redea frecvente joase, bobina se va supraincalzi pana se va distruge, de aceea avand in vedere ca de la sirena nu se pot reda decat frecvente medii/inalte este necesar un filtru pentru a o proteja atat pe ea dar si ampliful, adica un filtru care sa dea o impedanta egala cu a sirenei de la frecventa dorita a fi separata in sus ( sa zicem 1000Hz ) dar care totusi sa prezinte in combinatie cu diful o impedanta minima totala de 8 Ohm pentru ca ampliful sa nu fie nevoit sa lucreze pe sacini mai mici.Filtrul poate consta dintr-un condensator de 10u la o tensiune cat mai mare, preferabil sa NU fie electrolitic, in cazul de fata sirena va reda frecvente de la aproximativ 1500Hz in sus unde impedanta filtrului ( condensatorul ) ar fi de aproximativ 10 Ohm - Xc=1/(2*π*f*c), Am numit: Xc=Impedanta condensatorului in filtru; f=frecventa in Hz; c=capacitatea condensatorului in farazi ) si ar fi Xc=1/(2*3,14*1500*0,00001)=1/0.0942=10,6 Ohm, insa o data cu cresterea frecventei de redat scade si impedanta filtrului, si pe la 15Khz aceasta va fi de aprox 1 Ohm, ceea ce inseamna ca la aceasta frecventa ampliful ar vedea o sarcina de aproximativ 4,8 Ohm, de aceea este indicata folosirea uneo rezistente de putere 5W la o valoare de 4,7Ohm pentru ca astfel amplificatorul sa nu fie fortat in sarcini mici la frecvente mari.Concluzia: Iti trebuie un condensator de 10u nelectrolitic ( poate fi MKT, poliester, etc ) la o tensiune cat mai mare inseriat de o rezistenta de 4,7Ohm/5W apoi lantul format din acestea 2 inseriate pe plusul de la sirena.

Link spre comentariu

Din spusele autorului eu am inteles ca se doreste legarea difuzorului de la sirena la boxa aia de 8Ohm ( in paralel cu ea ) de asta am postat ceea ce am zis, daca nu asta era ceea ce se dorea atunci imi cer scuze pentru interventie, autorul nu a specificat ca ar dori conectarea circuitului de la sirena la boxa de 8 OHm, de asta am presupus prima varianta, daca varianta 2 este totusi cea vlabila atunci intr-adevar se poate lega fara stres, si imi cer scuze pentru postul inutil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări