Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care e diferenta intre 4 si 8 ohmi?

Vizitator johniasi

Postări Recomandate

Vizitator johniasi

Acuma sa nu inceapa unu cu : diferenta e de 4 ohmi :lol: Vreu sa stiu care e diferenta intre boxele de 4 si cele de 8 ohmi...sensibilitate/claritate mai mare la cele de 8 ohmi sau redare mai accentuata a sunetului la cele de 4 ?sper sa ma poata lamuri careva...multzam!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

4

• overdrive

3

• SORAN

3

• AerosouL

2

Top autori în acest subiect

• 3 săptămâni mai târziu...

eu din cate stiu la cel de 4 ohmi e sarma mai groasa dar mai putine spire

si la cel de 8 ohmi mai multe spire, sarma mai subtire.

oricum e mai usor de obtinut un amplificator de 500W in 4 ohmi decat in 8.

Am aberat si eu putin... 8)

Link spre comentariu

Nu sunt chiar Mare Mester cum scrie sub avatar 8) ...dar din observatii proprii...cu cat creste impedanta bass-ul se aude mai fain..De 2 omi nu s-a scris..dar sunt ampuri si diff-uri pe 2 omi...Poate ne da cineva mai multe lamuriri.. :roll:

Link spre comentariu

Ba dimpotriva cu cit scazi impednata de sarcina frecventele joase sint favorizate deoarece debitul de curent pe difuzor este mai mare si automat finalul este obligat sa 'pompeze' curent mai mare in sarcina si automat va 'suna' mai bine in joase.Pareri...Poate gresesc... :lol:

Link spre comentariu

Va suna mai bine pe joase si atat nu va mai avea acele medii pline si inalte critaline. Treaba asta o stiu de la un inginer de la firma MASTER AUDIO care mi-a montat un sistem de 3000euro.Parea foarte bine informat.

Link spre comentariu
Vizitator met_al_x

O impedanta mai mica favorizeaza o miscare mai ampla a membranei difuzorului. De ce? La Fizica se invata ca F=qvB. (trebuia sa scriu cu vectori dar n-am putut:) )q=sarcina electrica ce TRECE prin bobinav=viteza de deplasare a sarciniiB=inductia campului magneticq depinde de curentul I prin conductorul respectiv.Difuzoarele de medii si mai ales cele de inalte sunt limitate ca amplitudine a oscilatiei, deci cele care beneficiaza cel mai mult de pe urma acestui fenomen sunt cele de basi.Sper ca am fost elocvent si nu am gresit... prea mult. :d

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Teoria este perfecta, aproape sublima dar nu raspunde la intrebare...Desi din formula ta nu rezulta dependenta de frecventa semnalului, ci doar dependenta de curentul parcurs, respectiv impedanta, :roll: vom aminti ca tot la fizica se invata despre lungimea de unda, care este invers proportionala cu frecventa. Si atunci la frecvente mai mari lungimea de unda este foarte mica, iar membrana difuzorului trebuie sa aiba o amplitudine mai mica pentru un efect acustic (presiune acustica) similar(a)... 8)

Link spre comentariu

Sa ne reamintim ca impedanta difuzorului difera in functie de freventa.Eu stiu ca difuzoarele cind sint 'date' ca fiind de 8 ohmi daca sint masurate cu un instrument de masura de asta banal ( in curent continu) arata undeva pe la 6,5 ohmi.Si luati in calcul ca difuzorul nostru de 4 ohmi va 'primi' un curent mai mare de la amplif fata de cel de 8 ohmi.Ca atare amplificatorul numai vede aceeasi impedanta la iesire(intervine dumping factor-ul ).Acum se pune problema asa:daca ampliful este proiectat sa lucreze pe 4 ohmi sau nu.Daca ampliful este proiectat pentru 8 ohmi si noi il chinuim pe 4 ohmi dumping factor-ul va scadea (finalul va limita la tensiune mai mica pe iesire-fiindca trebuie sa pompeze curent in sarcina) si ca atare vor fi favorizate joase.Daca amplificatorul este facut pentru 4 ohmi si are ca sarcina 8 ohmi va favoriza frecventele inalte si medii.Cel mai bun test l-am facut pe un amplificator pe tuburi la care pe iesirea de 8 ohmi am facut teste cu dif de 4 ohmi s.a.m.d.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări