Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Muzica de test pt amplifurile cu tuburi...

mișa

Postări Recomandate

• Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• carageae

17

• zbodeoc

11

• mișa

8

• zal

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Orice casă de muzică serioasă scoate şi cîte un cd de test, nu vorbesc de alea cu semnale, ci de unele cu muzică. Trebuie doar căutate.

Asa e. Din pacate unele persoane care se autodenumesc audiofili asculta aproape numai asemenea cd-uri, pentru ca vezi-doamne numai alea suna bine, iar orice auditie e un test pentru scule. In asemenea situatii muzica nu mai conteaza. Prin simpla prezenta pe aceste cd-uri de test sunt promovate niste nume si niste piese pe care altfel nu le-ai fi ascultat/cumparat niciodata.
Link spre comentariu

Amplificatorul trebuie testat in primul rand cu muzica care-ti place si stii cum suna pe alte amplificatoare pe care le ai , ca sa-ti dai seama de diferentele subtile . Degeaba pui un CD de test care-l asculti rar ... sau poate asa au ajuns unii sa se autoiluzioneze cu aberatii audiofile .

Link spre comentariu
Vizitator ViMe

Credeam ( daca-mi aduc aminte anumite de unele discutii purtate pe forum de-a lungul timpului ) ca majoritatea audiofililor considera ca sistemul ideal este cel care ofera iluzia credibila a unui eveniment real *. In aceste conditii un sistem de calitate trebuie sa posede cel putin urmatoarele caracteristici :1 . Extensie in frecventa : presupun ca oricine a asistat la un concert simfonic stie ca instrumentele coboara sub 60Hz si urca pana dincolo de limita audibilului. In acest context orice sistem care limiteaza banda de frecventa nu poate, prin definitie, sa reproduca sunetul unui eveniment real ( desigur , exceptam cazurile in care cineva asculta exclusiv sonate pentru vioara sau altele asemenea ) .2 . Dinamica : presiunea acustica maxima generata de o orchestra simfonica depaseste 90dB . Desigur , este putin probabil ca aceasta dinamica sa se regaseasca pe suport ( CD , LP , SACD sau chiar fisiere hi-res ) dar exista destule case de discuri care ofera inregistrari la care un amplificator de cativa wati pur si simplu nu face fata **.3 . Lipsa distorsiunilor : daca orchestra nu a distorsionat :nas: iar cei implicati in producerea inregistrarii nu si-au batut joc de sunet inseamna ca orice distorsiuni introduse de sistemul audio afecteaza iluzia realitatii ***.Desigur, sunt audiofili care discuta despre calitatea mediilor , " caldura " sunetului si alte notiuni similare .Este dreptul lor si nu il contest, am doar pretentia ca si ei sa inteleaga ca exista persoane ( mai putin audiofile probabil , in opinia lor ) care nu asculta exclusiv mediile si / sau microdetaliile si / sau distorsiunile , eufonice sau nu . Adica unii mai " bizoni " care au doar pretentia sa asculte muzica........cat mai aproape de felul in care a fost ea interpretata ( inregistrata ) , daca se poate !* Nu discut aici implicatiile privind muzica electronica si / sau fidelitatea inregistrarii fata de evenimentul imortalizat .** Prin definitie, dinamica unui sistem audio nu poate depasi raportul semnal / zgomot . Altfel spus , utilizarea unor boxe cu eficienta de peste 100dB@1W/1m poate oferi un SPL suficient dar dinamica sa ramana in continuare deficitara !*** Distorsiunile introduse cu intentie in muzica rock ( de exemplu ) sunt parte a evenimentului artistic si se presupune ca au fost incluse pe suport . Altfel spus , m-am referit strict la distorsiunile fara legatura cu inregistrarea !Amplificatoarele ( chiar toate ) suna diferit cu toata reclama din spatele lor de " sunet neutru " . E un " neutru " la fel cum e albul fata de negru . Toate amplifurile au un sunet diferit si timbre diferite : rapid , mellow , romantic , cold ice . Pentru cineva ce n-are tangenta cu audiofilia toate suna la fel . Dar pentru unii dintre noi , nu !

@hpavictor este frumos sa precizam autorul si sursa, atunci cand textele postate sunt de fapt conceptia altora...cele de mai sus seamana izbitor cu ce s-a postat pe un forum vecin:http://forum.audiofil.ro/index.php?topi ... 8#msg47148http://forum.audiofil.ro/index.php?topi ... 1#msg47061
Link spre comentariu

Orice casă de muzică serioasă scoate şi cîte un cd de test, nu vorbesc de alea cu semnale, ci de unele cu muzică. Trebuie doar căutate.

Asa e. Din pacate unele persoane care se autodenumesc audiofili asculta aproape numai asemenea cd-uri, pentru ca vezi-doamne numai alea suna bine, iar orice auditie e un test pentru scule. In asemenea situatii muzica nu mai conteaza. Prin simpla prezenta pe aceste cd-uri de test sunt promovate niste nume si niste piese pe care altfel nu le-ai fi ascultat/cumparat niciodata.
Şi asta e corect, dar cred că cei prezenţi pe aici nu au boala aia ruşinoasă şi pot asculta fără prejudecăţi bucăţi muzicale diverse, excludem totuşi muzica de lumea a treia, aia cu dansuri din buric şi bubuială din portbagaj. Pe un cd de test am găsit cîteva chestii mai greu de făcut rost, cel puţin de mine.Măcar m-am lămurit cu două cd-uri, ce le poate pielea la cinele şi fusscinel pe o solistică de baterie.
Link spre comentariu

Am mai spus candva, audiofilia poate fi o pasiune sau un diagnostic, iar granita dintre cele doua e destul de ingusta...Cineva de pe forum propunea sa folosim termenul mai vechi si mai potrivit de "meloman" - care defineste mai bine ce vrem sa subliniem aici.Putem merge oricat de departe cu pretentiile asupra amplificatoarelor, dar cand calitatea auditiei devine un scop in sine deja ceva nu e in regula...cunosc persoane care nu sunt capabile sa fredoneze un refren banal, pentru ca n-au ureche muzicala (!!) dar altfel sunt...super-audiofili...Din pacate cunosc multi muzicieni din sfera muzicii clasice pe care aproape ca nu-i intereseaza cum suna aparatul de redat muzica, in schimb ar avea enorm de multe de spus despre cum suna o orchestra sau alta... si asta din memorie, nu doar pe baza unor discuri de test la fata locului...

Link spre comentariu

Foarte buna interventia lui Carageae, mai ales ca din cite am inteles nu-i strain de facutul de muzica. Sint citeva idei in ce spune (3) care ar trebui analizate.

Prima idee este ca termenul de audiofil (si-am mai spus asta, cu alte cuvinte) a devenit sinonim cu snob, cel putin aici... Cum are cineva cunostinte tehnice in domeniu peste medie cum ii incalta pe ceilalti ca audiofili... :-) Mie imi pare ca cei tehnici au de fapt imaginatia si abilitatile estetice sub medie si compenseaza astfel un handicap... Daca mergem la etimologia cuvintului audiofil evident ca sensul primordial ar aduce mult mai mult cu meloman.

Si eu am cunoscut destule persoane care erau capabile sa se entuziasmeze de calitatea muzicii redata de un radioreceptor AM cu bateriile slabite, insa aici ar trebui sa cadem de acord ce-i aia "calitatea muzicii" si frica-mi este ca nu ne ajunge forumul... :-)

Muzica este aceea care cinta, domnule! :ras:

post-19106-139829323424_thumb.gif

La poza de mai sus audiofilul din mine zice: Extrordinar, ce frumos! pe cind inginerul din mine spune: Mda, putea sa centreze lagarul acela in centru pentru o amortizare mai eficienta a vibratiilor...

Link spre comentariu

@ViMeSper ca am lamurit problema dincolo , MEA CULPA !!!Continutul acelui citat este de mare valoare , ar trebui insusit de cat mai multi aspiranti la auditii de mare calitate , pentru a intelege fenomenele " audiofile " , de altfel Audiofil.ro este un forum extrem de serios , chiar daca uneori , unii bat campii !

Link spre comentariu

Dar pentru unii dintre noi , nu !

@hpavictor este frumos sa precizam autorul si sursa, atunci cand textele postate sunt de fapt conceptia altora...

cele de mai sus seamana izbitor cu ce s-a postat pe un forum vecin:

http://forum.audiofil.ro/index.php?topi ... 8#msg47148

http://forum.audiofil.ro/index.php?topi ... 1#msg47061

:rade: Seamana a plagiat! :sparge:

PS. hpavictor a fost mai rapid!

Link spre comentariu

Avem pe de o parte calitatea producerii muzicii, iar pe de alta parte calitatea redarii acelui produs...Se vorbeste mereu de raporturi semnal/zgomot de peste 80-90 dB, cate inregistrari ati vazut care sa ajunga la acest raport, in afara de muzica electronica si produsele de studio?Am intalnit persoane care nici nu voiau sa auda despre un amplificator cu raport semnal zgomot de vreo 70 de dB, dar muzica pe care mi-o propuneau spre test era ceva live la care dinamica si implicit raportul semnal/zgomot erau sub 50 dB, deci ar fi putut fi redat fara nici o jena de amplificatorul respectiv...Un raport semnal/zgomot exagerat de mare - peste 90 dB e necesar doar la sonorizari, cand chiar daca dinamica e mai mica, dar ar fi enervant ca in pauze sa auzi un fasait sau brum care poate fi deranjant la puteri de ordinul sutelor de W - si ma refer la Wati reali, in boxe de calitate, nu sute de W injectati intr-o boxa cu eficienta sub 85 dB...Practic si nebunia sutelor de W e de multe ori necesara datorita calitatii slabe a difuzoarelor folosite, am ascultat si eu anumite sisteme de sonorizari si eram mirat de ce puteri aparente se consumau acolo, pe cand o banala vermona de 30W - celebrele monoblocuri cu 2 difuzoare de 12,5W suna aparent mai tare decat un asemenea amplificator...de 100W dar cu difuzoare care nu depaseau ca nivel de sunet acea "relicva" din RDG...Sa nu confundam raportul s/n de care e capabil aparatul - sa zicem CD player - cu dinamica efectiva a inregistrarii...putini se pare ca stiu ca orice microfon are zgomot de fond, nu neaparat din constructie, ci chiar deplasarea aerului intr-o incinta neizolata fonic creeaza un zgomot de fond...cine nu ma crede sa duca la ureche palma, in liniste completa si va auzi un zgomot de fond...asta nu inseamna ca urechea are zgomot, ci aerul lovit de "incinta" creata "ad-hoc" are un anumit zgomot...asa se explica de ce seara cand e aerul mai linistit percepem aceeasi muzica mai tare, chiar daca nu am umblat la volum de la auditia anterioara care avusese loc la pranz...

Link spre comentariu

Ideea de Hi-Fi cere o redare cat mai apropiata de original.Pentru a aprecia corect un lant de redare trebue sa-l comparam direct cu originalul si sa nu uitam ca tot mai ramane loc de intelepticiunea lui Murphy: Daca totul iese perfect, inseamna ca, foarte probabil, greselile s-au compensat reciproc.Ar trebui de fapt comparate trei surse sonore: originalul (acolo unde exista, vedeti de ex. muzica electronica); masterul, ascultat in aceleasi conditii in care au facut-o maestrii de sunet in studiou si bineinteles, lantul pe care vrem sa-l testam cu un mediu de stocare realizat pe baza acelui master.O asemenea auditie comparativa depaseste posibilitatile majoritatii dintre noi. Asa ca, ori ascultam cat mai multe originale (de regula muzica clasica sau vocala) si le comparam cu cat mai multe medii de stocare redate pe diferite lanturi (Round Robin test) pentru a ne face o idee cam cum ar trebui sa sune si gasim niste inregistrari de referinta, ori ne limitam la un rezultat strict subiectiv de genul "imi place cum suna si gata".

Link spre comentariu

Foarte buna interventia lui Carageae, mai ales ca din cite am inteles nu-i strain de facutul de muzica. Sint citeva idei in ce spune (3) care ar trebui analizate.

Prima idee este ca termenul de audiofil (si-am mai spus asta, cu alte cuvinte) a devenit sinonim cu snob, cel putin aici... Cum are cineva cunostinte tehnice in domeniu peste medie cum ii incalta pe ceilalti ca audiofili... :-) Mie imi pare ca cei tehnici au de fapt imaginatia si abilitatile estetice sub medie si compenseaza astfel un handicap... Daca mergem la etimologia cuvintului audiofil evident ca sensul primordial ar aduce mult mai mult cu meloman.

Si eu am cunoscut destule persoane care erau capabile sa se entuziasmeze de calitatea muzicii redata de un radioreceptor AM cu bateriile slabite, insa aici ar trebui sa cadem de acord ce-i aia "calitatea muzicii" si frica-mi este ca nu ne ajunge forumul... :-)

Muzica este aceea care cinta, domnule! :ras:

[attachment=0]audiofil absolut.gif[/attachment]

La poza de mai sus audiofilul din mine zice: Extrordinar, ce frumos! pe cind inginerul din mine spune: Mda, putea sa centreze lagarul acela in centru pentru o amortizare mai eficienta a vibratiilor...

Da si nu. Este prea complexa situatia pentru a spune clar asa era mai bine decat asa.
Link spre comentariu

Oricum nu faceam referinta la cei care scriu aici. Aici nu exista audiofili. Audiofilii adevarati au camera de auditii adevarata, dotata cu boxe de minim 100000E (pentru ca nivelul calitatii se masoara in euro - poate nu ma credeti! Intrebati) De asemenea ei cumpara produse ca cele din linkurile de mai jos - pentru ca daca nu s-ar cumpara nu ar exista milioane de oferte de genul:

http://avland.co.uk/audioquest/everest/everest.htm sau lista de preturi:

http://www.google.ro/url?sa=t&source=we ... xg&cad=rja

Doar nu-ti permiti sa cumperi cel mai ieftin cablu...

Sau alti sarlatani: http://www.furutech.com/a2008/product2.asp?prodNo=242

Aceste oferte se adreseaza audiofililor adevarati. Din cauza asta concluzia lui Zbodeoc e adevarata: Audiofil = snob !!! Asta deocamdata...Poate lumea isi mai revine.

Normal intrind in lumea lor, am avut sansa sa lucrez cu tot felul de chestii scumpe, de exemplu cu cabluri de peste 100E/m cum ar fi acestea: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Cabluri ... 050377.JPG sau acestea: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Cabluri ... 050378.JPG

(astea sunt poze facute de mine in atelierul meu) Nu sunt cele mai scumpe cabluri pe care le-am lipit dar au fost ultimele care au trecut pe la mine.

Totul este doar o SPOIALA! Jalnic. Muzica propusa si promovata e la fel. Vreti exemple? Va dau!

Carageae are dreptate, dar spre deosebire de mine, nu s-a lovit si de cealalta latura. Eu de fapt cred ca el a cunoscut doar iubitori ai muzicii, din aia cara au ascultat muzica buna la Europa Libera (numai cei ce au ascultat pot comenta conditiile sonore in care se facea auditia). Dupa cum vorbeste Caragea, sunt convins ca nu a discutat cu un audiofil adevarat - in sensul actual al cuvintului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări