MrPerform Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Dupa ce zilele trecute am reusit sa finalizez o sursa SMPS de la 220 la +-35V am hotarat sa imi fac si un amplificator in clasa D si am gasit pe un forum strain schema atasata si cablajul. Cei de pe forumul respectiv zic ca functioneaza destul de bine acest amplificator care debiteaza pana la 100W alimentat la +-40V si maine as vrea sa ma apuc de realizarea lui dar inainte de toate am zis sa va cer parerea si eventuale sugestii din partea celor priceputi deoarece eu nu am mai realizat acest tip de amplificator si ca orice incepator ascult parerile voastre. Link spre comentariu
indy666 Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Saptamanile trecute a fost si pentru mine prima incercare de amplificator clasa D, fix pe aceasi schema.Schema este functionala, atentie la plantarea componentelor, versiunea mea de cablaj avea cateva piese plantate gresit.Am reusit sa scot si sunet din minunea asta insa foarte slab si distorsionat, nu am reusit sa nimeresc deloc bobina de pe iesire.Am incercat pe diverse toruri recuperate din surse PC, bobinate de mai multe ori si cu diferite tipuri de sarma insa nu am reusit sa fac bobina perfecta!!!! 1 Link spre comentariu
MrPerform Postat Septembrie 25, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Saptamanile trecute a fost si pentru mine prima incercare de amplificator clasa D, fix pe aceasi schema.Schema este functionala, atentie la plantarea componentelor, versiunea mea de cablaj avea cateva piese plantate gresit.Am reusit sa scot si sunet din minunea asta insa foarte slab si distorsionat, nu am reusit sa nimeresc deloc bobina de pe iesire.Am incercat pe diverse toruri recuperate din surse PC, bobinate de mai multe ori si cu diferite tipuri de sarma insa nu am reusit sa fac bobina perfecta!!!!Pai bobina sincer ma gandeam sa o cumpar tme (DLV-350-M5.0 ) pentru ca are un pret de 4 lei. Si crezi ca numai bobina aceea ar fi problema ta? 1 Link spre comentariu
indy666 Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Sincer asa cred, totul pare ok, nu se incalzeste nimik, fara semnal la intrare nu se aude absolut nimic la iesire!! O sa mai incerc sa mai fac si alte bobine, o sa incerc si alte miezuri....sa speram ca iese ceva. Si cateva poze cu prototipu meu http://www.99poze.ro/clasaD/ Link spre comentariu
MrPerform Postat Septembrie 25, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Sincer asa cred, totul pare ok, nu se incalzeste nimik, fara semnal la intrare nu se aude absolut nimic la iesire!! O sa mai incerc sa mai fac si alte bobine, o sa incerc si alte miezuri....sa speram ca iese ceva.Bafta atunci...eu pana atunci ma apuc de pcb si am sa comand bobina de la tme si am sa vad ce iasa. Link spre comentariu
baga Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Cam nasoala schema, dar functionala...ar trebui sa mearga si daca nu nimeresti la fix bobina.Cel mai bine iti dai seama cu un osciloscop unde e problema.Daca nu dispui, masoara tensiunile grila-sursa la mosfeti, trebuie sa fie 7,5v fara semnal pe intrare (de fapt e dreptunghiular ce se schimba cu frecventa mare 15V-0V dar daca pui aparatul de masura pe tensiune continua arata 7,5v pentru ca arata valoarea medie).Fa cumva sa masori si fercventa. Referitor la bobine, cele mai bune pentru clasa d sunt miezuri de ferita obligatoriu cu "gap" (intrefier).Sunt niste miezuri toroidale cu cu mai multe intrefieruri distribuite in tor,speciale pentru clasa d, dar sunt scumpe si se gasesc greu. Sunt destul de bune si cele din ferita de tip E sau RM , dar trebuie obligatoriu sa polizezi putin partea din mijloc ca sa le faci intrefier. Feritele daca nu au intrefier intra in saturatie si pusca mosfetii. Torurile galbene din surse cele mai multe nu sunt din ferita si nu sunt recomandabile peste 100kHz, si se si satureaza la curent mare (le scade foarte mult inductanta odata cu cresterea curentului). De DLV-350-M5.0 nu stiu ce sa zic , incearc-o ca e ieftina, dar vezi ca ii max 5 amperi. Link spre comentariu
Ema_power Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Imi pare rau dar schema de mai sus pentru faptul ca are pe iesire o bobina nu o face clasa D. II lipseste un lucru important, generatorul de frecventa. Aveti mai jos o schema simpla clasa D pentru comparatie. Daca nu se nimereste bobina pe iesire pe difuzoare se va auzi muzica+un tiuit. Link spre comentariu
baga Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Schema de mai sus e autooscilanta, de aceea nu are generator de semnal triunghiular. Frecventa autooscilatiei depinde si de bobina. schema de la JBL este doar pentru subwoofer, se vede din filtrul de pe iesire ca functioneaza la frecventa mica. In locul vostru, eu as face schema asta , dar cu mosfeti de la irf. Dupa schema asta s-au facut multe amplificatoare hi-fi clasa d.http://www.nxp.com/documents/user_manual/UM10155.pdf Link spre comentariu
Ema_power Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 In cazul acesta este musai nevoie de un osciloscop sau mai bine de un aparat care masoara inductante. M-ati facut curios, deseara ma apuc sa o fac! Link spre comentariu
apollo11 Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Doar din curiozitate am calculat frecventa oscilatorului din schema JBL de mai sus: lucreaza la 200kHz. ( aici formulele ). Link spre comentariu
baga Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Mie imi da 41.9khz. r1=10k r2=2.7k r=10k c=0.00056ufFiltrul de pe intrare taie peste 338hz, e clar ca-i numai pentru subwoofere jbl ala. Parca am vazut schema aia mai de mult pe diyaudio intr-un thread unde se plangeau multi ca au probleme cu amplificatorul (era parca intr-un subwoofer activ Jbl) Link spre comentariu
scormonel Postat Septembrie 27, 2011 Partajează Postat Septembrie 27, 2011 Nu incercati bobina pe miezuri inel din surse de calculator. Fara semnal functioneaza dar cu semnal audio se satureaza miezul si se ard finalii. Am obtinut rezultate bune in clasa D cu bobina realizata pe o bucata de 2-3 centimetri de ferita rotunda sau plata de bara de ferita de la aparatele de radio. Dar trebuieste neaparat o punte RLC. Eu bobinez cateva zeci de spire si intep izolatia sarmei cu un briceag la care am conectata sonda de la punte. Si tot asa pana ajung la valoarea necesara. La fel procedez si cu filtrele pentru boxe.PS. La schema NXP, frecventa nu se modifica la modificarea bobinei. Nu am reusit niciodata la aceasta schema sa trec de 300 Khz dar cu componente discrete, nu cu smd-uri. Aceasta schema amplifica tot spectrul audio pe cand cea JBL este gandita doar pentru subwoofer. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 27, 2011 Partajează Postat Septembrie 27, 2011 Nu incercati bobina pe miezuri inel din surse de calculator.Daca ai rabdare sa le tai merge. Am detaliat asta mai demult, si o sa revin, ca mai fac un modul de putere medie (350W/4ohm) luna viitoare. Link spre comentariu
scormonel Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Am incercat o data sa fac un invertor de la 12 la + - pe un tor de ferita. In gol la 100Khz s-a comportat excelent dar cand am conectat sarcina, am auzit un trosnet si sursa de laborator din care alimentam a intrat in limitare de curent. Am oprit si am constatat ca torul de ferita se sparsese in doua si sarma bobinata se desirase pe masa. Cu ce le tai, stiindu-se faptul ca ferita este un material foarte dur si casant ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Cu o panza de bonfaier,fara probleme Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum