cristian_draghiescu Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Cu gruparea condensatoarelor nu este nimic greşit.Greşeala (imensă) este după aceea ! Link spre comentariu
Vizitator radhu Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Cu gruparea condensatoarelor nu este nimic greşit.Greşeala (imensă) este după aceea ! Pai asta-i scopul experimentului. Efectul acestei descarcari. Ce este greu de inteles? "greseala" asa cum o numiti, ce efect are? cum se petrece fenomenul? Daca stie cineva sa explice, sunt numai "ochi" pe forum... Link spre comentariu
lorik199 Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 nu inteleg de ce se sustin in acest topic 2 aberatii evidente :1.condensatori vor exploda2.acumulatorul nu va pati nimico sa fac eu un filmulet cu o descarcare a unei baterii de condensatori ce are teoretic 8160uF (12 buc 680uF) la tensiunea de 385V ca sa vedeti ca nu au nimic condensatoriipoate gasesc si un acumulator asemanator dar nu promittiristoriii ce ii am sunt cam slabi, vreo 150A , 4buc dar imi e cam frica sa-i bag ca ii am pt alt proiect Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Curentul intens care apare în momentul scurtcircuitării armăturilor unui condensator încărcatva produce efecte termice puternice, care pot conduce la "expansiunea" armăturilor şi a dielectricului.Este unul dintre motivele pentru care descărcarea unui condensator electrolitic de mare capacitate prin scurtcircuitarea directă a bornelor sale este total contraindicată. Link spre comentariu
Vizitator radhu Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Curentul intens care apare în momentul scurtcircuitării armăturilor unui condensator încărcat va produce efecte termice puternice, care pot conduce la "expansiunea" armăturilor şi a dielectricului. Regula este valabila daca intre borne se pune o ranga, asa cum a indicat un cititor al topicului cu ooarecare candoare mai devreme. Aici discutam descarcarea unei tensiuni de 800V pe un acumulator si ne intrebam daca este capabil acel acumulator de 12V si 2A sa absoarba energia si cum decurge acest fenomen. Mentionez ca un capacitor de 6300uF/400V are urmatoarele dimensiuni:22cm lungime si 7 in diametru, deci nu discutam despre capacitoare scoase din surse de calculator sau tv-uri. Bateria este formata din 4 astfel de C legate in configuratia mai devreme amintita. Puterea degajata de configuratia amintita depaseste 3000 de Jouli! Link spre comentariu
Vizitator radhu Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Scuze, 2000 de Jouli, mai precis 2016 J... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Rangă sau acumulator, este acelaşi lucru în această situaţie.Rezistenţa internă a celui din urmă este mult sub un ohm,estimaţi dvs. valoarea şocului iniţial de curent. Link spre comentariu
Vizitator radhu Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Nu ramane decat sa facem experimentul... Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Pînă la urmă cu ce tensiune se încarcă grupul acela de condensatori serie-paralel, fără nici o rez de echilibrare măcar? S-ar putea să explodeze doar la încărcare, nu mai e nevoie de experienţa cu acumulatorul.Mai ştiu eu pe unul care băga în priză condensatori de zeci de mii de uF la zeci de volţi, ca să-i explodeze, el stătea ascuns după un fotoliu. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Normal cand legi condensatori in serie pentru a mari tensiunea de lucru trebuie sa pui ceva rezistente in paralel cu ei pentru a te asigura ca nu obtii o tensiune prea mare pe unul din cauza diferentei de capacitate dintre condensatori. Apoi, 2KJ este o energie mare. Curentul initial depinde de rezistenta condensatorilor, tiristorului si acumulatorului. Dar valoarea va fi prea mare pentru ca acumulatorul sa se poata incarca de la curentul ala. Avand in vedere ca si reactia chimica e relativ lenta si nu va putea prelua curentul, poti considera ca intreaga energie se va degaja sub forma de caldura, putand chiar sa duca la evaporare locala a electrolitului la nivel local. Sa zicem ca ai avea 0.5kg de apa in solutia de electrolit. (e o cantitate pe care nu o pot aprecia, e probabil total altfel fiind acumulator cu gel). Daca bagi 2KJ in 0.5kg de apa asta duce la o incalzire cu 1 grad C. Dar.... cum la electrozi e posibil sa ai evaporare instanta(toata treaba e prea rapida ca sa ti se distribuie caldura) e posibil sa explodeze. In plus, incarcare la curenti prea mari duce la distrugerea acumulatorului. Acum daca e musai sa faci experimenul asta, fa-l undeva deschis, cu spatiu suficient si sttai departe. Ia-o treptat cu incarcarea condensatorului si vezi efectele. Tot ce ti-am zis aici e doar parerea mea si esti total responsabil pentru ce faci. Habar n-am daca ce am spus e corect. Esti total pe raspunderea ta!!! LE: acum imi dau seama ca intrebarea ta s-ar referi de fapt la cat ar urca tensiunea pe acumulator si ce probleme ar cauza asta unor eventuale circuite care functioneaza normal. Eu ma gandesc asa: rezistenta acumulatorului este destul de mica, probabil comparabila cu combinatia tiristor+rezistenta condensator. Dar: pentru ca ea sa se pastreze ar trebui sa ai un curent mic prin acumulator. Tu aplici un puls de curent care va avea o valoare foarte mare si la care acumulatorul nu o sa poata raspunde repede(reactia chimica e lenta) ceea ce va duce la o crestere foarte mare a rezistentei lui interne pentru scurt timp. Deci, probabil tensiunea la bornele lui va creste simtitor pentru scurt timp, poate spre multe zeci/sute de V. Link spre comentariu
Vizitator radhu Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Salut! Nu am specificat in descrierea anterioara, insa incarcarea se face prin rezistenta de putere, intre sursa si condensatori, altfel ar crapa ori sursa ori tranzistorul de putere din cauza rezistentei initiale foarte mici a condensatorilor. Pentru incarcare folosesc doua chopper-e legate in serie cu dioda redresoare intre ele. Impulsurile le fac cu un LM555/~47Khz. Alimentarea sursei o fac dintr-un acumulator de 12V/7A. La iesirea sursei am 800V DC. Parerea mea este ca acumulatorul nu va avea de suferit si nici condensatorii cu atat mai putin, deoarece ar trebui sa se strapunga tiristorul iar acesta suport 1308A, ceea ce-i putin probabil sa obtin in acest caz, adica cu descarcare pe un acumulator. Pe sarma da, s-ar ridica curentul si mai sus. Totusi, sunt cateva detalii de discutat si anume: - care incarcare ar fi mai eficienta (a se intelege sa dauneze cat mai grav acumulatorului) 6300uF la 800V sau 1575uF la 1800V? In al doilea caz, avem 2543 Jouli, insa intreb sub forma de teorie, ce ar produce un dezechilibru major in acumulator, tensiunea mai mare si capacitate mai mica de stocare sau capacitate mai mare si tensiune mai mica? P.S. Cat despre masurile de siguranta, nu luati in calcul o eventuala accidentare pentru ca nu fac asta in casa stand in fotoliu in fata televizorului. Experimentul va avea loc intr-un atelier de electronica dotat cu tot ce trebuie. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Stai putin, deci tu iti pui problema de a incarca acumulatorul asa? Sau de a obtine vreun fel de incarcare dintr-o descarcare din asta repetata? Link spre comentariu
Vizitator radhu Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Nu, nici vorba...Am explicat doar cum obtin cei 800V DC sa incarc condensatorii. M-am gandit sa fac descarcarea pe un acumulator deoarece nu am gasit alta metoda mai putin violenta. De aceea am inclus un acumulator in discutie. In fapt sunt doi acumulatori, unul care alimenteaza sursa de 800V si al doilea este cel pe care vreau sa fac descarcarea. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 - care incarcare ar fi mai eficienta (a se intelege sa dauneze cat mai grav acumulatorului) 6300uF la 800V sau 1575uF la 1800V?Dumneata ceri ajutor pentru a distruge un acumulator sau este doar o exprimare defectuoasă ? Link spre comentariu
Vizitator radhu Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Eu sunt de parere ca un acumulator nu poate fi distrus printr-o descarcare de potential electric. Exprimarea poate este un pic improprie, insa nu discutam aici semantica frazei. Daca stiti care-i efectul unei descarcari, ati experimentat fenomenul, sau puteti explica inginereste ce se intampla, va urmaresc cu atentie si va multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum