Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Descarcare condensator 6300uF/800V

Vizitator radhu

Postări Recomandate

Salut,imi poate explica cineva ce se intampla la descarcarea unui grup de condesatori (2x6300uF in paralel apoi in serie grupurile de 12600uF pentru a obtine 800V) avand 6300uF si un potential de 800V pe un acumulator de 12V/2A? Descarcarea se realizeaza lent sau apare o descarcare brusca si violenta? Daca ar fi ceva componente, sa spunem surse legate la acumulator, care ar fi efectul? Mentionez ca descarcarea se comanda cu un tiristor de putere si tensiune mare, 1300A/1600V.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian_draghiescu

6

• remus68

6

• lorik199

4

• bogdan_

2

Top autori în acest subiect

Descarcarea se face brusc si violent. Experimentul este bine sa fie facut avind toate componentele intr-o galeata cu capac - poate fi chiar galeata de gunoi, pentru ca ai toate sansele sa nu mai recuperezi aproape nimic refolosibil... si sigur nu e placut sa aduni resturile de hirtie, aluminiu si electrolit dupa covor. Pentru siguranta ta foloseste casca si ochelari de protectie. :mort

Link spre comentariu
Vizitator radhu

Descarcarea se face brusc si violent. Experimentul este bine sa fie facut avind toate componentele intr-o galeata cu capac - poate fi chiar galeata de gunoi, pentru ca ai toate sansele sa nu mai recuperezi aproape nimic refolosibil... si sigur nu e placut sa aduni resturile de hirtie, aluminiu si electrolit dupa covor. Pentru siguranta ta foloseste casca si ochelari de protectie. :mort

Dar ce se intampla cu acumulatorul, absoarbe el toata energia din condensatori? Ar putea fi salvate componentele legate pe bornele lui in cazul unei asemena descarcari?
Link spre comentariu

Dar ce se intampla cu acumulatorul, absoarbe el toata energia din condensatori?

1 - nu era cazul sa citezi toata postarea mea de mai sus - era suficient sa raspunzi! Cind citezi, selecteaza portiunea de mesaj caruia ii raspunzi.2 - un acumulator firav de 2Ah are toate sansele sa se pulverizeze impreuna cu restul componentelor in primele clipe ale experimentului.Ar trebui sa te lasi de experimente din astea periculoase si sa te dedici studiului la scoala. Cind vei ajunge la liceu vei cunoaste mult mai multe si vei sti sa te feresti de asemenea nazbitii care te pot lasa suferind pe toata viata.
Link spre comentariu

Nu vad de ce ar pati condensatorii ceva in acest caz...Ei practic se descarca si nimic mai mult, iar tiristorul daca nu se depaseste curentul admis ar trebui deasemenea sa fie okAcumulatorul o sa dispara in spatiu, cu siguranta, deoarece energia care o absoarbe e IMENSA si nu, nici o componenta de la bornele lui nu va mai supravietui, poate ceva rezistori cu valori mari/condensatori de tensiune mai mare

Link spre comentariu
Vizitator radhu

Este clar ca nu se poate intampla nimic condensatorilor si nici tiristorului daca curentii inversi nu-i depasesc limitele.A facut cineva un asemena experiment chiar si la o scara mai redusa? Eu sunt de parere ca acumulatorul nu se va pulveriza, de fapt cred ca nu va pati mare lucru. Dupa parerea mea se va comporta ca un condesator care absoarbe energia de 800V. Nu este chiar firav, dimensiunile sale sunt maricele, ~800gr. Este vorba de un acumulator pe Pb incapsulat asemanator cu cel de la mopede. Este posibil ca descarcarea sa pulverizeze un acumulator de dimensiuni reduse, gen baterie R6. Totusi, intrebarea mea este: ce se intampla cu intensitatea curentului? Va creste la valori mari de ordinul sutelor de A, sau acumulatorul va absorbi linistit energia, iar curentul va ramane la limite rezonabile, astfel protejand eventualele componente legate direct la acumulator (o sursa de alimentare sa spunem)?

Link spre comentariu

Nu ar fi rău să aprofundaţi ceva teorie înainte de a posta aceste întrebări. Situaţia descrisă de dvs. se abate de la regulile de bază din electrotehnică. Una din ele este aceea că nu se pun în paralel surse de tensiuni diferite. Citiţi şi veţi înţelege de ce. Tot teoria mai spune că tensiunea nu poate varia brusc pe bornele unui condensator ; însă curentul va creşte brusc în acel circuit, fapt care poate conduce la efectele amintite de domnul remus68.

Ca o paranteză, vă pot spune cu certitudine că o baterie de acumulatoare de 24 V/180 Ah explodează (în adevăratul sens al cuvântului) atunci când se aplică accidental pe bornele ei tensiunea de 600 Vcc a reţelei electrice de transport urban. Iar dvs. doriţi deliberat un lucru similar ! :speriat

Link spre comentariu

o baterie de acumulatoare de 24 V/180 Ah explodează (în adevăratul sens al cuvântului) atunci când se aplică accidental pe bornele ei tensiunea de 600 Vcc a reţelei electrice de transport urban

:rade: La fel de zgomotos explodeaza daca i se scurtcircuiteaza bornele (sau daca se descarca cu un curent exagerat de mare). Am gasit bucati din acumulator pe o raza de 10 metri in jurul acestuia...
Link spre comentariu
Vizitator radhu

Ca o paranteză, vă pot spune cu certitudine că o baterie de acumulatoare de 24 V/180 Ah explodează (în adevăratul sens al cuvântului) atunci când se aplică accidental pe bornele ei tensiunea de 600 Vcc a reţelei electrice de transport urban. Iar dvs. doriţi deliberat un lucru similar ! :speriat

Dar in acest caz nu este vorba de alimentarea continua a unui acumulator, ci doar descarcare instantanee, ceeaq ce este un fenomen diferit.

Nu am inteles la ce fel de surse cu tensiuni diferite va refereati in postul anterior? Puteti fi mai explicit va rog?

Link spre comentariu
Vizitator radhu

La fel de zgomotos explodeaza daca i se scurtcircuiteaza bornele (sau daca se descarca cu un curent exagerat de mare). Am gasit bucati din acumulator pe o raza de 10 metri in jurul acestuia...

Am experimentat descarcarea pe un fir. In acest caz pur si simpul sarma de Cu se pulverizeaza, insa nu acest fenomen, spectaculos de altfel, ma intereseaza. Se va comporta acumulatorul ca un condensator si va absorbi energia? Daca absoarbe, pana cand absoarbe? Adica pana la ce nivel al curentului?
Link spre comentariu

Nu am inteles la ce fel de surse cu tensiuni diferite va refereati

-acumulatorul are 12V? Da!-bateria de condensatori are 800V? Da!12V=800V? Nu!q.e.d

Am experimentat descarcarea pe un fir

:sparge: Fix zero!Data viitoare incearca cu o ranga... nu se va mai topi!
Link spre comentariu

Aici este problema : descărcarea nu este instantanee, aşa cum tot o descrieţi dvs. Iar în paralel cu sursa de 12 V ( cu consumatorii aferenţi proiectaţi pentru această tensiune) se mai aplică o tensiune

de 800 V !

Link spre comentariu
Vizitator radhu

Modul de conectare al condensatorilor este urmatorul:- avem 4x 6300uF la 400V fiecare- doua baterii a cate 2x 6300uF fiecare legate in paralel = 12600uF-una baterie- bateriile de 12600uF fiecare legate mai apoi in serie obtinem 6300uF la 800VEste ceva gresit in gruparea condensatorilor asa cum este descrisa de mai sus?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări