Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 Intrerupatoare la 1 bec

Vizitator SIG

Postări Recomandate

Buna,am in bucatarie sistemul de 2 intrerupatoare in tandem care probabil stiti cum functioneaza,cand stingi de unul poti aprinde becul de la celalalt si viceversa.Daca puteti sa ma ajutati cu schema sistemului ca sa-mi dau seama cum functioneaza.Merci.P.S.Daca n-am postat potrivit puteti sa-l mutati.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DM7

3

• one

2

• zamfic

1

• exxu

1

Top autori în acest subiect

Vizitator SIG

La intrerupatorul,sa zicem A, pe care l-am desfacut am asa: aprind becul de la intrerupatorul A: N N N sting becul de la intrerupatorul A: F F N , comut celalalt intrerupator,sa zicem B, iar la intrerupatorul A am asa: N N N (becul e aprins de intrerupatorul B) sting becul de la intrerupatorul A si am N F F E compatibila schema cu varianta mea,sau poate e alta varianta?Nota: am pastrat in permanenta aceeasi configuratie a firelor. Merci mult de raspunsul de la prima intrebare.Daca nu-ti cer prea mult pui o schema ptr. situatia mea,daca schema de mai sus nu corespunde aplicatiei mele?

Link spre comentariu
Vizitator Shoby007

Se mai numeste si deviator. Le gasesti la orice magazin de electrice cat de cat serios. Atentie la schema ca e o greseala: prin deviatoare treci cu faza sau 220 cum e aratat pe desen . Din partea cealalta a becului, vii cu neutrul si nu cu 220 cum e in desen. Probabil o mica neatentie a desenatorului!

Link spre comentariu

Fiind curent alternativ, am pus 220V~ la ambele borne, in primul rand, ca nu exista un punct de referinta (masa), in al doilea rand inversarea celor 2 borne nu afecteaza functionarea schemei.Da, pe una din borne (la bec) e nulul si la comutatoare (deviatoare) e faza.

Link spre comentariu
Vizitator aladin

Gata m-am prins. :yawinkle: E exact schema lui One,sus la comutatoare am nulul si jos, in stanga becului ,am faza.Merci.

Marfa de electrician ce ai avut! Da-i o bere pe chestia asta.
Link spre comentariu
Vizitator SIG

Gata m-am prins. :yawinkle: E exact schema lui One,sus la comutatoare am nulul si jos, in stanga becului ,am faza.Merci.

Marfa de electrician ce ai avut! Da-i o bere pe chestia asta.
Era vorba de faptul ca am verificat in practica schema respectiva,la legaturile de la intrerupatoarele mele,sau tu ai crezut ca am fost exaltat de faptul ca am descoperit ca prin casa imi umbla nulul brat la brat cu faza ca sa-mi aprinda becul? :yawinkle:
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator adybiger

mai oameni buni,vad tot felul de scheme,super si felicitari pt cei care le pun,bravo.va rog am un releu si trei intrerupatoare cum le pot lega caci in rele am 2 borne alimentare bobina si 4 contacti ND,unde si cum se leaga va rog si va multumesc anticipa(A1+A2 aliment.bobina;1;2;3;4 contacti;si 1 bec cum se leaga)inca o data mersi mult

Link spre comentariu

Cu un releu din acesta nu vei reusi sa-ti faci ceea ce iti doresti. Poti sa faci doar aprinderea becului din mai multe puncte,(va fi problema cu stingerea lui) sau aprinderea becului atata vreme cat ti apasat butonul. Ai nevoie de releu pas cu pas, sau teleruptor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări