Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificatorul Oblio

zbodeoc

Postări Recomandate

• Răspunsuri 87
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

34

• mișa

12

• fcon

7

• hpavictor

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu-i caricatura Valderama, e un haiku pe care ti-l dedic. Mi-ai ridicat niste mingi la fileu dar nu mai continui ca dumneata esti o forta a naturii ca ploaia sau cutremurele, pe care n-ai cum sa le combati, poti doar sa le constati. Nu-i mai putin adevarat ca ar mai putea exista unii care n-ar sti pe unde-s cuplajele.post-19106-139829351603_thumb.jpg

Link spre comentariu

HMMMM ... si de unde vine tensiunea anodica a primului tub? Din grila a doua a celui de-al doilea? Oricum, atitia condensatori electrolitici mai rar vezi intr-un sistem audio...(asta vorbind finut)Daca chiar iti va merge asa ceva esti mare.! Succes!

Link spre comentariu

Haide ca e simplu : +380V este tensiunea anodica : +190V este tensiunea pentru G2ul finalei si anodica pentru driver ; -6.3V este negativarea fixa pentru driver ( aici eu recomand doua baterii CR2032 ) si -12.6V este pentru negativarea fixa a finalei . Evident , toate tensiunile sunt masurate fata de masa .Schema este perfect functionala , daca in punctele indicate ar fi pinii unui conector care sa faca legatura cu sursa ar fi mai simplu ?

Link spre comentariu

Intr-adevar, ai dreptate.( foatre mult mi-a placut cum m-ai pus la punct cu faza cu conectorul... :freaza: )Bateriile pot fi puse cu conditia sa alimentezi filamentele din alta parte. De asemenea trebuie sa le urmaresti sa nu le scada tensiunea (din diverse motive) pentru ca va creste curentul anodic.

Link spre comentariu

Multumesc pentru atentionare , intradevar am uitat sa specific ca mai este necesara o sursa separata pentru incalzirea filamentelor . Bateriile CR2032 sunt baterii cu litiu ( 3V nominal ) in genul celor de calculator PC , si fenomenul de autodescarcare este aproape total negijabil .Curentul de grila al driverului nu cred ca descarca in 10 ani cele doua baterii in functionare continua ! Tensiunea va ramane constanta in tot acest timp ........de aia si recomand aceste baterii . Preventiv bateriile se vor schimba dupa 9 ani........Mai sunt avantaje legate de lipsa riplului etc pe care nu le mai prezint .

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru comentariile... constructive! Acuma ar trebui totusi sa precizez ca v.1.4 a fost o ciorna de "uz intern" pe care nu stiu cine m-a pus (cred ca ala micutz) s-o scot de la sertar; am facut acum vreo trei luni diverse teste si am cam incurcat versiunile; bunaoara acea rezistenta, singura, de care pomeneam am folosit-o in montaj ultraliniar, n-a observat nimeni ca vorbeam de ultraliniar dar schita era de tetroda. L-am rugat pe dl. Lazaroiu sa-mi simuleze "caricatura" initiala, pina o face v-as ruga sa ne pierdem vremea cu altceva...

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru comentariile... constructive! Acuma ar trebui totusi sa precizez ca v.1.4 a fost o ciorna de "uz intern" pe care nu stiu cine m-a pus (cred ca ala micutz) s-o scot de la sertar; am facut acum vreo trei luni diverse teste si am cam incurcat versiunile; bunaoara acea rezistenta, singura, de care pomeneam am folosit-o in montaj ultraliniar, n-a observat nimeni ca vorbeam de ultraliniar dar schita era de tetroda. L-am rugat pe dl. Lazaroiu sa-mi simuleze "caricatura" initiala, pina o face v-as ruga sa ne pierdem vremea cu altceva...

Aveti aici rezultatele teoretice la proiectul dv. viewtopic.php?f=28&t=97874&p=898808#p898808
Link spre comentariu

Totusi trebuie ascultat acest amplificator , eventual in mai multe variante constructive........raspunsul la capatul benzii audio o ia razna in simulare , probabil ca ceva nu se potriveste .Trafo interstage ar trebui sa limiteze banda audio in teorie......poate cel din simulare este varianta ideala !Cuplajul prin condesator ar fi mai la indemana , iar cateva rezistente ar face ca sa nu se deosebeasca cu nimic de Aritma !Desigur ar putea fi simulata si ascultata varianta hibrida , cu bobina de soc in anodul driverului ( doar primarul trafo interstage , in acest fel se scapa de nenorocirea de inductanta de pierderi si capacitati parazite intre primar si secundar etc ) si cuplaj prin condesator ( de buna calitate spre exemplu cu izolatie teflon ) cu finala.........Urechea va evalua critic daca se justifica sau nu.......Scuze de offtopic !

Link spre comentariu

Victor, nici vorba, nu-i offtopic cit caraghios ☺:- Raspunsul la capatul benzii e bun si-n simulare si-n realitate. In simulare apare ceva de la 100kHz (daca te uiti mai atent) , in realitate - cu transformatoarele de iesire vechi - imi aparea limitare de pe la 50kHz. In general e mai usor sa tai decit sa adaugi.- In teorie si condensatoarele limiteaza banda; in practica interstage-urile se pot proiecta si realiza la performante foarte inalte, mult peste banda audio, am mai spus dar vad ca trebuie sa repet. Indica-mi un transformator interstage de la ce firma vrei si-ti fac unul mai bun, poftim! (la acelasi pret, fara TVA ☺). Transformatoarele au fost abandonate cind contabilii au descoperit costul mai redus al condensatoarelor, atita tot. - Bobinele de soc pe semnal audio (cit si pe alimentare) trebuiesc construite dupa acelasi exigente ca si interstage-urile. Nu scapi cu inghesuirea a cit mai multor spire. - Parafeed-ul (combinatie drosel sau transformator si condensator) se intimpla atunci cind cineva nu stie sau nu poate sa negocieze componenta de curent continuu pentru un miez dat. Eu nu sint incintat de solutia asta, ca urmare o las undeva la coada listei de optiuni.- Aritma e foarte bun ca proiect de incepatori iar cu componente scumpe poti atinge chiar performante bunicele, eu caut ceva de la nivelul acesta in sus.

Link spre comentariu

Fiecare e liber sa dezvolte frustrarile care i se potrivesc mai bine. Cind am postat varianta 1.4 am precizat negru pe alb ca are 4 surse de alimentare iar apoi am fost si mai explicit cind am spus unde se conecteaza... cele doua tensiuni, ca doua erau notate deja. Acuma ca mai multi au plimbat, imaginar, cele doua tensiuni ramase de-a... lungul si de-a latul enormei schite pentru mine este cea mai tare garantie ca n-o s-o uite prea repede; a durut exercitiul asta de imaginatie?! Ma indoiesc...Stiu din proprie experienta ca indiferent cit de detailat si de profesionist ar fi expus un proiect tot pot exista diverse nivele de nelamurire, de la om la om. Imi place mult comparatia lui Liviu cu "stilul rusesc" (chiar daca intentia lui era alta ☺); in vremea cind am inceput eu sa buchisesc, proces pe care-l continui si-n ziua de zi, marea majoritate a surselor de inspiratie o constituia colectia revistelor Tehnium si Radio; cea din urma prezenta adeseori configuratii ciudate, diferite de structurarea vestica de quadripol. Nu m-am plins, ca n-aveam cui, am incercat sa inteleg si nu cred ca mi-a stricat.Eu am incheiat orice activitate aici pina la prima auditie cu... public. Nu sint suparat doar am dezvoltat, la rindul meu, o frustrare legata de timp.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări