Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificatorul Oblio

zbodeoc

Postări Recomandate

... am zis, da... proiectul asta nu mai e demult cu finalitate intr-o "cutie" cintatoare...Pentru ca ma incearca o neagra invidie pe realizarile colegilor de pe forum va prezint o varianta care "a cintat":post-19106-139829349564_thumb.jpgScuzati calitatea, era doar o etapa, facuta "in aer", pe masa...Deocamdata sint putin intepenit in contradictia "sectiune mica si banda de frecventa identica pentru 4 si 8 Ω sarcina"... cred ca va trebui sa renunt la macar una din conditii, ca-n definitiv nu-s "fabrica" ☺PS. Evident n-am mai trecut legaturile cu alimentarea care sint: 380v, 190v, 6.3V, 12.6V, deci a fost test cu negativare din filamente

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 87
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

34

• mișa

12

• fcon

7

• hpavictor

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sa inteleg ca ai abandonat proiectul desi stateai cu toate componentele gata pregatite, mai aveai de lipit vreo cateva piese si apoi sa-i dai span.Chiar nu ai fost curios sa vezi cum suna topologia ta?

Link spre comentariu

Multumesc de intrebare, e interesanta, si pentru ca-i duminica o sa dezvolt putin. Cind ai un etaj de amplificare minimalist cu putine rezistente si 5 componente mai complexe, din care trebuie sa construiesti 3 fara o documentatie explicita, atunci se cheama ca nu urmaresti "cum suna" ci doar sa sune "foarte bine", "exceptional" daca se poate. De fapt eu am un dinte impotriva acestui "cum suna?"... Cum poate sa sune un amplificator care reproduce o sinusoida cu distorsiuni de sub 1% undeva la 80% din puterea maxima in toata gama de frecvente, nu doar la 1kHz, si care nu altereaza semnificativ un semnal dreptunghiular in aceleasi conditii? Pe aceeasi logica mi se pare gresita si intrebarea "cum suna lampa x fata de lampa y?" Singura explicatie pe care o pot gasi este ca cineva inlocuieste citeva tipuri de lampi (aproximativ din aceeasi familie) fara nici-un reglaj sau intrument si apoi pune verdictul: "asta suna mai bine ca cealalta!", dupa care da rezultatul "cercetarilor" pe Internet... Nu sint foarte incintat nici de auditiile comparative ale unor montaje de entuziasti, care n-au vazut picior de osciloscop sau distorsiometru... Revenind la intrebarea pusa: nu sint deloc curios sa verific cum suna un amplificator foarte bun, ca stiu deja cum suna!Treaba cu minimalismul e inselatoare, totusi, ca sursa (sursele) de tensiune sint de fapt inseparabile, calitatea acestora nu influenteaza, ci dicteaza rezultatele, iar cind vrei ca intregul ansamblu sa fie minimalist e de fapt o provocare in plus.Regret ca am dat termene (mai in gluma mai in serios), eu cred c-am avansat in perioada asta mai mult decit daca as fi finalizat ceva concret... Ma mai si joc, cum am facut in schita precedenta, cind am facut sa cinte un etaj fara rezistente, nici macar de bias (bine, bine! hai una... ☺). Asa am "descoperit", bunaoara, ca vechile transformatoare de iesire au ceva probleme pe dreptunghiular la frecvente mari si raspuns diferit pe secundare, ele fiind de fapt "binisor" peste clasa Edcore discutata recent pe forum.

Link spre comentariu

Da, e una din optiuni. Daca tot am pomenit de Edcore, ei nici nu ofera mai multe secundare pe un OT, indiferent de serie (value sau premium), pentru ca-i spre imposibil sa oferi acelasi raspuns pe secundare multiple. Nu mai stiu la care producator de amplificatoare am vazut ca ofera un singur secundar de 6Ω, asa-zis "universal", dar si acesta duce la doua valori diferite in primar in functie de impedanta de 4 sau 8Ω a boxelor. 4Ω este de fapt rezultata din amplificarea autovehicolelor, mi-ar fi placut ca pentru hi-end sa existe o standardizare si la 8 si la 32Ω.

Link spre comentariu

Da, e una din optiuni. Daca tot am pomenit de Edcore, ei nici nu ofera mai multe secundare pe un OT, indiferent de serie (value sau premium), pentru ca-i spre imposibil sa oferi acelasi raspuns pe secundare multiple. Nu mai stiu la care producator de amplificatoare am vazut ca ofera un singur secundar de 6Ω, asa-zis "universal", dar si acesta duce la doua valori diferite in primar in functie de impedanta de 4 sau 8Ω a boxelor. 4Ω este de fapt rezultata din amplificarea autovehicolelor, mi-ar fi placut ca pentru hi-end sa existe o standardizare si la 8 si la 32Ω.

Fa-l..... 2-4-8-16 ohm si line 100v ..... sa mearga si la chitara si la radioficare :rade:
Link spre comentariu

Fa-l..... 2-4-8-16 ohm si line 100v ..... sa mearga si la chitara si la radioficare :rade:

Da, cred c-am exagerat cu batutul cuielor in talpa, adica n-are rost sa tot schimb obiectivele "din mers"
Link spre comentariu

Da, cred c-am exagerat cu batutul cuielor in talpa, adica n-are rost sa tot schimb obiectivele "din mers"
Hai fa-l te rog odata....( ca eventual de revelion sa cinte ,am zis).....tot ce pot sa fac eu e sa :inger ca sa reusesti sa :secret la dusmani.... :ewryt45w
Link spre comentariu

Da, e una din optiuni. Daca tot am pomenit de Edcore, ei nici nu ofera mai multe secundare pe un OT, indiferent de serie (value sau premium), pentru ca-i spre imposibil sa oferi acelasi raspuns pe secundare multiple.

Edcor-ul la care va referiti are doar un primar , bobinat langa miez ( !!! ) iar pe exterior ( ultima infasurare ) este un singur secundar ( fara prize ) .........La fel sunt bobinate si trafo audio sau de cadre la Rubin 102 , iar cel de audio de la Rubin 102 ( 6P14P ) se aude acceptabil .......La Edcor cea mai mare performanta o are serviciul de marketing , ala e singurul care face toti banii !Scuze de offtopic .
Link spre comentariu

N-am desfacut nici-unul din seria "value" de la Edcore dar daca-i asa cum spui e mult mai rau decit mi-am imaginat, adica eu mi-am inchipuit ca impart primarul macar in doua; probabil ca asta fac la seria "premium"... :ras:

Link spre comentariu

Revenind la intrebarea pusa: nu sint deloc curios sa verific cum suna un amplificator foarte bun, ca stiu deja cum suna!

Afirmatia imi era foarte cunoscuta... am gasit-o:

"We, at Goldmund, absolutely never listen to our components before releasing them to the market. But we have a pretty good idea on how they will sound, because we do measure them…"

Astfel de afirmatii categorice (ca, de altfel, mai toate afirmatiile din mesajul din care am citat) continua sa ma surprinda, venind, mai ales, de la o persoana careia ii place sa si filozofeze...

Macar pentru diversitatea opiniilor si tot afirm faptul ca a construi un amplificator fara finalitate, mi se pare ceva absurd, la fel ca si citatele... (no offence, please...).

----------------------

Sanatate si tot ce va doriti!

Link spre comentariu

(no offence, please...).

----------------------

None taken.

Probabilitatea ca "ceva" care da bine in masuratori sa sune foarte bine este astronomic mai mare decit cea rezultata din masuratori proaste.

Daca vorbim subiectiv atunci toate suna bine, ca tuburile au aceasta calitate, de a "favoriza" distorsiunile placute auzului.

Citeodata masuratorile sint mai utile decit simularile sau asteptarile, daca sint aplicate cu... masura ☺

Pot sa inteleg citatul celor de la Goldmund, cit si pozitia celor "anti", atita vreme cit genereaza un progres si nu o plafonare. In acest sens sint si afirmatiile mele, nu am dat sentinte si nici n-am postulat axiome; asta nu inseamna ca nu pot avea pareri personale...

Am mai spus: masuratorile duc la o mare economie de timp, atita tot, ele nu constituie un scop in sine si-n cele din urma nici nu contribuie activ la o auditie de calitate.

@adigh: am mai multe variante functionale, toate combinatii LC (fara R si cu minimum de diode rapide), eventual le pun mai la urma dar nu-i nimic spectaculos.

Link spre comentariu

@adigh: am mai multe variante functionale, toate combinatii LC (fara R si cu minimum de diode), eventual le pun mai la urma dar nu-i nimic spectaculos.

Sunt curios cum obtii, fara rezistente (semireglabile), tensiunile pe acele condensatoare in serie. De pe ele se iau tensiunile de negativare si deci se determina un anumit bias. Poate cu patru surse de tensiune? Exista vreun motiv pentru care vrei sa eviti rezistentele?
Link spre comentariu

Am spus ca-s 4 tensiuni: 380, 190, 0, -6.3 si -12.6V (asta-i ordinea de conectare pe "verticala" condensatoarelor) rezultate din redresarea a doua infasurari cu priza mediana, folosind doua punti de diode. A fost doar o joaca, sa vad daca-l pot face sa cinte fara rezistente; cinta dar nu maxim din cit ar putea pentru ca in ultraliniar punctul optim de functionare coboara spre negativ (in comparatie cu tetroda), de unde si necesitatea folosirii a cel putin unei rezistente in catodul lampii finale. N-am nimic cu rezistentele, cind nu disipa prea multa caldura, doar ca-i vorba de minimalism sau, daca vrei, e "altfel".

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări