Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificatorul Oblio

zbodeoc

Postări Recomandate

Misa, ce bai ai cu Diana Krall ? Este adevarat ca vocea ei nu baga un amplificator cu tuburi in limitare dar piesele si vocea ei sint unice , sigur depinde de gusturi...Si eu sint foarte curios cum suna un amp interstage cu L-uri imense asa ca sa-l lasam pe zbdeoc sa termine lucrarea si eventual masuratorile

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 87
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

34

• mișa

12

• fcon

7

• hpavictor

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio

@Valderama: Multumesc! Arta ne mai coloreaza cenusiul vietii... de altfel si d-ta faci desene artistice, cred ca cu exceptia mea - recunosc - nu te-am mai "acuzat" nimeni de "vina" asta... :-)

@viobio: Subiectul asta e un raspuns la o "seceta" de "povesti" care a inceput din primavara si tine si-n continuare. Nu m-a obligat nimeni sa-l deschid cum nu te obliga nimeni sa vizionezi cele 3 (trei) pagini dezvoltate in ultimile zile (nu multe zile, ca dovada ca lumea e curioasa). Schema nu-i interesanta doar prin transformatoarele de cuplaj ci si prin modul de bias, mixt la ambele tuburi. Ca sa-ti spun drept m-am abtinut foarte cu greu sa nu dezvolt mai mult dar de-acuma inainte o sa-mi fie mult mai usor

@misa: O intrebare intarita a doua oara merita sa i se acorde raspuns: N-are nici-o importanta daca a cintat, ci cit va cinta. PP-ul tau a cintat? :-)

stai domnule nu te supara!

am intrebat si eu,sunt curios de fidelitatea amplificatorului

esti pionier pe aici cu acele trafuri de cuplaj,nu stiu pe nimeni sa fi facut asa ceva,ca topologie nu este nimic deosebit in schema ,trafuri de cupaj se folosesc din anii 20,numai ca trebuie avuta mare grija cu ele,nu stiu daca vor cupla la fel toata banda hi-fi,de acea am intrebat daca a cintat

personal nu mi place biasul amplificatorului,daca ai ales o cale simpla ,adica acelcuplaj cu trafuri,de ce ai complicat biasul??nu este obligatoriu ca ceva complicat sa fie si bun

astept si eu cu nerabdare prima nota reprodusa

succes

si nu mai fi asa sensibil

Link spre comentariu

... ca topologie nu este nimic deosebit in schema ,trafuri de cupaj se folosesc din anii 20,numai ca trebuie avuta mare grija cu ele,nu stiu daca vor cupla la fel toata banda hi-fi,de acea am intrebat daca a cintatpersonal nu mi place biasul amplificatorului,daca ai ales o cale simpla ,adica acelcuplaj cu trafuri,de ce ai complicat biasul??nu este obligatoriu ca ceva complicat sa fie si bun

Se poate c-am devenit mai ultrasensibil dupa dovezile de bunavointa ale unora mai vechi pe aici...Am spus ca-n parte conceptul de cuplaj e vechi de peste 70 de ani, mai precis peste 90 de ani, si a fost inventat de Western Electric. Au o serie intreaga de amplificatoare aparute in acea perioada si a trebuit sa gasesc ceva ce n-au facut ei. De pilda WE folosea aproape invariabil trei categorii de tensiuni; anodica, bias si filament (chiar si cind foloseau baterii - dar e drept ca pe DHT) pe cind eu utilizez doua; anodica si filament(/bias) pe incalzire indirecta!!!, deci n-am complicat design-ul lor ci l-am simplificat. Mai departe, rezistentele mele de catod o sa fie proportional foarte mici in comparatie cu ce se foloseste pe scara larga la negativarea automata; drept urmare negativarea mea va fi mai eficace, n-o sa mai am caldura disipata de-a moaca de catod. Privind din alt unghi mai e o problema, care-i comuna tuturor amplificatoarelor cu tuburi; tensiunea de filament si masurile anti-brum. M-am hotarit sa duc masurile anti-brum in alta parte, mai la indemina... Exact asa cum e, si-n simplitatea ei, schema inca mai coace ceva... dar destul cu vorba... In aceasta faza ingrata, cind inca nu mi-au cintat decit pasarelele din cap, ma hazardez sa emit si eu o maxima: nu este obligatoriu ca ceva mai simplu sa fie mai prost.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Peste aproximativ trei zile o sa stim cum suna, mai am niste mici detalii de pus la punct si vreau sa-i acord un timp de break-in de cel putin 24 de ore. Nu stiu daca foloseste la ceva dar asa m-am hotarit, sa-l las sa se "gindeasca" cel putin o zi

A trecut aproape o luna de atunci...Ceva noutati? A "sunat"?
Link spre comentariu

N-am mai pus mina pe Oblio de la ultimul post, cel din 26 sept, din motive de lehamite si lipsa de timp combinate. Practic mai am citeva lipituri, asta-i simplu, si-o gramada de reglaje probabil, pentru astea n-am gasit timpul necesar, iar printre picaturi nu iese treaba buna. Ceva tot am apucat sa fac, fiindca am primit mai multe feedback-uri, toate avind un numitor comun (pe care-l formulez eu acuma): ca daca cu un transformator apar atitea probleme ce-o sa se intimple cu trei?! Am masurat linearitatea in banda de frecvente, extinsa, ~10Hz-60Kz si n-am nici-o rezonanta, la interstage-uri ma duc peste 200kHz cu sub 0,3dB abatere.Am sa anunt cind se schimba situatia, ca-i alba, ca-i neagra.

Link spre comentariu
Vizitator fixipixi

Am avut placerea de a face o vizita domnului "zbodeoc". Am vazut cum arata transformatoarele si masuratorile pe osciloscop. Sinusoida si dreptunghiul sunt perfecte intre 10Hz si 60 KHz. Nu isi schimba amplitudinea si forma. Impresionant!

Link spre comentariu

Am avut placerea de a face o vizita domnului "zbodeoc". Am vazut cum arata transformatoarele si masuratorile pe osciloscop. Sinusoida si dreptunghiul sunt perfecte intre 10Hz si 60 KHz. Nu isi schimba amplitudinea si forma. Impresionant!

Dar sunetul cum e ?Te rog sa faci o mica prezentare a sunetului !!!@zbodeoc :Pe cand o auditie a acestui amplificator ?
Link spre comentariu

N-am mai pus mina pe Oblio de la ultimul post, cel din 26 sept, din motive de lehamite si lipsa de timp combinate. Practic mai am citeva lipituri, asta-i simplu, si-o gramada de reglaje probabil, pentru astea n-am gasit timpul necesar, iar printre picaturi nu iese treaba buna.

:rade: , nimeni nu scapa de noi asa usor! Noi vrem... (nu... nu "pamant")... ci sunet! Sa ne fie iertata insistenta, insa masuratorile sunt numai pentru profesionisti sau curiosi. Pe noi, "astilalti" (un termen curios, dar "viu"!), ne multumeste numai rezultatul perceput de simturile proprii. Fiecare constructor are modul sau de lucru si cred ca toti avem proiecte cu finalizare nedefinita, in asteptare din varii motive, de aceea mesajele noastre sunt benigne, adica nu trebuie luate ca un instrument bagat in coaste...
Link spre comentariu

@Fcon, "cestilalti" mi se pare un termen la fel de curios si-mi pare ca-i si corect, poate ca-n timp "astilalti" va avansa in dictionar, totul depinde de citi "vorbitori" il vor adopta... Pentru mine masuratorile nu sint optionale, in primul rind imi economisec mult timp si-n al doilea rind imi ofera o reprezentare, de multe ori grafica, a unor pareri subiective, altminteri fara acoperire. Tot ca o observatie beningna, e greu sa stabilesti tabere si curente de opinie catalogind masuratorile intr-una din aceste tabere; toate curentele de opinie ar trebui decurga/rezulte dintr-o realitate indubitabila, impartiala, precisa si tehnica. In audio, inainte sa-i minta frumos pe cestilalti omul se minte mai intii pe el insusi, evident fara voie.Acuma chiar m-am convins c-ar trebui sa termin proiectul asta cit mai repede :-)

Link spre comentariu

"cestilalti" mi se pare un termen la fel de curios si-mi pare ca-i si corect, poate ca-n timp "astilalti" va avansa in dictionar, totul depinde de citi "vorbitori" il vor adopta...

"Astilalti" l-am auzit recent si l-am asociat cu "astalalt"-ul copilariei mele din Ardeal; pe mine m-a surprins sa-l aud aici, in "Regat"...

toate curentele de opinie ar trebui decurga/rezulte dintr-o realitate indubitabila, impartiala, precisa si tehnica. In audio, inainte sa-i minta frumos pe cestilalti omul se minte mai intii pe el insusi, evident fara voie.

Iata paradoxul pe care multi refuza sa-l accepte! Cu toate ca tinta/obiectivul industriei de profil si a/al tuturor DIY-erilor este omul, cu preferintele sale, cu auzul sau, educat sau nu (toate pur subiective), se cauta totusi "realitate indubitabila, impartiala, precisa si tehnica" adica ceva cat de cat obiectiv, masurabil, adica o realitate virtuala, privind din punctul (subiectiv) de vedere al "tintei".

Se spera, astfel, ca prin combinatia obiectiv/subiectiv, fiecare sa prospere...

Realitatea este ca, de multe ori, tinta/obiectivul vrea natura, sunet si muzica si nu caracteristici tehnice, nefiind convins ca asocierea/combinatia mentionata mai sus ar reprezenta armonia.

Personal, accept orice opinie sau curent de opinie, cu conditia sa nu ma "curenteze" daca, in ciudatenia mea, nu (mai) doresc sa transform latura obiectiva intr-o religie personala.

Prefer ca ceea ce fac sa ma minta frumos, deoarece tot ceea ce trebuie sa ramana dupa mine este, dupa cum spunea/canta un trubadur, ... a trace of beauty and grace.... Aceasta este intelepciunea la care am ajuns eu...

In rest, sa fim cu totii sanatosi si sa vina si vremea la care sa putem asculta acest amplificator de exceptie...

Link spre comentariu

Am scris recent intr-un alt topic convingerea mea despre natura neelectrica si netehnica a sunetului, insa asta nu-i suficient pentru a defini tipologii de incercari de (re)producere prin mijloace tehnice. Putem insa constata la modul practic existenta mai multor cai, care nu se exclud reciproc, atita vreme cit duc spre acelasi rezultat practic, adica ce iese din boxe. Exista "calea inginerului", "a poetului", "a necredinciosului", "a indoctrinatului", "a circotasului", "a ascetului", etc; pot sa le judec din perspectiva proprie dar nu le pot nega... ca de multe ori nici eu nu stiu pe ce cale ma aflu :rade:

Link spre comentariu

Avind in vedere config SE/Oblio semnalul cu forma de unda dreptunghiulara NU poate fi perfect la iesire(OT) pentru 10Hz-sqw sau 60kHz-sqw(sau sqw poate fi oarecum perfect pemtru 1/2W la iesire sarcina...) mai ales in cazul aceluiasi OT atit pentru 10Hz-sqw cit si pentru 60kHz-sqw.

Reamintesc ca 10Hz-sqw(1/10s perioada ,1/20s poate fi considerat CC) nu poate fi perfect in configuratie SE(indiferent de configuratia SE aleasa) in prezenta OT.

Link spre comentariu

Da, corect Valderama. FAra datele complete ale conditiilor de test ramine doar o observatie discutabila, subiectiva. Testul era calat mai ales pe banda de trecere si pe rezonante la puteri mici. Putina rabdare si-o sa dau conditii de test complete dar la produsul "finit", nu m-as mai incurca cu "pese" pina atunci.... :rade:

Link spre comentariu
Vizitator fixipixi

Am vazut carcasa amplificatorului, in care erau montate peste jumatate din componente. Transformatorele nu au fost montate si de aceea am putut sa vad masuratori doar pe transformatoare, nu pe un circuit in care erau inglobate. Cand va fi sunet doar creatorul amplificatorului poate sti.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

M-am hotarit sa desfac transformatoarele de iesire, nu pentru ca n-ar fi fost foarte bune ci pentru ca nu sint exceptionale. Pina acuma acestea ar fi constituit veriga slaba in toata aceasta constructie pentru ca au o sectiune de doar 7,2cm^2! La aceasta sectiune aveam o inductanta de 28H. Am apucat sa fac niste masuratori mai detailate si am constat ca nu am un cuplaj uniform intre cele trei sectiuni principale: primar, secundar si reactie... le aveam de citiva ani buni, cind standardele nu erau atit de pretentioase ca astazi, in domeniul sutelor de kHz, zic... ☺Prin urmare mi-am refacut lista de obiective adaugind o noua provocare: obtinerea de rezultate ultra-supra, indiferent de impedanta de iesire (4, 8 si 16 Ohmi), dintr-o sectiune de 7,2cm pentru o putere in jurul a 10W, asta fiindca ma roade invidia pe cele citeva, putine, transformatoare care reusesc asta. Pentru asta va trebui sa renunt la infasurare independenta de reactie si sa simplific si mai mult designul folosind secundarul pe post de CFB. Mi-am fixat si un obiectiv de timp pentru finalizarea constructiei, si-anume pina la sfirsitul lunii in curs, am zis.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări