bogdandoru Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 Salutare colegi, Am in lucru un amplif akai am2400 si intra aleator in protectie (decupleaza releul pentru protectia la tensiune continua) datorita canalului stg. Este cu tranzistoare npn,pnp 2sb558, 2sd428, am observat ca apare tensiune continua negativa pe iesire pret de cateva secunde dupa care isi revine, si totodata tensiunea pe baza prefinalilor fluctueaza. Am descarcat schema de pe: www.radiodatabase.nl/toestellen/akai/AM2400/AM-2400.pdf. Tranzistorul pnp a fost dus si l-am inlocuit cu un kd617. Ceva solutii? Multumesc. Link spre comentariu
stefanstudio Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 masoare in primul rand toti tranzistori poti incepe cu finali si termini cu etajul de preamplificatre iar daca se alimenteaza diferential vezi daca ajunge si + si - si gnd pe placa mai vezi tu acolo cu izolarea finalilor pe radiator, bafta Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 Din cate spui nu pare a fi din etajul de putere totusi verifica finalii si prefinalii insa scosi din montaj, tot ce schimbi sa te asiguri ca pui cu aceleasi caracteristici si polaritate, insa Verifica si diferentialul de pe intrarea amplifului, s-ar putea ca unele componente de acolo sa fie devalorizate si daca in diferential apare un dezechilibru important asta se va traduce cu ofset mare la iesire ceea ce ar putea declansa protectia DC. Link spre comentariu
bogdandoru Postat Septembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2011 Am verificat tranzistorii, sunt ok, iar in diferential am tensiune mica pe baze cca 0,030v. Tensiunile de alimentare sunt de +-45v diferential. Ma gandesc sa separ cumva etajele. Cu aparatul de masura pe baza prefinalului de pe vcc- masor relativ constant cca -1.2v si dintr-o data sare tensiunea la -45v. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 Daca spui ca tranzistorii din diferential sunt ok masurati de tine atunci fa niste masuratori ca sa fii sigur ca problema nu este de acolo, deconecteaza intrarea etajului de amplificare de celelalte segmente din amplificator ( potentiometrii, preamplificator, etc ), si leaga-o la masa, eventual mai simplu ar fi scoaterea C2, de 0,47u care vine inseriat cu R2 de 4,7k in baza T1, apoi devreme ce alimentarea este +/-45Vcc prin R3 de 33k se livreaza diferentialului un curent de aproximativ 1,3mA, acesta se imparte in 2 pentru cei 2 tranzistori din diferential si rezulta 0,65mA pe fiecare tranzistor, colectoarele celor 2 tranzistori fiind inseriate catre ramura negativa cu cate o rezistenta de 2,2k caderea de tensiune pe ele ar trebui sa fie V=I*R=0,00065*2200=1,4, asadar masoara tensiunile de pe bornele celor 2 rezistente R5 si R7 din cate vad in schema, daca acestea corespund si sunt cat mai egale atunci este ok, problema la tine par a fi unele spike-uri, asadar tine aparatul mai mult pe fiecare rezistenta sa verifici daca apar acele variatii bruste de tensiune, acestea pot fi cauzate si de electrolitici defecti, schimba asadar C5 ( cam asa s-ar intelege in schema numerotarea sa ) de 47u din baza T2 si C7 33u din filtrul care alimenteaza driverul, atentie si la potentiometrul din superdioda care daca este prafuit sau oxidat ar putea prezenta contact defectuos, daca este cazul schimba-l si pe el.Succes.PS; Toate acestea sunt valabila daca si numai daca schema din atasamentul prezentat de mine este si cea corecta, daca nu este atunci posteaza din nou schema, cea din primul mesaj nu se poate gasi. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 1 - nu a fost suficient ca ai inlocuit tranzistorul final - trebuia sa verifici (eventual si sa inlocuiesti si prefinalul).2 - cind inlocuiesti finali si/sau prefinali este bine sa ii inlocuiesti si pe cei buni - inainte de montare se vor imperechea dupa factorul de amplificare. Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 25, 2011 Partajează Postat Septembrie 25, 2011 Vezi ca este defect .......... Link spre comentariu
bogdandoru Postat Septembrie 26, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2011 L-am rezolvat. Problema a fost in regulatorul de curent constant ce este amplasat in emitorul superdiodei. Am inlocuit tranzistorul 2sd438 cu un bd139 si am masurat tensiunile pe prefinali: nu mai oscilau. Am reglat curentul de mers in gol la 28mA si functioneaza ok. Pt d-l Marian : eu de acolo am descarcat schema, de fapt e un caiet service; dar cred ca e aceasi cu cea pe care o detineti dvs. Initial am suspectat si eu condensatorii, si chiar i-am inlocuit pe cel de 47micro si cel de 47nano dintre C-E superdiodei dar fara rezultat.Multumesc colegilor, sper sa fie de ajutor si altora topicul acesta. Bogdan. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Ceea ce ai schimbat tu nu este generator de curent constant ci Driver, si iti sugerasem sa verifici toti tranzistorii lucru pe care ai zis ca l-ai facut, inseamna ca totusi nu l-ai facut in fine felicitari pentru reusita, cat despre conzi eu m-am referit la electrolitici, cel de 47u asa cum ai zis dar si cel de 33u de la filtrul care alimenteaza prefinalul de pe ramura pozitiva, nu condul de pe superdioda, acela nu-i electrolitic, in fine important este ca ampliful functioneaza ok acum. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Grupul C7, R9, R10 nu este filtru de tensiune - el reprezinta o retea Bootstrap care este sarccina lui TR3 - pilot (driver). Polarizarea corecta a etajului final (prefinali + finali) este asigurata de superdioda. Verifica C7, dar cel mai bine inlocuieste-l cu un condensator de calitate - este o componenta foarte pretentioasa - odata cu imbatrinirea sa (cresterea pierderilor) poate duce le defectarea amplificatorului. Incepind cu mijlocul anilor '70, acest tip de scheme au inceput sa fie modernizate prin utilizarea sarccinilor dinamice (generatoare de curent, oglinzi de curent) tocmai pentru a scapa de condensatoarele electrolitice - componente situate pe primul loc in cauzele producerii defectiunilor in aparatura electronica. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Stiam ca-i bootstrap acea conexiune insa nu am mai denumit-o asa crezand ca se subantelege, si oricum am mai adus o data denumirea asta in discutie si m-ai contrazis categoric, de atunci am ales sa tin pentru mine decat sa risc o alta contra dura din partea ta.Oricum ceea ce am zis ( esenta ) ramane valabil, adica condensatorul ala din bootstrap, l-am dat si denumirea si valoarea pentru a fi gasit usor in montaj, am sugerat sa fie schimbat tocmai pentru ca-i electrolitic si probabil destul de vechi, iar acestea defecte sau nu mi se pare indicat a fie schimbate, sunt ieftine dar te scapa de niste griji. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 am sugerat sa fie schimbat tocmai pentru ca-i electrolitic si probabil destul de vechi Corect! Link spre comentariu
scoro2000 Postat Noiembrie 12, 2014 Partajează Postat Noiembrie 12, 2014 (editat) Va salut! Vad ca discutia e veche, dar daca are cineva, as dori sa cumpar un 2SB558 Toshiba, pentru Akai AM 2400. Multumesc. 0743030600 Editat Noiembrie 12, 2014 de scoro2000 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum