Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensatori nepolarizati pentru filtre audio

Vizitator melki6

Postări Recomandate

• Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

12

• CBI

6

• sesebe

6

• SilviuLuben

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu as recomanda varianta cu electrolitici inseriati. am incercat-o cu multi ani in urma pe boxele unui prieten, care le ataca cu un amplif de max 100W si am pus electrolitici noi evident meid in ceaina ca nu am gasit altceva prin magazine la tensiune destul de mare, parca 100 sau 250 V fiecare, inseriati, cu plusul comun, cum se face. dar dupa 2-3 utilizari si-au dat obstescul sfarsit. au bubuit si se facuse ca popcornul!!!!!!!!!am comandat acum vreun an in urma niste conzi pentru filtre, jantzen audio mkp la 400V. sunt cam scumpi ce-i drept dar merita. am dat pe conzi pentru 2 filtre de ordinul 3 doar pe cei de pe partea de inalte, rezistente si 2 bobine mici de 0,49 mh in jur de 175 lei. saptamana trecuta am testat boxele pe o putere a unui prieten , un dynacord powermate 1002, i-am dat blana pana in clip, o perioada bunicica de timp si nu a bubuit niciunul...

Link spre comentariu

am 600 w putere pe o boxa ,ce condensatori pot folosi. ma refer la voltaj.ms :jytuiyu

in afara de tensiunea de lucru , condesatorii mai au un parametru extrem de important , dar prostii nu tin seama de el . Se numeste " curent repetitiv de varf " si care defineste valoarea maxima a curentului pe care il poate suporta fara sa se strapunga . Poti face un calcul ( daca stii distributia spectrala a puterii , variaza in functie de tipul de muzica si de nivelul de compresie a semnalului redat ) si dupa ce estimezi realist un defazaj intre curent si tensiune de 45 grade , descoperi ca nu se pot face filtre fiabile la puteri peste 400 W / 8 ohmi , chiar si asa , trebuie folositi cond nepolarizati de valori mici si curent mare in paralel...de aia se recomanda folosirea amplificarii independenta pe fiecare difuzor , minim 3 cai active .
Link spre comentariu

Nu inteleg partea cu defazajul tensiune curent. Dpmdv acest defazaj este irelevant pt condensatori/bobine.Ei nu disipa decat pe elementele parazite, ESR si dielectric, care in cazul unor conzi nepolarizati e neglijabil.Totodata alt aspect care unora le scapa este ca tensiunea este daca la DC, iar in fr mare tensiunea de strapungere e mai mica.Alt aspect este ca la filtre de ordin 2 sau mai mare inductanta difuzorului de joase poate genera supratensiune in interactiunea cu filtru. Evident asta se intampla pentru anumite combinatii, dar e o treaba demna de luat in calcul.Ca norocul acele tensiuni sunt in jurul taierii, deci daca ai o incinta 2 cai taierea electrica sigur e undeva in zona 500-2k, deci puterea nu mai e asa mare. Totusi, in special pe bas, unde sansa de supratensiune e mai mare nu strica o supradimensionare.MA rog, asta teoretic, Am vazut multe filtre cu mkt-uri de 100V abuzate cu 600W+ care n-au nici pe dracu.Evident nu recomand asa ceva!Condensatoare mkt/mkp arse n-am vazut decat in filtre de ordin 2 sau mai mare folosite fara un difuzor sau o alta sarcina. Scurtul generat de filtru (da, un filtru fara sarcina e scurt pe anumite frecvente) a topit condensatorii. Amplificatoare sau puterile mari nu au cum sa arda conzii, decat daca acestia sunt subdimensionati din start sau evident, filtrul nu e ok ca si topologie, valori sau a ramas fara sarcina.

Link spre comentariu

am 600 w putere pe o boxa ,ce condensatori pot folosi. ma refer la voltaj.ms

Minim la 250Vcc pe joase, dar gasesti si la 400Vcc sau chiar 400Vca relativ ieftini.Pe inalte, in functie de rezistentele din schema, minim 160Vcc dar preferabil tot 250Vcc.Sharky, din cate tin eu minte de la scoala, mkt si mkp-urile serioase sunt testate la impulsuri de tensiune cu cel putin 100% mai mari decat cea nominala, de asta rezista (multi). Cei pt filtre de retea (X1, X2) sunt testati la impusuri de 1-2kV.
Link spre comentariu
Vizitator gabros_45

Eu va multumesc, dar nu stiu ce sa mai inteleg. Cu cit aprofundez un subiect cu atit intru in ceata . Eu sunt lautar nu inginer electronist, problema mea a inceput de fapt cind am scimbat difurile15". Am avut filtre de 3500kz 12 octave Woufer si 18 Octave Drivul.sau ars becurille si a inceput distractia (cele de masina nu se potrivesc) am sunat la firma de unde am cumparat diful acastea au recomandat frgventa de 1200 hz atunci am incercat sa pun eu 2 condensatori unul de 33uf/100v pe inalta si 22uf/100v pe joase (de pe net cndensatori bipolari prima firma ) O sa va pun cu timpul si cva foto .Si acum intrebarea mea ,ori schimb condensatori eu ori cumpar filtrele ( nu am gasil la valoarea de1200 kz.)am incercat cu croosover activ (prea multe fire) Ceva exemple dinacord vl 125 sau boxe MAG md554 boxele astea au filtre bune . p.s. poate puneti ceva ceva exemple concrete multumesc tuturor . icon_jook

post-66626-13982957567_thumb.jpg

Link spre comentariu

In filtre pt boxe de 600W este total nerecomandata/exclusa folosirea condensatorilor electrolitici nepolarizati la 100V precum cei din imaginea postata mai sus.Aia sunt pt boxe home din clasa consummer , de max. 100WUite cam cum arata cei la 400Vca - fara moarte.Si uite si din cei mici, pt drivere.ps - 22uF sau 33uF pe inalta sunt valori nerealiste, probabil gresit alese [!]

Link spre comentariu

daca schimbi frecventa de taiere trebuie sa umblii si la bobine nu numai la condensatoricine ti-a zis ca e prea sus 3500hz pt un woofer de 15" nu te-a invatat de rau,dar depinde si ce driver ai,in ce horn e bagate imposibil sa nimeresti niste filtre de-a gata din magazin care sa mai sune si bine fara nici o modificare,a mai fost adusa in discutie aceasta problema de nenumarate orishambala are dreptate cu valorile alea pe drivere o sa te rupa mediile din el plus ca sunt sanse sigura sa se arda/sparga ceva prin ele la prima galagizare.Nu mai calcula valorile pieselor dupa formule ca nu o sa-ti iasa,trebuie mai intai sa aprofundezi partea teoretica.Este mai complicat decat pare deoarece difuzoarele nu se comporta electric ca o rezistenta (ideal ar fi fost daca si caracteristica de spl ar fi fost perfect liniara,ceea ce nu este cazul).Trebuie sa ai in vedere ca in general cand se vorbeste de frecventa de taiere se face referire la cea acustica,cea pe care o masori cu microfonul( cu difuzorul in cutie si legat la filtrul aferent), nu la cea electrica,adica cea care se calculeaza in diverse aplicatii pe net unde toata complexitatea acelui ansamblu este redus la o rezistenta ideala(cea pe care o introduci acolo in casuta de calcul)

Link spre comentariu
Vizitator gabros_45

Am inteles :speriat Eu pot sa spun ca de aproape10 luni muncesc la filtre .Stiu destul de bine ca trebuesc calculatedupa caracteristiciile dif. Am facut o gramada de calcule ,si am schimbat bobinele joase si inalte suna cam asa ;1,59mH -22uF-0,53mH pe joase/11,75uF-0,80mH-33uF si atenuare -8db R20W-4,7 oameni in serie si R20W-5,30 ohmi paralel.Am si filtru profesional nu suna bine joasele, si pe inalte trbue puse rezistente

post-66626-139829575803_thumb.jpg

post-66626-139829575806_thumb.jpg

Link spre comentariu

Condensatoare mkt/mkp arse n-am vazut decat in filtre de ordin 2 sau mai mare folosite fara un difuzor sau o alta sarcina. Scurtul generat de filtru (da, un filtru fara sarcina e scurt pe anumite frecvente) a topit condensatorii.

Fara sarcina, filtrul de ordinul 2 sau 3 e practic un circuit ®LC serie la care avem rezonanta de tensiune. Adica, la rezonanta tensiunea pe elementele reactive este de Q ori tensiunea aplicata la intrare si poate depasi tensiunea de lucru a condensatoarelor. De asemenea curentul devine f. mare si, în punctele de contact ale armaturilor cu terminalele (la unele condensatoare, de ex. cele construite precum cele stiroflex), densitatea de curent mare poate duce la supraîncalzirea si topirea locala a dielectricului.
Link spre comentariu

gabros45sper ca s-a inteles ca nu prea avem ce face cu schema ta,ca nu se poate discuta de filtre asa la modul generalacum,ce iti pot spune eu : -daca driverul este de 8R este taiat periculos de jos cu valorile alea,mai ales daca este unul cu bobina mai mica de 3"-cam aproape orice filtru se poate modifica dar atunci cand nu iese din calcule,se recurge la metoda dupa ureche si aici incercarile sunt infinite iar sansele de a gresi (uneori iremediabile) sunt f mari.Este o metoda total nerecomandata si puternic mancatoare de timp si nervi-filtrele din link ori sunt generice(un fel de sa fie ceva acolo sa nu se strice,nu primeaza calitatile acustice) ori sunt optimizate pt anumite combinatii specifice si nu sunt potrivite la altceva.Putem discuta despre calitatea pieselor folosite,aspect dar nicidecum copia ceva din schema lor de functionareacum,la intreabarea initiala:cred ca se poate gasi o varianta optima in care sa nu fie nevoie de acele valori asa de mari si ca decat sa folosesti electrolitici mai bine mylar chinezesc(caramele) la minim 100vcc (ma refer la cel de 33).Din pacate la noi in oras nu ai unde sa gasesti astfel de piese ,cu atat mai putin la un pret corect

Link spre comentariu
Vizitator gabros_45
:aplauze Da asa e treaba cu "dupa ureche" mai stiu ca trebue avut in vedere in afara de proprietatile difurilor inclusiv incinta etc. uite un exeplu ;Am luat o schema simpla de pe net ceva simplu am bobinat pe 2 role de nailon de pescuit cu conductor de 1 si un condensator ceramic,am pus bobina pe inalta de 0,8 si condensator, am adaugat circuitul de taiere-8db si un circuit zobler,pe joase. undeva an fcut o grseala le circuitul de taere am adaugat eu din capul meu un cond. de 10uF/250v.Am pus boxele in masina si am plecat la un prieten care are boxe profesionale (Dinacord vl 152 si FBT VERVE 152)Am facut proba la toate trei am pus pe un canal dinacordul vl 152 am reglat totul, si dupa asta am schimbat boxele pe rind (nu ma laud)dar a mea suna ca dinacordu inca mai bine, dinacordul are drivul 1,75"/60w ,eu am pus driver de 2"/100w.Pot sa dau si firma si caracteristicile la dif. daca este permis .Problema a fost ca sa ars condensatorul de 10 care erea pus in plus .(asta dupa trei nunti bi 2 botezuri cintate in mare forta,la cort, la tara) vreau sa spun ca nu sa ars brusc sa ars incetu cu incetu pina nu am mai avut inalta.Si atunci a inceput calvarul am cuparat 4 perechi de filtre,plus filtru activ nu ajung in parametri doriti .Acuma se pune intrebare fireasca dealtfel,ce doresc de fapt.Am pus o poza cu ce condensatori lucrez acum (cei negri de 100v)doresc sa aflu ce condensatori sa folosesc pentru a avea garatia ca dureaza ,si care este cel mai viabil circuit pentru filtre pasive? In continoare adaug o schema generica,si vreau sa aflu parerea voastra. Va multumesc sincer. :88

post-66626-139829576225_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator gabros_45

Condensatoare mkt/mkp arse n-am vazut decat in filtre de ordin 2 sau mai mare folosite fara un difuzor sau o alta sarcina. Scurtul generat de filtru (da, un filtru fara sarcina e scurt pe anumite frecvente) a topit condensatorii.

Fara sarcina, filtrul de ordinul 2 sau 3 e practic un circuit ®LC serie la care avem rezonanta de tensiune. Adica, la rezonanta tensiunea pe elementele reactive este de Q ori tensiunea aplicata la intrare si poate depasi tensiunea de lucru a condensatoarelor. De asemenea curentul devine f. mare si, în punctele de contact ale armaturilor cu terminalele (la unele condensatoare, de ex. cele construite precum cele stiroflex), densitatea de curent mare poate duce la supraîncalzirea si topirea locala a dielectricului.
Mai multe detali despre tensiuni si restu si unde putem gasi?
Link spre comentariu

Bai frate ce te mai invarti in jurul cozii...Spune domnule ce difuzoare folosesti si o sa incercam sa iti sugeram o schema potrivita.Condensatori ti-am aratat in poze, pt partea de joase poti folosi din cei albi la 400-450V/50/60hz - vor rezista o eternitate si nu sunt scumpi. Pt inalte poti proba cu caramele chinezesti la 250Vcc, iar cand te-ai decis pe valorile finale gasesti WIMA la t.m.e.. Daca vrei audiofili, iti arat si din aia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări