Vizitator melki6 Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Oameni buni, din cate stiu santem in secolul 21,dar ma confrunt cu o problema banala,am niste boxe la care s-au umflat condensatorii, pe un forum mi-au sugerat sa-i schimb,am fost la magazinele de electronisti, pe Maica Domnului in Tei, si in loc sa-mi dea condensatori nepolarizati , mi-au dat cei polarizati - dupa care am aflat ulterior (nu sunt electronist dar ma pricep sa lipesc cu letconul ).In fine in poza de mai jos se vede poza filtrului din boxa mea, cei 3 condensatori au urmatoarele inscriptii:2x 10 uF +85 grade C, db, NP (cred ca de la non polarized)1x 4,7 uF +85 grade C, db, NPeu le-am inlocuit pe filtru cu cei polarizati care au dimensiuni mult mai mici fata de astea din poza.Intrebarea mea este, unde pot sa gasesc astfel de condensatori?Se produc atatea boxe, difuzoare, sisteme audio in care se folosesc astfel de condensatori, si in romania nu gasesc in nici un magazin, si inca se mai uita la mine ciudat cand ii intreb de asa ceva.daca tot le-am pus deja , ce risc eu sa se intample? ca din cate am observat se aude destul de bine dupa ce le-am schimbat.am mai auzit ca din 2 cond. polarizati pot sa fac unul nepolarizat.daca e asa cum sa obtin eu valorile necesare pentru filtru meu si cum trebuie sa le unesc exact.un raspuns explicit va fi de mare ajutor,multumesc! Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 am mai auzit ca din 2 cond. polarizati pot sa fac unul nepolarizatDe exemplu, pentru a obtine un condensator nepolarizat de 10uF, legi in serie doi condensatori electrolitici de 22uF unind plusurile intre ele. Cele doua terminale libere de minus vor deveni capetele condensatorului nepolarizat. Este bine sa utilizezi condensatori cu tensiunea de lucru cit mai mare pentru a putea beneficia de o suprafata cit mai mare a armaturilor condensatorilor - mai mari de 63Vcc. Link spre comentariu
q_acdc Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 Filtre Magnat monitor ,atentie cu corectiile la volum mare.(asculta cu corectia la amplif pe zero) Link spre comentariu
Vizitator melki6 Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 am mai auzit ca din 2 cond. polarizati pot sa fac unul nepolarizat De exemplu, pentru a obtine un condensator nepolarizat de 10uF, legi in serie doi condensatori electrolitici de 22uF unind plusurile intre ele. Cele doua terminale libere de minus vor deveni capetele condensatorului nepolarizat. Este bine sa utilizezi condensatori cu tensiunea de lucru cit mai mare pentru a putea beneficia de o suprafata cit mai mare a armaturilor condensatorilor - mai mari de 63Vcc. amuitat sa precizez, pe condensatorii de pe filtru mai scria 50V, daca iau la o tensiune mai mare , ar fi vreo problema? 10uF am inteles cum sa obtin, iar 4,7uF? ar trebui sa unesc doi cond. nepolarizati de 10uF? Filtre Magnat monitor ,atentie cu corectiile la volum mare.(asculta cu corectia la amplif pe zero) da exact , Magnat Monitor... weekendul asta am o petrecere si trebuie sa rezolv problema, nu vreau sa se duca boxele atunci in clipa aia...:( Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 10uF am inteles cum sa obtin,iar 4,7uF? ar trebui sa unesc doi cond. nepolarizati de 10uF?Exact.Orice valoare trebuie obtinuta se pune in serie doi cu valoare dubla.Nu trebuie ca cei de 10uF sa fie nepolarizati asa cum spunea colegul mai sus. Link spre comentariu
Vizitator melki6 Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 10uF am inteles cum sa obtin,iar 4,7uF? ar trebui sa unesc doi cond. nepolarizati de 10uF?Exact.Orice valoare trebuie obtinuta se pune in serie doi cu valoare dubla.Nu trebuie ca cei de 10uF sa fie nepolarizati asa cum spunea colegul mai sus.scuze , am vrut sa zic:ca sa obtin un cond. nepolarizat de 4,7uF, trebuie sa unesc in serie doi condensatori POLARIZATI de 10uF? Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 Există condensatori de calitate nepolarizaţi tip mpp, mkt, mks... pe M. Domnului, puţin mai scumpi. Unii la 100V sînt suficienţi, plus că au toleranţa mult mai mică decît sărăciile de electrolitici, de obicei unii cu 5% nu sînt greu de găsit. Găseşti direct valorile de 4,7 sau 10uF, nu mai faci nici un cîrnat de piese. Link spre comentariu
Vizitator melki6 Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 Există condensatori de calitate nepolarizaţi tip mpp, mkt, mks... pe M. Domnului, puţin mai scumpi. Unii la 100V sînt suficienţi, plus că au toleranţa mult mai mică decît sărăciile de electrolitici, de obicei unii cu 5% nu sînt greu de găsit. Găseşti direct valorile de 4,7 sau 10uF, nu mai faci nici un cîrnat de piese.am procurat niste condensatori azi,le puteti vedea in poze,am 2 variante sa le pun:2x10uF, 100V (cel negru din poza)1x475K100S (cel maro, cond. mks)sau2x10uF ,100V1x10uF, 100V identic vizibil cu cel de 10uF?am mai citit pe alt thread ca ar fi indicat sa pun pt frecvente inalte cond. nepolarizati mks, oare e asa?multumesc Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 Cel visiniu de jos e net superior la toate capitolele(mai putin pretul...) fata de cei cilindrici pe care scrie "bipolar"-aceia sunt tot electrolitici, dar nepolarizati. Nu era rau sa puneti si cei de 10uF tot MKP, MKT...dati un ban, dar nu mai au moarte. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 Nu am înţeles dacă e vorba de un cond de 20uF format din doi de 10uF în paralel? Dacă da, e mai comod de pus dintr-unul singur de 22uF/100V de calitate, diferenţa aparentă e oricum acoperită de toleranţa electroliticilor şi firma care a produs filtrul cunoaşte sigur asta. Dintre zeci de cond de genul ăsta măsuraţi, toţi aveau peste valoare, de exemplu unii de 10uF aveau chiar şi 14-15uF. melki6, orice cond ''de plastic'' sau ''lăcuit'' (mpp, mkt, mks... etc) e foarte bun în orice poziţie din filtru, deci şi ptr joase şi medii şi înalte. Link spre comentariu
djx700 Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 la noi in oras nu gasesc condensatori nepolarizati, as putea forma din 2 polarizati dupa cum am vazut mai sus, dar cu timpul nu se va umfla ? chiar daca sunt la o tensiune mai mare ex: (250v)imi trebuie o valoare de 2 - 3 uf ca sa pun in serie cu un difuzor de inalte.... ma gandeam la 2 buc de 4.7 uf inseriati voi ce spuneti? Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 Merge aşa ca soluţie provizorie, pînă găseşti exact ce cauţi. Nu-i lăsa definitiv. Link spre comentariu
Luca Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 Am si eu o pereche de boxe canton, condensatori care sunt in paralel cu basu au 10 Uf 23vca bipolar elko. mai am o pereche de MKP care au 8 UF 100 Volti marca philips. ce diferenta ar fi daca ai pun pe acea i locu la astea? Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 17, 2011 Partajează Postat Octombrie 17, 2011 Se va modifica puţin banda redată de acel dif, se găsesc cond de 10uF moderni. Nu te bucura că are capacitatea în regulă, verifică rez de izolaţie, ai să ai surprize. Desigur cu un ohmmetru cu ac. Toţi cond la măsurarea cărora nu se duce acul la infinit pe scala de 100k/1M (depinde de aparat), sau măcar unde nu mai distingi diferenţa faţă de acel marcaj şi apoi se descarcă repede, se înlocuiesc. Dacă mai iei şi alte tipuri la măsurat aşa, ai să descoperi că şi mulţi cond ceramici, de valori mai mari peste 100nF, sînt de cacao. Avînd capacităţi mai mici ca cei electrolitici îi poţi verifica şi cu ohmmetrul digital. Link spre comentariu
Shambala Postat Octombrie 17, 2011 Partajează Postat Octombrie 17, 2011 Condensatorul in rasina maronie roscat NU este mkt si cu atat mai putin mkp !Este o mizerie chinezeasca mylar, de proasta calitate.In filtre audio home-use intradevar nu are moarte, dar merita folosit doar in sectiunea de joase a fltrului. In sectiunea de inalte suna ferm mai prost decat un bipolar bun. Acolo este recomandat un mkp (nu e chiar asa scump), sau macar un mkt cu un MKP for audio de 0,01-0,1uF /100V calare peste el.Realizarea unui C bipolar prin inserierea a 2 condensatori polarizati este ok, DAR, atentie la curentul de riplu EXTREM de mic al condensatorilor folositi. Pt o durata de viata mare inseriati condensatori polarizati de minim 200-250V - au si curentul de riplu mai mare. Altfel se ajunge foarte rapid la o situatie identica celei din pozele cu galbiorii umflati.Cu cat tensiunea nominala a unui condensator este mai mare cu atat el va avea pierderi mai mici prin dielectric, mai ales cand este folosit la tensiunile mici din filtrele din boxe home-use.Deci da, este perfect ok sa fie folositi C inlocuitori la tensiuni [cat] mai mari - fct de spatiul disponibil si de pret. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum