Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

avertizare la cablu taiat

Silviu26

Postări Recomandate

• Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Silviu26

7

• mitescu

3

• nicu_stef

2

• psanyi

1

Top autori în acest subiect

Silviu26 a spus:

Salutcum as putea face un montaj care sa imi arate ( printr-o sonerie care suna un timp - 5 sec ex. ) ca un cablu a fost taiat?sper ca ati inteles ce vreaumultumesc

Poi cel mai simlu este sa folosesti inca un fir in plus (daca acel cablu alimenteaza ceva de fortza) si automat cand se taie cablul declanseaza o alarma..Alta varianta. Daca in cablu este curent alternativ poti suprapume pe el o componenta continua care in momentul cand dispare declanseaza o alarma ...(se poate usor separa curentul alternativ de curentul continuu folosind bobine si condensatoare, dar in cazul in care este vorba de curent de inalta frecventa :)Astea ca idee..
Link spre comentariu

eu vreau sa alimentez totul de la o baterie ( 9 v max cc.)pe mine ma intereseaza sa se auda soneria cand o sa se taie cablul ( t = cca. 5 sec. )circuitul doar asta trebuie sa faca...sper ca ai intelescum sa explic...ca in filme, cand e o bomba cu 1000 de fire si alege tipul un fir, il taie si dupa se aude o sonerie 5 sec....

Link spre comentariu

Daca alimentezi un montaj oarecare pe cele doua sarme, presupun ca exista un curent ce circula prin ele.In concluzie se daca citesti curentul consumat poti monitoriza implicit starea liniei. Cand dispare curentul insemna ca ori montajul este distrus ori linia taiata.Daca cele doua sarme "aduc" un contact la un montaj local, atunci se poate utiliza principiul de la sistemele de alarma. Se "calareste" butonul (contactul) cu o rezistenta si pe linia de intoarcere se supravegheaza prezenta si nivelul tensiuniiDaca nu te incadrezi in nici unul din cazurile de mai sus , posteaza schema ce trebuie monitorizata si solutii se gasesc.

Link spre comentariu

respectivul fir nu va alimenta nimic, decat un bec de lanterna, deci nu am nici un montaj care sa fie alimentat. Tot aparatul acesta trebuie sa faca un singur lucru, cand se taie un fir, sa zicem astfel intrerupandu-se alimentarea cu cc. a unui bec, sa imi piuie soneria.totul trebuie alimentat de la baterie ( 9 v max )

Link spre comentariu

Deci te incadrezi in primul caz. Este o schema simpla. Obtii un salt la iesire odata cu intreruperea alimentarii (oricare sarma). Semnalul poate fi utilizat pentru actionarea unui monostabil ce determina timpul de alarma. (vezi ca iesirea din 393 este open colector)Rezistenta R1 se alege functie de consumul becului. Ex. la un consum de 100mA variatia tensiunii pe intrarea plus a comparatorului va fi de cca.50mV (pentru R1=1 ohm), suficient ca acesta (comparatorul) sa "basculeze". Din R7 se regleaza pragul de declansare.La un consum diferit, se face calculul ptr R1 astfel incat variatia de tensiune la intrarea plus sa fie mai mare de cca. 20mV.

Link spre comentariu

Pinul 1 este iesirea (fiind open colector ar trebui s-al legi la + cu o rezistanta). pe iesire ai semnalul ce apare in desen. De aici faci ce vrei cu semnalul."FIRUL" de taiat este unul (sau amandoua) din cele doua ce duc la bec (asta urmaresti , nu?).Ceea ce spune Craciun, este perfect adevarat, numai ca trebuie sa vezi ca nu cumva sa depasesti curentul prin dioda optocuplorului (se poate imagina o retea R ptr limitare curent prin ea).

Link spre comentariu

Daca alimentezi un bec tensiunea la el nu este chiar critica...poti accepta ma gandesc o cadere de pana la 1.2...1.4 V si atunci se poate face toata treaba de detectare a intreruperii cu un singur tranzistor digital si 2 diode.problema este daca ai scurt circuit ...daca trebuie protectie este mai rau dar o baterie de 9V are o rezistena interna suficient de mare pentru a nu arde diodele.Iar soneria poti sa o faci cu 4 porti SI-NU si cred ca iesi cel mai ieftin ... parerea mea :) oricum bafta ! si mai zi-ne si noua cum ai facut pana la urma... :partyman:

Link spre comentariu

cred ca nu ai soneria,becul la o baterie de 9V, o termina destul de repede,cel mai simplu este sa folosesti unul sau doua banale LM555, eventual varianta CMOS (LMC555 sau echiv) pentru a-ti realiza partea de sonerieapoi la 555-ul care comanda difuzorul - folosesti pinul 4 (ALO se numea in romana) pentru a opri soneria -pui firul tau intre pinul 4 si masa montajului, tai firul -suna soneria.se presupune ca:1. difuzorul este catre masa si nu catre +, sa nu-ti suga curent in repaus2. pinul 4 este conectat si la + printr-o rezistenta de 10k -sau mai mare in functie de montajmontajul functioneaza intre 3 si 15 volti, sunetul soneriei poate fi usor modificat, -ideal de facut.succese

Link spre comentariu

scuze mi-a scapat faptul ca trebuie sa sune un timp determinat,mai pui un 555 pe post de monostabil cu timpul dorit.era o carte, circuite integrate liniare - manual de utilizare vol3, (cea verde) cu tot felul de ghidusii realizate cu 555 poate o mai gasesti pe la un anticar sau amic.

Link spre comentariu
  Silviu26 a spus:

multumesc de explicatii, maine ma duc la taica-miu ( inginere automatist+electronist) si sa vad cum fac...sper ca o sa o fac

...si nu era mai usor si mai rapid sa te consulti cu taica-tu, de la bun inceput ?...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări