meeteeka Postat Septembrie 19, 2011 Partajează Postat Septembrie 19, 2011 Va salutStiu ca s-a ma discutat acum ceva timp despre acest subiect, iar in urma cu 1 - 2 ani a fost un post cu letconuri pe miez de ferita. Ma intereseaza daca se poate face asa ceva in asa fel incat sa poata fi alimentat de la un acumulator de 12 - 18 V in genul celor de la bormasinile "fireless" si care ar fi procedeul... culiniuta de la capatul randului ca nu m-am inteles niciodata cu inductia.Multumesc pt rabdare Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 19, 2011 Partajează Postat Septembrie 19, 2011 Dacă-i acumulator, înseamnă că-i vorba de curent continuu.Dacă-i curent continuu, înseamnă că nu există o variaţie în timp a fluxului magnetic, deci un transformator, indiferent din ce este construit miezul său, nu va funcţiona; ba mai mult de-atât, s-ar arde !S-ar putea converti energia de curent continuu în energie de curent alternativ, pentru a alimenta un transformator, însă acest lucru este absolut inutil deoarece randamentul va fi mult redus datorită pierderilor generate de această dubla conversie (c.c. - c.a. de anumiţi parametri - c.a. de alţi parametri).Pur şi simplu "bătrânul" efect Joule rezolvă această problemă, transformând direct energia electrică de orice natură (de c.c. sau c.a.) în energie termică ! Link spre comentariu
meeteeka Postat Septembrie 19, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2011 Ok, atunci pe ce principiu se bazeaza acele letconuri pe baterii? Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 O simpla rezistenta de putere infasurata in jurul virfului... (cauti nichelina mai groasa si o bobinezi pe un strat de mica rulata pe o prelungire a virfului de lucru). Detalii de realizare gasesti in cartea "Caleidoscop de electronica" de G.D.Oprescu, pag.235-243. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 daca nu vrei cine stie ce putere, exista deja letconuri de 12V, 8W. mai ai varianta de letcon de 24V, cele clasice de 48W despre care se discuta in postul cu statia de lipit. E posibil sa poata ajunge la temperatura suficient de mare si cu doar 18V. Din experienta iti spun ca se poate lipi cu el alimentat de la un acumulator de 9.6V. Link spre comentariu
mikella Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Cauta pe la magazinele de specialitate, ca eu am cumparat unul de 12v si 30w.Merge stas si l-am folosit vreo jumate de an fara probleme, dupa care l-am inlocuit cu o statie. Link spre comentariu
meeteeka Postat Septembrie 20, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2011 @remus: am construit un letcon dupa principiul descris in postul tau care se poate vedea in poza (maner din ceramica, cca 13 cm lungime totala, alimentat la un traf de 14v 100W). Nu stiu ce putere are, n-am pus ampermetrul pe el si nici n-am fost curios... sunt super multumit de el, il am de 3 ani si a lucrat la greu.Dar pretentiile au crescut, acum vrem portabil... si totusi ma intreb, oare acea nichelina nu solicita cam mult acumulatorii? Sunt zgarcit, nu am bani de aruncat pe experimente si in mod sigur nu-mi permit sa raman fara acumulatori la bormasina.Asa cum am precizat in primul post, stiu ca cineva de pe forum a facut un asemenea "letcon" sau pistol de lipit, nu mai retin exact ce era, pe tor de ferita. Link spre comentariu
vio2007 Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 sa fie acest topic?http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=48468 Link spre comentariu
meeteeka Postat Septembrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2011 da, acela este, multumesc viose poate inchide Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum