Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

letcon portabil electric

meeteeka

Postări Recomandate

Va salutStiu ca s-a ma discutat acum ceva timp despre acest subiect, iar in urma cu 1 - 2 ani a fost un post cu letconuri pe miez de ferita. Ma intereseaza daca se poate face asa ceva in asa fel incat sa poata fi alimentat de la un acumulator de 12 - 18 V in genul celor de la bormasinile "fireless" si care ar fi procedeul... culiniuta de la capatul randului ca nu m-am inteles niciodata cu inductia.Multumesc pt rabdare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• meeteeka

4

• bogdan_

1

• cristian_draghiescu

1

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă-i acumulator, înseamnă că-i vorba de curent continuu.Dacă-i curent continuu, înseamnă că nu există o variaţie în timp a fluxului magnetic, deci un transformator, indiferent din ce este construit miezul său, nu va funcţiona; ba mai mult de-atât, s-ar arde !S-ar putea converti energia de curent continuu în energie de curent alternativ, pentru a alimenta un transformator, însă acest lucru este absolut inutil deoarece randamentul va fi mult redus datorită pierderilor generate de această dubla conversie (c.c. - c.a. de anumiţi parametri - c.a. de alţi parametri).Pur şi simplu "bătrânul" efect Joule rezolvă această problemă, transformând direct energia electrică de orice natură (de c.c. sau c.a.) în energie termică !

Link spre comentariu

O simpla rezistenta de putere infasurata in jurul virfului... (cauti nichelina mai groasa si o bobinezi pe un strat de mica rulata pe o prelungire a virfului de lucru). Detalii de realizare gasesti in cartea "Caleidoscop de electronica" de G.D.Oprescu, pag.235-243.

Link spre comentariu

daca nu vrei cine stie ce putere, exista deja letconuri de 12V, 8W. mai ai varianta de letcon de 24V, cele clasice de 48W despre care se discuta in postul cu statia de lipit. E posibil sa poata ajunge la temperatura suficient de mare si cu doar 18V. Din experienta iti spun ca se poate lipi cu el alimentat de la un acumulator de 9.6V.

Link spre comentariu

@remus: am construit un letcon dupa principiul descris in postul tau care se poate vedea in poza (maner din ceramica, cca 13 cm lungime totala, alimentat la un traf de 14v 100W). Nu stiu ce putere are, n-am pus ampermetrul pe el si nici n-am fost curios... sunt super multumit de el, il am de 3 ani si a lucrat la greu.Dar pretentiile au crescut, acum vrem portabil... si totusi ma intreb, oare acea nichelina nu solicita cam mult acumulatorii? Sunt zgarcit, nu am bani de aruncat pe experimente si in mod sigur nu-mi permit sa raman fara acumulatori la bormasina.Asa cum am precizat in primul post, stiu ca cineva de pe forum a facut un asemenea "letcon" sau pistol de lipit, nu mai retin exact ce era, pe tor de ferita.

post-14179-139829315298_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări