Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ca radioamator poti comunica in banda de 900MHz ?

Mondan

Postări Recomandate

• Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mondan

5

• cirip

3

• Flor

1

• Ion_Bumbu

1

Top autori în acest subiect

Vizitator parpala

Da , ai putea, folosind celularul.

In Romania activitatea de radioamator se desfasoara in anumite benzi, cu anumite puteri si moduri de transmisie.La adresa :

http://www.ancom.org.ro/radioamatori_2899

daca descarci primul pdf de sus (Regulamentul serviciului deradiocomunicatii de radioamator din Romania)

la paginile 23 si 24 e anexa cu benzile de trafic permise.

Sper sa fie de folos.Numai bine.

Link spre comentariu

As putea cu finalul care il am sa dublez/triplez frecventa de iesire.Astfel este este pentru GSM1800, nu stiu daca exista telefonie care foloseste frecventa asta in tara.Adica as putea avea 1710..1785MHzDaca ii fac un montaj de triplare pe iesireajung la 5241 MHz +/- 100MHzDaca ii fac dublare ajung la 3494MHz +/-60MHzAcum nu stiu, in prima coloana spune seevicu amator in acesta banda, in a doua spune: serviciu amator doar in banda...Intreb daca nu sunt servicii in acesta frecventa, pentru ca oricat de bine as ecrana 1800MHz, tot vor vi scapari. Vreau sa am 5W in acesta frecventa.Am vazut ca poate intra in cateoria retelor wireless.Sper sa intre si in categoria amator.

Link spre comentariu

Mondan,Esti cel putin amuzant :)-Frecventa de 900MHz nu este alocata radioscamatorilor. Se vede clar din documentul propus de parpala.-Dispozitivele ISM care pot lucra fara autorizatie in aceasta frecventa (una din benzile numite ISM, vine de la Industrial Scientific Medical) au cerinte destul de dure. Poti transmite in banda ingusta cu pana la 10mW si poti transmite pana la 1W daca transmiti cu spectru imprastiat: salt de frecventa sau secventa directa. Standardele internationale sunt foarte clare in zona asta. Sugerez citirea documentului FCC, CFR47, Part 15. -Pe de alta parte, vorbesti de frecvente de 1GHz si peste de parca ai vorbi despre ceapa prajita. La frecvente de genul ala este _foarte_greu_ sa scoti putere si mai greu sa stai in norme. 5W la >1G sunt vise de noapte fara un laborator bazat.-E pacat ca te bagi in multe, dar numai de suprafata si prea finalizezi.Bafta!

Link spre comentariu

As putea cu finalul care il am sa dublez/triplez frecventa de iesire.Astfel este este pentru GSM1800, nu stiu daca exista telefonie care foloseste frecventa asta in tara.Adica as putea avea 1710..1785MHz.

In zona aia ai fix frecventa de uplink a lui Cosmote, Orange si Vodafone!!!Da`i drumul acolo si sa vezi ce`i vei ferici mai ales ca bruiezi receptia BTS.GrigP.S. Sa fii sigur ca perturbatiile vor fi mari si se va lasa cu gonio.Sansele de a fi gasit sint mari.Ceea ce ai dat acolo e de la FCC , IGCTI `ul americanilor.O fi lege la ei dar te asigur ca la noi nu e si nu ai voie sa emiti in aceste domenii nici cu autorizatie de radioamator.
Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

-E pacat ca te bagi in multe, dar numai de suprafata si prea finalizezi.

Asa este. Dar de ce "e pacat" ? E pasiune. Iar finalizrea depinde de bani, deci de aparatura pe care nu o am.Incercarea de a da de cap montajelor in 900MHz fara osciloscop in acesta banda si doar cu frecventmetru si cu un bec (cu incandescenta) e ca si cum ai face din r@h@t bici si vrei sa si pocnesca.Sunt curios daca poti cere aprobari pentru Open BTS pe o distanata foarte mica. Acum daca nici nu incerca nimeni, nici n-o sa reuseasca nimeni.Dar paraca vad ca raspunsul este tot negativ, ceva de genul : "Open BTS" se poate testa doar in anumite tari vestice unde .....http://openbts.sourceforge.net/http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.fh-kl.de/~andreas.steil/Projekte/OpenBTS/img/mobilelarge.jpg&imgrefurl=http://www.fh-kl.de/~andreas.steil/Projekte/OpenBTS/index.html&usg=__MKDVOQMR4BTsSCF0dvJdrQkG3Lo=&h=480&w=640&sz=57&hl=ro&start=7&zoom=1&tbnid=DJgLWhKOtDqgdM:&tbnh=103&tbnw=137&ei=Kr12Ts67Ju754QTj0dmmDQ&prev=/search%3Fq%3Dopen%2BBTS%26um%3D1%26hl%3Dro%26sa%3DN%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1Oricum montajele Tx si Rx ei le cumpara, si construiesc doar interfata la calculator care inteleg ca se downloadeaza free.Intreb asta, nu prentru ca vreau sa ma apuc chiar cum de construit, ci pentru ca vreau sa stiu daca merita sa ma documetez.Aici ar trebui sa gandim ca americanii - cu black box. Adica nu ne mai punem 1000 de intrebari despre ce e si cat de complicata e, ca pana la urama nu mai facem nimicAveam o chestie de emisie si una de receptie care nu stim ce cotine si le interfatam la calculator. Acum ne chinuim sa facem dracia sa merga. Pare mai simplu asa. Putem cere programul gratis celor care au realziat asa ceva. Dar ca sa il cer trebuie sa stiu daca merita, adica nu il cer doar ca sa ma aflu in treba (ceea ce fac de altfel = pasiune) Avem un program care nu stim ce face si il rulamIn cazul ca nu merita ideia :aut: , ce statie industriala ma sfatuiti sa-mi cumpar si in ce banda ? :dans:
Link spre comentariu

La fisierul asta te refeti ?

Nu. Ala e un document de certificare. Documentul este in site la FCC, dar nu am rabdare sa caut acum.

ce statie industriala ma sfatuiti sa-mi cumpar si in ce banda ?

Depinde ce doresti. Daca vrei sa emiti repede si relativ ieftin solutia este PMR sau CB. Daca vrei sa si construiesti legal, ia-ti autorizatie de scamator si o sa ai mai multe benzi la dispozitie, inclusiv scurtele in care se construieste un pic mai usor. Un transceiver performant de radioamatori e cam scump. Dupa ce iti iei autorizatie, incearca sa construiesti ceva in 144MHz: o sinteza, un emitator MF. O sa fii uimit cat de dificil este sa scoti ceva decent, daca nu ai experienta si aparatura. La 1 GHz e utopie curata.
Link spre comentariu

La 1 GHz e utopie curata.

Acum nu voi construi doar ca sa demonstrez ca se poate in 1.8GHz.

Am sa folosesc una din benzile uzuale pentru radioscamatori.

Banda de 144MHz am parasit-o de mult. Sunt multi radioscamatori in aceasta banda si te injura daca faci teste.

De exemplu cat de greu sau inaccesibil o fi sa alimentzei un integrat, sa bagi in el 10mW si sa scoti din el cativa W ?

http://search.datasheetcatalog.net/key/PF08103

In Ericsson A1018 pe care l-am cumprat cu 5 RON se gaste acest integrat (nu orice A1018 are varianta asta).

Eu ceva mai simplu in frecventa asta chiar nu am vazut, sa aiba decat intrare si iesire si alimetare. Iar pentru reglajul puterii pe pinul dedicat poti folosi lejer un potentiometru. Telefonul isi regleaza puterea de emisie digital cu ajutorul unul integrat controlat serial, care nu ma intereseaza. Poti avea in locul lui potentiometru.

De unde obtin 10mW ? - direct din oscilator.

Integratul 2002 A TDK este VCO-ul de emisie al telefonului (am prezentat schema bloc la sectiunea diy). In unele telefoane nu scrie pe el asta, dar asta este.

Aici ii dai o tensiune in functie de care isi stabileste frecventa. Frecventa o vezi pe frecventzmetru.

Daca cineva vrea datasheet-ul acestui VCO si nu il gaseste il pot da.

Iar frecventa o vezi pe frecventmetru. E chiar asa mare filozofie ?

A.. ca nu va fi stabil, lasa, ideea e ca se poate.

Si apare si la vanzare:

http://www.ebay.com/itm/PF08103A-PF08103-MOS-FET-Power-Amplifier-Module-IC-/270751102456?_trksid=m263&_trkparms=algo%3DSIC%26its%3DI%26itu%3DUCI%252BIA%252BUA%252BFICS%252BUFI%26otn%3D50%26pmod%3D120562502313%26ps%3D50

"Si reinvatati parintii sa invete, ca-s depasiti de timp acum la batranete" Para :sparge:

dar nu am sa fac nici macar teste in aceasta banda.

Intrebarea cum sa cer aprobari pentru a incerca Open BTS ramane valabila !!

Link spre comentariu

Mondan Sunt si eu curios, ca omu. Ai reglat vre-o data o statie de emisie receptie, avand toate aparatura industriala si profesionala la dispozitie?Daca da, te rog respectuos sa imi spui ce inseamna rotatia miezului unei bobine cu un sfert de tura.Zau ca nu ma supar daca imi vei explica folosind si niste matematica, adica o demonstratie pe baza unor formule, ca sa priceapa toata lumea..Altfel, cand ma gandesc ca 900MHz inseamna o lungime de unda, jur ca mi se face frig cand ma gandesc..Chiar, cat inseamna?Si la 1.8GHz, e asa de simplu, vorba aia toata lumea o face...Hai sa ne gandin nitel la o cavitatea rezonanata perturbata mecanic sau electric.Crede-ma, am avut bafta porcesca sa imi cada la examenul de Tehnica Microunde lor cate un subiect din fiecare. Evident ca nu am trecut decat atunci cand am visat fiecare subiect.Nu-i asa ca ca se incepe cu distributia campurilor E si H? Mai departe e randul dumitale sa continui cu formulele..Altfel dupa cum am mai scris, mie imi plac asa de mult cei care "copy pashte de pa net" si ce destepti e ei, nu ca mine...In concluzie, iti doresc foarte mult suces la constructia si mai ales la emisia neautorizata in aceste benzi. Fiecare pe pielea lui. Si nu are rost sa repet ce au zis si predecesorii, ca e nelegal.Dar totusi da-mi voi sa iti sugerez sa lasi usa de la intrare macar intredeschisa, ca sa mai ramana intreaga..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări