ruszl Postat Aprilie 3, 2023 Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Multumesc pentru raspunsuri! validae - nu am desfacut indicatorul din instrument.. nu stiu cum e construit, nu am gasit poze pe net.. poate sa fie intrerupt cadrul bobinei si bobina sa fie intreaga? Eventual poate fi demagnetizat instrumentul? La miscarea cadrului sa nu genereze camp magnetic suficient de puternic. yokono - un electroliric suplimentar nu cred ca rezolva ceva, oscilatiile apar si atunci cand masor tensiune continua (o baterie) si apar si atunci cand intrerup tensiunea si acul revine la zero. doru3160 - acul balangane cam o jumatate de scala cand masor matimi de 70-80% din capatul scalei (nu 5..6mm) maine o sa incerc sa fac un video. Diodele la care te referi sunt cele doua conectate in paralel cu instrumentul? Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 4, 2023 Partajează Postat Aprilie 4, 2023 Am luat un instrument de Mavo întrerupt şi l-am examinat, e exclus să se întrerupă cadrul bobinei, dar nici magnetul nu poate slăbi în aşa hal.Credeam că are cadrul din bandă de aluminiu curbată şi capetele unite, dar e făcut dintr-o singură bucată.Alta e cauza, răspunsul e în schema aparatului.. Link spre comentariu
icar Postat Aprilie 4, 2023 Partajează Postat Aprilie 4, 2023 Pune bornele instrumentului (nu ale aparatului!) in scurt si misca aparatul stânga - dreapta. Miscarea acului ar trebui sa fie puternic amortizata. Daca nu se intâlpla, asta e vorba de probleme la suspensia cadrului instrumentului. Mai fa o verificare. Pune aparatul in pozitie orizontala si regleaza zero mecanic. Apoi pune aparatul in plan verical si roteste-l câte 90 de grade, astfel incât acul sa stea in cele patru pozitii: sus, jos, stânga si dreapta. In toate aceste pozitii, acul trebuie sa stea in pozitia zero. In caz contar, ai probleme la suspensii si/sau echilibrare. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 4, 2023 Partajează Postat Aprilie 4, 2023 Acum 5 ore, icar a spus: Pune bornele instrumentului (nu ale aparatului!) in scurt si misca aparatul stânga - dreapta. Miscarea acului ar trebui sa fie puternic amortizata. De fapt la manevra asta aproape se blochează echipajul mobil. Asa le pregăteam pe cele care trebuiau expediate prin posta. Nu trebuie sa ne gândim la avioane, de regula oscilația acului este de la diodele paralel cu instrumentul sau de la contactele de cama, dar dacă umbla la diode și măsura avea sa vina cu noutăți. Pe diode poate face un strap și dacă totul e ok cu analogicul, obține blocarea de care vorbeai. Filmarea cu balanganitul acului, cum nu ajuta, asa nu strica. E pierdere de vreme. Link spre comentariu
spirica Postat Aprilie 4, 2023 Partajează Postat Aprilie 4, 2023 Ii recomand lui ruszl sa vrifice lantul de rezistori din suntul de curent continuu, parca R12-R18 si R19. Link spre comentariu
ruszl Postat Aprilie 4, 2023 Partajează Postat Aprilie 4, 2023 Scurtcircuitarea bornelor instrumentului amortizeaza foarte puternic miscarea acului indicator. Testul cu pozitionarea la zero a instrumentului in cele patru pozitii verticale este buna (zic eu) undeva la 0..4 mm fata de 0. Am verificat diodele in paralel cu instrumentul am gasit 2 bucati 1N4001 bune, nu stiu daca sint originale sau au fost schimbate de cineva. daca in afara rolului de a proteja instrumentul au si rol de a scurtcircuita tensiunea indusa in bobina instrumentului la miscarea acului atuci tensiunea de deschidere a diodelor este cam mare 0.58V Am gasit este rezistenta din suntul de curent continuu R13 (9ohm) intrerupta. se vad pe poza si urmele arsurii. Dar problema cea mare este ce am gasit la semireglabilul WR3 in serie cu indicatorul, rupt si setat la pozitia 0 - in scurtcircuit si cursorul de la celelate semireglabile " STRANSE" de un "MESERIAS"!!!! Acuma sunt sigur ca aparatul a avut de "suferit" si sa umblat in ea.... oricum o sa continui sa inlocuiesc rezistenta arsa si diodele (cutensiune de deschidere mai mica). nu stiu ce sa fac cu semireglabili ce se pote pune in locul lor? Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 4, 2023 Partajează Postat Aprilie 4, 2023 Dacă vrei să-l aduci la parametrii originali, trebuie să iai legătura cu un metrolog care îl poate calibra corespunzător.Din păcate, puțini mai știu sau mai au răbdare să mai facă asta la un aparat maltratat... Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 4, 2023 Partajează Postat Aprilie 4, 2023 Acum 16 ore, ruszl a spus: Am verificat diodele in paralel cu instrumentul am gasit 2 bucati 1N4001 bune, nu stiu daca sint originale sau au fost schimbate de cineva. De aia tot ziceam de diode. Fiind inlocuite cu siliciu, e ca si cum nu ar fi. Ma indoiesc sa ai originale, dar incearca cu niste EFD-uri, in tot cazul, cauta ceva cu germaniu si ai sa vezi diferenta.Nu mai umbla aiurea pana nu rezolvi asta. Semireglabilii daca nu sunt intrerupti, nu au nici o treaba ca suportul bobinat nu mai e intreg. Se regleaza odata si asa raman. Isi fac treaba.Nu umbli mereu acolo. Daca au fost mutati de pe valoarea de calibrare din fabrica, o sa ai de treaba. Mai mult ca sigur a fost măsurată o tensiune, pe domeniul curent, si de aici au inceput aventurile. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 27, 2023 Partajează Postat Aprilie 27, 2023 Salutare, Am gasit un suport de contacte cama aproape dezintegrat, pe care l-am pensulat cu benzen pt rigidizare. Nu mai poti pune baza pe asa ceva, pt ca odata aparut fenomenul de fisurare, va continua in zone care acum sunt ok, dar a folosit ca model pt o printare 3D si a iesit impecabil. Pot spune ca sunt mai bune decat originalele, cu siguranta nu se vor dezintegra in timp. Deci se poate. Am scapat de confectionarea manuală, care la capitolul estetica lăsa de dorit. Sunt numerotate, pt ca colegul care a muncit sa faca modelul, a facut mai multe incercari. Si cel considerat de el cel mai nereusit, este capabil să susțină functia in aparat. Si-a declarat disponibilitatea sa ajute și alti colegi de forum, daca au nevoie de asa ceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum