doru3160 Postat Decembrie 30, 2021 Partajează Postat Decembrie 30, 2021 Estimez undeva pe la câteva sute de bc câte mi-au trecut prin mână în decursul timpului. Le știu problemele, dar tot nu ma pot abține când vine careva cu câte un exemplar în suferință. E drept în ultimii ani cam zero exemplare, acum am realizat ca încep sa le uit. Probabil care au fost conservate, stau degeaba, și care mai folosesc, le folosesc destul de rar. Dar prima data ma uit la placa sa vad în ce stare e. Dacă e atinsa, nici nu-mi mai bat capul, le refuz din prima, pt ca nu exista soluție, și exista riscul sa se facă grăunte la mine, și să-mi reproșeze omul ca aparatul mai mișca pe anumite domenii. Link spre comentariu
skaarj Postat Ianuarie 3, 2022 Partajează Postat Ianuarie 3, 2022 (editat) La 30.12.2021 la 16:41, doru3160 a spus: Estimez undeva pe la câteva sute de bc câte mi-au trecut prin mână în decursul timpului.... Vă mulțumesc mult mult pentru tot ce ați explicat despre brontozaurii ăștia. Din 11 bucăți vai de neamu lor am făcut 4 dar la nivel de 'neuropsihiatrie' si pentru ei da' și pentru mine: transplant de acometre, ulei de mecanică fină cu pipeta pe lagăre, refăcut blocurile cu cei trei semireglabili bobinați, scos tot rotactorul de pe un 'schelet' si montat+cablat pe altul, diode pe germaniu, rezistențe bobinate, bătut capu cu fire întrerupte și contactele sfărâmate - alea acționate de came - sadomasochism adevărat inclusiv în noaptea de anu nou. i-am și "etalonat" după cum zice digitalu pe afișaju lui numeric urmând exact explicațiile dvs cu pași și reglaje. Acuma toate indică "perfect" în toate gamele, adică "perfect" înseamnă că până la prima zecimală inclusiv toate indică la fel ca și marele Fluke. Am tupeu să mă duc cu ele la biroul de metrologie legală că știu că nu mă fac de rușine. În concluzie - cum fac să vă trimit o ladă cu beri? Editat Ianuarie 3, 2022 de skaarj Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 3, 2022 Partajează Postat Ianuarie 3, 2022 Mulțumirea ca am fost de ajutor, dacă am fost de ajutor, e mai mare decât savurarea unei lăzi cu bere. Deci consideram stinsa datoria. Mai am și eu un exemplar virgin, de colecție, și unul care are locul lui pe masa. Chiar dacă îl folosesc foarte rar, m-am obișnuit sa fie acolo. E ca măseaua de minte... nu o folosești, dar dacă o scoți, ii simți lipsa. Pt ungere foloseam ulei de cedru. La instrumente și la mecanica microscoape îl foloseam. Are pe lângă calități medicale, și calități tehnice deosebite, una din ele fiind faptul ca nu siclește, și nu evaporă substanțele volatile în timp. Venea în sticluțe închise la culoare de cate 20ml în completul microscoapelor optice (metalografice) de tip MC2. Mai târziu, la modelele ML4 și ML4M au băgat ulei de mecanica fina, uzual. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Intr-o asemenea situatie, i-as zbura instant caricatura de comutator, (oricum nu am nevoie de ampermetru!)ii pun cinci borne de 4mm, un tranzistor MPSA si cu acel instrument de 50uA pe care il are un MAVO-35, iese un voltmetru electronic minim 100 Mohm pana la 30...40 MHz(cu sonda),de face de ras orice Fluke. https://www.printrecarti.ro/330685-gh-mityko-constructii-radio-aparate-de-masurat.html Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Nu am avut niciodată probleme cu contactele de la rotactor, ci doar cu cele de cama, dar și alea ușor rezolvabile. Probleme au avut cele care au stat degeaba zeci de ani, dar la repunere în funcție nu au fost probleme. Modificarea de care spui o poți aplica și extern aparatului, lăsând rotactorul pe scala cea mai sensibila, și de acolo numai imaginația te mai poate opri să-l transformi într-un electronic. Asa au procedat italienii cu aparatele lor. Le-au scos pe piața în varianta de baza, ca multimetru, și pe urma au scos fel de fel de accesorii. Am în vedere supertester 680R, pt ca asta a fost de suflet la mine, și din cauza asta m-am acomodat mai greu cu mavo 35,dar or fi fost și altele. Link spre comentariu
Ivan Gheorghe Postat Octombrie 2, 2022 Partajează Postat Octombrie 2, 2022 Buna seara! Am un Mavo35 care a functionat bine pana acum,a stat ceva vreme pe raft. Am observat ceva foarte curios atunci cand masor pe gama de tensiuni continuee,acul instrumentului analogic se misca necontrolat de la stanga la drepta ca un mentronom. Va rog daca cineva s-a mai intalnit cu acesta situatie sa-mi dea un pont pt a incepe depanarea acestui defect. Pe celelalte domenii de masura functioneaza corect. Va multumesc! Link spre comentariu
PavelR Postat Octombrie 2, 2022 Partajează Postat Octombrie 2, 2022 verificati cu un multimetru continuitatea pe contactele de la cama in diferite pozitii ale comutatorului de game . ar mai putea fi si o problema cu instrumentul , dar ati zis ca pe celelalte domenii e ok Link spre comentariu
Ivan Gheorghe Postat Octombrie 2, 2022 Partajează Postat Octombrie 2, 2022 Multumesc! Voi incerca. Link spre comentariu
ruszl Postat Martie 31, 2023 Partajează Postat Martie 31, 2023 Buna ziua, Am primit recent un Mavo 35, problema lui este ca la masuratoare indicatorul oscileaza in jurul valorii indicate 5-6cm. Oscilatiile se amortizeaza in 10-15 secunde si aparatul indica corect. La revenirea la zero se intampa acelasi lucru in jurul pozitiei de 0, numai ca acul indicator de loveste de mai multe ori in tamponul de jos. fenomenul se intampla pe toate domeniile de masurare. Aparatul se comporta de parca a ramas fara "Amortizor", miscarile acului pe scala sunt foarte rapide dupa care oscileaza. Are cineva o idee? Multumesc. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 31, 2023 Partajează Postat Martie 31, 2023 Masoara/inlocuieste diodele D3 si D4. Citat problema lui este ca la masuratoare indicatorul oscileaza in jurul valorii indicate 5-6cm. Cred ca ai gresit unitatea de masura. Link spre comentariu
ruszl Postat Aprilie 3, 2023 Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Sigur nu am gresit domeniul de masurare, dupa 10-15 secunde se amortizeaza oscilatiile si aparatul indica corect valoarea masurata corect Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 3, 2023 Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Amortizarea oscilațiilor la echipamentele care nu au amortizare pneumatică se face de obicei prin frânarea suportului bobinei de către curenții induși în timpul mișcării lui în câmpul magnetic. Suportul bobinei este practic o spiră în scurtcircuit din aluminiu, iar curenții care sunt induși în ea generează un câmp magnetic propriu, care se opune mișcării, cauzând amortizarea rapidă a oscilațiilor acului indicator.Dacă suportul nu e ambutisat dintr-o bucată şi are capete unite, poate cumva s-a întrerupt continuitatea cadrului, deşi e foarte improbabil.. Link spre comentariu
yokoono Postat Aprilie 3, 2023 Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Pui un mic electrolitic pe infasurarea instrumentului si ai rezolvat. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 3, 2023 Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Dar acel electrolitic are și ,,curenți de fugă,, care vor afecta liniaritatea... Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 3, 2023 Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Acum 21 ore, ruszl a spus: Sigur nu am gresit domeniul de masurare, dupa 10-15 secunde se amortizeaza oscilatiile si aparatul indica corect valoarea masurata corect Pai tu zici ca ai oscilatii ale acului de 5...6cm in jurul valorii de masurat, adica in total 10...12cm. Iti dai seama ca ar trebui sa balangane acul ala de la zero la max si tot nu ar fi suficient, daca valoarea corecta s-ar afla pe mijlocul scalei. De aia ziceam ca 5...6mm in jurul valorii indicate am mai intalnit. La cat de greu raspunzi, mai ca nu-mi mai vine sa merg mai departe. Ar mai fi cateva probleme de verificat, dar nu ai raspuns ce s-a schimbat cand ai schimbat diodele sau daca macar le-ai măsurat. Asta ar fi fost primul pas spre rezolvare, dar nu totdeauna cu succes. Se verifica doar pt a putea trece la pasul urmator, care nu mai e la fel de simplu. Succes pe mai departe. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum