Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

W RMS? muzicali?

Extrem

Postări Recomandate

• Răspunsuri 89
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• FIXVID

17

• Extrem

12

• Mircea Bartic

11

• radue

11

Top autori în acest subiect

Pentru Nemesis:Cred ca nici tu nu crezi ceea ce spui in legatura cu " Tin minte ca acum cateva luni tu si alti oameni mai experimentati in tehnica audio sustineau (pe buna dreptate) ca pt muzica nu ai nevoie de boxe care sa redea sub 35-40 hz."Daca tu nu auzi (muzica) sub 35 Hz,imi pare rau dar sa stii ca muzica experimentata la extrem coboara (pentru unele urechi) cu mult sub 35hz.De la aceasta frecventa ideea de a auzi muzica se transforma in a simti muzica.Ar trebui sa incerci sa observi acest lucru dar cu difuri de calitate.

Link spre comentariu

Am spus ca nu prea avem nevoie de boxe care sa redea liniar sub 35-40hz pt ca din punct de vedere muzical nu este nevoie. Din ce am constatat eu (si sunt multi care pot sustine afirmatia asta) frecvente sub 35-40hz in inregistrarile muzicale (sau chiar si in muzica live) nu prea exista decat in vreo proportie de , sa zicem , cel mult 5 %. Nu am spus ca nu aud eu sau altcineva frecvente sub 35 hz - sau ca nu o simt, insa la cat de rare sunt aceste frecvente in programele muzicale nu cred ca merita facute astfel de boxe (mai ales sub aspect financiar). Cu alte cuvinte , nu aruncati banii pe ce nu va trebuie.Daca ar fi nevoie asa de mult de frecventele sub 35-40 de hz atunci de ce cea mai mare parte a difuzoarelor , incintelor de uz profesional , nu pot cobora eficient (deci fara atenuari importante) sub acesti 35-40hz ? De ce pt cam toate boxele se recomanada utilizarea de FTS care taie de pe la 35 hz in jos ? Simplu , pt ca sub 35 hz f rar gasesti ceva ''muzica'' , insa sigur ai sanse sa belesti difuzoarele daca bagi frecvente prea joase in ele. Cu ce m-ar incalzi pe mine sa am boxe care redau pana la 35 hz liniar daca eu ascult muzici care nu coboara decat f rar sub 40-45 hz. Joaca-te si tu un pic cu un FTS fie si soft sa vezi ce frecvente lipsesc din programele muzicale. Ce am afirmat mai sus se bazeaza pe observatiile personale facute cu diverse muzici . Boxele mele pot reda si 30-35 hz la nevoie (mai greu da se poate) , asta ca sa nu zici ca poate boxele mele nu redau frecv mai joase. Gata mai las si pe altii , v-am plictisit destul cu ceva ce multi stiau deja :yawinkle:

Link spre comentariu

Totousi dupa denumire subsonic inseamna ca sunetul pe care il reproduce nu face parte din frecventele pe care la aude omul ( sub 20 Hz, la copii, cred ca in jur de 30-35 la maturitate ), deci cred ca face ceea ce trebuie.Dar din ce am mai cicit orice difuzor produce multe distorsiuni cand trebuie sa reproduca subbas sub 40 Hz, distorsiuni mecanice.Daca amplificatorul nu intra in clipping atunci nu are ce sa pateasca difuzorul, bineinteles, sa nu aiba puterea tfoarte mare in comparatie cu difuzorul ca atunci este posibil sa arzi difuzorul.

sunt shi mai maturi care aud pana pe la 25 Hz :supz: vezi subsemnatul....
Link spre comentariu

Si eu mi-am facut un test din care rezulta ca aud pana in 19 Hz, dar sunt un pic sceptic in legatura cu aceasta frecventa.Oricum, in general asa e cum am zis, in particular pot exista oameni care aud si 25 kHz.Filtru trece sus e folosit in aplicatiile pro pentru a limita cursa difuzoarelor; nu se folosesc frecventa sub 40 Hz pt ca mie unul nu mi-ar conveni sa stau langa un top de horn-uri ce redau pana in 20 Hz, nu de alta dar pot cauza probleme de sanatate foarte mari; ma refeream la puteri foarte mari.

Link spre comentariu

din cate am vazut eu sunt unele melodii care coboara sub 30hz...dar nu f multe.. si intradevar la putere f mare e periculos sa fie frecvente ff joase, dar mie personal imi place sa simt cum se misca fotoliul sau canapeaua sub mine, cum joaca prin camera ...am incercat sa ma joc cu un egalizator de winamp, ala cu 32 de canale daca stie cineva despre ce vorbesc, si am taiat si pana nu am lasat si "sunetele" de peste 20hz parca nu se auzea bine..adica parca se auzea mai bine cand le-am lasat si alea... acuma nu stiu ce naiba ca teoretic ar fii sa nu se auda alea.....

Link spre comentariu

in particular pot exista oameni care aud si 25 kHz.

Stai putin, eu am incercat cu un program de calculator (generator de frecvente) shi ce sa spun erau in jur de 25 Hz dar totushi afirmatia mea este f subiectiva... mai alex ca perceptia s-a realizat printr-un lantz audio... a carui acuratetze poate fi indoielnica :rolleyes:
Link spre comentariu

Ca bagi 15 khz intr-un tweeter e una, dar ca acel tweeter reda aceasta frecventa e altceva. Am avut si eu niste twetere chinezesti (scria pe ele 100w si costau 150 de mii :smt003 ) si se auzea ''ceva'' cand bagam la 22-25 khz. Acel ceva nu era insa semnalul initial care trebia redat . Cine stie ce zbrnaieli parazite abareau. Cu tweeterele astea noi - PHT408- n-am mai incercat. In concluzie conteaza si sursa care produce sunetele alea de 20-25 khz , asa cum conteaza si la woofere . Un woofer se au de si daca se introduce in el 15-20hz , problema este ce se aude mai tare ,semnalul dorit sau zbomotele parazite ale sistemului mobil.

Link spre comentariu

Eu pot sa zic ca am testat asta pe un sistem de kkt, dar care era in incinta sealed, de unde pot deduce ca, cu toate ca la max 10 cm de difuzor nu se auzea nici un sunet mecanic ( ma refer la faza cu sunetul scos de difuzor, mai bine spus de elementele lui ), iar la aceea distanta pot sa zic ca auzeam un fel de sunet care mai mult infunda urechile, dar care totodata era extrem de jos, plus ca puterea era foarte mica.Eu am incercat cu pht-408 si pot sa zic ca dupa 19 kHz se aude ceva de genul beculetelor de la pom, dar oarecum mult mai jos, in sensul ca tindea spre medii, dar cred ca e din cauza placii de sunet si a restului componentelor.Acleasi test l-am incercat si cu alt program, initial ma jucasem cu WinISD, dar dupa aceea am incercat cu Cool Edit Pro 2 si, la o putere de -12 dB ( din cool edit ) si amp-ul cu volumul pe la jumate se auzea ceva de genul unei intepaturi in timpan, foarte sus.Totusi, daca horn-urile s-ar putea cupla pentru a cobor liniar pana in 20 Hz nu s-ar putea distruge membrana, chiar daca s-ar folosi filtru trece sus la 20 Hz, din cauza excursiei mari pe care ar trebui s-ao aiba difuzoarele la 25 Hz?

Link spre comentariu

1. Atentie la teste le frecventa inalta cu PC-ul pe post de generator de ton, in cele mai multe cazuri nu functioneaza corect peste 15Khz(se aud pacaituri, zgomote parazite, frecvente alte decat ar trebui sa fie acolo), pt teste care sa reflecte realitatea folositi generatoare de semnal (montaj electronic) si frecventzmetru.Hornurile pot cobora pana la 20 Hz far aprobleme, factorii limitatori sunt lungimea hornului, si suprafata de iesire, daca cei doi factori pot sustine o frecvcenta de 20 de Hz, nu este nici o problema legata de cursa membranei care va fi in limitele normaleDifuzorul o ia razna atunci cand nu mai exista incarcare din partea hornului

Link spre comentariu

live-ul meu de 700mii se descurca bine intre 40-18kHz.Singurul lucru ce se poate reprosa e zgomotul de fond destul de mare pt o placa cu pretentii...dar..asta e... :finga: Daca am ocazia/vreme voi pune ai alte modele pe osc. sa vad cum merg.

Link spre comentariu

Da' tu sti cat costa o placa de sunet profesionala ?Daca nu iti zic eu: Peste 500 euro, asta in cazul cel mai fericit...si atunci iesi cu unul electornic mai ieftin

ah.. :rolleyes: 500 euro pt o placa de sunet.. nus genu in schimb as da banii pt un m-audio audiophile 24\96 care se invarte in jurul sumei de 6 mil si nu se compara cu nici o placa de sunet consumer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări