radue Postat Ianuarie 15, 2006 Partajează Postat Ianuarie 15, 2006 la alea pro daca dai la -3 dB se injumatateste puterea Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 15, 2006 Partajează Postat Ianuarie 15, 2006 Umax= tensiunea maxima care o poate da ampliful pe iesire.Depinde de schema amplifului si componentele folosite.Daca etajul de amplificare in tensiune e alimentat la aceasi sursa ca si etajul final atunci umax este ualim minus 0.2V-5V pt bipolari si 5v-10V pt mosuri.Astea sunt valori orientative, pierderile sunt provocate de caderea de tensiune la saturatie ale tranzistorilor, caderea de tensiune pe rezistentele din emitor sau pe rezistenta interna a mosurilor.Mai poti lua in calcul si scaderea tensiunii de alimentare odata cu cresterea curentului.Depinde si de schema, unele fiind in asa fel concepute a.i. etajul final sa nu intre in saturatie, deci mai pierzi ceva si aici.Puterea aia "RMS" e tot una cu puterea medie pe o perioada. Termenul de rms nu prea are sens la putere pt ca nu este o marime sinusoidala, dar .....vad ca e folosit.Sper ca ti-ai dat seama ca media o faci pe uin interval restrans de timp, nu tii diful la 1kW timp de o zi si apoi restul anului il lasi sa se odihneasca...ca doar media iese ~2.8W :snakeman: :axe: Ar trebui sa te poti baza pe gradatiile alea de pe potentiometru. Acum nu stiu cu ce sunt in raport acele gradatii pt ca nu stiu ce fel de montaj e dupa acel potentiometru, sau configuratia in care e pus acesta.Oricum gradatiile ar trebui sa fie bune. Poti sa le testezi cu voltmetrul.Pui 50Hz pe intrare, masori iesirea. Scazi din buton la -3dB si daca tensiunea ajunge aprox egala cu 0.7 din val initiala atunci e ok.Nu cred ca are rost sa te stresezi prea mult cu puterea, eu am dat in chinezarii cu un amplif de 2x200W si tineam ampliful a.i. sa nu se aprinda ledul de clip. Inca mai merg...Acum e drept ca poate tu ai difuri serioase nu ca prastiile mele ieftine si ti-e frica sa nu se duca pe apa sambetei..eu am dat doar 800mii pe ele si mi se rupe in paispe daca :toimonster: :axe: Link spre comentariu
FIXVID Postat Ianuarie 15, 2006 Partajează Postat Ianuarie 15, 2006 pana acuma si io tot chinezarii am avut ... eram multumit intrun fel ... dar dupa atata abureli pe forum nu te poti abtine sa nu faci ceva "pro" daca te tine buzunarul recent miam luat un wpu1208 si lam montat intrun horn . cica 900w program .. si imi tot bateam capul daca pot sai fac ceva stricaciuni cu un amplif de aproape 1kw(pe care nul am :finga: ) si acuma incerc sa invat niste teorie in legatura la cat va crapa seleniumul asta :weedman: Link spre comentariu
csl1131 Postat Ianuarie 15, 2006 Partajează Postat Ianuarie 15, 2006 mai demult aveam 2 dif SAL, care cica erau de 100W in 8 ohmiasa scria pe ele, si pe unul am reusit sa il ard cu un tda7294 alimentat la 37V (de fapt nu eu ,ca eram plecat pana nu stiu unde in momentul respectiv,si probabil era o mel cu mult bas sau ceva si o distorsionat ff tare,pt ca vol il facusem ca sa nu poata sa il dea mai tare de o anumita val cand mai avea putin si incepea sa distorsioneze) pe ala l-am rebobinat, si le-am pus pe o statie de 250W in 8 ohmi la un thd de 0.15% si vreo 280W sau ceva cand incepea sa se vada ledul de peak ca se aprinde... si am dat la max (pana ledula ala palpaia, dar nu statea tot timpul aprins, ci mai se aprindea si el pe la bas,) si difurile nu au avut nimic la un chef la care au mers asa vreo 5-6-7 ore...concluzie: atata timp cat nu faci ca sa distorsioneze amp-ul poti da TARE SAUdaca vrei sa arzi difuzoare iei un amp si dai cat poate el, nu conteaza ce se aude(zgomotele care sunt pe acolo), si diful se arde Link spre comentariu
Extrem Postat Ianuarie 16, 2006 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2006 concluzie:atata timp cat nu faci ca sa distorsioneze amp-ul poti da TAREAm citit pe pe acest forum ca i-a sarit la cineva membrana fara sa distorsioneze..nu mai stiu care topic e :tonqe: dar e :rock:P.S poate era vorba de ceva dif chinezesc :rolleyes: nu mai stiu Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 16, 2006 Partajează Postat Ianuarie 16, 2006 Conteaza si frecventele la care lucreaza difurile.Cred ca orice crapa daca il pui la 5Hz la putere maxima. :snakeman: Link spre comentariu
radue Postat Ianuarie 16, 2006 Partajează Postat Ianuarie 16, 2006 <>e posibil, dar cred ca pe o perioada indelungata; stiu pt ca am vazut la mythbusters pe discovery cand faceat teste de bas, acoo parca au inceput dela 7 Hz, dar stiu ca aveat in total cam 24000W putere sin la 7 Hz. Link spre comentariu
Nemesis Postat Ianuarie 16, 2006 Partajează Postat Ianuarie 16, 2006 Am vazut si eu episodul ala de la Mithbusters si nu prea au reusit sa dovedeasca mai nik cu toti expertii audio care-i aveau prin preajma.In episodul respectiv (daca e vorba de acelasi :rolleyes: ) tipii voiau sa vada daca intr-adevar la frecvente in jur de 7 hz ti se face rau (sau chiar faci pe tine. Aveau ei 24000w (nu stiu cine ar putea verifica asta) insa ca sa nu rupa de tot difuzoarele au obturat rezonatoarele incintelor transformandu-le deci in incinte inchise. Si cred ca sigur au bagat si putere ai mica in boxe ca doar nu voiau sa ramana fara ditamai sistemu doar de dragul unui test tampit . Din cate tin eu minte aia ziceau ca sistemul respectiv scoate la vreo 7 hz cam 108 dB (nu spuneau unde - poate cu urechea langa boxe :smt003 ) si in banda de 40-100 si ceva de hz cica scotea in jur de 150 db. Au facut testele si cu 7 hz , si cu 40-100 (normal cat de tare puteau boxele) si de aici au tras concluzia idioata ca mai neplacute (periculoase) sunt frecventele de peste 40 hz decat alea de 7 hz. Acuma zic si eu , daca ar fi avut 150db dar la 7 hz :finga: nu cred ca ar mai fi scapat mythbuster-ul cu viatza , ca sigur intrau (la propriu ) dracii in el :snakeman: . Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Ianuarie 16, 2006 Partajează Postat Ianuarie 16, 2006 faza cu rezonatoarele obturate nu e chiar asaprin metoda aceea nu opresti total trecereaaerului prin port, ci o incetinestidupa parerea mea aceea ar fi o metoda excelenta de a simula o incinta uriasa pt difuzoarele acelea, niste experimente facute acum 1 an de mine par sa confirme aceasta teorie, poate in vara asta daca o sa am ceva timp liber am sa reiau experimentele, cu niste masuratori concrete, si poate pun de un subwoofer dement cu extensie pana in 20Hz Link spre comentariu
radue Postat Ianuarie 16, 2006 Partajează Postat Ianuarie 16, 2006 Despre episodul respectiv vorbeam si eu.Oricum, daca stai sa te gandesti ca vocea umana scoate in jurul a 105-110 dB si ala avea 108 dB la 7 Hz e totusi ceva.Si cred si eu ca nu aveau putere maxima, dar cel putin un sfert aveau. Link spre comentariu
FIXVID Postat Ianuarie 16, 2006 Partajează Postat Ianuarie 16, 2006 Am citit pe pe acest forum ca i-a sarit la cineva membrana fara sa distorsioneze..nu mai stiu care topic e dar eprobabil ca na rezistat difu la puterea aia chiar daca era semnal curat .. sau cursa membranei a fost prea mare si sa stricat . daca ar fi follosit un fts pe la 35hz poate si azi ar fi mers difuzorul :goodman: Link spre comentariu
Nemesis Postat Ianuarie 16, 2006 Partajează Postat Ianuarie 16, 2006 NeXuS_3In caz ca nu ai vazut, tipii aia de la mythbusters au infundat rezonatoarele la boxe cu niste burete . Cum rezonatorele (ochiometric) aveau cel putin 10 cm lungime rezulta ca aerul trebuia sa razbata prin cel putin 10 cm de burete (care fiind bagat fortat era si presat). Deci eu spun ca aerul era oprit si nu franat prin rezonatoare. Exact care era scopul nu pot sa spun , insa sigur mai scadeau din cursa dif-urilor care la 7 hz ar fi aratat destul de rau. Tin minte ca acum cateva luni tu si alti oameni mai experimentati in tehnica audio sustineau (pe buna dreptate) ca pt muzica nu ai nevoie de boxe care sa redea sub 35-40 hz. Ne dezvalui si noua ce ai de gand cu boxa aia care merje la 20 hz(cred ca neatenuat) ? Poate vrei sa verifici pe pielea ta faza cu ''7 hz'' ? :weedman: Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Ianuarie 17, 2006 Partajează Postat Ianuarie 17, 2006 NeXuS_3 In caz ca nu ai vazut, tipii aia de la mythbusters au infundat rezonatoarele la boxe cu niste burete . Cum rezonatorele (ochiometric) aveau cel putin 10 cm lungime rezulta ca aerul trebuia sa razbata prin cel putin 10 cm de burete (care fiind bagat fortat era si presat). Deci eu spun ca aerul era oprit si nu franat prin rezonatoare. Exact care era scopul nu pot sa spun , insa sigur mai scadeau din cursa dif-urilor care la 7 hz ar fi aratat destul de rau. Te asigur ca aerul inca trecea, eu foloseam alt material, si prin 10cm de puf bine presat tot trecea, deci un vad cum la ei ar fi fost perfect izolat Tin minte ca acum cateva luni tu si alti oameni mai experimentati in tehnica audio sustineau (pe buna dreptate) ca pt muzica nu ai nevoie de boxe care sa redea sub 35-40 hz. Ne dezvalui si noua ce ai de gand cu boxa aia care merje la 20 hz(cred ca neatenuat) ? Poate vrei sa verifici pe pielea ta faza cu ''7 hz'' ? :weedman: Strict experimental deocamdata Link spre comentariu
Nemesis Postat Ianuarie 17, 2006 Partajează Postat Ianuarie 17, 2006 N-o fi izolare perfecta intre aerul din afara boxei fata de cel dinauntru,insa mie mi se pare ca la astfel de franare a aerului porturile alea nu mai au cine stie ce importanta. Sau poate vrei sa zici ca defazarea (asa de mare )introdusa de infundarea rezonatoarelor la o frecventa asa de mica , ar incerca sa faca sa mearga principiul bass-reflex-ului si la frecvente f mici cu difuzoare si incinte uzuale ? Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Ianuarie 17, 2006 Partajează Postat Ianuarie 17, 2006 ideea este ca in acest mod se simuleaza o incinta inchisa de un volum urias, nu mai intra in discutii porturile de reflex deoarece spl-ul produs de ele este nesemnificativ in cazul acesta, oricum, prea multe detalii nu pot da pana nu fac niste masuratori concrete sa vad ce anume se intampla acolo, oricum pare o chestie tare interesanta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum