Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

W RMS? muzicali?


Extrem

Postări Recomandate

Este o intrebare foarte simpla dar, la care am primit diferite RASPUNSURI...

:axe:

Pana la urma am intrebat pe un om care se afla in domeniu si mi-a raspuns ca de exemplu 1000W muzicali pe un difuzor inseamna 100 W RMS...este corect !?

Deci ar veni ca eu sa am 400 de W muzicali deci 40 RMS :rolleyes: cam putin

:smt003

Si am un amplificator de la yamaha de 200 de w .... deci avand in vedere ca eu am dif de 40 RMS ma mir ca nu s-a ars :rolleyes:

 

Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 89
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • FIXVID

    17

  • Extrem

    12

  • Mircea Bartic

    11

  • radue

    11

Top autori în acest subiect

pentru a face lumina in aceasta problema, te invit sa arunci un ochi peste urmatoarea povestire:CONCEPTUL DE PUTERE MUZICALĂIn procesul amplificării semnalelor de audiofrecvenţă, pot sa apară vârfuri de scurtă durată ale amplitudinii acestora, peste nivelul maxim nominal.In asemenea situaţii puterea debitată de amplificator pe rezistenţa de sarcina este mai mare. Valoarea acestei puteri depinde de caracteristicile electrice ale amplificatorului. Cât de mare poate fi această putere?Conceptul de putere muzicală răspunde la aceasta întrebare, în conformitate cu clauza IEC nr. 268 – 3 din ianuarie 1983, puterea muzicală este puterea de vârf pe care amplificatorul este capabil s-o producă timp de o secundă, pe rezistenţa de sarcină nominală la frecvenţa de 1 kHz, fără a se produce o disipaţie distructivă în amplificator şi fără a se depăşi distorsiunile neliniare (THD) de 10%.Pentru clarificarea definiţiei prezint in continuare metoda de măsurare a puterii muzicale:1. Se stabileşte tensiunea de alimentare egală cu valoarea nominală: Ua;2. Se aplică la intrarea amplificatorului de putere, un semnal burst (tren) cu durata de o secundă şi frecvenţa de 1 kHz, perioada de repetiţie a burst-ului este de 60 secunde;3. Se măsoară tensiunea, pe durata de o secundă, pe rezistenţa de sarcina Rs;4. Se măreşte nivelul semnalului de 1 kHz până când distorsiunile neliniare ale semnalului de pe sarcină ajung la 10%, valoarea măsurată fiind: Uout;5. Puterea muzicală, debitată de amplificator este U2out/Rs; În asemenea condiţii de măsurare nu se produc disipaţii excesive în amplificator. Este evident că puterea muzicală este mai mare ca putereanominală corespunzătoare unui semnal sinusoidal permanent aplicat la intrare (Pout sinus). Valoarea nominală se referă la prescripţiile tehnice ale amplificatorului. Conform conceptului de putere muzicală se acceptă pe o durată scurtă – max. o secundă – apariţia distorsiunilor neliniare de 10%. În cazuri particulare, unde valoarea distorsiunilor neliniare este impusă la valori sub 10% se va proiecta lanţul de amplificare corespunzător cerinţelor.Trebuie menţionat că puterea muzicală nu trebuie confundată cu puterea de ieşire maximă instantanee (MIOP) definită de IEC 268 – 3 clauza 19 A.Difuzoarele au mai multe caracteristici, si anume: - putere nominala sau putere RMS,reala, etc. - putere muzicala sau putere de program. - inpedanta.Binenteles, puterea nominala este mai mica decat cea de program.Scuze romanul :supz:

Link spre comentariu

Deci acei....400 Muzicali sunt 200 Rms...nominali... asta...dak e difuzor profesionall...caci la difuri china...scrie pe ele 400 W dar defapt abia rezista la 100W sau mai putin....Spune despre ce difuzor este vorba.!!Acel roman este foarte detaliat... :rolleyes: Or fost niste lucruri care nu le-am stiut...asa ca iti multumesc si eu :prayer:

Link spre comentariu

Din cate am citit deduc ca la 400 de w muzicali adica 200 RMS ...200 de amplif e aproape perfect

Deci daca as pune un amplif de 300 ar fi si mai bine...din cate am inteles

Multumesc de explicatii...

Link spre comentariu

TE-am intrebat ce difuzor ai :smt003 poate e ceva necalitativ...contrafacut....===> China....si e posibil sa nu reziste la 100W si dupaia vii sa ma injuri ca ti-am zis ca duce 200W :rolleyes: Da....amplifu e recomandat sa fie mai puternic ca difuzorul...pt a nu distorsiona...si a putea scoate maximum din difuzor...!!

Link spre comentariu

da, cam asa ela difurile profii, chiar este specificat spre exemplu 200 W rms....400 W program cam la toate este dublul puteri reale(nominale) cat despre amplif..........multe mint in eticheta :finga: spre exemplu am doua boxe "china" de calculator cu tot cu amplificare de 2X0.5W pe care scri 1200We ceva instantaneu inainte sa explodeze cred :rolleyes: :toimonster: oricum pt performanta ampliful trebuie sa fie mai puternic decat nominalul boxei, pt. a nu ajunge la distorsiuni, si pentru a avea un bass curat si un surplus de putere disponibil ( a se folosii potentiometru de volum :finga: :finga: :finga: )noapte buna :smt006

Link spre comentariu

Pai duce mai mult de 100 daca eu il dau aproape la maxim pe amplif :smt003 Multumesc mult ca ma-ti lamurit cu W rms si muzicali.Ca sa nu mai deschid alt topic...ca oricum asta e unul citit :smt003 mai pun tot aici o intrebare...Am un prieten care are un amplificator cu o obtiune de SUBSONIC (sub 15 hz); eh, avand in vedere ca difu e de minim 55 hz m-as mira sa duca el 15hz...DAR ! apasand acel buton ...deja bassu aproape ca nu se mai aude ..ci doar se simte in toata casa !( pt ca omu nu aude sub 40 hz parca)Asta e povestea ...si acuma, va intreb ESTE POSIBIL ?! nu se arde difuzoru !? nu il forteaza !? pur si sinplu nu inteleg...

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

butonul subsonic taie frecventele sub 15 Hz :rolleyes: probabil amplificatorul ala e mai prost si taie si peste 15hz de aici dispare bassul ! normal cu butonul apasat nu ar trebuii sa simti nici o diferenta !

Link spre comentariu

Totousi dupa denumire subsonic inseamna ca sunetul pe care il reproduce nu face parte din frecventele pe care la aude omul ( sub 20 Hz, la copii, cred ca in jur de 30-35 la maturitate ), deci cred ca face ceea ce trebuie.Dar din ce am mai cicit orice difuzor produce multe distorsiuni cand trebuie sa reproduca subbas sub 40 Hz, distorsiuni mecanice.Daca amplificatorul nu intra in clipping atunci nu are ce sa pateasca difuzorul, bineinteles, sa nu aiba puterea tfoarte mare in comparatie cu difuzorul ca atunci este posibil sa arzi difuzorul.

Link spre comentariu

putine adaugari la romanul de mai sus :finga: La un amplificator, un lucru destul de important in functionare, in afara de calitatea integratului si/sau a tranzistorilor de putere si de mica putere folositi, de imperecherea tranzistorilor, sau de filtrajul alimentari, este TEMPERATURA la care acesta opereaza, cu predilectie temperatura etajului final. De ce este asa de importanta temperatura? Pai orice amplificator daca este mentinut cat mai rece cu putinta va functiona mai bine. Evident ca daca bagi amplifu in frigider :rolleyes: sigur nu va mai functiona ...... poate deloc. :toimonster: Ideea de baza este ca, cu cat temperatura finalilor creste, cu atat scade performantele amplificatorului.Spre exemplu la TDA 7294, care in format mono cu un singur integrat se scoate aprox. 70W RMS, 100W muzical, in montaj punte cu doua integrate, teoretic, adica din punc de vedere matematic, ar trebui sa beneficiem de o putere de 4 ori mai mare adica aprox. 280 W rms :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: , putere care insa nu se atinge, si de ce oare ................. din cauza temperaturii care ar conduce la o distrugere a integratelor, si astfel este limitata amplificarea pt. a asigura buna functionare. Acum sa revenim la difuzoare.Acestea se supun la aceleasi legi ca si amplificatoarele.Cum marea majoritate a difuzoarelor sunt de tipul electrodinamic sau permanent dinamic, datorita miscarii si ele se incalzesc :yawinkle: Difuzorul este in principiu un transformator sau mai bine zis un transductor al energiei electrice in energie acustica, trecand prin energie mecanica. Numai o mica cantitate de energie aplicata difuzorului este transformata in energie acustica, restul fiind pierduta partial prin efectul de incalzire al curentului electric, partial prin curentii turbionari si partial prin frecari in sistemul mecanic.Puterea electrica este aplicata bobinei mobile si de aici disipatia termica este concentrata in zona foarte ingusta a intrefierului circuitului magnetic.De aceea adezivii utilizati la fixarea supotului bobinei pe membrana si izolatia conductorului sunt cele mai sensibile elemente susceptibile sa se deterioreze la o supratemperatura, dar a se intelege ca nici magnetul permanent nu trebuie sa fie supraincalzit.Asa ca atentie la suprasolicitarea difuzoarelor, caci in timp :toimonster: :toimonster: :toimonster: :toimonster: :toimonster: si chiar daca nu se ard efectiv, dupa mai multe solicitari se va observa ca, calitatea sunetului s-a deteriorat.Si din nou, scuzati romanul :finga: :rock: :rock: :rock: :rock: :smt006

Link spre comentariu

Spre exemplu la TDA 7294, care in format mono cu un singur integrat se scoate aprox. 70W RMS, 100W muzical, in montaj punte cu doua integrate, teoretic, adica din punc de vedere matematic, ar trebui sa beneficiem de o putere de 4 ori mai mare adica aprox. 280 W rms :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: , putere care insa nu se atinge, si de ce oare ................. din cauza temperaturii care ar conduce la o distrugere a integratelor, si astfel este limitata amplificarea pt. a asigura buna functionare.

la punerea in punde se dubleaza curentu si d-aia nu se paote obtine de 4 ori mai multa putere, bineninteles ca nici temperatura nu este de neglijat
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări