Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teorie Amplificatoare

Marian

Postări Recomandate

Ce mare smecherie VAS-ul asta ?... tranzistorul din VAS poate fi chiar si MJE350 / 340 cu conditia sa fie cascodat cu un tranzistor de mica putere ( Bc xxx ) si gata , tranzistorul compus ce rezulta va avea performante mult mai bune decat un tranzistor normal pentru VAS . Desigur , este de preferat si aici sa fie folositi tranzistori cu Cob cat mai mic , pentru performante cat mai bune .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@wally_gatter:Toata lumea cunoaste logica reactiei negative, eu nu asta am corectat cu privire la spusele tale ci afirmatia cum ca hfe mare la tranzistori poate produce instabilitate ceea ce este eronat. Apoi daca Cob la VAS este atat de mare incat sa influenteze SR-ul intr-o masura importanta atunci sincer nu vad ce cauta tranzistorul ala acolo din start... in mod normal alegi tranzistor cu Cob suficient de mic incat sa nu conteze decat foarte putin in limitarea directa a SR, dar nu asta este motivul pentru care se alege Cob mic ( sau oricum nu singurul, sau principalul ), Cob este un parametru direct influentabil de catre variatia semnalului => neliniaritate, cu cat este mai mic cu atat mai bine. Ca fapt divers MP100.V2 al meu va folosi la VAS tranzistor cu Cob 1,8p.@Victor de acord, si MJE340 ar fi util la VAS daca se folosesc solutii optime, ( este totusi ceva mai ok decat BD243 ), cascoda ajuta mult dar nu cred ca poate compensa neajunsuri majore, si nici nu vad de ce ar fi necesar devreme ce sunt destule optiuni pentru stagiul asta.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

"dacianu11"Ce este o bucla de reactie, din ce componente este formata si care este rolul sau ce face bucle de reactie?Daca este o bucla inseamna ca este un circuit inchis.Si daca ii zice bucla de reactie,inseamna ca intre iesirea si intrarea acelui circuit se produce un efect (reactie).Cu ajutorul reactiei negative (folosita preponderent in amplificatoarele audio) se diminueaza amplificarea si se reduc unele distorsiuni.Reactia pozitiva este folosita de obicei in domeniul de inalta frecventa, unde accentueaza amplificarea (radioreceptore cu reactie,superreactie.).

Link spre comentariu

Nu doar amplificatoarele audio se folosesc de reactia negativa ( ca o mica paranteza, sunt si amplificatoare care nu au bucla de reactie negativa globala ). In alimentatoare, orice sursa stabilizata se bazeaza inevitabil pe o bucla de reactie negativa. Simplist spus, se compara o portiune din tensiunea de iesire cu cea de intrare si diferenta dintre ele este prelucrata de sistem astfel incat sa se ajunga la un echilibru. Cel mai util este parcurgerea integrala a informatiilor din link-urile postate de @Franzm.

Link spre comentariu

Cu engleza nu ma descurc prea bine, dar manualul in limba romana mi-a prins bine. Acum am inteles ce este o bucla de reactie. Am facut amplificatorul de mai jos (ipa300, de care sunt foarte multumit), si as vrea sa inteleg cam ce se petrece pe acoo. E o treaba sa faci o schema si sa mearga si alta e sa si intelegi de ce functioneaza.Poate cineva sa explice fiecare etaj in parte, ce face, cum se comporta si eventual desenat pe schema fiecare parte separat. Stiu ca nu prea se poate sa explici unui incepator in cateva randur,i ce altii au invatat la scoala in cativa ani. Din pacate nu toti avem aceleasi oportunitati in viata.Multumesc viitorilor "profesori"

post-65904-139829730784_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cererea dvs. este ...interesanta!! De asta-vara pregatesc un articol care va cuprinde modul de abordare, constructie, modificare , exploatare, a unui amplificator audio d.p.d.v. al constructorului incepator adica - etaje functionale , variante, beneficii versus dezavantaje , sursa de alimentare , circuite de reactie , explicatii termeni tehnici si unitati de masura, toate astea reduse la cea mai simpla expresie tehnica dar , imbogatite cu cu o schema transpusa in practica cu masuratori , oscilograme, variante constructive, randament - deci , tot ce trebuie sa stie un incepator in ale electronicii, indragostit de audio, care doreste sa construiasca un amplificator audio si nu vrea sa dea gres in constructia lui...Am crezut ca pot sa public acest articol pana in sarbatori dar ....m-am inselat...lipsa timpului liber si alte probleme m-au impiedicat sa fac asta...la randul lui articolul , in sine, este complex , tratarea -de exemplu- a etajului diferential a cuprins 8 pagini in world....nu stiu cand va fi gata ...un orizont de timp- 31 ianuarie 2014...posibil...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări